D1 Dubná Skala - Turany

… materiál z Višňového …

no tak to bude ešte zaujímavé ako to poriešia, keď štart výstavby Višňového je v nedohľadne, materiálu akosi niet a termín 12/2014

Oni to už priebežne nejako riešia - vykopú to niekde na poli, alebo pod kopcom. Potom na to príde miestny starosta a je z toho problém. Ref. http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=60&t=18722#p150803

Áno, za Turanmi medzi mostom ponad kanál a mostom ponad Váh všetko by to mal byť násyp. Neviem tam o žiadnom priepuste, ani moste…
Možno sa to nezdá, ale na násypoch za Turanmi je toho už urobeného dosť. Síce nie je to na úrovni zhotovenia ako medzi križovatkou D1xR3 a Sučanmi. Podľa mňa by to ale nemal byť problém, riešenie do akého sa VHS pustil, uviedol Bzzi. Zemníky(neviem, či to nie sú tie nelegálne) zasypávajú materiálom z miest, kde malo byť/bude odpočívadlo Turčianska Štiavnička.

Je MDŽ, trocha ficovskej zábavy a tiež diskusia viazne: Čo tak podať zlepšovák, podľa know-how, na ktorý majú patent z ČSR Klaus so Zemanom - tzv. opozičná zmluva. Na ČSAD na investičnom úseku sme mali ako ukazovateľ na vyplatenie prémii na konci roka zvyšovať počet zlepšovákov ročne o 2,5%. Píšem to preto, lebo ma napadol jeden “o psychiatrickú kazajku”, a aby ste mi toto profesijné pokrivenie nevyčítali do mojej smrti, či zániku dialnice.info.

Totiž: A/ Nech obe konzorciá sa dohodnú a dajú návrh na NDS alebo B/ NDS z oboch ponúk porovná, ktorá firma urobí tunel za lacnejšiu subdodávku /, alebo obe rovným dielom/. Tú by NDS vybrala s tým, že títo tunelári by okamžite zahájili dobývacie práce /minimálnejší variant/ aspoň na portáli Dubná Skala /alebo podeliť obe strany na obe strany/ a NDS by práce preplácala. Ak by táto dočasne pracujúca tunelárska firma bola vo víťaznej zostave, po priklepnutí by normálne pokračovala. V prípade, že by vyhrala drahšia konkurencia, pokračovala by drahšia konkurencia s bezpracným bonusom v rozdiele faktúr. Práce by preplácala NDS zo svojho /EÚ s Barossom by nás vysmiali, podľa mňa to nezahasí ani Fico, aj keby zobral Barbero Rosso/, pričom partia Dobišovej aj Mráza by museli súhlasiť podpisom v dodatku, že nenapadnú predčasné začatie prác /ani jeden by nestratil finančne/. Získali by 3 strany:
+1. Počiatek a Gajdoš /práce sa začali/, ak nie je iný “podpásový” záujem
+2. Váhostav by nakupoval materiál do násypov a dokončil úsek DS-Tu
+3. DPS a Skanska s partiami by mali prácu /ak majú ešte ľudí/
+4. starostovia by nemuseli robiť ramená a nerobili by NDS problémy kvôli nelegálnej ľažbe, hoci materiálu sú haldy v tuneli
-5. najhoršie by dopadol Kažimír, Počiatek by mu urobil dočasnú dieru do rozpočtu

Asi si sa chcel pôvodne trafiť do témy pre vedľajší úsek. Už oslavuješ MDŽ, že? :slight_smile:

Mám pre tvoj návrh zlepšovák, ktorý by ušetril obrovské množstvo z rozpočtu: Každý vodič prechádzajúci cez Dubnú Skalu by zastavil na pár minúť, 10-20 krát by kopol krompáčom do skaly, vyniesol z tunela jedno vedro skál a pokračoval v jazde. O 50 rokov máme jednu rúru prekopanú, čím predbehneme NDS pri terajšom spôsobe tendrovania…

bzzi, taký zlepšovateľ ako Ty už bol v Číne. Menoval sa Mao ce Tung. Jeho kúskami bolo napr.: vyhlásil vojnu škodcom úrody, po celej Číne ľudia strieľali vrabce. No čerešnička na torte bolo doháňanie resp. predbehnutie sveta v tabuľkách vo výrobe železa na 1 obyvateľa. Preto na každej väčšej ulici vybudovali tzv. vysokú pec /na Slovensku po Rudohorí ku koncu 19. st. ich bolo vyše 20, preto Slováci-Mantáci tomu rozumejú/, ľudia vyfasovali žel. rudu a koks a následne tavili železo. Keďže to robili ako amatéri, buď to skončilo nehodou, alebo v málo prípadoch sa niečo podarilo vytaviť, ale vyslovene zlej a nepoužiteľnej kvality. Mao slovom zmaril koks, žel. rudu, stavebný materiál aj ľudskú prácu.
Ty ani nevieš aké kladivko či kelničku v tom tuneli používajú… Dnes sú na všetko školení ľudia.. Ty si tam môžeš akurát poinlajnovať alebo pobicyklovať, keď bude deň otvorených dverí, alebo nezáväzne “podiskutovať”.

do fotogalérie som pridal fotky z menej rozpracovanej časti diaľnice od cca.10,5km po MÚK Turany gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=17424

Znova excelentné fotky MiroT9, vďaka za ne. Som zvedavý na ten dlhý násyp pred mostom ponad trať ŽSR a krpeliansky kanál (13.-15.km), ako dlho im potrvá to potrebné množstvo zeminy tam navoziť, zdá sa, že na tom už naplno pracujú, do mesiaca max. dvoch by to mohlo byť nie? Tiež tie nosníky od žel.trate po násyp by už mohli začať pokladať, aj počasie je skvelé tak načo čakať…ale možno nemá kto robiť… :wink: .

Patrik 21 ani si poriadne nestačil uvedomiť, že na stavbe je práca nebezpečná [Za pád robotníka z mosta pri výstavbe D1 vinia jeho zamestná) , tak jak v Iliašovciach tiež traja zo štyroch v synovom veku. K zamestnávateľovi Slavovi je Inšpektorát bližšie s pokutou, jak VHS s preplatenou faktúrou. Život mal smoly dosť pre obidvoch.

Len tak mimochodom - nemal by po vyjadreniach Kata viewtopic.php?f=35&t=19041 začať Úrad pre verejné obstarávanie konanie voči Váhostavu ohľadne dumpingovej ceny ?

Kato:“… ceny, ktoré sme ponúkli vtedy v súťažiach, boli akurát na prežitie. Asi po polroku, ako sme už realizovali stavbu, sa ukázalo, že to nie je ani na prežitie.” “…Svojich subdodávateľov platíme v rámci možností…”

nosniky este treba zopnut, cca za 2 tyzdne by mali prve dve polia na pravom moste ukladat

tak ako to teda je, niekto tvrdi ze vahostav tu nie je v strate, podla clanku je v strate. alebo nie je v strate len preto lebo neplati subdodavatelom. ale je mozne ze aj pripadny zisk je oproti dalsim stavbam mizivy alebo je na nule.

Ako to povedať, jedna drobnosť na ilustráciu, náklady na dokumentáciu mal Váhostav zakalkulovanú 2 krát PPP aj terajší FIDIC :slight_smile: a povedzme si že Váhostavu v istom období zrazu vznikli dodatočné náklady :wink: ono by stačilo spraviť obyčajný ekonomický audit diela a bolo by všetko jasné. Ale to asi záujmom Váhostavu nie je.

to je naozaj len drobnost a nic nevypoveda o fakte ako vahostav gazduje. ale ze s touto cenou sa tento usek neda postavit so ziskom beznym na inych stavbach s kt. tento usek niektori s radostou porovnavaju je iste. detto jan-jab I.

Iste je, ze ked VHS stavia usek za 137 mil. €, jeho realna cena nebude ani 334 ani 300 mil. €, ale vyrazne menej ako 200 mil. €, inak by uz davno skrachoval. Detto Janovce-Jablonov. A ci je to 8 alebo 9 mil € / km (pre Janovce-Jablonov 6 alebo 7 mil. €), stale je to velmi prijatelna cena.

“Na prvom kilometri stavby diaľnice Dubná Skala – Turany rapídne klesol počet robotníkov”…to som si všimol, robotníkov vidno menej, najviac som bol zaskočený tak dva týždne dozadu asi dva pracovné dni po sebe som tam nevidel ani duše. Ale koncom minulého a začiatkom tohto týždňa na stavbe pribudli nové konštrukcie pri brehu Váhu, robotníkov vyzerá viac(opticky), práce na skruži ; hneď som si pomyslel že VHS začína vyplácať…
Išiel som dnes okolo a pracovalo sa. Betónovacie vozíky sa znovu posunuli, už sú na treťom zábere( narážam na tieto: gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=17389).
Na betón ešte majú. Bol som kuknúť most pri Váhu za Turanmi(viď foto+ zajtra ešte nejaké fotky dodám), tak tam sa betónovalo.

super fotky
dialnica.info/dialnice/D1_Du … urany.html
dialnica.info/dialnice/img/D … rany08.jpg - táto pekne zobrazuje aké obrovské množstvo materiálu je v násype pred mostom ponad žel.trať

Perfektne fotky. Odkial vlastne beru material na ten nasyp, ked im nevysli plany s Visnovym?

http://www.dialnica.info/dialnice/img/D%20…%20rany08.jpg

Prečo je ten násyp široký ako keby tam stavali 4+4 diaľnicu? Základy oboch mostov vyzerajú, že zaberajú len polovicu šírky.