Na toto Ti neviem odpovedať.
Preco riesite nieco, co tu nebude ani do 10 rokov?
A preco nie, ved to by sme mohli 90% tem zamknut na dalsich 10 rokokv
cez CBA nepresiel cely usek od bidoviec po UA alebo iba bidovce-dargov? snad iba tunel, ten tam nema v sucasnosti ozaj ziadne opodstatnenie
preco je vlastne takto podana EIA ? mali by sa podavat dopravne ucelene useky. v tomto pripade bidovce-dargov zvlast a dargov-MI zvlast.
tak podla mna ako podas EIA je srdecne jedno, ina vec je CBA a samozrejme potom aj tendre a financovanie z EU
Z úseku D1 Bidovce-SK/UA je aktuálne z hladiska intenzit asi najprijoritnejší obchvat MI, ale za tak lacno by sa mohlo postavit 2+2 Bidovce-MI bez Dargova, alebo este zvazit trasovanie cez Slanec, inak suhlasim ze I/19 ma v sucasnosti dobre parametre najma Dargov je super, ale aj zvysok trasy nie je nic hrozne, D by som staval hlavne pre buducnost, a pre cenu
Mne by sa páčilo, keby sa diaľnice stavali pokračovaním navezujúcich úsekov, a nie ako noty na bubon. Keďže ďalší úsek je cez kopec Dargov, myslím si, že týmto smerom tak skoro nebudeme pokračovať (aj keď by sa mi to páčilo). Sú na východe potrebnejšie úseky.
Znalci miestnych pomerov tvrdia, ze horsky prechod Dargov nie je problem. Ja neviem, situaciu nepoznam, nebudem sa vyjadrovat.
Ale urcite by stalo za uvazenie rozdelit usek na dve casti. Prvy usek od Bodoviec po provizorne napojenie na zaciatku horskeho prechodu, by malo zmysel. Zjednodusi sucastne napojenie pri Bidovciach, vytvori obchvat dvoch obci a skrati cestu o dalsie cca 3 minuty. Docasne napojenie sa moze naprojektovat aj ako trvale a moze sluzit pri uzavierkach tunela. Namiesto druhej casti je mozne postavit nasledujuci usek po Pozdisovce. A tunel, az ked to bude situacia vyzadovat.
Takto stavaju s oblubou dialnice Greci, napr.google.com/maps/@40.0124423 … a=!3m1!1e3 (medzicasom, uz je dialnica otvorena, ale satelitne snimky su este s docasnym napojenim)

Mne by sa páčilo, keby sa diaľnice stavali pokračovaním navezujúcich úsekov, a nie ako noty na bubon. Keďže ďalší úsek je cez kopec Dargov, myslím si, že týmto smerom tak skoro nebudeme pokračovať (aj keď by sa mi to páčilo). Sú na východe potrebnejšie úseky.
Ja si zase myslim ze niekedy su lepsie prave tie “noty na bubon” - aspon viem, ze ak sa aj dostanem do kolony kamionov tak po nejakom rozumnom case ich budem vediet pohodlne obehnut na dalsej “note”. Urcite lepsie nez prejst suvisly 100km usek D/R a potom zist do neprehladneho useku za kamiony s vedomim, ze ziadny dalsi usek kde by sa dalo pohodlne obehnut uz nebude. To je ale ciste moj subjektivny pohlad.

Znalci miestnych pomerov tvrdia, ze horsky prechod Dargov nie je problem. Ja neviem, situaciu nepoznam, nebudem sa vyjadrovat.
Ale urcite by stalo za uvazenie rozdelit usek na dve casti. Prvy usek od Bodoviec po provizorne napojenie na zaciatku horskeho prechodu, by malo zmysel. Zjednodusi sucastne napojenie pri Bidovciach, vytvori obchvat dvoch obci a skrati cestu o dalsie cca 3 minuty. Docasne napojenie sa moze naprojektovat aj ako trvale a moze sluzit pri uzavierkach tunela. Namiesto druhej casti je mozne postavit nasledujuci usek po Pozdisovce. A tunel, az ked to bude situacia vyzadovat.
Nie je ani v zime, maximálne NA tam možu mať byť problém na letných gumách.
Určite sa mal predchádzajúci úsek potiahnúť až k Hradu a odtiaľ cez dočasné napojenie realizované ako 1+1. Ak sa niekedy postaví tunel (2050+) tak by dočasné napojenie slúžilo pri uzávierkach, rovnako ako sa využíva pri Branisku. Výhľadovo sa potom mohlo pokračovať obchvatom Sečoviec.

Nesuhlas. Bodove zavady a prejazdy mestami/dedinami su najvacsim problemom D1 KE-UA aj R2 KE-ZV. Nikto nemoze mat problem s jednotkou od Dargova po Secovce ani s usekom pred Pozdisovcami. Co treba v prvom rade je tunel Dargov a obchvaty Michaloviec (s napojenim na Siravu a Humenne) a Secoviec. Zvysok je na 1ke bezproblemovy.
DrX, toto forum sledujem uz vela rokov ale prispievam len vynimocne. Moj dojem je, ze ta tu “severania” povedzme utlacaju a musis si svoj nazor vzdy vybojovat, preto si niekedy prilis tvrdohlavy, co ale chapem, inak by si bol udupany a zosmiesneny.
Ale tentokrat tvoj zaver je v podstate nerealne a nerozumne riesenie. Cit. “Co treba v prvom rade je tunel Dargov a obchvaty Michaloviec (s napojenim na Siravu a Humenne) a Secoviec.)”
Nerealne - ked uz postavis obchvaty, kde treba mimourovnovky/docasne napojenia co su najdrahsie casti a este k tomu tunel, tak cena bude blizka rovno kompletnej vystavbe celeho useku a na to prachy nie su.
A nerozumne preto, lebo ked uz by si postavil to co navrhujes, tak ti ostanu uz len casti, co su trasovane cez pole, “zhrnies ornicu a mozes stavat cestu”, cize by si vyplieskal skoro cele naklady na usek ale nemal by si plnohodnotnu dialnicu.
Na tej ceste na vychod od kosic su podla mojich skusenosti najvacsim problemom, ze s mierne sa zhustujucou dopravou zacinaju robit problemy mnozstvo kamionov, v lete aj polno stroje a kavickari - idu do susednej dediny na kavu konstantne od dvora do dvora nieco medzi 40-50 km/h. Netreba ani dobu spicky a hned sa tvoria kolony, hned potom na rovinkach masivne predbiehanie a ta cesta smerujem v buducnosti k titulu cesta smrti ako pri zlatych moravciach.
Dalej je problem smerom prejazd Michalovcami, nezvyknu byt kolony ale vela semaforov a kruhacov a na konci mesta smerom KE velmi dlhy usek v obci. Cize len prejazd michalovcami vezme 1/4 - 1/3 casu na ceste MI-KE.
Po ceste je relativne vela dlhych obci, co naozaj velmi spomaluje premavku plus po rekonstrukcii cesty pribudnute obmedzenia rychlosti mimo obci - boli to nehodove useky v krizovaniach, ale su v miestach kde je rovna cesta a vyhlad do oboch stran minimalne kilometer a obmedzenie rychlosti aj tak nepomohlo, kedze havarky tam vidno casto aj teraz. Nechapal so, ze ked uz menili komplet podlozie - vlastne stavali cestu nanovo, ze nepridali odbocovacie pruhy ked o probleme zjavne vedeli ked dali obmedzenie rychlosti.
Na druhej strane je Dargov podla mojich skusenosti- na to, ze je to horsky priechod - velmi dobre priechodny. Vynimocne sa mi stane, ze sa zavesim na kamion - ked ho dobehnem pred vrcholom, ked konci 2+1, ale to sa hned preklopime na druhu stranu a dole kopcom uz smykame dobrou rychlostou. Osobaky tam chodia aj do zakrut tacho rychlostou 100 km/h, obcas ked ide niekto, kto to nepozna, zbrzdi na tu 80tku, co nie je nic hrozne aby sa musel stavat tunel.
Moj nazor je, ze by sa mal co najskor postavit usek Dargov-Pozdisovce + obchvat michaloviec, tunel niekedy v buducnosti ked sa premavka zvysi a prechod Dargov bude uzke hrdlo. Naozaj je mi luto, ked sa vleciem v dlhych kolonach za kavickarmi a cez dediny a vedla si v poli predstavujem miesto, kde by som mohol palit po dialnici. Ten usek a pripadne az po hranicu je jednoduchy a bude lacny, zato bude mat vela kilometrov, to by si aj politici mohli ani nie splhnut, ale nikto im nemoze vykrikovat, ze ste dokoncili len 7 km dialnice - to by bolo hned okolo 50 km a v podstate za facku. Potiazne polprofil, aj to by stacilo - vyriesilo by vsetky mnou pomenovane nedostatky, pripadne by to mohla byt aj prelozka cesty I.triedy, ale vzhladom na teren - rovina ako doska a trasa uprostred pola, by nebol takmer zadny rozdiel v cene medzi 1ckou a dialnicou.
“Dalej je problem smerom prejazd Michalovcami, nezvyknu byt kolony ale vela semaforov a kruhacov a na konci mesta smerom KE velmi dlhy usek v obci. Cize len prejazd michalovcami vezme 1/4 - 1/3 casu na ceste MI-KE.”
Nevedel som ze za veľa semaforov považuješ 3, z toho neden je nepretržite vypnutý. Nesúhlasím s tým ze prejazd MI zaberie 15-20 min. Je to vnútorný obchvat mesta- vedie poza sídliská a popri priemyselných častiach. Kruhace su tam dva-jeden z yoho tzv.“turbular system”- je velmi priepustny a kolony sa netvoria. Ten druhy uz nie je az taky priepustny- tm sa aka ta kolona obcas vytvori.
“Po ceste je relativne vela dlhych obci, co naozaj velmi spomaluje premavku”
Suhlasim-I/19-ku medzi MI a KE zhorsuje nie prejazd MI, ale dlhe dediny ako Pozdisovce,Trhoviste, cast MI Mocarany,Hriadky,Dargov a hlavne mesto Secovce. Cez vsetky tieto obce prechadza 10 tis.+ aut, vacsinou cez centra tychto obci. Malo by s to riesit D1. Uvazovalo sa niekedy vobec nad trasovanim cez Slanec? Napojol by sa tak lepsie Trebisov aj cely okres, ak by sa vhodne vybudoval privadzac s krizobanim I/79 na vhodnom mieste. Nemusil by sa robit tunel. Po dostavani HP-DS a D3 ZA-CA by sa mali urýchlene stavat R2 ZV-KE a D1 KE-MI. Michalovce sú kazdy den v letnej sezone zatazovane autami,iducimi po II/582,zo Siravy,ktora ide priamo tpopri centre mesta. Na kruhacoch sa tvoria dlhokanske kolony najma podbever,ked sa vsetci vracaju. Preto sa s obchvatom MI bude musiet vybudovat nielen privadzac (dufam ze vo variante 2) ake aj prelozka II/582, lebo ak nie, tak sa budu aj nadalej tvorit kolony na kruhacoch a krizovatke I/18 x II/582.
“Na druhej strane je Dargov podla mojich skusenosti- na to, ze je to horsky priechod - velmi dobre priechodny. Vynimocne sa mi stane, ze sa zavesim na kamion - ked ho dobehnem pred vrcholom, ked konci 2+1, ale to sa hned preklopime na druhu stranu a dole kopcom uz smykame dobrou rychlostou. Osobaky tam chodia aj do zakrut tacho rychlostou 100 km/h, obcas ked ide niekto, kto to nepozna, zbrzdi na tu 80tku, co nie je nic hrozne aby sa musel stavat tunel.”
Preto by som budoval variant cez Slanec, bez tunela. Bol by to beľmi lacný úsek, preto stavať v plnom profile. Potom potenciálne dobudovať polprofil na hranicu, uvudíme ako to bude s Ukrainou v najblizsich rokoch. Je mozne ze budeme pre Ukrainu “spojenie na zapad Europy”. To vsak chce medzinarodnu dohodu SK a UA.
Bohu žiaľ, snívať o tranzite z ukrajiny, je len mokrý sen. Madari s M3 sú cca 10km pred hranicami, a poliaci s A4 , sú tuším už na hranici. Rozdiel je niečo cez 100km. Proste sme zaspali dobu.
MuelMI, tvoja sprava vyznieva nejednoznacne, najprv pises, ze 3 semafory a dva kruhace nie su vobec problem a v dalsom odseku spominas, ze sa tam kazdy den v lete tvoria dlhokanske kolony.
Moj dojem ked idem smerom od hranice do KE cez Michalovce: Na vstupe su za sebou dva semafory samozrejme nesynchronizovane (jasne, ze prvy pri Yazaki je v vecer a cez vikendy vypnuty, ale dolezite je aka je situacia pocas pracovneho dna), most cez rieku a hned krizovatka do centra s nestastne riesenym prechodom, auta tam zvyknu chaosit pri odbocovani a medzi to sa motaju chodci, na ktorych vybiehaju auta zo vsetkych stran, cize sa tam velmi casto aj na hlavnej musi zastat. Po kratkej rovinke kruhac, potom cesta okolo tesca s krizovatkami aj semaforom. Oblucik a zase kruhac, potom za mostom dlha priemyselna zona, kde sa skoro vzdy stoji kvoli autam odbocujucim vlavo a zbiera sa postupne vlacik, ktory prejde cez Mocarany - podla dopravneho znacenia je stale obec Michalovce, kratucky usek medzi obcami a zase vlacik ide cez Pozdisovce, za koncom obce strme stupanie kde aspon jedno auto vlacika rozbieha velmi vlazne a potom sa ten vlacik rozpusta velmi dlho. Ja som do odhadu prejazdu ratal aj Pozdisovce a ked si to tak zratas, tak niekedy ten prejazd zoberie kludne tu 1/3, v pripade smoly aj polku casu po Kosice.
Beham s autom a sledujem situaciu a ked si to porovnam s inymi podobne velkymi mestami, tak z tych kolon okolo kruhacov a semaforov sa postupne vytvoria stopliky az bude cely prejazd upchaty a pojde sa krokom cely cas. Pamatam ako to bolo niekedy v Presove, plynule som presiel smer Z<->J cez mesto, potom sa slo na 3tiu zelenu a podla mna neuveritelne rychlo nastal stav, ze boli cesty uplne upchate a ked som siel krokom, tak som bol rad, ze sa to aspon hybe.
A ked nastane taky stav v Michalovciach, bude hrozne neskoro to zacat riesit, lebo kym sa vystavba pripravi, vyberie dodavatel a postavi, tak 10 rokov ani nemrknes.
Hlavne aby sa na to pokracovanie od Bidoviec po hranicu nevytvoril konsenzus, ze tunel je drahy a prechod je vcelku bezproblemovy, teda zatial pokracovanie dialnice nie je potrebne a tym sa to uzavrie. A ze za kopcom su useky, kde uz su problemy s premavkou, to nebude nikto riesit.
guugl ukazuje cas prejazdu MI 7 km za 9 min. v statny sviatok. bezny den urcite viac.

MuelMI, tvoja sprava vyznieva nejednoznacne, najprv pises, ze 3 semafory a dva kruhace nie su vobec problem a v dalsom odseku spominas, ze sa tam kazdy den v lete tvoria dlhokanske kolony.
Tie mnou spomínanné dlhokanske kolony sa tvoria na II/582- To je cesta smer Šírava
Na I/19 tam to nie je nič hrozné. Preto s obchvatom D1 sa bude musieť vyriešit aj orelozka II/582 východne od mesta. Ak sa nevytieši, tak potom obchvat nebude mať želaný efekt lebo doprava KE<–> Šírava pojde dtále po povodnej trase cez mesto alebo sa rozdelí aj na ulicu Hollého.V oboch pripadoch to bude znamenat kolony
O tom som to tu pisal uz pred rokom a pol…
Inak podla mna by bolo lepsie riesenie spravit Privadzac po usti rieky Laborec, kde by sa spravila MUK s uzhorodskou do mesta a privadzac by pokracoval na II/582, kde by mohla byt tiez MUK cca ne mieste blizko Konecnej ulice.![]()
No privadzac, ako sa teraz planuje by som ponevhal pre napojenie centra MI a smeru Strážske,Humenné, ten by sa napajal v krizovatke MI-juh, potom by bola krizovatka MI-východ situovana východne od mestskej casti Vrbovec a tam by sa napojila aj prelozka II/555 (tzv.obchvat Vrbovca)- smer Velke Kapusany,Kralovsky Chlmec a aj prelozka II/582- ta by pokracovala na sever, tam by mohla byt MUK s I/19, ale kedze centrum MI je uz napojene inym privadzacom, tak by to mohla byt MUK s kriznymi bodmi na vsetkych urovniach. Potom by pokracovala vychodne od MI s moznym napojenim na sidl.Stranany niekde pri Psych.nemocnici, ukoncenim by bola krizovatka s terajsiou II/582- ta by urcite nemusela byt MUK mozno s prizmurenim oci, ale maximlne iba polovicna t.j. iba vetvy MI->Sirava D1-> Sirava Sirava->MI a Sirava->D1
Aké kolóny na 2/582 Sedem týždňov som bol v lete v Mi a žiadne kolóny tam vlete neboli a to sa opravovala aj Duklianska ulica chodil som po nej ráno pred siedmou hodinou aj okolo ôsmej na obed aj večer niekoľko krát denne a žiadne zdržania na tomto úseku v meste nebolí.
Jediné spomalenie dopraví bolo v meste Mi na vstupe od KE aj to len preto že tam autá odbocovali do ľavá.
Som za postavenie úseku od dargova do pozdisoviec ale ďalej na východ teraz určite nije
Duklianska sa neopravovala, robil sa tam nový kruháč myslim ze uz dvanasty alebo trinasty v MI.
Kolony su najma podvecer ked sa vsetci vracaju zo Siravy pred prvym kruhavom-cestu tam takmer kazdy den riadili policajti