D1 Hubová - Ivachnová

zlty fidic je fajn ale ma svoje uskalia…

Na základe čoho potom dohodli 60+ miliónový dodatok pri zmene trasovania?

evidentne si treba pockat do stvrtka na pravidelny Stream Ministra na FB/YouTube… alebo sa vyjadri oficialne skor …

Takže december 2023 je nová výzva ako posledný možný DEADLINE. Hmm a to R2 Okolo Košíc ešte ani nezačali a tiež rovnaký termín. Zrejme na snívanie o spustení 1/2 profilu od Ivachnovej po Likavku môžme definitívne zabudnúť. Na Slovensku je to tak.

presne toto mi napadlo. a to uz ta dohoda ma nejaky piatok. ale faktom je, ze minister povedali, ze nevedia /nechcu??/ spravit precenenie a ze to velmi natahuju a su tam vo velkom omeskani. Lebo ze to je nakompletku nova stavba.
ale podla mna to je len medialne bu-bu-bu aby sa stavebnik rozhybal.

nakompletku nova stavba to je mozno len na useku od km 0,8 po km 6,0 (predlzenie mosta SO 201, zmena trasy pred ZP tunela Cebrat + samotny tunel) a dalej este predlzenie mosta SO 216 na zapad o cca 200m v km 12,1 - 12,3. Dokopy to je spolu 6 km z celkovych 15,2, cize cca 40% trasy je vedenej inak oproti povodnemu projektu, s ktorym sa tato stavba zacala v roku 2014 budovat.
A stale su pred nami cele 3 stavebne sezony, za ktore sa to da postavit a odovzdat do konca roku 2023. Tieto Dolezalove vyjadrenia skor vidim na vyssiu politiku ako mozno odviezt pozornost od neschopnosti uradnikov na MD a NDS vybavit stavebne povolenie na zmenenu trasu na zapadnej strane tohto useku.

alebo klasické vydieranie “ceny sú už dávno iné ako v roku 2017 keď sme oceňovali tak láskavo priplaťte alebo snáď nechcete aby ste prišli o eurofondy keď to nebude hotové do konca roku 2023” Firmám je skoro jedno kedy to bude oni sa budú o peniaze aj tak súdiť a je im ukradnuté nejaké prepadnutie fondov

Tiež si myslím, že sú za tým ceny.
Pôvodný termín ukončenia stavby bol 6/2022, pričom Váhostav mal na realizáciu dvoch mostíkov pred Čebraťom až 1000 dní. Lenže to už mali byť stavebné povolenia koncom roka 2018 na stole.
Takže nečudoval by som sa, ak Zhotoviteľ žiada príplatok za rýchlejšiu výstavbu.
V tomto čase sa podľa dodatku už malo dokončovať sekundárne ostenie, na ktoré sa v dodatku vyčlenilo 880 dní. Pri tak dlhej dobe je to na hrane konca roka 2023, keďže ešte technológie atď. Lenže na technológiu vetrania tunela je tam vyhradený následne celý rok.

Čo sa týka dodatku za 60 mil. eur.
10 mil. eur išlo na všeobecné položky, t.j. PD, monitoringy, výkupy, poistky atď.
50 mil. eur išlo na razenie 1600 metrov tunela. V “razení” by mali byť skryté aj sekundárne ostenie a CB kryt.
Pre porovnanie, pôvodné 2 kilometre tunela boli nacenené na 34 mil. eur.
To je 17 mil. eur/km vs. 31 mil. eur/km…
Za každý meter razenia a primárneho ostenia bola dohodnutá cena 7481 eur/m.

a MD/NDS zas nemá peniaze na ďalšie dodatky

Chlapi, to je súčasne hrozné a súčasne smiešne …

Ide to tam pomalým tempom od 2013 a ešte povedia, že to idú zastaviť. To sú ďalšie roky …

Veď u nás pokým postavia nejaký malý úsek (to je nič 5-15km) oproti svetovým dĺžkam, to sa vymení celá generácia ľudí …

Si zoberte napr. svoj vek, a prirátaj tam projekty, výstavbu, odvolania, meškanie, tak budeme starí *****, ak tu ešte budeme vôbec …

Ja nerozumiem jednej veci, na novelizáciu stavebného zákona miiardy netreba, ani na zákon o verejnom obstarávaní a predsa je to problém…Čo vie x právnikov písať 3 roky a stále to nie je len veľké ticho.

Treba sa začať venovať tomu a zistiť, kde je chyba. Či sú zle zákony, úrady, dozor, ľudia, … 20 rokov trvá príprava diaľnice, začne sa stavať a všetko je zlé …

Veď to už nie je možné, čo sa u robí na tom Slovensku, aby sa jeden úsek stával pomaly 10-15-20 rokov. A mám taký pocit, že to začne byť pravidlom, že začnú odvolávať a zastavovať už rozbehnuté projekty.

Kde je chyba je úplne jasné. Na jednej strane politici tlačia a urýchlenie výstavby a na druhej tí istý politici nedokážu na jej výstavbu vyčleniť dostatok peňazí. Ak si k tomu, pridáme ešte nehorázne kradnutie tak je z toho vražedný koktail. Už za Prokopoviča sa vedelo o veľkých zosuvoch, ale nakoľko už on tlačil na pílu tak zamietol detailný prieskum. Potom prišiel Vážny, ktorý mal jasné politické a oligarchistické zadanie tak nemal dôvod hľadať možné komplikácie. Fígeľ tiež nepočúval… on asi veril na pomoc z nebies. Zmluva sa podpísala, začal detailný prieskum/monitoring, hľadanie riešení, vytĺkanie lokálneho politického kapitálu a sme v dnešnej dobe.
Už naši dedovia vedeli pomaly ďalej zájdeš a naše matere dva krát meraj…

kazdopadne koniec 2023 je deadline ,dovtedy to musi byt hotove aj otvorene cele pre verejnost aj keby traktory padali z neba, som zvedavy ake riesenie sa napokon najde a vymysli pre tuto situaciu aby sa to konecne naplno v zrychlenom rezime stavba naplno rozbehla..a akosi sa zabudlo na SP, co s nim? co ho stale blokuje? preco uz nie je? za nove zakony (SZ+VO) som tiez, uz davno to malo byt hotove na stole za ten rok co uz Dolezal ministruje..

ktory minister realne tlacil na zrychlenie inak ako len slovami?
ako som pisal vyssie, ked raz minister dopravy tlaci, nemoze subezne na tom istom ministerstve lezat 60dni ziadost o SP. ak je pravda, ze to tam je od konca novembra, tak nie len ze to akosi netlaci, este by som povedal, ze to zdrzuje. a prave preto mi to pride, ze to vsetkym strankam takto vyhovuje a ostatne je len bu-bu navonok. Ministerstvo “tlaci” na stavebnika, stavebnik sa “vyhovara” na MD, ludia maju pocit ze sa nieco robi, aj ked sa nic nerobi a vsetko je vlastne ok.
uz len to je psycho, ze MD tvrdi ze sa to nestihne mozno ani 2023 a NDS tvrdi, ze stale vsetko plati do 2022, dokonca posledne vyjadrenie, ze stavba tunela je presne v stadiu podla harmonogramu a ze sa tam robi 3.smenka 24/7.

nevidel by som to s tým SP tak jednostranne, že opäť ministersvo je neschopné a 60 dní nevie pohnúť so žiadosťou…každý kto niekedy staval vie, že na SP je potrebné buď vyjadrenie všetkých vlastníkov pozemku alebo žiadateľ musí byť vlastníkom… na katastri už sú zakreslené nové parcely, čiže geometrický plán bol na katastri zapísaný…avšak stále prebiehajú vyvlastňovacie konania…osobne si myslím, že kým nebude dokončené MPV, tak SP vydané nebude

Treba sa možno opýtať ministra, kedy sa naposledy uhradzali faktúry…

takze kolko realne SP, povie tu niekto cislo? budu to mesiace, ci rok dva tri?

môj odhad je február/marec 2021

Vyzerá to tak, že v novembri.
Celkom dosť dlhá doba… A to sa bavíme o všetkých stavbách na Slovensku.