Číslovanie diaľnic na Slovensku

Variant Mriežka – podľa TEN-T koridorov a E-ciest + Rozdelenie na bloky

Navrhuje sa rozdelenie štátnych ciest na 2 skupiny. Na cesty s obmedzeným prístupom - štátne cesty A a na cesty s neobmedzeným prístupom - štátne cesty B.

Zároveň sa navrhuje nový pojem pre štátne cesty A, čiže cesty vyššej kategórie - autostrády. Autostrády zahrňujú diaľnice (označené Z 309) a cesty s obmedzeným prístupom čiže cesty pre motorové vozidla (označené Z 311) s mimoúrovňovým križovaniami spravidla v parametre C13,5 čiže v profile 2+1. Ostatné štátne cesty s neobmedzeným prístupom budú štátnymi cestami B.

Optimálny návrh číslovania vychádza z oficiálnej siete TEN-T. Základnými ťahmi sú kontinentálne koridory TEN-T (cez Slovensko prechádzajú tri koridory), na ktoré nadväzuje základná a súhrnná sieť TEN-T a potom ostatné ťahy.

Koridory mimo siete TEN-T sú usporiadané v extra blokoch čísel, členených podľa regiónov NUTS 1.

Tento variant rozdeľuje sieť diaľkových štátnych ciest na trasy podľa prirodzeného smerovania v sieti, po jej úplnom vybudovaní. Kľúčovou podmienkou zostavenia ťahu je, aby mal zmysel jeho prejazd v celej dĺžke.

Tento návrh je optimálny pre slovenskú sieť diaľkových štátnych ciest, nakoľko:

· trasy hlavných koridorov sú vymedzené prirodzeným smerovaním, pričom základné delenie je dané koridormi TEN-T a teda je v súlade s európskou dopravnou politikou,

· číslovanie sa riadi medzinárodnými zásadami, kde ťahom juh-sever sa priradzujú nepárne čísla a ťahom západ-východ párne čísla,

· oddelenie trás TEN-T siete do jedného bloku čísel (1 až 9) a ostatných trás do štyroch samostatných regionálnych blokov čísel umožňuje vysokú flexibilitu rozširovania a dopĺňania nastavenej schémy v budúcnosti podľa potreby.

Rozdelenie na bloky podľa NUTS 1 je nasledovné:

· A1 – A9: „hlavné trasy“ - koridory kontinentálneho a diaľkového dopravného významu v TEN-T koridoroch a trasách E-ciest,

· A10 – A19: koridory diaľkového a nadregionálneho významu v regióne Bratislavský kraj,

· A20 – A29: koridory diaľkového a nadregionálneho významu v regióne Západné Slovensko,

· A30 až A39: koridory diaľkového a nadregionálneho významu a privádzače v regióne Stredné Slovensko,

· A40 až A49: koridory diaľkového a nadregionálneho významu a privádzače v regióne Východné Slovensko,

Súčasná trasa D1 by mal byť rozdelená na 4 na seba nadväzujúce trasy – to je dané tým, že návrh preferuje európske smerovanie pred vnútroštátnym smerovaním, predovšetkým štvoricu hlavných koridorov siete TEN-T (Orient/Východné stredozemie, Balt – Jadran, Rýn – Dunaj, Via Carpatia). Na tejto štvorici koridorov pritom leží 8 z 10 najväčších miest na Slovensku, ktoré koridory navzájom spájajú. Mimo štvorice hlavných koridorov sa z desiatky najväčších miest nachádzajú len Nitra a Banská Bystrica, ktoré sú k týmto koridorom pripojené trasami súhrnnej siete TEN-T.

V tomto variante sú koridory trasované primárne podľa trás TEN-T koridorov a E-ciest, mierne odchýlky sú dané najmä tým, že preferuje silnejšie smerovania tam, kde sú v konflikte s TEN-T koridormi. V tomto variante sú eliminované peáže, s výnimkou krátkych.

Číslovanie nepárnych čísel od Z na V od A1 po A9, párnych čísel od J po S od A2 po A8.

Ako by ste očíslovali jednotlivé ťahy podľa takto definovaných pravidiel?

Ja len celkom nerozumiem, ze preco nemoze zostat D…

Takisto to cislovanie ciest ako I/XX, II/XXX ci III/XXX mi pride celkom logicke a asi ho vobec netreba menit. Precislovat dialnice by sa malo, ale ostatne cesty asi nie.

Lebo súvislé polovičné profily ako napr. R3 Orava značiť ako diaľnice Dx by bolo trochu divné.

A zase značiť 4-pruhové diaľnice ako Rx je tiež dosť od veci. O čo je R2 Zvolen - Lučenec v kategórii R24,5 iná ako D3 Kysuce s parametrom D24,5 ?

Treba to chápať ako samostatnú kategóriu ciest s obmedzeným prístupom, čiže označené Z 309 Diaľnica a Z 311 Cesta pre motorové vozidlá. Proste bola by samostatná kategória autostrády.

Napr. Švajčiari majú takto spojené Natioanal Autobahnen a Autostrassen. Tiež majú veľa súvislých polovičných profilov, ktoré sú súčasťou nadradenej cestnej siete.

Treba si uvedomiť, že slovo diaľnica podľa zákona o cestnej premávke - Z 309 je niečo iné ako diaľnica podľa zákona o PK (cestný zákon) a toto je reálny problém.

Rakúsko: Bundestrasse A a Bunedstrasse S je úplne niečo iné ako Autobahn.

Nemecko: Bundesautobahn je niečo iné ako Autobahn.

Ale v podstate ak chceš za Ax vymeň Dx.

expwy:

tejto téme sa venuješ už veľmi dlho, nejaké náznaky tu už boli v roku 2015.

najskôr pre upresnenie:

· číslovanie sa riadi medzinárodnými zásadami, kde ťahom juh-sever sa priradzujú nepárne čísla a ťahom západ-východ párne čísla.

a potom píšeš:

Číslovanie nepárnych čísel od Z na V od A1 po A9, párnych čísel od J po S od A2 po A8.

Tak ako? nepárne J-S alebo Z-V?

Ďalej sa pýtaš, ako by sme očíslovali jednotlivé ťahy, vy to už máte dávno spracované :), mňa by zaujímalo, ako ste to vymysleli vy.

ale podľa mňa:

D2 > A1 (H,CZ)

R7 > A2 - (BA,NZ, LC, KE)

D1+D3 > A3 - (BA,ZA,PL)

R1 > A4 - (BA,NR,ZV,LC)

R3 > A5 - (H,PL)

D1 > A6 - (ZA,PO)

R4+D1 > A7 - (H,PL)

D1 > A8 - (KE,UA)

A9 rezerva?

D4 > A10

nerobil by som zbytočne veľa malých úsekov v BA, ako to máš na mapke z 29.7. v tomto vlákne.

R1 > A20 - (TT,Sereď)

R8 > A21 - (NR,BN)

R1a > A22

R2 > A30 - (TN,ZH)

R6 > A31 - (PU,CZ)

R2 > A32- (ZV)

R5 > A33 - (CA,CZ)

R1 > A35 - (ZV,BB)

1 lajk

Akože je to v poriadku, ale nebolo by len jednoduchšie premenovať R-ky na D-čka?

R1 by bola D5

R7+R2 Lučenec Košice+ D1 smerom od KE na UA by bola D6( úsek Zvolen Lučenec D6a)

R4 z HU spolu s peážou novo otvoreneho useku obchvatu KE s D6 smerom na PO s peážou D1 až po Vydumanec kde by pokracovala do PL by bola D7

R2 z CZ Drietoma Trenčín Bánovce prievidza križovatka s D9( terajšia R3) pri hornej štubni) by bola D8

v podstate cela trasa terajšej R3 by bola D9

R8 by bolo D10

R5 by bolo D3a

R6 by bolo D11

Neviem ja niesom odborník ale myslim si že jednotný system dialnic by bol pre bezneho občana najľahší na pochopenie. Ak máte niekto lepší nápad tak ma samozrejme opravte

Áno máme to spracované vo viacerých variantoch, avšak to je názor nejakej bubliny. Mňa zaujíma názor viacerých ľudí tu na fóre, ako to vidíte vy - mimo mojej bubliny. Veľa dobrých nápadov sa pretavilo z tohto fóra do reality, a ani o tom neviete :slightly_smiling_face:

5 lajky

Ako lajk vnímam ako zbytočné rozlišovať v čislovaní ciest rýchlostné cesty a diaľnice, teda mať zavedené kategórie R a D, preto fandím týmto pokusom o reformu. Osobne sa mi páči nemecký systém, kde hlavné diaľnice sú jednociferné, sever-juh majú nepárne číslo, východ-západ párne. Ak správne chápem, aj tento návrh vychádza z rovnakej filozofie. Radikálna zmena z Rx a Dx na Ax by bola asi prehľadnejšia, každý by hneď vedel, či sa myslí pôvodný alebo nový systém. Ide o návrh s reálnou šancou o presadenie sa do praxe alebo iba len o nezáväznú debatu? Čím neskôr k prečíslovaniu príde, tým bude technicky náročnejšie a asi aj drahšie.

3 lajkov

Ja som za zachovanie názov diaľnica, jeho pôvod je pekne opísaný na wikipedii:

“…a súčasne sa do legislatívy oficiálne dostalo slovo diaľnica. Jeho autorom je škpt. Ing. Karel Chmel, ktorý ho odvodil od slova dálka a pripojil k nemu príponu -ice (z českých slov železnice, resp. silnice).”

4 lajkov

Je to az tak logicke, ze sa to na orientacnych (smerovych) znackach vobec nepouziva :person_shrugging: rozlisovat I/xx a II/xx ma logicky vyznam len vtedy, ak by sme mali rozne cesty s rovnakym cislom a odlisovali by sa od seba prave tou triedou. Ale nic take nemame. Neexistuje napr. I/20 a II/20. Cize staci vsade uvadzat len to cislo.

Ved prave - v cestine ma to slovo nejaky logicky zaklad, v slovencine vobec nie. Cize je to len prevzaty cechizmus.

+ v ostatnych jazykoch zaklad tohto slova zvykne mat povod v slovach auto/motor na vyjadrenie obmedzenia v pouzivani takej cesty; vzdialenost vobec nie je jej zakladny parameter.

1 lajk

Diaľnica zostane ako premávkový pojem - cesty označené značkou 309. ASI :slightly_smiling_face:

Tým, že veľa ciest na SK v trasách súčasných diaľnic nikdy nebudú reálne diaľnicami v zmysle cestnej premávky - označené Z 309, je tento pojem ako všeobecná kategória vo veľa ohľadoch nepresný.

Nie je vhodné miešať význam slova podľa zákona o cestnej premávke (8/2009) a význam slova “diaľnica” v zmysle cestného zákona (135/1961).

Koniec-koncov ani niektoré úseky diaľnic D1 a D3 nie sú reálne diaľnicami, ale len CMV.

D3 Svrčinovec - Skalité PL - nie je diaľnicou a D1 Michalovce - UA tiež nebude diaľnicou v zmysle pravidiel cestnej premávky.

Slovo autostráda je spisovné slovenské slovo, ktoré vzniklo (bolo prebraté) skôr ako “dálnice”.

Podobný systém má Nemecko ale aj Poľsko a Grécko. Krajiny, ktorých základom cestnej siete je systém mriežka.

Je to nezáväzná debata - zatiaľ. Samosprávy (VUC, ZMOS) pripravujú reformu verejnej správy a jej súčasťou má byť aj sektorová reforma cestného hospodárstva s efektívnym a udržateľným financovaním.

2 lajkov

bavíme sa tu o prečíslovaní diaľnic a čo teda ostatné cesty, tam je aký plán? ako by sa prekopal systém I,II,III tried? kopírovali by čísla jednotiek čísla autostrád?

https://www.docdroid.net/p7auWtU/mapa-siete-zmena-pdf

toto som sa raz zabával v roku 2016

1 lajk

To bolo číslovanie podľa Koncepcie cestnej siete 2015. Ktorá sa aplikovala na prečíslovanie ciest III. triedy a čiastočne pre niektoré cesty I. triedy. Dnes sa podľa nej číslujú už aj niektoré cesty II. triedy.

Bohužiaľ na “diaľnice” už neprišlo. Nikto nenabral odvahu to spraviť. Lebo mantra D1. Dnes už je D1 medzi Žilinou a Prešovom v podstate hotová, až na 1 úsek. Téma D1 už nebude politická téma. Teraz budú musieť prísť na radu ďalšie ťahy.

Po 10-ich rokoch je pravý čas na aktualizáciu tejto Koncepcie cestnej siete a reflektovať nové dopravné reálie a cestné ťahy. Máme tu výsledky štúdii realizovateľnosti S-J prepojenia na strednom Slovensku a ďalších ťahov na terajšej plánovanej diaľničnej sieti a cestách I. triedy.

Je čas nanovo nadefinovať sieť nadradenej cestnej siete (diaľnice a CMV).

2 lajkov

Sú rôzne varianty. Podľa mňa by to nebol dobrý systém. Väčšina súbehov ciest I. triedy k autostrádam by mal byť degradovaný na krajské cesty. Možno pri nedokončených hlavných ťahoch 1-9 by to dávalo ako-taký zmysel. Tam kde by tieto trasy viedli iným koridorom ako paralelná cesta I. triedy by zostala zbytočná duplicita. Uvidí sa, možno bude nejaká kombinácia týchto systémov.

Ešte je tu jedna vec - MÚK ma diaľniciach sú postavené na základe aktuálneho číslovania. Nekomplikovalo by orientáciu vodičov, ak by cesta daným číslom nepokračovala priamo?

Toto je najmenší problém. To že ťah nie je cez uzol vedený priamo je celkom bežné v zahraničí. Aj u nás mame uzol Bratislava-Jarovce, kde D4 z Rakúska nevedie priamo ale odbocenim.

A3/A9 kreuz Nürnberg

A8/A25 Knoten Wells

A12/A13 Knoten Innsbruck

A1 - CZ → H (D2)
A3 - PL → A (D3, D1, D4)
A5 - rezerva PL → H ( R3)
A7 - PL → H (R4, D1, D4)

A2 - CZ/ZA → PO (D1)
A4 - KE - UA (D1)
A6 - TT/BA-Vrakuňa - KE (R1, R2)
A8 - rezerva BA-Juh → NZ-Štúrovo/LC (R7)

A10 - Pečna → BA-Východ (D1)
A11 - BA-Nivy/Patrónka → BA-Juh (serverná tangetna, Bajkalská, R7)

A20 - CZ → ZH (9)
A21 - CZ → TT/SD (51, R1)
A23 - A21 → H (64)
A25 - H.Beňadik → Štúrovo (pokiaľ nebude R3 HB → H)

A30 - TC/BB → BR → A41 (14, 59, R1, 66)
A32 - 31 → LC (75)
A31 - MT → ZH alebo RK → BB → ZV → H (to čo nebude v súbehu A5)
A32 - LH → RS (72, 66, 72)

A40 - P0 → UA (18, 74)
A42 - H → UA (79)
A41 - PL → PP → RV (66, 67)
A43 - PL → PO (68)
A45 - SP → H (21, 15, 79)

2 lajkov

Ako nechcem byť zlý, ale pochybujem že nad 5% populácie bude ovládať 3 z nich.

1 lajk