Treba najprv postaviť úsek od Michaloviec po začiatok obce Dargov lebo to je ABSOLÚTNA ROVINA a až po dokončení tohto úseku riešiť či je vôbec potrebný tunel Dargov alebo isť trasou cez Slanec. Lebo ked začnú stavať úsek Bidovce + tunel Dargov + Sečovce tak to dokončia o 10 rokov ked vobec začnú stavať. Priorita je Michalovce - po obec Dargov
Skus sa zmysliet nad touto vetou este raz. Prinajlepsom by to bolo 25 km (miesto asi 12 km) cez clenity teren a mimo koridoru. Neviem kde si nabral taku sprostost, ze by sa vobec niekedy uvazovalo o tom aby dialnica isla cez Slanec. Toto su bachorky starej matere, ktore sa nezakladaju na pravce ani realite.
Vzhladom na to ze mame rozdelenu sptravu satatnych ciest na NDS a SSC, tak aj lacne riesenia, ktore by pomohli na vyuzivanych tahoch, ktore vsak stale nesplnaju kriteria aby boli nahradene dialnicou sa u nas nestavaju. Hovorim o obchvatoch obci. Postavit obchvat obce je len zlomok ceny dialnice (ak nie je potrebne niekomu namastit vrecka) a casto postacuje na mnohe roky. Uspora nie je len casova. Ale, lepsie je robit megalomanske projekty lebo, tam sa da kradnut najlepsie.
kde máš tam členitý terén? Si pozri mapu od nového kruháča na D1 Bidovce potom dole na obec Ďurkov, ďalej na obec Slančík, ďalej na Slánske Nové Mesto a potom hore na Sečovce - úplna rovina z poľnohospodárskou pôdou a radšej ísť autom pár kilometrov najviac po celom úseku diaľlnice ako po obchvatoch na ktoré sa treba napojiť a potom z nich aj zisť a zas to celé dookola od MI až po Bidovce tak to je fakt “super riešenie”. Ta cesta by trvala dlhšie ako teraz a ako tu písal kstano treba na obchvaty aj mimoúrovňovky a ako písal MuelMI lepší prístup na D1 by mal aj Trebišov. A navyše aj ďalšie južné časti by boli bližšie k D1 lebo aj na nich treba mysliet
trasa cez slanec bola urcite zavrhnuta uz aj kvoli geoloogickym podmienkam, nakolko uz pri vystavbe zeleznice tam dochdzalo k velkym zosuvom
Dargov je trápny kopček v 400mnm, tunel má trápny 1 kilometer (ako Bôrik), takže debaty o presune na rok 2050 kvôli “náročnosti”, alebo o obchádzke cez Slanec sú maximálne komické
- netreba zabudat ze je to TEN-T CORE cize SR zaviazala sa postavit ho do 2030. Je ale fakt smutne ze NDS veselo pripravuje kadejake sprostosti (najvypuklejsie z pomedzi nich su asi R1 cez Donovaly) a ani sa neunuva pripravovat D1 aspon po Michalovce. Pokial viem, EIA na tieto useky uplne stoji.
ano, je smutne, ze namiesto najvyssej priority, ktorou by mala byt dialnica d1 cez cele slovensko tak nds uz od nepamati stale riesi ovela menej podstatne projekty.
som velmi rad ze europska unia zatlacila na nds a urcila tu priority.
vdaka za ten-t-core pretoze inak by sa d1 dostavala len po kosice a dovidenia.
bud by sa to postavilo o sto rokov alebo len v polprofile alebo vobec a s milionmi vyhovoriek o nizkych intenzitach a podobne.
teraz ale uz hocikto by sa dostal do vlady tak pred nariadeniami eu kazdy poslusne skloni hlavu a prikyvne na d1 az po ukrajinsku hranicu.
otazka je iba, kedy?
pri nasej tragikomickej rychlosti stavania dialnic je vysoko pravdepodobne ze do 2030 nebude hotova ani polovica usekov, ktora sa dostala do priorit, najma ked tam su useky akym je napriklad vyse 50 kilometrova r8 od nitry, ktora tam podla mojho subjektivneho hladiska absolutne nema co robit.
ja pevne dufam, ze novy minister dopravy uz nebude niekto kto bude stavat len podla toho odkial mu pritiekli volebne hlasy a hlavne dufam, ze sa vystavba dialnic nespomali, ale zrychli.
čím skôr začať z výstavbou D1 od Michaloviec po obec Dargov lebo ta cesta od MI do KE je prepchatá autami a kamionmi a spomalená ešte aj v obciach
na to nie sú peniaze, ale určite by som sa nebál Dargova
Ak akože na Sorošku peniaze sú, tak tento úsek by jej mal predchádzať.
Uprimne, takmer vsetky useky by mali predchadzat Sorosku
Povedzte to DrX!ovi a spol.
tunel mal trapny 1 km ale podarilo sa “predlzit” ho na 4 km.
Nie som geodet a neviem presne, aké sú normy na stúpanie a polomer zákrut, ale zato celkom poznám okolie. A neviem si predstaviť, kam sa tam dá zmysluplne napchať 1 km tunel.
Ani pre minimalistický variant, keby diaľnica šla z východu úplným dnom doliny až po kríž a východný portál by bol vo výške okolo 420 m, nevyjde tunel kratší ako nejakých 1400 metrov. Na druhej strane 4 km sú možno aj dosť veľa, to by sa bolo aj 310-340 m vysoko. Spod kameňolomu by mohol tunel viesť približne rovno s dĺžkou dákych 2400 m, a celý by bol vo výške okolo 380 m.
V aktuálnej EIA je tunel dĺžky 1161m. Je tam aj variant pre megalomanov s tunelom 4008m, ktorý začína na úrovni stredu Košického Klečenova a končí pri motoreste Biele Studničky.
Pepe40 - este raz, trepes hluposti. Ziadna dialnica cez Slanec v ziadnom pripade nepojde, tak to pochop. Mozes tu vypisovat cokolvek, stavat vzdusne zamky ale nijako ti to nepomoze. Zmier sa s realitou.
Dialnica pre MI, HU a TV ma jedinu sancu, ak tam narastie doprava na tolko, ze sa to vyplati. Kedze na vychode nic nie je a vsetci odtial utekaju, tak 2050 je este optimisticke.
random ty zas netrep blbosti tiez, uvedom si ze niesi nostradamus ani boh a nerozhodujes nastastie o tom ty ale ti co su pri kormidle.. staci ze pride normalna vlada makacov, pre ktoru bude prioritou D1a D3 a vsetko sa komplet zmeni, a do pripravy a vystavby pojde aj tento usek..
Človek sem príde bez prihlásenia a musí čítať príspevky slabomyselného paka, ktorý nemal problém povýšiť výstavbu D1 pred stovkami chudákov čo prišli o bývanie. Už dávno si na tomto fóre nemal čo hľadať.
random patrí k expertom, nielen tu na fóre, ale aj v reálnom živote. Osobne prispel k niekoľkým úsekom diaľníc a tuším aj železníc… tak sa mu frostbite láskavo ospravedlň.
no ďakujem pekne, keby sa do vlády, dostali takí ľudia ako ty, čo len hubou mlieť vedie, ale skutak utektak to budeme mať dialnice a železnice za týždeň postavené, asi tak ako fico spojil KE s BA, v roku 2010. Tie Tvoje silácke reči sú na úrovni Fica, nič viac nič menej.
Keďže je táto časť diaľnice v takom štádiu prípravy v akom je, vedel by mi niekto fundovane odpovedať, prečo sa uvažuje len nad variantom kopírujucim I/19?
Lebo ma tak napadlo, keď sa tu riešili aj letné problémy v MI, ako aj lepšia dostupnosť pre iné okresy ako je len MI, prečo od Dargova neťahajú D1 severnejšie v smere Parchovany - Petrovce nad Laborcom a až následne by sa D1 stiahla na juh pomedzi MI a Šíravu a končila napojením na I/19 medzi MI a Zálužicami.
Tranzitu z UA a okresu SO je jedno či ide juhom alebo severom MI, poriešilo by to aj letné “návaly” na Šíravu, z Petroviec do MI je už 4 pruhový “privádzač” postavený a takisto by sa zlepšila dostupnosť k D1 pre okresy VT, HE a SV, pričom okres TV by nebol škodný, lebo tá časť D1 by ešte nešla o moc severnejšie, aby sme mohli hovoriť o obmedzení jeho dostupnosti.
Inak riešenie pre zrýchlenie presunu cez MI: na väčšine Močarianskej ulice (hlavne od nadjazdu po CBA diskont) stačí mierne rozšírenie a dokreslenie stredového pásu pre odbáčanie doľava. Úplne sa tým odstráni blokovanie dopravy pri odbáčaní doľava na jednotlivé ulice a do dvorov firiem. Pri zúžení pruhov je to realizovateľné aj v Močaranoch a Pozdišovciach. Inak doteraz nechápem, prečo takýmto spôsobom nie je nakreslená tá “diaľnica” skrz Sečovce. Tú ani netreba rozširovať, stačí prekresliť.