D1 Hubová - Ivachnová

Tak poviem to úplne presne:
Od mosta 201 bol pôvodný pozdĺžny sklon 4,5% (!). Ten sa nemení až po km cca 1,1, kde začína zakružovací vrcholový oblúk a sklon sa zmierni na 0,88% v km cca 2,0. Potom pokračuje tento sklon aj v tuneli po cca km 3,1 kde sa zostrmuje na 1,98%. Vrcholový oblúk v tuneli začína v cca km 5,1 kde sa sklon postupne preklopí na opačnú stranu a napojí sa na jestvujúcu trasu pred východným portálom, kde je sklon -3,75%. Potom ke´d to bude všetko oficiálne dám aj profil, ale zatiaľ to len takto per huba. Tie pôvodné sklony sú podľa mňa dosť brutálne na danú klimatickú oblasť, ale s tým už sa nič nedá robiť.
M.

cize uz aj hrboltova suhlasi s vyustenim tunela ako je na Z1 ? lebo pobodne s tym mali problem, aj ked neviem preco, kedze povodne vyustenie bolo radovo horsie pre hrboltovu a proti tomu neprotestovali …

To bude práve posudzovať proces EIA. Obyvatelia Hrboltovej majú predovšetkým nedôveru voči NDS po tom, čo sa podľa predbežného technického riešenia zhotoviteľa mali cez obec voziť nosníky mosta pred pôvodným tunelom Čebrať.

Pre ilustráciu pôvodná prístupová cesta ku Z portálu a mostu google.sk/maps/@49.1025564, … 56!5m1!1e1

Neviem ci suhlasi, ale inde sme portal neodporucali, smerom na Z uz nie su velmi vhodne podmienky na zakopanie portalu.

Škoda, že nie je zatiaľ dostupná ortomapa nového trasovania, skúšal som si premietnuť ten návrh novej trasy čo je tu v galérii do satelitnej mapy googlemaps. Nebude umiestnenie nového Z portálu, príp. teleso diaľnice, v kolízii s tými okrajovými časťami Hrboltovej - ul. Mlynská, Záskalie? Resp. ak áno, počíta sa s asanáciou tých domov tam alebo sa to obíde, premostí? Nechce sa mi teraz hľadať ortomapu pôvodnej trasy, takže neviem či aj pritom prvom trasovaní sa mali búrať nejaké objekty.

Odhadujem, že nový portál by mal byť v okolí tohto domu nad Hrboltovou
google.sk/maps/@49.1096564, … 56!5m1!1e1

Aká má byť dĺžka toho tunela po novom?

Čo sa pozerám na ortofotomapu, pozdĺžny profil a snažím sa predstaviť si v tom pozdĺžnom profile zmenu stúpania, vychádza to tak, že mosty 203-00 a 204-00 by v prípade nezmenenia trasy/neviem ako/ v tomto úseku zostali v nejakej skrátenej verzii. To už ale musia povedať iní či správne uvažujem.
A tieto mosty podľa ortofotomapy majú prístupové komunikácie cez obec Hrboltová, zrejme preto nesúhlas aj s touto verziou.
Pôvodne most 204-00 mal mať 8 polí. Na jedno pole 15 nosníkov, ktoré sa mali predpínať na stavbe z troch častí vyrobených v prefe a montovať za pomoci zavážacieho mosta proti smeru staničenia diaľnice. Z toho sa dá vypočítať, koľko krát by tadiaľ išiel voz s prefabrikátom z Hričova. Pre 203-00 zrejme to isté, len pre 5 mostných polí. A to nerátame ešte domiešavače a pod.

ZP tunela bude v km 2.1 a dĺžka nového tunela bude 3.6 km. Vyplýva to z návrhu dodatku územného plánu mesta Ružomberok.

Celý dodatok je dostupný na hrboltova.sk/w/wp-content/up … -casti.pdf.
Na stránke obce Hrboltová je tiež aj situácia hrboltova.sk/w/wp-content/up … esenia.pdf.
Inak Andrej celkom dobre odhadol polohu nového ZP. Bude to od toho domu juhovýchodným smerom (cca tam kde končí tá poľná cesta a v pozadí vidno vrchol kopca Čebrať google.sk/maps/place/49%C2% … x0!5m1!1e4).

Vďaka chalani za ďalšie, presnejšie info. Už aby to bolo oficiálne a začalo sa tam s výstavbou, celkom som zvedavý ako to v tých miestach bude prebiehať, príroda je tam vskutku nádherná, tak snáď ju tam moc neponičia :wink: .

Dnes som šiel okolo preložky I18 a lešenie pod mostom je už na 50 % preč..

tak uz je to oficialne aj na enviroportale

enviroportal.sk/sk/eia/detai … ivachnova-

sirsie vztahy
[album]32404[/album]

tu detail

[album]32405[/album]

Konečne čosi pozitívne. Síce z núdze cnosť, ale podstatne lepšie trasovanie ako pôvodný návrh. Zemepis ale nepatrí asi medzi cnosti projektantov - na všetkých výkresoch VÚC= Banskobystrický. žeby sa na tom spracovaní podieľal expert na EF Vážny? :laughing:
V mape situácií sú tiež nie celkom zrozumiteľné popisy, napr. km 0,0 = začiatok STR,JTR ap., hoci portál je kusisko ďalej! Podobne na konci úseku

Citujem z oznámenia : “V súčasnosti je vyrazených cca 150 m tunela od východného portálu a razenie bolo zastavené v polohe, ktorá je ešte spoločná pre obidve alternatívy trasovania diaľnice D1, t.j. pôvodnej podľa DSP alebo novonavrhovanej.” zle som to pochopil , alebo napisali blbosť , lebo nová trasa je úplne mimo a určite sa nekrižuje v 150 metroch od východného portáli pôvodného riešenia ? :open_mouth:

Východný portál z ktorého majú malú časť vyrazenú ostáva na pôvodnom mieste, bude sa meniť poloha západného portálu.

relix: pozri si obrazok vyssie (sirsie vztahy) a tam uvidis, ze prvych 150m mas prekryt cervenej farby (nova trasa) a zltej farby (povodna trasa), tzn. trasa je rovnaka pre obidva trasovania…

jasné vďaka trocha som si zmýlil západný portál z východným :unamused:

No, uvidime co na to EK s fondami… Ale kiezby sa z tohto poucili a prestali tlacit ten vedlajsi usek povrchom.

ANDi, zatiaľ sa stavia podľa pôvodného stavebného povolenia. Podľa logiky OHL-ŽS, prípadne aj VHS stavia akoby sa nič nedialo, EK platí. Pokiaľ neprebehnú všetky konania pre novú trasu a nebude známe nové stavebné povolenie, nič sa nedeje. Výrazný “hop” nastane, keď nové stavebné povolenie bude NDS a MV uplatňovať na EK v Bruseli. Čo na to Brusel, verejnosť sa dozvie až vtedy. To čo Počiatko aj Gajdoš vedia teraz, bo aspoň jeden z komisárov rozpráva dobre slovensky.

No vsak ja som pouzil buduci cas :slight_smile: Este nic nie je iste, je to len navrh…

Z dokumentov vyberám najdôležitejšie odseky:

Dôvod zmeny trasy:

Využitie prítokov vody v tuneli ako zdrojov pitnej vody: (čo pri Korbeľke NDS považuje za neprekonateľný problém)

Najdôležitejšie zmeny:

• teleso diaľnice km 1,007-1,700: z dôvodu miernejšieho pozdĺžneho sklonu nie je potrebný pruh pre pomalé vozidlá
  • teleso diaľnice km 1,700-2,085 - detto km 1,007-1,700, odklon trasovania severnejšie od Hrboltovej, medzi mostami diaľnica vedená v polovičnom záreze
  • teleso diaľnice km 2,085-3,150: - objekty D1 sa nezrealizujú a územie bude revitalizované, žiadny trvalý zásah na povrchu (trasa v tuneli)
  • tunel Čebrať - dĺžka 3,650 km
  • most 203-00 na diaľnici D1: skrátenie zo 110 na 80 m, zníženie o 6 m
  • most 204-00 na diaľnici D1: skrátenie z 323 na 110 m, zníženie o 16 m
  • výrazne jednoduchšie prístupové cesty s menším vplyvom na Hrboltovú