D1 Bratislava - Trnava

Musí? Tak ako mi vysvetlíš ten rok čo to fungovalo s vypnutým? Ten semafor ničí funkčnosť D1 a R7, mení miliardy Eur z našich daní na vyhodené do vzduchu. Ak je tam prechod taký potrebný tak mal byt postavený nadchod, podchod a pod.
Križovatka Plynárenská/Prístavná má 2 pruhy a má zhruba dvojnásobne menšiu priepustnosť ako nasledujúca križovatka Prístavná/Košická.
Matematika stavu je taká, že 2 zjazdy z D1 o kapacite 3000áut/h a z R7 o kapacite zhruba 1500áut/h (obmedzené kruháčmi od R7) dokopy okolo 4500áut/h sú najprv obmedzené spojením zjazdov z D1 a R7 (Prístavná) na 3000áut/h a následne semaforom Prístavná/Plynárenská na zhruba 1500áut/h.

Chybou je, že R7 pokračuje na Bajkalskú len jedným pruhom a Bajkalská nebola prebudovaná na 3+3 s MÚK. Za všetkým hľadaj Valla, cyklokoalíciu a znepokojené matky.

Áno máš pravdu, Team Vallo. Keď menili Gagarinovu z dvoch pruhov pre autá na jeden bus pruh, tak som im napísal, ako sa to dá vyriešiť na Gagarinovej, aby bol aj bus pruh, autobusy nečakali, aj prešlo prakticky rovnako osobných áut. Písal som z ich nejakym expertom na dopravu v meste, keď skončili argumenty, že prečo nie, odpoveď bola, že nie je vôľa podporovať osobnú dopravu.
Môj návrh spočíval v tom, aby pred každou svetelnou križovatkou BUS pruh končil 25m pred semaforom a začínal 50m za semaforom. Takto by asi 5 osobných áut stálo na semafore v oboch pruhoch, osobné autá by mohli semaforom na zelenú prechádzat v dvoch pruhoch a zároveň by autobus MHD na semafore čakal za maximálne 5 autami, čiže by vždy prešiel na prvý cyklus zelenej. Reálne by cez svetelnú križovatku dokázalo prejst dvojnásobne viac osobných áut ako teraz.
Na jednej križovatke to dokonca takto aj je teraz, je to Gagarinova/Tomášikova smerom von z mesta.

Nie je vôľa podporovať osobnú dopravu no nemá k nej alternatívnu. Dnes 50% prevádzkových nákladov MHD tvorí príspevok mesta + k tomu mesto čerpá fondy, lebo nie je schopné financovať ani pravidelnú obnovu vozidiel čo má byť prevádzkový náklad.
Ak by malo mesto zabezpečiť prepravu 2x toľko osôb, tak by zjednodušene potrebovalo 2x toľko vozidiel, 2x vodičov, 2x pohonných hmôt/el. energie, a pravdepodobne aj 2x takú sumu z fondov. Kde by na to slávny Team Vallo zobral?

PK: tento navrh nie je nicim novym, je to tak napriklad na Gagarinke smerom do mesta je to takto riesene s krizovatkou Tomasikova/Kastielska

zaroven za krizovatkou za budovou trojpismenkovej organizacie sa zase zuzuje a je tam normalne BUS pruh od zastavky (aj ked tam si myslim, ze ten BUS pruh mal ist plynolo zo zastavky, ale to je druha vec)

taktiez si myslim, ze zrovna na tom usek bajkalskej smerom VON z mesta (t.j. od trencianskej) je ten BUS absolutna kravina, lebo pointa tej cesty je vyprazdnit cim skor mesto

vsak to je chore, kedze tam sa to doslova z dvoch pruhov vetvi v podstate na 7 pruhov,

ano idelane by bolo mat aspon od PSS tri pruhy smerom von, ale to tiez bohuzial uz nehrozi

Ale moja skúsenosť je taká, že to tam vodiči osobných áut nevyužívajú a stoja pred semaforom len v ľavom pruhu. Zrejme podľa skúsenosti “aj tak by ma za križovatkou nikto do ľavého pruhu nepustil”.

Tak ja to napríklad využívam, to zmýšľanie, že ma nikto do ľavého nepustí je neopodstatnené, pretože osobné autá dokážu zo semafora odchádzat tak jedno za 4 sekundy. Pre teba to znamená, že nemáš problém sa zaradiť a stále mať odstup zhruba 2 sekundy. Jednoducho za semaforom ťa autá v ĺavom pruhu nedokážu vyblokovať.
Jeden krásny príklad ako to pekne funguje je na zjazde z D1 do Senca na semafore pri priemyselnom parku. To že sú tam 2 pruhy, pričom ľavý končí pár metrov za semaforom je jediný dôvod prečo tam nie sú kolóny až na diaľnicu.
A na slovenské pomery som až šokovaný, ako kultúrne sa tam zipsuje za semaforom do jedného pruhu. Proste to funguje bezproblémovo.
Uplatnením takého stavebného prvku v Bratislave na všetky svetelné križovatky kde sa to dá by sme “zadarmo” získali obrovské priepustnosti, keďže jeden pruh zvládne 3000 áut/h a jeden pruh na semafore len okolo 450áut/h.

Áno, ono to naozaj pekne funguje. Lenže v meste, kde ti pracovník magistrátu alebo miestnej časti prakticky rovno do očí povie, že ich záujmom nie je dopravu v meste zlepšovať, ale tú osobnú čo najviac obmedziť a vodičom/vlastníkom vozidiel čo najviac skomplikovať život, toto veľmi nepomôže.

Dovolím si Vás vyrušiť a prejsť späť k téme tohto vlákna. :wink:
Vie niekto, kedy sa plánujú spojazdniť obchádzkové trasy?
Zatiaľ to totiž vyzerá, že nestíhajú a pár mostov je ešte celkom v rozostavanom stave.

podľa posledných zverejnených informácií by o malo byť na jar 2025…ak myslíš tie rozostavené “kolektory”, ktoré pôjdu mimo hlavnú trasu

no teo vyznacenie na gagarinke je nove, lebo vsak ju len tot len dva roky dozadu rekonstruovali a urobili tam pre semaforom a BUS pruhom to presne ako popisal PK.

2 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Križovatka D1xD4

9 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Križovatka D1xD4

Akurát pozerám, že od Lanfranconi je to po D4 o 13,5 km dlhšie, ale v špičke to už môže byť celkom zaujímavé. Z Petržalky dupľom.

Pikoška je aj, že GoogleMaps teraz v smere von z BA nenaviguje po D1, ale buď po I/61 cez križovatku Bernolákovo alebo v prípade odjazdu bližšie k centru BA naviguje po R7/D4 :slight_smile: Obchádzková vetva zatiaľ na mape nie je zaznamenaná.

U Google Maps je to bežná vec, treba používať Waze

Vylúčenie tranzitu z Prístavného mosta - presmerovanie kamiónovej dopravy v Bratislave z D2 v smere do Žiliny na D4, ak som to dobre pochopil:

Celá tlačovka k tomuto: facebook.com/mindop.sk/vide … 160553655/

V tomto prípade teda to riešenie s pruhmi v uzle Bratislava-Východ dáva ešte väčší zmysel

Mysleli sme to dobre, no dopadlo to ako vždy.
To sa má riešiť mýtom a sadzbami za prejazd. Nie dopravnými značkami. V prípade nehody na D4, a uzavretia diaľnice, tieto značky nestrácajú platnosť. Takže všetky odklonené tranzitujúce NA na D1 budú porušovať dopravné predpisy.

som zvedavy ako to vyznacia ci zasa prilepia dalsiu nalepku na smerove tabule :smiley: a kolko vodicov to bude dodrzovat