Až na to že najvyššiu priepustnosť má jazdný pruh presne pri 72km/h, preto sa používa aj líniové riadenie rýchlosti. Fantómové zápchy vznikajú presne naopak, že autá sa dovalia 120 k úzkemu hrdlu a namiesto plynulej 70ky musia zastaviť a rozbehnúť sa.
Ono to funguje ale presne opacne. Cim vyssia rychlost, tym vyssie rozdiely medzi rychlostou jedonotlivych vodicov a tym padom aj vyssia sanca na vznik fantovovej zapchy.
Znie to kontraintuitivne ale v usekoch kde je vysoka intenzita od urcitej rychlosti ( a ta vobec nie je vysoka ) kapacita cesty rapidne klesa.
Podla mna to znie kontraintuitivne len pre toho, kto si neuvedomuje, ze bezpecna vzdialenost medzi autami nerastie s rychlostou linearne, ale kvadraticky. Takze v prepchatych prudoch vyssia rychlost = menej aut za jednotku casu, alebo (ak ignorujeme bezpecnu vzdialenost) vyssie riziko nehody, ktora ten pruh zablokuje.
Myslím, že keď tam pôjdeme 30km/h, tak to budeme považovať “lepší deň”.
A ohľadne tej obchádzky cez Kubín, alebo Terchovú - zatvorte mapy v mobile, sadnite do auta a choďte sa tam pozrieť. Pochopíte, že je to nezmysel.
Odjazdil som si svoje z RK cez DK, Terchovu na Novu Bystricu. Nie je to najlepsia cesta pod slnkom, ale da sa pouzivat.
Za mna by sme mali degradovat I/70 na cestu druhej triedy. Aspon transit poslat na Likavku
Až sa žiada dodať, že absenciou údržby sa v úseku Kraľovany - Párnica už prakticky degradovala sama, a ani od Párnice ďalej na DK nemá veľmi parametre cesty prvej triedy. ![]()
zacnem od konca .Rozsirenie na 2+2 ? Je to realne? myslim ,ze viac realne je ,ze sa zacne stavat dialnica. To co pises jednoducho nie je ani v planoch nikde. Cize vratme sa k tomu co je teraz realne . A to je ,ze sa ovori dialnica D1 a z druhej strany je uz otvorena od Turany . a vznikne tam lievik (podla mna nic tragicke tam nevznikne az na piatky ale to mame vsade vo svete predsa ) . Ty pises 100km/h aby bola viac priepustna ale podla mna by to malo prespene opacny efekt. Lebo co cakavas od povolenej rychlosti 100km/h na beznej ceste 1. triedy? za mna jednoznacne viac koliznych situacii…Jemne na 70km/h som pisal preto,ze toto by nijako vyznamne neznizilo sucasnu priemernu rychlost na danom useku a zaroven by to bez pochyb znizilo nehodovost a tym padom zabezpecilo istejsiu stabilnu prejazdnost na danom useku. 100km/h na ceste kde je obojsmerna premavka mimo rychlostnych ciest (kedze su tam mimourovnove krizovatky ,ziadne priechody atd, cize minimum koliznych situacii ) prinesie len viac nehod a teda caste vypadky a tym padom omnho horsiu prejazdnost.
včera som si prešiel úsek ZA -LM. do ZA jediný problém kolona pred RK, cca od ivachnovej. Za križovatkou mondi v pohode. zdržanie cca 30´. Späť koniec dialnice pri Turanoch cca okolo 20-tej zržanie 1 hod. Na dialnici, až som sa divil, “vzorová” záchrnanarska ulička a “vzorové” zipsovanie. Problém, nie je ani tak koniec dialnice, ale jej pokračovnaie. Kolón sa rozplynula až za kraľovanmi. Od križovatky Turany naďalej rýchlost cca 20-30. Dôvod je mierny kopček, po zjazde smerom na Ratkovo. Tam sa jednoduch kamiony “nevládzu” rozbehnúť. Zasa dole kopcom sa nedá predbiehať. Určite by pomohol dvojpruh od križovatky po Rieku, aby sa kolona skôr rozpustila. a tým pádom by sa zmenšili kolóny na dialnici. Tiež mi nebolo jasné, prečo niektorí išli od križovatky po kraľovany cca 30-40, ?? Zrejme treba obmeziť minimálnu rýchlosť aspoň na 50, aby dotyčným došlo, že už nie su v kolóne. ![]()
Pacho, dnes sobota presne ten istý stav.
Stalo sa už na diaľnici.
Okrem vzornej uličky a zipsovaniu ma prijemne potešilo aj puštanie motorkárov.
To ja si pamätám, otvaranie dvery, posunkovu reč a zabraňovanie prejazdu.
Jaké super je žiť v krajine, kde diaľnica ktorá ešte nebola v prevádzke má v niektorých úsekoch už nový asfaltový povrch ![]()
Za to tie staré majú este na niektorych miestach povodny povrch. Hanba tankodrom skackanica cely usek od ivachnovej na lm.
Od Ivachnovej az do Kosic je strasny emental. Uplny humus. Aj tie casti, co opravovali relativne nedavno su rozbite
21 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu
2 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Mesto Bratislava - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta
Dnes som siel z BA → KE vrchom a cesta bula perfektna.. Za BA sa to este postupne rozpustalo, ale asi od Piestan to slo uz bezproblemovo. Ziadne zdrzania. Aj usek Turany->Hubova sa siel v priemere (mimo dedin) kolo 100-110 km/h. V RK som zastal na prvej pumpe od Hubovej a nasledne cez mesto opat bez problemov, plynulo, svizne, bez akehokolvek zdrzania… Zastal som az na krizovatke smer Donovaly-BB. Aj to na par sekund a potom az po dialnicu svizna rychla cesta bez zdrzani…
Nechapem co vsetci sa stazuju na prechod cez RK a ze su zapchy… Predomnou sli 2 kamiony ale celu cestu okrem dedin z TU->RK sli rychlo medzi 90-110km/h. Ziadne zdrzovacky. Plynula jazda…
Do/Z BA uz len severom a len okolo 01:00 cez RK ![]()
to 01:00 myslíš asi ráno
to by šiel každý severom bez zdržania ![]()
Ako vtip to je dobre
v tom case sa aj kamiony mozu predbiehat
do BA som siel spodom. Z KE som vyrazal o 12:05 a este som tankoval. Tesil som sa zeby v takom case nemusela byt premavka do/z pracovnej smeny…
Chytil som kamiony a aj ked nebola podla mna az taka husta premavka, bol problem ich obiehat. nasli sa aj taki, co cez plnu ciaru obiehali, alebo jedenbiely Passat limuzina sa nevedel dockat kedy obehne hore kopcom pri rozsirovani pruhov, ta vybocvil cez 2 plne ciary sice ne celou sirkou auta,a le viac ako polovicou urcite… Chvilku obiehala siel rychlo a potom sa stratil kamsi.
Spodkom z KE do BA je to sice kratsie, ale radsej pojdem vrchom. Ked otvoria HU-IV tak TU-HU pretrpim… Ale to je len moj osobny pocit. pre niekoho trasa spodkom je lepsia… Mne pride ta cez sever…
Ja ZA-RK jazdim najradsej v noci. Ale uz som zazil, ze od kopceka pri Sutove az po krizovatku s Kralovanmi sli 2 kamiony vedla seba. Poliak obiehal cez vsetky zakruty a neprehladne useky.
Inak uplne suhlasim, o druhej v noci je ta cesta naozaj na pohodu