D1 Jánovce - Jablonov + privádzač Spišská Nová Ves - Levoča

Nebol niekto na otváraní obálok? Ak sa nemýlim malo to byť dnes.

Len tak medzi nami, zasa KDH ma SZM uderku na internete, tak to sa vyrovna. Len pre objektivitu ta PX co začal červení asi nebol veľmi lahký terén. a R1 sa asi nepočíta, lebo to bude asi otvarať černokňažníci?.

stanog, vid par prispevkov vyssie, otvaranie obalok sa posunulo o 2 tyzdne pre dalsiu upravu vo VO.

Pacho, pre informaciu, KDH som nikdy nevolil a pravdepodobne ani volit nebudem :wink: . PB je podstatne lahsi teren ako Hubova-Ivachnova, nehovoriac o Visnovom ci Turany-Hubova. Rozostavanie R1 je pekne, akurat ze za tie splatky sme mohli stavat o 2-3 useky rocne viac :wink: .

Ja som nemyslel len na terén, ale celkovo, pri tej PX . Keby to bol tak jednboduchý usek, tak prečo sa nevystaval už v roku 2005, tak ako to sľubovala pravicová vláda? asi to nebolo až tak jednoduche? :exclamation: A o vytsavaní 2-3 úsekov miesto R1 to tiež nie je take jednoznačné, Podľa tvojej teorie, kedže zrušili PPP1 a 3, tak by za tie peniaze mohli rozostavať 4-6 úsekov, no zatiaľ sa za rok nepohli zmiesta, a namiesto toho nasľubovali ešte väčšie “voloviny” ako červení ( RK-BB, Višnové…)

Mas pravdu. Ficovci objavili cez PPP ameriku. Ze na to neprisli este okolite krajiny, a vôbec cely svet, ze stavat PPP, ktore si nezarobia na seba ani za 100 rokov (v podmienkach, ako boli nastavene) sa oplati!
To, ze sa o rok skôr oproti slubom idu stavat 2 useky D1 si akosi zabudol :wink:

a podla mojej teorie by vdaka PPP1-3 skolaboval rozpocet mindop. a vdaka PPP2 sa uz velmi nebudu stavat useky zo statneho rozpoctu a bude tazsie najst peniaze aj na opravy beznych ciest.

Bohužiaľ, ani po zrušení PPP nieto penazí na opravu bežných ciest. Hlavna vec, že sa desiatky rokov produkuju rôzne nepotrebné štúdie, a sa stále len hladajú veľmi dobre zaplatenéí výhovorky prečo to nejde. Asi by bolo veľmi zaujimavé spočítať za posledných 20 rokov, koľko bolo zbytočne vyhodených penazí na rôzne nezmyselné štúdie, len aby niekto mohol povedať, že sa nedá. Možna za tie peniaze sme mohli mať už postavené PPP1.

Na opravy cesty I. triedy pôjde tento a buduci rok viac penazi ako za poslednych cca 10 rokov. Inak suhlas s devilom ohladom skolabovania rozpoctu - neostali by financie ani na dofinancovanie eurofondov.

A studie za poslednych 20 rokov urcite nestali spolu 2 mld. €, “nezmyselne” studie uz vôbec nie.

Všetko zlé je na niečo dobré, keďže ministerstvo nevie minúť rozpočet na D a RC aspoň opraví cesty 1. triedy. Dúfam že minimálne tieto tendre prebehnú tak aby sa v tomto roku aj niečo začalo robiť. Tých čo majú iný názor na pohnútky prečo zrazu išli do obnovy ciest sa pýtam prečo tendre na opravu ciest 1. triedy nerozbehli už na jeseň alebo v zime ak to nebolo tým že len narýchlo presunuli neminuteľné peniaze? Veď zoznam nevyhovujúcich úsekov má SSC aktualizovaný už roky veľmi dobre.

Takmer som aj zabudol - dnes o 11:00 sa mali otvarat obalky na I. usek - su niekde zverejnene dorucene ponuky?

Btw, na termin otvarania obalok II. useku sa uz takmer aj zabudlo.

Alan Sitar prijal namietku Britskej kralovskej rodiny a posunul termin otvarania obalok o dva tyzdne:-) ci?

Vahostav dal najnissiu ponuku na I. usek.
Viac tu:

viewtopic.php?f=35&t=15296

expertiza je o 50% vyssia ako vysutazena cena.. tak taketo nieco som nepredpokladal ..

vyzera, ze firmy sa budu ozaj bit o zakazky … najvtipnejsi je z doprastavu ..

Generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský Váhostavu zablahožel. Povedal, že tender sa napádať nechystajú. „Takúto cenu neželáme ani najväčším nepriateľom,“ povedal Šamudovský.

pricom oni dali “len” o 3 milionovy euro vyssiu cenu ..

Zrazu sa da stavat aj s nakladmi 6,66mil €/1 km plneho profilu… Ale dolezite je, ze aj viacero ostatnych ponuk bolo podobne nizkych, takze sa neda hovorit od dumpingu zo strany VHS

Najviac sa mi páčia IS Košice = cena 102 mil. €
Zdá sa, že ponuku dali len preto, aby ju dali :smiley:

Inak IS Košice likvidujú stredisko pri križovatke Prešovská - Sečovská (v Košiciach).
Nevie niekto, prečo to robia? Chcú predať tento areál?

Same zahranicne konzorcia, to je len a len dobre. Coho sa obavam, je navysovanie ceny pocas vystavby pomocou dodatkov - zle vypracovane tendre podobne spekulacie len podporuju. Kiez by sa aspon zazmluvnenie stihlo do mesiaca.

Takze Figelovych 9 km v tazsom terene bude zrejme lacnejsich ako Ficovych 5 km v terene podstatne lahsom (Jablonov-Studenec)

No ale cena len 60 mil.€.
Tie stavebné firmy asi naozaj chcu zaplatiť len variabilne naklady (mzdy, material).
Nezda sa mi, aby sa to dalo takto lacno postavit, ak chces uhradit aj svoje fixne naklady (na stroje, technologie) + nejaky rozumny zisk.
Su tam minimalne 2 dost dlhe mosty + prelozky ciest.
Samozrejme verejne financie sa momentalne tesia - len si vsimnime, ze väčšina ponuk je medzi 70-80 mil €.
Tam niekde vidim ferovu cenu = aby aj tieto stavebne firmy sa mohli rozvijat.
Ked sa rozbehnu dalsie tendre. uvidime , ze aj ceny pojdu o nejake tie percenta hore.
Ked sa vyrovna ponuka s dopytom, ceny zakonite pojdu hore.

Je tesne po krize, stavebne firmy nemaju dostatok prace, takze su ochotne stavat aj s minimalnym ziskom. Navyse zle podklady tendra môzu len podporit navysovanie ceny pomocou dodatkov.
Osobne ma prekvapilo, ze o usek sa pobili najmä velke firmy, ktore pritom môzu sutazit na ovela lukrativnejsich a drahsich usekoch.

ale zjavne je kazdemu jasne, ze od jesene by bolo maximalne sucho ..
plus aj v oklitych statoch to neni s investiciami bohvie ake .. takze je to zaujimave, plus je dobry fakt, ze kopu “mensich” firiem sa dalo do konzorcii a idu do toho .. mna skor prekvapilo, ze je docela dost ponuke aj tesne nad 60 mio .. cize viaceri si trufali an tu cenu ..

ale zda sa, ze sa opakuje historia ako v pripade useku mengusovce - janovce .. po rozdeleni na mensi bola cena tiez o tretinu nizsia ako statna expertiza ..

No neviem. Trebars IMOS a SDS - jeden stavia nakupne centra a druhy ma v referenciach rekonstrukcie mostov, stavby iba minimalne a aj to nema jediny dialnicny, vacsina su mosty cez miestne potoky. Ako fajn, ale okrem parkovisk ziadne cestne stavby alebo zemne prace. Osobne by som bol k takemuto zdruzeniu dost skepticky. A takych firiem je tam viacero, trebars ViOn ma v predmete podnikania pripravne prace, rezanie stavebneho reziva a prenajom strojov bez obsluhy (a tiez futbalovy klub a cerpaciu stanicu). To je zalostne na stavbu dialnice.