ono laco ako pises takto sa da jazdit v KO na obchvate galanty len v minimalnej premavke,aj ja tak obcas jazdim ked je ten kruhac prazdny a mam naponahlo ,ale len co je trocha silnejsia premavka a kazdy by tam tak jazdil takto tak tam je buracka kazdy den a aj v slabej premavke ked auto v kruhaci dava smerovku ze vychadza z KO a ty sa spolahnes ze naozaj vyboci z kruhacu a vbehnes tam 50siatkou a on si to nakoniec rozmysli a neodboci von z KO (co sa bezne stava)tak hned je buracka na svete a hlavne kvoli tomu sa tie kruhace nestavaju pre rychlost 50km/h
inak je velka skoda ze na obchvate GA smer sala je KO a nie mimourovnova krizovatka,uz celkom bezne tam od sale pred KO byva kolona niekedy aj cca 30 aut a na vyjazdoch z KO taka mierna premavka takze tam sa ukazuje ze nie vsade su vhodne KO
KO sú vhodné hlavne tam kde zo všetkých smerov je rovnako intenzívne premávka, alebo z viacerych smerov su väčšie intenzity a z 1-2 uz to tak nemusí byt, pripadne ked miestne pomery vytvárajú možnosť takto prepojiť viac ciest, ktoré by museli byt riešené 2 križovatkami ( to je viac realizované v mestách ), a križovanie vyslovene viacerych rovnocenných ciest.
Ale dávať kruháče na cestu na ktorej je intenzívne premávka a k nej sa pripájajú cesty skutočne s minimálnou premávkou vytvorí brzdu na hlavnej trase a kolízne situácie, tam postačía odbočovacie a pripojovacieho pruhy… samozrejme závisí od miestnych pomerov…
Ale na hlavnej ceste nemôže byt kruháč za kruhacom …
Väčšie polomery KO su lepšie pre plynulosť, hlavne nákladnej dopravy, a menej sa aj premávkou ničia
Tak asi ide vsetko podla planu. Pred SC na D1 pribudli tabule upozornujuce na mozne kolony a ponukajuce cestu na Sered cez Senec.
tiez som si vsimol tie tabule. myslim ze v spicke bude uplne jedno v ktorej kolone clovek stoji. keby boli byvali najskor zburali KO v SC ako uz bolo tu na fore pisane x krat, tak by to mohla by solidna alternativa… i ked v spicke by to upchalo SC tak, ze by sa upchalo asi aj MUK tesco…
Na diaľnici D1 v blízkosti križovatky Blatné začína veľká rekonštrukcia potrebná z dôvodu realizácie nového cementobetónového krytu vozovky a prác súvisiacich s výstavbou diaľničnej križovatky Blatné. Viac: ndsas.sk/press/spravy/obmed … ri-blatnom
Senec by to neupchalo, pocet aut priamo do Senca by bol rovnaky a ten sucasne cesty ako tak zvladaju, rozumej nikdy nie je kolona za brzdiacim kruhacom v smere do Senca ani za MUK v smere do Senca.
Mohlo by sa aspon docasne zmenit znacenie o prednosti v jazde na tom kruhaci aby priebezny smer mal hlavnu cestu. To by podstatne pomohlo. Aj ked sa obavam, ze potom by to okamzite prestal zvladat druhy kruhac pod Sencom. Ale tam by uz bol len polovicny pocet aut, kazdopadne by to zlepsilo situaciu.
Samotné premostenie sa asi začne robiť od 1.4.2017 keď obmedzia dopravu. Na nájazdoch na most z každej strany (smer Blatne aj smer Senec) sú už pripravené betónové prefabrikované mostové priečniky. cca 16 ks na jednej a 16 ks na druhej strane.
Dúfam, že pokoria svoj termín a dokončia to skôr.
No neviem ci to zacnu robit uz 1.4. pretoze piliere este nie su dokoncene, posledne asi 2m je len ciste armovanie trciace z betonu. To je stav zo vcera.
Pobavilo ma ako dokazali polozit nosniky na sikmu plochu najazdu na most. Kazdy asi na 4 kopy materialu a kopy su kazda inej velkosti aby bol nosnik rovno.
@PK vlastne ano. priamo do SC viac aut nepojde… okrem tych zmien co si pisal by to chcelo asi aj zjednosmernenie Pezinskej nie? lebo aj to odbocovanie na nu by dost brzdilo hlavny smer (najma ked tam bude viac aut ako doteraz), odbocovat by sa mohlo iba na MUK…
ten druhy KO by dostal zabrat to je tiez fakt, tvorili by sa kolony mozno aj po MUK a po jej zahlteni by nebolo mozne odbocit do SC a stojaca kolona by sa zvacsovala o to rychlejsie… ale aspon by sa zredukovala (dlzkovo i casovo) kolona na D1 pred exitom, a to dost vyrazne… cize dalsi argument na zburanie toho KO asap.
Pezinsku by som asi nezjednosmernoval, oproti na hlavnej je v spicke premavka minimalna a ti co by odbocovali dolava by mali kvazi mini odbocovaci pruh, kedze na kruhaci mozu stat asi 1-2 auta cakajuce na odbocenie dolava bez toho aby blokovali priebezny smer.
Okrem toho ak by sa zjednosmernila pretazil by sa kruhac v Senci pri Tescu.
Hej a aby som nezabudol, hlavna cesta by mala byt od exitu D1 a vedlajsia od Pezinka pri spajani. Toto krizovanie obmedzuje premavku len o trochu menej ako kruhac pri Senci.
A ked pozeram na mapu napadlo ma dalsie zlepsenie. Cely priemyselny park juzne od 503+D1 pripojit na novovybudovany exit z D1. Aby sa kamiony nedostavali na 503 sucasnou T krizovatkou a blokovali oba smery na 503, ale aby sa dostali juhozapadne od Billa budovy zipsovanim na exit dialnice a dalej by pokracovali z exitu sucasnou krizovatkou na Pezinok/D1, alebo Senec.
Nevyhoda by bola, ze kamiony by nevytocili z exitu na D1 smer Trnava… Tam by sa to dalo vyriesit prepojenim exitu z D1 s pripajacom na D1 smer Trnava.
KO na hlavnom ťahu je - aspoň mimo obce - nezmysel non plus ultra. Kruháč ako “upokojujúci” a “spomaľujúci” návrhový prvok je čelnom rozpore s účelom hlavného ťahu. Kruháče patria do obce a možno (výnimočne) na okresky. Keby norma za niečo stála (nestojí), tak by musela zakázať používanie KO v extraviláne aspoň na cestách I. triedy.
Len pre predstavu - nemecká smernica RAL má 4 návrhové triedy ciest, kde EKL1 zodpovedá našim R v polovičnom profile (až na to, že tie nemecké sú 3-pruhové) a trieda EKL2 je - až na nejaké výnimky - pre Bundesstraßen, čo zodpovedá našim cestám I. triedy a nemalej časti ciest II. triedy. No a kým na EKL1 je všetko povinne MÚK, tak na EKL2 je všetko povinne buď MÚK alebo styčná križovatka. Priesečné križovatky a kruháče sú zakázané, prípustné sú leda pri odbočení na diaľnicu. A navyše sa tam pokiaľ možno dáva svetelná signalizácia. Čo keď som tu na Slovensku na margo nejakej križovatky v poliach povedal, že “ja by som tam dal svetlá”, tak na mňa pozerali, že či som prišiel z Marsu. Teda tí mladší a liberálnejší. Stará garda išla rovno zbierať kamene.
S tym mas pravdu, ja ked som pred par rokmi skusil “novu” cestu do Krakowa, tak ma prekvapil tento semafor:
google.sk/maps/@49.5142564, … 312!8i6656
Nestacil som sa divit, ze na takej ceste uplne v poli v krizovani nejakej bezvyznamenj cesty daju semafor a dokonca aj pre chodcov, intenzita je tam mozno tisic vozidiel za den, mozno aj menej, na slovensku som bohuzial nic take zatial nevidel mame sa strasne vela co ucit
Tie piliere tak maju uz asi mesiac aj viac mozno. So mteda zvedavy ako to dopadne. Smer BA to bude celkom super pre mna osobne, horsie to bude opacne. Snad to nebude kazdy tyzden ako minuly piatok.
smer BA dnes premavka len v jednom pruhu, okolo obeda malovali ciary na obojsmernu premavku, obmedzenie rychlosti na 80 km/h je uz od MUK Voderady, co mi pride trosku dost kedze je to 10 kilometrov od stavby (znacky v stredovom deliacom pase su este otocene)
aj ked to mozno bude zniet divne, toto zuzenie by bolo za normalnych okolnosti velmi dobry krok. ale problem je, ze tie normalne okolnosti, citaj dobre urobena verejna doprava sa nekona.
preco stat alebo este lepsie kraj netlaci na posilnenie dopravy ? ked sa rekonstruovala vypadovka na luznu/samorin za figela, tak nastupoval aj regiojet a ked boli obmedzenia vlastne sa velmi vyrazne posilnela VHD. a zopar ludi v nej aj zostalu.
tu sa nerobi nic take. kraj na to s prehladom kasle. a ministerstvo zase kasle na ZSSK, resp netlacia ich do nicococh. v rakusku by uz boli minimalne dopredu dokoncene aspon TIOP ivanka resp bernolakovo, boli by posilnene vlaky aj smerom od trnavy. aj za cenu obmedzenia carga do inych hodin.
co nas zase privadza k tomu, ako vlastne stat a tym duplom kraj doslova serie na zeleznicnu dopravu..
Premávka v jednom pruhu bola ešte po 19 hod. Mohli napísať, že dnes to bude malý masaker a v pondelok veľký.
Funguje to on-demand - svieti non-stop červená a keď príde vozidlo alebo chodec, tak ho to pustí. Keď prídu dvaja naraz, jeden musí chvíľu počkať. Je to v podstate najjednoduchšie riešenie pre neprehľadné alebo nehodové križovatky. Navyše Ťa to prinúti spomaliť - to je typická aplikácia kdesi na okraji dediny s odbočením na nejakú dobre že nie poľnú cestu.
Druhý systém je taký, že svieti non-stop zelená pre hlavnú cestu a len keď príde niekto z vedľajšej, tak dostane hlavná cesta červenú; analogicky to funguje pre ľavé odbočenie z hlavnej (napísal som to zjednodušene, implementácia je o kúsok zložitejšia). Toto sa používa tam, kde sú vysoké intenzity na hlavnom ťahu.
Ani by nebolo treba nič obmedzovať, objem carga je dnes zlomok toho, čo pred 30 rokmi a vtedy sa to na koľaje v pohode zmestilo.
problem je kapacita trate smerom na trnavu, kde kvoli dost blbo naprojektovanej trati a zruseni kopu vyhybni a spojok ma trat paradoxne nizsiu kapacitu po rekonstrukcii ako pred nou .. m