Číslovanie diaľnic na Slovensku

tvoj model sa mi páči a podľa tohto by som už označil asi celý úsek danej trasy, aj keď to je cesta 1.tr a prechádza do D/R alebo opačne, keď ide z D/R do 1.tr., stále by to bolo A

Kategóriu A vnímam ako označenie ciest diaľničného typu. Cesty s mimoúrovňovými križovatkami postavené iba v polprofile (napr. súčasná R3) sú na diskusiu, podľa mňa by byť značené zvlášť, nie ako A, ide o “dialnice” 2. triedy, hodilo by sa niečo ako B. Označovať ako A aj bežné cesty 1. triedy je zmätočné.

Práveže A-čkami by sa mohli poriešiť dlhšie ťahy, ktoré by prechádzali cez D, CMV a 1.tr.
Celé by to mohla spravovať NDS ktorá by sa zlúčila s SSC, možno pod iným názvom :slight_smile:

Ostatné cesty druhej kategórie by patrili VUC, označovali by sa B (bundesky).
Za mňa áno

1 lajk

Pod diaľnicou A si predstavujem cestou s mimoúrovňovými križovatkami aspoň 2+2, núdzovo som schopný akceptovať aj cestu 1+1 alebo 1+2 s mimoúrovňovými križovatkami s dostatočnou projektovanou cestovnou rýchlosťou, aj keď tu by bolo vhodnejšie iné označenie. Ale diaľnica A určite nie je bežná cesta 1.tr. nezriedka idúca cez intravilán obce so svetelnými križovatkami.

2 lajkov

Terajší stav je taký, že máme Dx, Rx a niekoľko ďalších tried, ktoré sú z čias Československa a z čiastočnej reformy z pred desiatich rokov.
Prvých deväť Ax ciest sú už teraz diaľnice/CMV, ale trasa prechádza aj 1.tr., tak aj tá 1.tr. bude označená Ax. Trebárs terajšia R1 a R2, označíme to nejakým Ačkom po celej trase, aj prejazd Zvolenom a cestu za Lučencom a do tých Košíc musím prísť. Alebo cesta na Orave s úsekmi R3. Ocení to tranzit.
Ale preferujem skôr dlhšie trasy, nech to má zmysel, ako skôr 10-20km úseky, ako sa to plánovalo v Bratislave.

Tento systém by suploval značenie Ex. Systém Ax má vyjadrovať určitý minimálny štandard cesty. Preto za mňa nie, nedevalvujme Ax, obyčajná cesta 1.tr. Ax nie je.

2 lajkov

Obyčajné jedničky nebudú Ax, ale tých prvých 9 by mohlo mať rovnaké číslo avšak Bx. Oni postupnou výstavbou Ax aj tak zaniknú.

Otazka je ktore jednicky pozdvihneme na uroven B. Tu by sme sa mali riadit realitou, ich skutocnym vyznamom vnutrostatnym aj medzinarodnym a datami, kolko aut a kolko nakladnych aut cestu vyuziva. A to sa celkom nezhoduje so sucasnymi tahmi D/R.

Úroveň B sú obyčajné jedničky, tak ako ich poznáme dnes. Skôr niektoré sa budú zdvíhať na úroveň A, avšak až po ich zodpovedajúcej úprave.

Taká cesta v úseku I/66 Slovenská Ľupča - Podbrezová-Lopej by mohla byť označená ako CMV už dnes.

Alebo I/62 Senec - Sládkovičovo.

Práve budovaný obchvat Sabinova = CMV.

Len to su kratke useky. Ja som si predstavujem tak ze jestvujuce suvisle RC budu tiez dialnice tak ako to uz davno urobili v cechach, potom kategória vybranych jedniciek bez ohladu na ich parametre kedze nam je jasne ze este velmi dlho nebudu dialnice ak vobec a potom ostatne jednicky. Na oznaceni ake cislo alebo ake pismeno mi az tak nezalezi.

Nie sú tam aj úrovňové križovatky? Ax stále vnímam ako 2+2 alebo aspoň 1+2, ak by sme akceptovali 1+1, tak MUK je minimálny štandard.