D1 Dubná Skala - Turany

pre tranzit ma zmysel aj kuskovat najma ked sa ten kusok obide dediny alebo mesta. intenzity nic nedokazuju lebo cez mesta/obce je 50-ka takze tento usek by bol pomalsi ako ine bez ohladu na intenzity. aha a ako je to vlastne s prekracovanim nakladov, ved vraj vytendrovana cena bola pevna a mala zahrnovat este 10% rezervu. :laughing:

npr. z PP do MT sa oplati kupit zmanku, ale npr. RK-MT si myslim ze sa neoplati lebo casovy zisk je cca 5 min.

Z PP do MT sa znamka oplati uz aj teraz.

Dokument o povolení časovo obmedzeného predčasného užívania do r.2018
Ak je tam lehota 30 dní na odvolanie, potom to môžu pustiť po 8.7.2015 do predčasnej prevádzky

predčasná prvádzka by bola minulý rok nie teraz :laughing:

“Váhostav vysúťažil turčiansky úsek diaľnice so sumou 136 miliónov eur, ktorá však bola podhodnotená. „171 miliónov eur v podstate stála celá diaľnica,“ potvrdil 35-miliónové navýšenie riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík.”

To su len naklady/strata Vahostavu. V kazdom pripade 16,5 km D26,5 + takmer 2 km R3 za 171 mil.E znamena cenu pod 10 mil.E za 1 km, pritom 4 MUK, 29 mostov. Stale velmi dobra cena. Na cene sa podpisalo aj problemove financovanie zo strany Vahostavu(drahe pozicky) a problem so zabezpecenim materialu do nasypov, ktory mal byt z tunela Visnove.

Ked by denne dochadzal do prace do MT a chodil by po D1+R3, 12+12 km denne x 220 dni = 5280 km po D/RC, tak pri rocnej nalepke 50 Eur ma cenu za 1 km zhruba 1 cent. Po dialnici zhruba 1.8 km navyse pre jednu cestu, ale na druhej strane nejaka casova uspora cca 3 min, vyssia bezpecnost.

Prešiel som v nedeľu celý úsek od MUK Turany po MUK Martin 1. Na diaľnici sa intenzívne pracuje na dokončovačkách - zvodidlá, mostové prechodky, PHS, ploty proti zveri okolo diaľnice a hlavne siete proti vtákom a ich označovanie terčíkmi. Na vozovke chýba ešte VDZ len v okolí MUK Turany. To by do konca mesiaca aj možno vyšlo!!! Foto v galérii. :smiley:

No neverím, že to za týždeň stihnú. Uvidíme, ako dopadlo dnešné kolaudačné konanie. Podľa mňa bude zase prerušené, ale uvidíme.

gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=28558 pekny popis si dal k tym fotkam, naozaj, neskutocne pracne to musi byt kazdy jeden tercik tromi drotikmi prichytit, som len zvedavy, kedy zacnu odpadavat prve terciky a ci ich budu priebezne doplnat :smiley:

Prechádzal som kompletne celý úsek v piatok poobede, no tempo prác rozhodne nevypadalo žeby horeli termíny. Stretol som asi 10-15 mechanizmov a pár pracovníkov. Doplňovali PHS pri Sučanoch, niečo robili na mostoch medzi Sučanmi a Turanmi, a pár ľudí (±10 ks) na konci úseku v Turanoch a jedna partia na PHS pri Kľačanoch. Uvidíme. Na biku jedna z posledných šancí previesť sa po ľudoprázdnej diaľnici :slight_smile:

Na MÚK Turany budú autá v smere na Kraľovany z diaľnice dávať prednosť autám na 1/18.
Po Turany je to viac-menej pripravené na sprejazdnenie, chýba ešte VDZ, ale to je tak na deň. PHS-ky sú na takmer komplet spravené, pri Turanoch ešte lepia navrch prefabrikované striešky a posledné dielce sa dávajú na polia s únikovým východom. Najhoršie je to s ochranou proti vtákom, v okolí mosta ponad kanál a železnicu chýba toho ešte dosť. Stĺpy tam sú, ale ešte siete nie sú natiahnuté ani tie terčíky.
Tak uvidíme, kedy a ako to otvoria. Už mám rôzne info, tak som zvedavý, ktoré sa mi potvrdí.

A áno, teraz treba povoziť sa po diaľnici od Turian po Dubnú Skalu a užiť si super asfaltku. Už šanca dlho nebude…

To pletivo proti vtakom vidim prvykrat… Je to novinka, alebo je to aj na inych usekoch?

Ja som to tiež ešte nevidel. Aký to má reálny význam (viem, že to je proti vtákom) Ide o nejaké migračné cesty vtákov, alebo prečo by tam mal hroziť stret s vtákmi a inde nie? Ešte by ma zaujímalo, ako bude vyzerať to pletivo o 3-5 rokov?

Áno, na viacerých miestach by mali byť migračné cesty vtákov. Preto ŠOP požadoval výstavbu ochranných sietí na vyvýšených miestach(násypy, mosty) alebo v okolí Váhu(napr. kilometre v okolí Sučian).
Zacitujem: “Rieka Váh so svojími prítokmi je v tejto lokalite súčasťou významnej migračnej trasy vtáctva interkontinentálneho významu.”

Ešte som zabudol. Taktiež oplotenie nie je úplne hotové. Pri Turanoch ešte treba dorobiť.

Jarino to sa dalo očakávať, rovnaké to bude asi aj pri Dubnej skale na zjazde z D1, aj keď ja som skôr za opačnú variantu. Mňa viac zarazila značka Daj prednosť s prikazaným smerom vpravo (na fotke úplne vpravo)
gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=28526
Podľa tohto autá pokračujúce na diaľnicu (z Kraľovian) smer MT budú dávať prednosť autám, ktoré sa budú pripájať na diaľnicu smerom od Turian. Pre mňa je to nepochopiteľné, lebo tento príjazd bude maximálne využívať pár obyvateľov Turian, ktorí pôjdu smer ZA. Predpokladám, že to spravili kvôli tomu, aby tie autá od Turian nemuseli dávať prednosť 2x za sebou (najprv oproti idúcim na 1/18, potom pripájajúcim sa na diaľnicu od Kraľovian).

ak je to pravda tak to je pekna kravina a uz teraz sa tesim na tie zapchy, v exponovane dni bude rychlejsie ist po starej ceste ako stat hodinu v kolone na konci dialnice :unamused:

Nebudú tam žiadne zápchy. Z Turian tú diaľnicu bude využívať minimum ľudí a tá značka je tam z bezpečnostných dôvodov, aby autá križujúce cestu 1/18 nemuseli zastať v križovatke. Vzhľadom na počet áut z Turian to bude v smere od Kraľovian v podstate bez zastavenia. Mňa skôr zaráža, že pri toľkých miliónoch sa nenašlo pár drobných na jeden násyp a plynulé napojenie na diaľnicu smer Žilina. Ale to som už písal aj o moste pri križovatke 1/18 a R3, kde vybudovaná polovica mostu bude 10 rokov teraz odpočívať zakonzervovaná v pokoji.

Aj pri dubnej skale je to tak isto. Teda ze zjazd z dialnice smer zilina je vedlajsia cesta. Tiez su tam uz osadene znacky.

Prehodiť značky je najmenej. Ak ukáže prax, že to je potrebné, tak to urobia.

Chlapi, nepomôžete si. Popísaná prax je už vyskúšaná aj na východe na novej R4 pod Košicami. Zjazd z R4 pred Šebastovcami je vedľajšia cesta a 1/68 je cesta hlavná.

opačná prednosť by nebola veľmi bezpečná. uvidíme, aký bude pomer áut. Na konci R4 pri Šebastovciach je to tak 50:50