elektricka stoji majland, cyklochodnik menej
v PO mame navyse uz skoro 50% NP spojov, v sedle a cez vikendy dokonca castokrat 100%. rusinska je tragedia, namiesto dvoch cyklochodnikov radsej jeden a 2+2, ale inak spaja mesto a sidlisko sekcov. po dobudovani kuzmanyho aj sidlisko 3
Cyklisti u nás nemajú prednosť ani na priechode pre cyklistov
Osobne sa ani nečudujem, že cyklisti jazdia cez priechody pre chodcov, keď je infraštruktúra navrhovaná tak, že cestičky pre cyklistov smeruje na priechody pre chodcov. To je podobne zlé a fušerské riešenie, ako keby na ceste pre motorové vozidlá alebo na diaľnici boli namiesto mimoúrovňových križovatiek pešie zóny… Tiež by na každej križovatke vodiči nevystúpili a neprešli pešo…
Ja tiez jazdim na bicykli po prechode pre chodcov (lebo nie je ina moznost), ale nemyslim si, ze mam prednost - to je ten zasadny rozdiel. Na jesen si to myslel jeden cyklista v KE na Moldavskej a zabilo ho auto.
Takiez som uz isiel bicyklom po rychlostnej ceste do Peresa, ale urcite by som nesiel v pelotone 20 cyklistov zasahujucich do polovice praveho pruhu (realny zazitok asi mesiac dozadu).
Dalsi zazitok z tohtorocnej kratkej jari - zakruta na uzkej ceste druhej triedy a cyklisti si debaju pri jazde vedla seba. Tak som ich autom predbehol pekne cez plnu ciaru a policajtom iducim za mnou to ani nevadilo. Keby mali zastavit vinnik a vacsieho priestupku, zastavia tych cyklistov so samovrazednymi sklonmi
Strategický dokument pre cyklistické značenie na Slovensku. Ide o opravenie chybného a doplnenie nového dopravného značenia ktoré je vo vyhláške 9/2009 Zb.z.
On to ten Jakl nemyslel až tak drasticky ako to napísal. napísať to tak ako to napísal je najlepší spôsob ako rozprúdiť diskusiu.
Každopádne tiež tvrdím, že bicykel nie je dopravný prostriedok ale športové náčinie. Keď sa chcem niekam dopraviť tak využijem najlepší spôsob aký môžem - čo je bicykel málokedy. Keď chcem prať tak použijem práčku a nejdem na potok. Keď si chcem uvariť obed tak použijem plynový sporák a nejdem rozkladať oheň na záhrade. Kombinovať dopravu so športom je kompromis, ktorý je často prijateľný, ale ten kto to tak robí by si mal byť vedomý toho, aké riziko podstupuje a nežiadať špeciálne drahé športovisko presne na svojej dopravnej trase.
Od malička, keď sme sa chodili bicyklovať tak nám rodičia povedali kde môžme ísť a kde nie. Hlavné cesty nikdy nepatrili medzi povolené územie. Cesty sa stavajú na dopravu a nie na šport. Ja si tiež nevezmem loptu, bránky a nejdem si s kamarátmi zahrať futbal na nejaké verejné parkovisko alebo na námestie, ktoré sú určené na niečo iné. Máme na slovensku stovky kilometrov lesných, poľných a lokálnych ciest či horských dolín, kde sa dá bicyklovať až až.
Ja si myslím, že bicykel je aj dopravný prostriedok (z globálneho hľadiska vo väčšine prípadov) aj športová potreba (v menej prípadoch). Podobne ako auto, pri ktorom tiež existuje motošport a nik netvrdí, že sa kvôli tomu má prestať používať na dopravu
Presne ako vravíš, keď sa chcem niekam dopraviť tak využijem najlepší spôsob aký môžem. V tvojom prípade je to bicykel málokedy (ale podľa formulácie predsa len niekedy, takže v tom prípade je bicykel naozaj dopravný prostriedok). U veľa ľudí je to dokonca aj na Slovensku najvhodnejší dopravný prostriedok na väčšinu ciest. Skús ísť napr. do Piešťan a povedz ľuďom, že nech prestanú používať bicykel na jazdu v meste, že je to športové náčinie a že majú jazdiť mimo mesta, čo ti povedia
Nič netreba znásilňovať, keď je vyhodnejšie auto či MHD, treba ho použiť. A ak je výhodnejšie použiť bicykel, treba použiť ten a nie sa tváriť, že na cesty nepatrí.
A k hraniu futbalu na parkovisku. Pred tridsať rokmi pri práznych parkoviskách to bolo bežné, dnes je naopak bežné parkovanie na detských ihriskách
Ja by som len doplnil, ze po relativne malych investiciach (radovo v % oproti investiciam do ciest a zeleznic) sa daju pripravit podmienky tak, aby bol bicykel najvyhodnejsi dopravny prostriedok pre desiatky % ludi vo väcsich mestach. A za male peniaze ziskame odlahcenie ciest, ktore prakticky odstrani zapchy v nasich mestach, kedze vo väcsine pripadov staci odlahcenie ciest o 20-30% na to, aby boli priechodne bez zdrzania. Nehovoriac o uvolneni mnozstva parkovacich miest a lepsom zdravi ludi, cistoty vzduchu atd.
V zapadnej Europe to uz davno pochopili, u nas k tomu musi verejnost aj politici este “dospiet”.
suhlasim s tebou. len by som doplnil, že ak niekto využíva auto na motoršport v bežnej premávke tak je to tvrdo trestané. narážal som hlavne na to keď na ceste prvej triedy stretnem balík 15 cyklistov v elasťákoch ako tvoria zapchu a tvária sa ako keby boli v práve. a tiež na sťažnosti, že je málo cyklotrás s čím nesúhlasím (nevyjadrujem sa ku BA, tam situáciu nepoznám a viem, že môže byť špecifická).
alebo chod do holandska im povedat, ze bicykel nie je dopravny prostriedok )
bratislava je v principe malicka a keby sa tu urobilo NORMALNE cyklotrasy, tak rapidne klesne aj pocet aut. ja napriklad by som velmi rad jazdil na bicykli aj v bratislave, ale neda sa. resp nie pokial sa nechcem nechat zabit. ked si to zoberiem, ze vo viedni uplne bezne som chodil aj na bicykli aj na korculiach do prace, ale v BA sa pomaly uz ani po hradzi neda jazdit ..
Zase až také zlé to s jazdením po Bratislave nie je, ale súhlasím, k aspoň uspokojivému stavu to má veľmi ďaleko. Zlé je, že kvôli negatívnym postojom niektorých konkrétnych úradníkov bol tento druh dopravy zaznávaný a systematicky nerozvíjaný. Tak sme stratili 20 rokov, za ktoré sa dalo spraviť veľa a mohli sme byť aj pred Viedňou. Pritom v Bratislave by podľa môjho odhadu mohol byť jej podiel (berúc do úvahy rozlohu, výškové pomery a pod.) aj 20 percent. Aké odľahčenie ciest a zlepšenie parkovacej situácie by to bolo ani nemusím hovoriť.
presne .. lebo paradoxne kvoli tomu, ze sa vyburalo tolko priestorov, tak vznikli dost siroke moznosti ako to urobit, len problem, je ze sa to robi hodne nekoncepcne, len od buka do buka a ani to co je v UPN sa nedodrziava a tam vidim najvacsiu tragediu
napriklad ked si nejaky strasne dolezity manazer povie, ze on proste “musi” ist po obycajnej ceste 130, lebo stat mu nevie postavit dialnicu na vychod. Taketo porusovanie predpisov je tvrdo trestane. U cyklistov sa porusovanie toleruje, lebo nikoho neohrozuju na zivote. Myslim ze je to spravne, ale cyklisti by na oplatku mohli byt ku autam viac tolerantni.
Holandsko je nieco ine, lebo tam je ovela vacsia hustota obyvatelstva a je to vsetko na rovine. Vtedy je v mnohych pripadoch bicykel skutocne najvhodnejsim dopravnym prostriedkom. Zil som tam pol roka a necudujem sa tomu, ze to tak je. K BA som sa nevyjadroval preto, lebo situaciu v BA nepoznam, ale viem si predstavit ze to tam moze byt podobne ako v Holandsku. Je to relativne na rovine a je tam tiez vysoka hustota obyvatelstva.
suhlasim, ze porusovanie pravidiel cestnej premavky autom, je nebezpecnejsie ako bicyklom a preto maju byt postihy pre auta vyssie. Chcel som len upozornit na princip.
Minimalne v Rakusku je to aj v zakone, ze cyklisti mozu jazdit vo dvojrade (baliku), pokial maju licenciu a je ich viac ako x (12?). A to maju cyklisti v Rakusku nepomerne lepsie podmienky mimo ciest, ako u nas, kde je inak toto pravidlo policajtmi bezne tolerovane. Navyse, co je to par sekundove zdrzanie cyklistami oproti desiatkam minut stratenych za pomalym kamionom alebo traktorom?
rozdiel je v tom, ze traktor ani kamion nejazdia po tej ceste pre zabavu ale plnia nejaku ulohu na zaklade dopytu spolocnosti. cim nevravim, ze ked idem za kamionom alebo za traktorom, tak mi to nevadi
btw, toto mi na ludoch velmi vadi. ja kvoli svojmu pohodliu obmedzim tvoje pohodlie, ved tych 30 sekund ta nezabije. keby som ta v noci prepadol s nozikom v ruke a povedal ti, ze daj mi 5% toho co mas v penazenke, tak mi das tych par eur a mozno to ani nenahlasis na policii. vsak tych par eur ta nezabije a mohlo to byt aj horsie. lenze ja o tyzden olupim niekoho druheho a vypytam si 10%, lebo 5% mi preslo ako nic. a ono sa to skutocne deje. ludia dajte nam 19% z toho co zarobite, my s tym nieco spravime. viete co, 19% nam uz nestaci, dajte nam 20%.
tu ide o princip, ze ludia su absolutne neohladuplni a siahaju do prav a slobod druhych. to je pre mna neprijatelne. sloboda je pre mna posvatna.
priznavam, ze aj ja to obcas spravim. napriklad vychadzam z vedlajsej cesty, ponahlam sa a vopcham sa tam niekomu, kto musi spomalit na hlavnej. lenze ja si potom spytujem svedomie a mrzi ma to a preto sa snazim to nerobit. lenze dnesny stav v spolocnosti je ten, ze ked mna niekto obmedzi a ja sa na to nahnevam a zatrubim na neho, tak v ociach spolocnosti som ja ten zly, aj ked ja som v tomto pripade “obetou”.
Tak to je dobry drist. Stalo sa mi na Vernari, ze v neprehladnej zakrute isiel cyklista meter a pol od krajnice, nastastie som sa mu mal kam vyhnut. Ale keby islo oproti auto, tak bud to zrazim cyklistu, alebo to napalim do auta.