Andi, som si isty, ze i15 to nemyslel doslovne. Iba ta pravdepodobnost ze cyklista svojim nezodpovednym spravanim niekoho ohrozi je ovela nizsia ako ten v aute.
Samozrejme, ze je nizsia. Ale aj preto, ze ich jazdi po cestach ovela menej ako aut. Ale to neznamena, ze im budeme tolerovat arogantne spravanie.
Kedysi som na bickyli jazdil dost, ale vzdy som sa spraval tak, aby som co najmenej zavadzal. A aj v ramci vlastnej bezpecnosti, nebudem sa pchat vozidlam do cesty… Radsej zastanem a pockam kym vozidla prejdu, aj ked by som mal mat prednost… Vsak je dost podstatny rozdiel, ci ma brzdit 100kg z 30 km/h, alebo 2 tony z 90 km/h.
toto aj mne zostava zahadou, preco si niektori chodci a cyklisti myslia ze legislativne zakony su nad fyzikalnymi a beru svoju prednost v jazde (chodzi) ako keby sa prave napili z fontany nesmrtelnosti. ano, ked stojim pri prechode pre chodcov, tak mam prednost, ale to neznamena, ze vojdem na prechod ci je na ceste lad, sneh, olej alebo pani co vytahuje prave mobil z kabelky na sedadle spolujazdca.
Ja sa na to pozeram z ineho pohladu. Tak, ako by mal byt vodic ohladuplny k chodcom - pustit ich na prechode, ak ich je viac, vyraznejsie spomalit v obci bez chodnikov, ci ku inym vozidlam (slusnych prikladov je neurekom) - rovnako ohladuplne by mohol tolerovat aj cyklistov. Su to rovnako ludia a tiez plnohodnotni ucastnici cestnej premavky.
Obzvlast, ked si uvedomim, ze ten cyklista, ktoreho som prave bezohladne obehol, mohol ist tiez radsej autom, zdrzat ma dlhsie v krizovatke a zabrat mi parkovacie miesto…
je tazke ohladuplne obehnut cyklistu, ktory ide po klasickej mestskej stvorprudovke s plne obsadenymi jazdnymi pruhmi sirky 3m. Radsej nech ide po chodniku, ale samozrejme s ohladom na chodcov
Tak to teda nie, po chodniku chodia bezbranne male deti, u ktorych sa neda predpokladat, kam sa prave pohnu (pred mnohymi rokmi som sam jedno take zrazil bicyklom na chodniku a doteraz to lutujem). Je jednoduche preniest riziko zranitelneho bicyklistu na este zranitelnejsie dieta, ale to uz nema kam uhnut (ziadne chodniky kde by sa mohlo skryt pred pripadnymi cyklistami uz nie su). Slovensko ma uz teraz velmi nizku porodnost, takze rodinam s detmi treba zlepsovat podmienky, nie zhorsovat.
nezdielam tento pohlad. inak sa pozeram a na babku v reflexnej veste, co ide pokopat svoje policko 2 km za dedinou, lebo inak by musela ist pesi a inak na typka v elastakoch co si mohol vybrat ci sa pojde bicyklovat na hlavnu cestu alebo niekam do prirody. nemam ziadny problem spomalit za tou babkou, pretoze viem, ze keby mohla sa mohla na svoje policko teleportovat tak to urobi. na druhej strane cyklista, co si povie, vy co cestujete po tejto ceste, lebo sa potrebujete dostat z bodu A do bodu B za nejakym cielom, kludne sa aj postavte na hlavu lebo ja tu chcem sportovat, je pre mna agresor.
a nemam rad uvahy keby bolo keby, keby nesiel na bicykli tak ide autom a zavadzia mi na krizovatke je argument smerujuci k vymyslaniu hypotetickych situacii, ktorych pravdepodobnost nedokaze urcit nikto.
To nie su uvahy, ale realne situacie. Sam som chodil na bicykli do prace, kym boli na to podmienky, mimochodom, v “elastakoch”, tak ako mnoho dalsich kolegov. Teraz uz radsej zaberam parkovacie miesto a zdrzujem na krizovatke
A ci ako vodic obieham babku alebo sportovca mi je uplne jedno. Obaja su ucastnici cestnej premavky, snazim sa byt maximalne ohladuplny. Inak je obrovsky rozdiel trening na ceste alebo v terene (aj spickovi MTB jazdci potrebuju trenovat na ceste) - pricom u nas hlavne v okoli BA su zial priam mizerne podmienky pre cestnu cyklistiku, takze sa ani necudujem, ze cyklisti jazdia aj tam, kde zdrzuju premavku - jednoducho nemaju na vyber. O to viac by sme mohli byt my vodici ohladuplnejsi.
budem sa znova opakovat, ale ja sa o BA co sa cyklistiky tyka nebavim, lebo to tam nepoznam a viem ze tam to moze byt specificke. u nas chodi na bicykli do prace niekedy az 20% zamestnancov (niektori tiez v elastakoch )a ja im to nemam za zle, pretoze viem, ze maju dost rozumu aby nesli po hlavnej ceste, ked nemusia a ani nemaju reci o tom, ze by im mal stat postavit cyklotrasy od domu ku praci.
opytam sa ta takto, kedze byvas v BA, asi poznas problemy s parkovanim. prides 20:00 autom z prace po dlhom dni, unaveny, hladny, neni kde zaparkovat a zrazu pred tvojim domom jedno volne miesto, akurat ze co cert nechcel, akurat na tom parkovacom mieste stojim ja s kamaratom a kopeme si hackies. opytas sa nas ci by sme nemohli ist vykonavat tento sport niekde vedla, aby si zaparkoval, ale my ti povieme, ze my tam chceme sportovat a ty mas byt ku nam ohladuplny rovnako ako ku vsetkym ostatnym co vyuzivaju parkovisko na parkovanie svojich aut. pomyslis si o nas, ze aki mili chlapci a ides kruzit jednosmerkami kym nieco nenajdes o dva bloky dalej (vsak ta kratka prechadzka ta nezabije ze) alebo si pomyslis co sme za ___ti?
jazdim po BA autom krizom krazom asi 300 dni v roku a mozem povedat, ze vobec ani nevnimam, ze nejaki cyklisti tam na cestach vobec su, skor ich vidavam na chodnikoch…
ked neprotestuju píšťanci, tak by nemal nikto
Toto ma trochu zarazilo - to, ze nie su postavene cyklocesty (nie len vyznacene znacky na hlavnej ceste) je obrovsky investicny dlh voci tomuto druhu prepravy a povazujem za absolutne sebectvo, ak niekto v dnesnej dobe tvrdi, ze stavat nove netreba…
Nebyvam v BA , ale takyto od veci priklad som od teba necakal. Co ma toto spolocne s cyklistami?
Na Slovensku je zial cyklista pre vodicov jedna absolutna nula, ktora nesmie zit, dychat, volit a nieto sa este vozit po “ich” cestach…
Chybne vo svojej otazke stavias cyklistu a dieta na rovnaku uroven. V prvom rade - byt cyklistom je dobrovolne, ale byt dietatom nie - kazdy je raz dietatom. Okrem toho cyklista moze zmenit svoj stav - zosadnut z bicykla, dieta svoj stav zmenit nemoze, nemoze prestat byt dietatom.
Suhlasim s uprednostnovanim cyklistov na ukor menej zranitelnych vodicov motorovych vozidiel, nesuhlasim ale s uprednostnovanim cyklistov na ukor zranitelnejsich deti.
A na zaklade coho tvrdis ze nepostavene cyklotrasy su dlhom voci cyklistom? preco by malo byt do cyklistiky investovane viac ako do inych sportov? ja by som napriklad chcel ihrisko na americky futbal a na kriket. Tych je este menej ako cyklotras. To nie je investicny dlh? Platim zo svojich dani X nezmyselnych veci a Y veci s ktorymi nesuhlasim (a ani nehovorim o tom co sa prelieva do pokladnice Smeru). Myslim, ze mam pravo s tym byt nespokojny. A ked ma za to niekto nazyva sebeckym, len preto ze som s tym nespokojny, tak mam chut si vybavit statne obcianstvo v nejakom danovom raji.
Preco priklad od veci? Vsak ide o princip: Clovek, ktory vyuziva na sportovanie verejny priestor urceny na ine ucely a tym obmedzuje tych, co ho potrebuju vyuzivat na povodny ucel.
To nie je dlh voci cyklistom, ale voci vsetkym - aj voci vodicom. Vyssia bezpecnost, plynulost a prazdnejsie cesty v okoli väcsich miest a mohutna podpora cestovneho ruchu. A ked sme uz pri financovani sportu ako takeho, tak cyklistika je u nas financne az extremne podvyzivena - na rozdiel napr. od futbalu, kde pritom ani zdaleka nedosahujeme take vysledky - ale to som uz OT.
Ten priklad je uplne od veci - kedy ta nejaky cyklista zdrzal 10 minut a donutil ist peso? Ja sa opytam naopak - kolko ta rocne zdrzia zli vodici, kaskaderi, pomale kamiony (ktore nepustia pred seba kolonu ani za svet), rozne poln.stroje? Aj na prechode, ked pustas ludi, rozlisujes, ci pustas mamicku s kocikom, co sa sla prejst? Ved sa mohla ist prechadzat aj inde… Ja to u nas stale vidim len ako netoleranciu voci cyklistom.
Inak vystavba cyklotras je oproti vystavbe ciest ci dialnic priam zlomkova cena a efekt je obrovsky - vid. Rakusko, Holandsko, Svajciarsko, Slovinsko, postupne aj cela zapadna Europa a dokonca uz aj Amerika a Azia. To nie je len o sporte, niekde je to uz aj o zivotnom style. Len u nas to nie a nie pochopit a radsej ostavame na urovni vychodnej Europy…
Typicky priklad - ked v BA investujes do ciest cca 15 mil. €, vysledok bude takmer nulovy. Ked ich investujes do cyklotras, vysledkom budu citelne prazdnejsie cesty, podstatne menej zapchatych tahov (kedze väcsina zvladne cca 80% dopravy z dopr.spicky) a ovela lepsie parkovanie.
S tým využívam verejného priestoru opatrne. To by sa dalo potom rozlišovať aj to, prečo daný človek ide autom a nie napr. MHD či na bicykli alebo pešo a tak zapcháva ulice, ktorých priestor je limitovaný. Veď predsa na jazdu autom sú diaľnice, cesty pre motorové vozidlá a pretekárske okruhy. Ide o princíp :mrgreen:
Inak úplne súhlasím s Andrejom. Športovým cyklistov je v zásede jedno, či existuje nejaká špeciálna infraštruktúra pre cyklistov alebo nie (v zásade im pri tých našich cyklonepodarkoch vyhovuje skôr jazda po cestách). Špeciálne cyklotrasy, cyklopruhy, predsadené priestory pre cyklistov, nepriame odbočenia a pod. sú potrebné najmä pre tých menej zdatných, čo idú na bicykli trebárs do obchodu, do práce či školy a tiež pre vodičov motorových vozidiel, aby jasne vedeli, kde cyklisti budú a mohli to predvídať.
Mimochodom, ulice vznikali najmä pre chodcov a neskôr aj pre ich dopravné prostriedky. To, že vozovka patrí rovnako autám aj chodcom platí dodnes, len veľa vodičov automobilov si tento priestor privlastnilo a čuduje sa, čo robia cyklisti na ich ceste.
ten priklad bol o principe a nie konkretnych cislach zdrzania, ved to bolo uplne vymyslene a pochybujem ze sa toto presne stava
podla mna by seniorsky sport nemal byt dotovany vobec, iba sport deti a mladeze.
ked budeme mat cestnu siet na urovni Rakuska, Holandska, Svajciarska ci Slovinska tak potom ti dam svoj suhlas na tie cyklotrasy
nie som nadseny, ked musim ist za kamionom alebo traktorom, ale rozdiel je ten ze ten clovek si asi nepovedal “idem sa povozit na cestu na kamione/traktore.” a chodcov na prechode pre chodcov by som do toho tiez netahal, pretoze uz z nazvu prechod pre chodcov vyplyva ze je urceny pre chodcov. nemam ziadny problem s tym ked chodec pouziva nieco co je urcene pre chodcov
Nakladne auta a polnohospodarske stroje su si vacsinou vedome toho, ze brzdia premavku sa snazia sa v ramci moznosti nezavadzat. Ak sa takto sprava cyklista, tak mi nevadi. Ale ked si o sebe mysli, ze je nieco viac, lebo bojuje za cistejsi vzduch a proti zapcham na cestach, tak to vadi. Btw, k tomu cistejsiemu vzduchu - nechcel by som sediet v kancli s clovekom, ktory kazde rano pride spoteny na bicykli.