D1 Hubová - Ivachnová

hej, ja som len doplnal, Duro ostatne napisal…aj ked ano, aj most v TN nie uplne nezanedbatelny…a este mnoho inych sustredeni na inych cestach…ale ked som to hodil len tak pi krat oko, tak Strabag bude mat na D/RC toho tolko, co Vahostav :slight_smile:

Ak som to správne počítal, tak od PO po Hričovske podhradie ostáva dostavať cca 100km (pri starom variante cez šútovo, cez Korbeľku by to bolo o niečo kratšie) + cca 7km lavý pás braniska ak beriem, že MUK Behárovce je takmer hotová. Z toho cca 46km je momentálne rozostavaných a teraz k nim pribudne 15,3 Hub-Iva. Tzn. že postup bude nasledovný:
Koniec roku 2014: nedostavaných ostane 63,37 + 7km Ľ pás Branisko (ak okrem DS-Tu + Ja-Ja1 prirátame aj Fr-Sv, možno ju pustia v Dec. do predbežného užívania) - pre košičanov + cca 8km (PoZ-PoJ)
07/2015: nedostavaných ostane 53,83 + 7km Ľ pás Branisko; pre Košičanov + cca 8km (PoZ-PoJ)
Rok 2016 asi ostane bez otvorenia úseku
Rok 2017 (otázny je mesiac možno apríl) by sa mala otvoriť Hu-Iva a zostane 38,55km.

Pre Košičanov je tragický prechod cez Prešov, keďže doprava bude každým rokom hustnúť, ak ak niekto pôjde cez deň tak musí počítať, že od konca D1 (MUK záborské) po MUK Po západ to môže trvať aj 20 minút (v prípade dostavania PoZ-PoJ by ten úsek trval cca 4-5 minút tzn. zdržanie 15 minút, čo je dosť)

Ale ako je uvedené vyššie od polky roku 2015 by to malo byť po D1 oveľa veselšie, najhoršie na tom bude asi Ružomberok, kde sa to zrejme ešte viac zahustí.

toto je este zlty fidic ..
ad strabag, ten nema problem zobrat zdroje zo ZIPPu, ktory je teraz dost nevytazeny.

vahostav myslim tiez nebude mat problem, jednoducho zoberie ludi od doprastavu cez agentury pripadne ako pri bratislavskom hrade to budu robit poliaci ..

len tam uz bude kazdy ticho a nejako to prekusi, ked bude vidiet, ako sa vedla stavia dialnica :slight_smile:

do 2017 dáko pretrpíme, domáci sa celkom vedia vyhnúť zápche pri Mondi prípadne výjazde z Ivachnovej

myslis taketo nieco? maps.google.sk/maps?saddr=E50&d … 1&t=m&z=13
raz som to zazil, asi pred 10 rokmi, ked bola cesta kvoli havarke neprejazdna, tak policajti to presmerovavali…

Alebo este kratsie, aj ked krkolomnejsie
maps.google.sk/maps?saddr=E50&d … 2&t=m&z=12

Pricom na zaver sa vyhnes este aj zvysku semaforov :slight_smile:

20 min to bude po otvorení NK?

Nie, to je teraz. Po otvorení NK to je momentálne tažko odhadnúť, keďže nikto nevie ako sa preusporiada doprava, určite to však bude kratšie no súčasne vzniknú zápchy na semaforoch pri kauflande

Čiže kedy prejdeme od Ružomberka do Košíc po diaľnici, ak dočasne povýšime NK na D :smiley: ? 2015 alebo 2016?

Ano, nechcel som to este viac rozpisovat, napadlo ma aj toto delenie (ktore uvadzate vyssie). Urcite by to bolo zaujimavejsie, len si myslim, ze by to znamemalo vacsiu zataz na koordinaciu a kvalitu prace verejnej spravy, resp. NDS a SSC :slight_smile:

Presne to zapadá do plánu, dva úseky pomaly končia. Stroje a technológie potrebné na zakladanie stavby sú iné než na dokončievanie, takže plynule pokračujú. A im plynule pokračuje tok peňazí z NDS. Navyše si odkladmi tendrov zabezpečujú prácu na ďalšie obdobia.

Áno, mohlo by sa stavať viac úsekov, ale to by museli prísť iní stavebníci a to už do plánu nezapadá. A my len blbo čumíme a dáfame, že 2030 tá dialnica bude …

Urcite by to bolo narocnejsie koordinovat a skor ako v buducom desatroci si zial takyto sposob v nasich podmienkach ani neviem predstavit. Ale uspory by mohli byt velke, ani nie tak na Figelovych tendroch, ako skor terajsich - napr. Svrcinovec-Skalite tunely, mosty, dialnica - odhadujem, ze tam by sa dalo usetrit aj 100 mil. € :slight_smile:

Zrejme až na jar v 2017.
Ak máš na mysli od Ivachnovej potom v lete 2015, ak dúfam nespadne nejaký most alebo nepredĺži sa to z nejakého dôvodu.

Zmluvna cena je 206,6 mil. €, s 10% rezervou na nepredvidatelne naklady 227,2 mil. €

Konecne si podpis zmluvy vsimli aj media
viewtopic.php?f=35&t=18628

a stranka NDS. Snad budu najblizsie mesiace prekreslovat mapu dialnicnej siete kazdy tyzden :slight_smile:
viewtopic.php?f=35&t=18629

Zmluvný začiatok výstavby: 11/2013
Zmluvné ukončenie výstavby: 05/2017

volby 2016 tento usek nestiha ani keby sa moc snazili .. resp silne o tom pochybujem, ze to budu tak surit .. je to sice ozaj velmi potrebny usek, ale do volieb nebude ..

zaujimalo by ma vyskove vedenie useku, je tam asi poltucet dlhych mostov ale ake budu vysoke (?) no a co sa tyka tunelov, sice pises pravdu ale opat velmi ucelovo interpretujes udaje. pri ostatnej casti dialnice sa vzdy uvadza cena PLNEHO PROFILU. nie kazdy si toto uvedomi a potom moze porovnat cenu plneho profilu dialnice s tunelovou rurou cize “polovicnym profilom tunela”.

cena useku po odpocitani dlzky a ceny tunela je cca 13 mil/km. 53 mil/2 km je 26,5 mil eur za kilometer tunela. je to sice lacnejsie ako borik ale stale dvojnasobok oproti ostatnej casti useku.

Za 2,5 roka by sa dala sprevadzkovat cast D1 Likavka - Ivachnova, stacilo by aj v polovicnom profile. Do vozovky na krizovatkach dat senzory pohybu a ked sa krizovatka Likavka - I/59 - I/18 zapcha, premenlive dopravne znacenie odkloni dopravu v Ivachnovej na povodnu trasu I/18. Ale zial sme na Slovensku.

Vie niekto, kedy sa na stavenisko dostavia prvé stroje?