Nevidel som detailne plány, ale nevidím problém v tom, aby odbočovací pruh začínal už v tuneli.
Ale potom by ku koncu musel mat sirku 3 pruhov…
Ale to predsa nieje žiaden problém postaviť, keď sa to tak naprojektuje a keď to, samozrejme, zaplatíme.
Aké boli podklady pre súťaž na vedľajší úsek (s tunelom) ozaj neviem…
-
mne sa zda, ze vzdialenost od vyjazdu z tunela Borik az po krizovatku Mengusovce je vacsia ako tu, cize odbocovaci pruh bude musiet zacinat asi uz v tuneli.
-
dnes pri ceste medzi Kralovanmi a Parnicou som videl, ako pracuju mechanizmi Vahostavu v starom kamenolome, je to tento: mapy.hiking.sk/?x=19.16827&y=49.18292 takze zrejme takymto sposobom idu vyriesit nedostatok materialu do nasypov a mozno aj na zasypanie uz vytazenych strkovisk. Este by ma zaujimalo, ci na tuto tazbu dostali povolenie od banskeho uradu.
Ak mechanizmy Váhostavu len nakladali, tak je všetko v poriadku. Tento zabudnutý kameňolom (volá sa Smoleňová), ktorý bol dlhé roky nepoužívaný, bol len nedávno otvorený, ak sa nemýlim, začali tam pracovať v roku 2012. Všetky povolenia mali, vrátane ochrany prírody, a aktuálny nájomca má licenciu tuším až na 20 rokov. Zrejme zacítil príležitosť práve pre plánovanú výstavbu ciest. Zatiaľ sa tam ale ťažilo iba občasne.
Článok z r. 2011: orava.sme.sk/c/6052548/nedaleko- … penec.html
Tu je EIA “Ťažba nevyhradeného nerastu (vápenec) ako kameniva pre stavebné účely v kapacite 120 000 t/rok na celkovej ploche 4,9 ha v bývalom, v súčasnosti nevyužívanom povrchovom kameňolome v k.ú.Párnica”
enviroportal.sk/sk/eia/detai … na-parnica
Z mapy vyzera, ze je to v narodnom parku
to rado: diky za doplnenie, ano, naozaj tam len nakladali a este som si vsimol, ze boli vyrubane naletove dreviny… inak nedaleko (dole po prude rieky Orava) su este dalsie 2 kamenolomy (tusim sa ta lokalita vola Bystricka), nevies o nich nieco viac? ci sa tam tazi alebo ci sa tam tiez neplanuje zacat opat tazit?
V tej Bystričke je v podstate len jeden lom, pár stoviek metrov vnútri doliny. Bol som tam minulý rok, lom vyzeral aktívne - strážna búdka, nejaká hala, ale nebola tam v tom čase (jeseň) žiadna aktivita - žiadni zamestnanci ani mechanizmy. Takže predpokladám, že je aktívny ale ťažba len príležitostná. Tým, že je ukrytý, tak to z cesty tak nevidieť. Podľa Google ho momentálne prevádzkuje firma SKELET, spol. s r.o.
A nehovorilo sa, že MÚK Dubná Skala bude neúplná? Ako to teda naozaj bude? Pri DS-Turany 2 vetvy a po dobudovaní LL-DS zvyšné 2 vetvy?
V Bystricke sa ale tazi/la zula. Za socializmu to bol velky lom. Ako deti nas tam vozil sused na tatrovke ( nacierno samozrejme ). Tie zulove kvadre boli obrovske - na 148-ku sa vosiel jediny kus a este z neho polovica precnievala. Spevnovali nimi brehy okolo Vahu a tak.
Clim-ber, ide asi o omyl, novo otvoreny lom je za Parnicou pri zeleznicnom priecesti. Nie je to zulovy lom v Bystricke - Dierovej za byvalou zeleznicnou zastavkou, resp. v doline, ktorou vedie turisticka znacka na Stoh! Tento lom v NP VF je uzatvoreny!
Ľudia, čítajte všetky príspevky. Bavili sme sa o obivdvoch lomoch - Smoleňovej (vápenec), aj Bystričke (žula). Obidva ležia v NP MF (nie VF) aj keď Smoleňová len tesne na hranici. Bystrička by tiež nemala byť úplne uzavretá, no ťažba je zrejme len občasná. A hlavne, sme už poriadne off-topic.
ja som to pochopil tak že sa nebude dat zist z D1 z Višnoveho smer na ZA, iba na MT a naopak.
Od RK sa nebude dat zist do MT iba na ZA a naopak
opravte ma ak sa mýlim
Je to tak ako píšeš.
A ani casom sa s tym neplanuje nic robit? Napr. ak byvate na zaciatku Vrutok smerom od ZA, tak ked pojdete po dialnici od RK, musite zist z dialnice uz pred Martinom. A to uz ani nehovorim, pokial niekto zabudne odbocit. Neviem ake su naklady na jednu vetvu MUK, ale toto mi pride trochu nelogicke.
Vrútky sú také malé, že nepotrebujú 2 exity…
[ black humor mode ] a kto zabudne odbočiť sa môže v tuneli otočiť do protismeru
ano s tymi Vrutkami je to pravda, ale horsie fakt s tym otacanim, potom jedine zist na ZA, otocit sa na I/18 a nazad na dialnicu. Je sice pravda, ze kompletna MUK je drahsia, ale som si myslel, ze aspon pri takychto velkych MUK to nejako poriesia. Mne sa uz viac krat stalo, ze som v zahranici zabudol odbocit a potom som veru nadaval sam sebe, ked som musel dalsich 30 km po dialnici, kym sa dalo otocit
Na čo potrebuješ ísť z Višňového na I/18 smerom na Strečno? To môžeš zísť z D1 ešte pred tunelom Višňové a ísť do Strečna cez Žilinu. Opačným smerom to isté.
Navyše je plánovaná cesta od západného portálu tunela Višňové k I/18 (pôjde medzi Žilinou a Malou Fatrou).
ja si myslím, že tá križovatka bude plnohodnotná, zjazdy aj výjazdy na dialnicu budú každým smerom. Ešte k tomu lomu v bystričke, keďže pochádzam z Párnice a náš urbár ten lom prenajíma, viem že sa otváral kôli dialnici dubná skala až do hubovej. A mali problém so životným prostredím, z ktorým sa súdia, ale dočasné povolenia majú. Bolo to otvorené len pre tento účel.
dusankoo: Bystrička alebo Smoleňová? Neviem ako je to s pôsobnosťou urbáru, ale lom Bystrička leží už v katastri Kraľovian.