D1 Dubná Skala - Turany

Dám do do správneho threadu.

Dám do spravneho threadu a zo strany ktorých obcí?
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=128409059&postcount=10986
Mam dve otázky - 1. PHS vedená nalavo v smere do RK je naozaj nutná? (za tým 1 MO z picu) Dialnica je nižšie položená než časť obce vlavo, je medzi nou rieka, stromy a pomerne veľká vzialenosť. 2. Tá dvojitá PHS pozdlž najprv dialnice a potom aj železnici je tiež nevyhnutná?

A PHS na MO ponad železnicu fakt nerozumiem. Nevedel som, že aj pri priemyslených parkoch sa budujú (mimochodom, tie su tiež podstatne vzdialené.)

Dajte niekto iný uhol pohľadu..

Stanovisko Lipovca by som musel pohľadať, zrejme im vadí tá “diera” medzi PHS-kami na ľavej strane, v prípade Turian viem zatiaľ aspoň o sťažnostiach obyvateľov, ktoré boli spomenuté aj na zasadnutiach obce, že bolo by dobré PHS-ku predĺžiť - otázka je, či sa jedná o tú naľavo, vtedy sa sťažujú obyvatelia obytnej časti alebo ide o tú napravo a vtedy sa sťažujú chatári.
To ale neznamená, že pribudnú PHS-ky.
Inak Turany čo dali pokuty v hodnote 100 tisíc euro VHS za nelegálne ťaženie štrkopieskov, tak zrejme dostanú tých 50% ako ostatní veritelia.
Iný uhol pohľadu:

1. Teraz neviem ktorú PHS myslíš, ale ak to je tá krátka tesne pred tými dvomi mostami v cca strede fotky, tak za ňou žijú rómsky spoluobčania. Jeden alebo dva domy. Ďalšie asi dva domy boli zbúrané.
  2. PHS pozdĺž železnice bola do projektu pridaná až na podnet občanov obce Sučany možno už aj počas výstavby/bližšie si nepamätám/. Dokonca myslím, že mala byť dlhšia, ale sú tam rampy a PHS-ka by údajne zabraňovala výhľadu. V podstate využili výstavbu diaľnice v blízkosti a podarilo sa im nejako to pretlačiť.
    Diaľnica je o čosi vyššie ako všetko v okolí. Zrejme PHS pozdĺž železnice by musela byť vyššia/?/, aby to malo svoj efekt. Taktiež vedľa diaľnice vedie chodník od centra obce aj železničnej stanice do obytných častí za Váhom a Krpelianskym kanálom. PHS-ka tak v podstate zabraňuje situácii, žeby sa tam z chodníka na diaľnicu hocikto dostal, v prvom rade by musel mať kľúčik, keďže by to malo byť zamknuté z vonkajšej strany.

Žiadna PHS nie je ani na jednom moste ponad železnicu. Je to ochrana proti vtákom po oboch stranách. Je to v podstate natiahnuté pletivo na ktorom sú pripnuté obdĺžnikové terčíky bielej alebo čiernej farby. Údajne to núti vtáctvo vyletieť vyššie. Podobné ochrany by mali byť aj na stavbe Budimír - Bidovce.

Osobne sa mi PHS vôbec nepáčia, potom človek fakticky ide po dialnici, ako keby išiel v tunely, vôbec nevníma okolie. Nedávno som absolvoval cestu do Studgardu a späť ako spolujazdec, tak som mal možnosť vnímať viac okolie. Fakticky celá cesta je lemovana buď PHS, alebo zemné valy, čiže, až na pár úsekov, bez výhľadu. Z hľadiska bezpečnosti sa mi javia tie zemné valy, účinnejšie, v prípade ak auto vybehne z dialnice, tak fakticky vbehne do protikopca, čo je určite lepšie, ako ho oplieskať o zvodidlá.

Pacho raz a navzdy si zapamataj jedno, clovek nemusi byt sefkuchar aby vedel, ze jedlo nechuti dobre. Nemusim mat vysoku skolu dopravnu aby som vedel, ze nieco pri stavbe dialnic a ciest nie je v poriadku. Nemusim vediet ako sa trasuju dialnice a co vsetko na to vplyva, ale viem nakoniec, ze ten vysledok stoji za figu. A na ten vysledok budu pozerat ludia aj o desiatky rokov a krutit hlavami. Nepresvedcis ma o opaku, zober si napriklad R1+R2 a pozri o kolko predlzi cestu BA - KE. Toto je nadradena infastruktura ala Slovensko.

PK, máš pravdu, všetko sa dá. Ale za cenu slovensky nenávidených tunelov, poväčšine niekolko desiatok km dlhých. Ale to by si určite nechcel, dufam :laughing:

Pred asi osmimi rokmi som tu pisal o tuneloch. Vtedy som absolvoval cestu do Talianska do Pisy autom a s deckami som pocital po ceste tunely, celkovo v Rakusku a Taliansku ich bolo na tej ceste 96. To je na useku 1100km. V tuneloch ziadne obmedzenia ako u nas, slo sa tam pekne 140. Vtedy som tuto na forum napisal, ze vsetkych ktori zodpovedaju za vystavbu dialnic na Sk popretahovat tymi tunelmi za … tam a naspat. Mozno si spomeniete aka bola vtedy situacia s tunelmi na Slovensku. Visnove v nedohladne… Kludne by to mohlo byt takto aj u nas. Ak ide dialnica stylom tunel, most, tunel, most tak vplyv na krajinu je uplne minimalny, ani sa nevie, ze tam ta dialnica existuje. A investicia naviac sa vrati v podobe usetreneho paliva a rychlejsej dopravy po kratsich trasach.

PK počkať počkať, nepleť hrušky s jablkami. Na úvod, keď si prečítaš moje príspevky konkrétne na DS-TU, tiež som sa prikláňal k názoru, že je dosť odfušovaná… Je jasné, že nemusíš byť kuchár, aby si vedel posúdiť, či je polievka dobre uvarená, či nie je presolená…, ale ty sa ideš hádať o tom, že tá hovädzia polievka mala byť uvarená zo sliepok, tak za to by Ťa ten kuchár rovno hnal kade ľahšie. Ja by som tiež bol najradšej, keby sme mali dialnice tunel-most-tunel… no len tu nie je problém, že to projektant, zle naprojektoval, alebo, že to stavbár zle postavil, ako sa to snažiš vykresliť, ale problém je v zadávateľovy. To ako keby si si kúpil trabnta, a potom sa ideš rozčulovať, že to má len dvoje dverí, že to ma malý kufor, že to hrozne hučí… tak to si si mal potom rovno kúpiť mercedesa, a nemusel by si sa rozčulovať.

Ale nezachádza to už potom tak trochu ad absurdum? Ak teda vyrátame, že sa kvôli pár oblúkom spotrebujú milióny eur ročne na palive, nemohli by sme rovnako vyrátať, koľko by sa ušetrilo, keby všetci z áut presadli do vlaku / keby sa propagovalo zdieľané jazdenie a jeden voz by využili traja-štyria / koľko by sa ušetrilo, keby kamióny jazdili v noci a cez deň by bola plynulejšia premávka / atď. atď.
Podľa mňa už takéto debaty presahujú rozumnú medzu, pretože si každý dosadí to, čo mu je vhodné.

Nezabudat ze tunel ma aj nevyhody, hlavne vyzaduje podstatne vyssiu sustredenost. Neviem si predstavit ist 100km len v tuneli napr. Pri zrazke je vacsia pravdepodobnost umrtia, urazov. Tunel vyzaduje kopec udrzby, systemy riadenia dopravy…

ale zimná údržba je výrazne lacnejšia

Odpočívadlo Turčianska Štiavnička otvorené od dnes presne 4 mesiace po otvorení úseku
gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=31597

A sú prevádzkované aj budovy, alebo ešte nie?

zatial iba wc funguju a bufet je zatvorený

Mayllo, aj si vyskúšal to moderné WC, podlaha hreje, hudba hrá? :slight_smile:

nie nebol som dnu

a inak už otvorili sučiansku cestu od kruháča

tak “konecne” si vsimli ten kratky zjazd smerom na zilinu .. ono to casom mozno nebude problem az bude otvorene visnove, ale inak je to pruser

viewtopic.php?f=35&t=21099

Keď u nás sa všetko robí “podľa noriem”, ale bez rozmýšľania. Už to tu bolo písané - stačila trocha štrku a asfaltu a oba smery, od Vrútok aj z diaľnice, mohli plynule vedľa seba pokračovať do dvojpruhu na ceste I/18.

Tiež som tam videl, ako kamión prichádzajúci z diaľnice v postávajúcej zápche vytlačil dve autá do protismeru. Keby to neurobil, tak by tam stál veľmi dlho, nikto z hlavnej nebol ochotný ho pustiť. S osobným autom sa to ešte dalo nejako na drzovku zazipsovať, s kamiónom nie.

vlastne hej, mas recht, sak to je maximalne 400m, nech nezerem 500 m a je tam aj miesto a bolo by to viac ako super riesenie do 2020 ked bude realne visnove a mohlo sa to aj dostat do projektu, ako pripojovaci pruh a bolo by to preplatene z EU .. aaach jaj ..

toto je tiez dan, ze SSC a NDS su dve organizacie, a kedze SSC oficialne nema peniaze, urcite to nedobuduje, a pochybujem, ze NDSka do toho pojde, pricom by to hodne pomohlo a bolo by to doslova logicke vyustenie a nemyslim si ze by to bolo ani nejako drahe ..

Ja nerád nadávam, ale nepochopím čo za … vymyslel ukončiť dialnicu vedľajšou cestou. čo si pamätá, zakaždým, ak dialnica nepokračovala ďalej, automaticky by mala byť hlavná, aj keď aspoň dúfan len na pár rokov. Toto riešenie evidentne neprospieva plynulosti. Neviem si predstaviť, keby na konci, (začiatku) v Ivachnovej pri schádzaní smerom na RK bola stopka, a to 40rokov. Zasa niekto bol pápežskejší ako pápež.