D1 Hubová - Ivachnová

Andrej neviem ako ťa chápať, v jednom vlákne informuješ ako intenzívne prebieha preberanie dokumentácie od koncesionárov a podobne, na druhej hovoríš o pre..atej stavebnej sezóne. Tak máš nejaké spoľahlivé informácie o tom čo na ministerstve robia alebo nie?

Počítajme, ak by trebárs 31.1. vyšlo predbežné oznámenie ktoré je pri všetkých úsekoch povinné, lehota na predkladanie ponúk je najmenej 30 dní odo dňa odoslania oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania publikačnému úradu, ak verejný obstarávateľ uverejnil predbežné oznámenie najskôr 12 mesiacov a najneskôr 52 dní pred dňom odoslania oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania;

takže tender by mohli vyhlásiť najskôr o 52 dní čo je 24.3. + lehota na predkladanie ponúk a máme 24.4. K tomu treba pripočítať málo cez mesiac na vyhodnotenie a podpis zmluvy v optimálnom prípade, čo by bolo tak koniec mája. K tomu aspoň mesiac na rozbehnutie prác zhotoviteľom po podpise - koniec júna. Lenže keďže optimálny prípad pri diaľniciach vari ešte nenastal bol by veľký úspech ak by sa za súčasnej situácie začalo stavať do konca leta.

stanog, ja len reagujem na to, ze je koniec mesiaca a stale nie je zverejnene ani predbezne oznamenie. Ano, tento usek by mal byt zavisly od preberania dokumentacie od koncesionara 1. balika PPP, ktore ma byt ukoncene 31.1, tak ako aj ostatne useky PPP1 s vynimkou Janovce-Jablonov. Ale to neznamena, ze musi okolo tychto usekov nastat ticho, obzvlast ked su financie, vôla a hlavne volne stavebne kapacity. Presrata stavebna sezona bude, ak sa do konca leta nepodpisu aspon 3 zmluvy na nove useky.

Tvrdis, ze ku kazdemu verejnemu obstaravaniu musi vyjst najskôr predbezne oznamenie a az po 52 dnoch sa môze vyhlasit samotny tender? (na useku Janovce-Jablonov bola tato lehota presne 45 dni, pôvodne to mal byt dokonca mesiac). Nie je mozne vydat predbezne oznamenie aj bez podrobnych podkladov od koncesionara? (resp. co vsetko musi predbezne oznamenie obsahovat?) Ak nie je, potom je to vysvetlenie, preco nevyslo ani predb.oznamenie - na tom vsak maju znacnu spoluucast firmy z 1. balika, ktore cely proces tiez brzdili. Ak to je mozne, chyba je na strane ministerstva/NDS, ze uz v decembri nevyslo predb.oznamenie.
Potom bude zmluva naozaj podpisana najskôr zaciatkom jula - sudiac podla poslednych tendrov. V tomto pripade ide dokonca o dosial najväcsi tender na stavebne prace 1 useku dialnice.

Ja robím v súkromnej sfére, štátne zakázky nepoznám, ale toto e-vestnik.sk/#EVestnik/Detail/17843 sa mi nezdá zvlášť zložité.
A chýba mi investigatívnosť našich novinárov - kedy sa boli spýtať Krajčoviča, či rovno Figeľa - “Kedy bude vydané predbežné oznámenie na úsek Hubová-Ivachnová ? Sľúbili ste vyhlásenie súťaže v januári 2011…” a prípadne, ak odovzdanie dokumentácie brzdia stavebné firmy z 1.balíka - Aký je problém sa ich spýtať, prečo ? Ak nedostali ešte zaplatené za prípravné práce, majú pravdu, ak nie - kde je problém. Kto to brzdí ?

A predbezne oznamenie je povinne? Co ja sledujem vestnik VO, tak predbezne oznamenia na dialnicne a cestne stavby maju vypovedaciu schopnost rovnu nule, lebo nikdy sa obstaravanie nevyhlasi v predpokladanom termine

Zákon hovorí:
“Verejný obstarávateľ uverejní predbežné oznámenie čo najskôr po začatí kalendárneho roka alebo čo najskôr po schválení plánovaných zákaziek na stavebné práce s uvedením základnej charakteristiky predmetu zákazky alebo rámcovej dohody, ktorú plánuje zadávať, ak predpokladaná hodnota zákazky na uskutočnenie stavebných prác sa rovná alebo je vyššia ako 5 150 000 eur.”

Teda obsah veľakrát zodpovedá dikcii zákona - veľa toho nenapovie. Nikde nie je napísané že po vyhlásení predbežného oznámenia sa do nejakého termínu musí súťaž aj vyhlásiť, takže orientovať sa podľa predbežných oznámení v tom zmysle že kedy sa začne stavať nemá veľký zmysel. Zákonodarca zmysel predbežných oznámení videl v tom aby potenciálni uchádzači mali dostatok času pripraviť sa.

Takze konieckoncov tam nie je ziadna povinna lehota a predbezne oznamenie sa môze vyhlasit aj 1 den pred tendrom?
Okrem ineho, stavebne firmy velmi dobre vedia, ze tento usek sa bude stavat.

Praveze opacne, lehota je dana najneskor kedy sa moze tender vyhlasit a to aspon 52 dni po predbeznom pricom je rozhodujuci europsky vestnik nie nas. Ked sa tato lehota nedodrzi musi byt zase dlhsia lehota na predkladanie ponuk. Ale narazal som na to, ze aj ked sa predbezne vyhlasi tak tender sa vyhlasit nemusi vobec. Aj take pripady sme mali.

Vdaka za vysvetlenie. Takze lehota na predkladanie ponuk musi byt najmenej 52 dni po vydani predbezneho oznamenia - t.j. koniec aprila je najskorsi mozny termin otvarania obalok, teda stale sa da zacat stavat v slubenom termine v juni, pokial nenastanu odvolavania neuspesnych ucastnikov tendra.

A este raz sa opytam - vies, co vsetko musi obsahovat predbezne oznamenie? Su k nemu potrebne napr. podrobne dokumentacie, ktore môzu NDS stale chybat?

To pred cim Fico varoval sa zacina naplnat, dva roky na usekoch prveho a tretieho balika sa ani nezakopne.
Ak tak mozno ze sa im podari rozbehnut usek pri Levoci, ale urcite nie tuto jar ako tvrdil Figel, nedavno to pripustil i Vazny.
Z usekov pri RK, MT a ZA dva roky nic nebude! Ziadna dynamicka vystavba! Ludia mozu vidiet ako ich minister klame. Ze Hubova - Ivachnova sa zacne stavat na jar :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: . Aha asi myslel jar 2013 :slight_smile:.

preco sa ludia za toto nestrielaju?

za co, za hlupe prispevky? :slight_smile:

za hlupost celkovo

Alfons, az by som si mal kupit 20 000 tisicovu octaviu predrazenu 3x [cez PPP] v roku 2010 za 60 000 eur, tak to radsej jazdim busom alebo bicyklom do r.2013 a najdem si ju potom za priblizne povodnu cenu.

No JaNY, zase na druhu stranu ak by ti ju mal niekto 30 rokov udrziavat (kompletne aj s garanckami), tiez sa musis zamysliet kolko by si za tu udrzbu zaplatil :wink:

Pripadne si daj 30 rocny operativny lizing, aby si tam mal aj uroky…

No veď a o tom to je - celá ryža je na údržbe. Na čo je štátu taká luxusná údržba, a na čo by si ju mal za drahé prachy objednávať, keď má štát na to firmu, ktorá to urobí s pätinovými nákladmi.

presne .. nech sa alfonz stazuje u fica, ktory vsadil vsetko na PPP.. a navyse katastrofalne zmanazovane ..

je to jednoznacne ficova chyba, ze ked uz PPP rozbehol, tak nedokazal vybrat uchadzacov, co by zohnali peniaze ..

mimochodom, ani keby slo PPP dalej, tak stale sa tam mimo pripravnych prac ani len nezakopne, lebo EK doteraz nedala stanovisko k useku turany - hubova .. takze o com ?

Uvidime ako to bude na R1 ale podla mna by to aj tak konzorcium z PPP1 dalo robit statnej firme, akurat by jej za to platilo…

Zaujimalo by ma aky vplyv bude mat zrusenie vyvlastnovacieho zakona na tento usek a ostatne useky prveho balika. Ma uz NDS pozemky vysporiadane ? (sice na zaklade stareho zakona ale to by nevadilo kedze rozhodnutia US platia len pre buducnost) alebo je to tak ako spominal na jesen Vazny ze v tomto pripade sa vystavba dialnic neodiali o 2 roky ale o 5 ci 7 rokov(… nepamatam si to presne ako to povedal).
???

…nemohlo by to konzorcium zadať štátnej firme, lebo tam by na cash flowe (MDVRR - konzorcium - NDS) bolo jasne vidieť o koľko peňazí štát-MDVRR prichádza len preto, že to preháňa cez súkromný subjekt a neobjedná si to rovno u NDS a táto fakturácia by bola jasný dôkaz pre orgány činné v trestnom konaní a predstavitelia MDVRR by to trestno-právne nerozchodili (aj keď pri našom “fungujúcom” trojlístku polícia-prokuratúra-súdy ťažko povedať ako by to skončilo).

No ved prave, staci mat kamaratov na spravnom mieste… :wink: