Trocha skromnosti, na to totalne spackane myto sa chodia pozerat a studovat negramotni Francuzi ako z parlamentu tak experti, len nasi experti vsetko vedia. O par riadkov vyssie. Prevahu uz nebude mat Doprastav, budu mat Skanska a dalsi. Ti budu samozrejme cestnejsi a stastnejsi ze budu prispievat k blahu nasej republiky. Este stastie ze Poliaci a dalsi to nevedia pochopit.
Figel odmietol uplatky, je cestny, samozrejme to vsetci na Slovensku vieme, len este sme nevedeli aku cestnu politiku robi KDH vsade kde zacinaju vladnut. Aj v NDS, na ministerstve, na vsetkych urovniach, totalne, doslova zivocisne, je to dobre.
slavomir sme OT, ale keby si o tom myte aspon nieco vedel taketo oblaciky by si tu nepustal, ten projekt je jedno obrovske fiasko a megatunel…ako som uz viac krat spominal, kamarat robil priamo na tom projekte a podla jeho vlastnych slov je zazrak ze to vobec nejako funguje…
Aky je stav na inych usekov D1?Tam sa da pouzit uz starsie SP? Ked tento suek ma problemy tak mozu vyslasit tendre na tie useky kde nie su.
Este dodam ze aj ked tender prebehne dobre a budeme mat firmu co vyhra tender, tak sa obavam ze sa niekto odvola aby to zdrziaval, hlavne ak vyherca nebude jeden z historicych Slovenskych firiem.
OT: Pohodak ale to je iba klasicka Slovenska “malost”. Vo firme kde robim, sa tiez kazdy cuduje nad nasimi vyrobkami, ze funguju a nadavaju na ne vsade (sme pobockou Rakuskej firmy a pindaju iba na tie vyrobky vyrabane na Slovensku)
To, ze myto bolo predrazene sa asi nemusime nikto tu hadat, a ako funguje to je druha vec (myslim, ze funguje a to je podstatne, chyby sa vyladia a bude to OK). Dobre na nom je, ze sa myslelo dopredu a funguje so vsetkymi 3 variantami a to brany, GPS a aj GSM. Podobny system skusaju aj Nemci a Europska unia ho chce zaviest celoplosne v celej unii. Cesi pracovali s Rakuskym systemom nemenovanej firmy, ktora nase myto stale ohovara na branovom principe a teraz ked chcu spopltanit cesty prvej a druhej triedy, budu musiet doplatit a je mozne, ze pouziju prave nas system. Cize zbytocne setrili na zaciatku, v konecnom dosledku ich to bude stat viac.
Hovori sa, ze nase jednotky Siemens su nemoderne a velke. Velkost je sposobena prave troma jednotkami v tej skatulke, som zvedavy ako to vyriesia Cesi, ci daju dalsiu skatulku na cesty 1. a 2. triedy…
Ake su kvalitne, to uz asi musi vediet Siemens, ale podla mna si to presadi aj v EU aby sa dodavali tieto jednotky, tym padom usetrime, ked ostatni budu musiet prestavovat ich systemy…
O poctivosti Figela, jeho bytoch, platoch, uplatkoch a politike KDH sa radsej vyjadrovat nebudem, lebo maju v poslednej dobe za sebou toho dost a je to od poctivosti velmi daleko.
Co sa tyka tohto useku mrzi ma, ze sa nestavia, ved bol uz dost rozpracovany. Ta dokumentacia musi byt dost zla alebo neposlali z Doprastavu aktualnu…
Uz som to tu par krat pisal. DP ma NDS minimalne pre tieto useky:
D3 Strazov-Brodno
D3 Brodno-KNM
D1 HP-LL
D1 LL-Visnove
D1 Visnove-DS
D1 Hubova-Ivachnova
D1 Janovce-Jablonov
R2 ZH-obchvat
To, ze MDVRR planovalo vyuzit pôvodnu DP pre usek Hubova-Ivachnova sudim z toho, ze po pade PPP1 chceli nan vyhlasit tender este na jesen spolu s usekom Janovce-Jablonov. Napokon cakali na odovzdanie dokumentacie od koncesionara. Myslim, ze uz len samotne prekladky inzinierskych sieti v ramci pripravnych prac spôsobili potrebu pouzit podklady od koncesionara.
pristy27 to nema absolutne nic spolocne so slovenskou malostou, nad tym ako ten projekt isiel sa az rozum zastavuje a ake su s tym problemy pocas prevadzky (napr. len zmena poctu meranych usekov a bordel okolo toho) tu snad nemusim uvadzat…ja nehovorim o palubnych jednotkach (aj ked aj tie su predrazene, na pocudovanie), alebo o vybere technologie, problem je, ze to zbuchali doslova za par tyzdnov za tusim aj vacsie peniaze ako dali nemci na mytny system na svoju mini dialnicnu siet (o velkosti implementacneho timu radsej pomlcim ale v siemense je bezne, ze na projekte oficialne za stovky milionov SK pracuju 4 koderi a 1 dizajner 3 mesiace
), lebo velku vacsinu casu od podpisu zmluvy venovali len dohadovaniu sa o tom, komu pripadne aka cast vaty
v zasade su aj tak najvacsie problemy s peniazmi, dokumentacia ci uz bude povodna alebo nie znamena niekolkomesacne meskanie co nie az taka tragedia. lenze v tom zozname je D3 na kt. peniaze nestacia, hp-ds kde sa musi cakat na schvalenie presunu eurofondov ktore pochybujem ze budu stacit na vsetky 3 useky.
potom je problem zacat ds-turany kym nie je definitivne potvrdeny variant na turany-hubova no a potom zanedbane RC, na ZV-krivan sa dokumentacia tendruje, tusim aj na obchvate BN, ozdany-figa je len UR, R4 SO PO je len UR, a R7 BA-dl skoncila EIA. a to som vymenoval len tie s kt. sa pocita v tomto vol. obdobi.
HP-LL a LL-Visnove sa takmer urcite nebudu stavat z eurofondov 2007-2013. Menovane useky D3 pravdepodobne tiez nie. Na zvysne useky peniaze su, ale musia sa dokoncit do konca r. 2015. Vyhlasenie novej sutaze na DP, jej vyhodnotenie a vypracovanie je zdrzanie cely rok.
Uvidime, co sa podari novym riaditelom v NDS.
Andrej, predsa to čo píšeš muselo byť odborníkom a poradcom ministra dopravy známe , a aj napriek tomu termíny maľujú mierne “naružovo” a ako odborníci to mohli minimálne tušiť, ak si hovoria odborníci…pochybujem , že v čase volieb o tejto problematike Figeľ niečo vedel / ale to je vec jeho tímu na ministerstve dopravy a následne v NDS/…
Dokumentaciu na tento usek dostal koncesionar zadarmo, bol to pripraveny usek. Paseku zrejme robi zmena MUK.
Zulo, zväcsa politickych nominantov by som za odbornikov nepovazoval. Koho si Figel nanominoval do NDS a MDVRR, toho tam ma. Preto sa cudujem, ze tu vsetci kritizuju figela za vsetko mozne len nie za to najpodstatnejsie. Dalsia vec, ktoru na ministerstve zrejme netusili je, ze Doprastav bude hadzat polena pod nohy. Toto su 2 najzavaznejsie problemy pri rozbiehani novej vystavby. Problemy su o to väcsie, ze ide o doteraz najrozsiahlejsie dialnicne stavby financovane statom.
Netusili??? Tak dakujem pekne, asi mam predpoklady robit na ministerstve ked ma to napadlo nieco take “hriesne” okamzite po zruseni PPP1…
Ak to stoji kvoli MUK tak nech ju riesia samostatne (samostatny tender), ale zrejme problem nebude iba v krizovatke.
MUK by nemal byt problem, vid aj povazska, kde MUK sverepec vyclenili a riesili kompletne samostatne
Koniec februara a tender na tento usek (ktory mal byt podla Figela najprv vyhlaseny v jeseni 2010 potom to presunuli na januar 2011) je stale v nedohladne.
Tender pravdepodobne nie je vyhlásený preto, lebo sa čaká ako dopadne námietka Doprastavu na II. úsek Jánovce - Jablonov
ano, radsej nech pockaju a ten tender pripravia tak, aby nehrozilo jeho zrusenie po namietkach (ktore zrejme zase pridu)
ze vraj aj preto, lebo sa kusok prerabaju materialy a jedna aj druha MUK definitivne vypadla (likavka aj martincek), a je problem s MUK hubova, lebo povodny projekt neratal s tou “novou” komplexnejsiou MUK s napojenim R3 ..
vyhodnie MUK navyse aj zlacni vystavbu .
Tak dobre je ze sa usetri, ale zase z Ruzoberka tam tym padom nebude ziadna krizovatka, teda bude v Hubovej…
tak to radsej mohli vyhodit MUK Hubova a z tych dvoch dalsich spravit jednu, takto za prve neviem ako sa bude pripajat R1 a za druhe kvoli MUK hubova bude dialnica kusok dost zvlnena