Za aký spôsob číslovania diaľnic ste vy? Môžete pripísať aj iné návrhy.
[size=84]Viem, že sú tu už podobné témy, ja som však pridal hlasovanie.[/size]
Sucasny system - podla poradia - je OK, len by sa niektore useky mohli precislovat. A to precislovanie spravit tak, aby sa minimalne do roku 2050 nemuselo menit.
Terajší systém podľa mňa nie je zlý, otázne je naozaj číslovanie paralelných ciest k diaľniciam, väčšinou sa jedná o cesty prvej triedy.
Jednotkou sa nielen u nás, ale vo väčšine krajín označuje hlavná diaľničná spojnica dôležitých miest, či regiónov krajiny. Tak je to v ČR, Poľsku, Rakúsku /Viedeň-Linz/, či inde. Ostatné úseky sú doplnkové a keďže Slovensko má skôr obdĺžnikovitý profil, D jednotka obsluhuje väčšinu územia krajiny.
Podľa mňa je momentálny stav dostačujúci…
Hlavná dopravná tepna krajiny by mala byť (ako aj je) D1 a ostatné pomenovaná podľa nasledujúcich arabských číslic…(totozný systém ako v česku)
Zdĺhavé pomenovania ako E231 je podľa mňa zbytočné a nepraktické…
Naopak, je to velmi prakticke. Tie tvoje “zdlhave pomenovania”, to je oznacovanie europskej dopravnej siete, teda hlavnych medzinarodnych tras. Ak cestujes autom krizom cez pol Europy, nemusis si studovat podrobne jednotlive narodne oznacenia ciest, staci ti najst si nejaku tu europsku cestu a sledovat ju napriec celym kontinentom.
A potom prečo väčšina štátov Strednej a východnej európy má ten môj praktický systém pomenovania???
A fakt označenie E443 nieje kompolikovanejšie ako D2, nie…
Pochop prosim, ze miesas dohromady narodne a medzinarodne oznacenia. Domaci sa bude orientovat podla narodneho oznacenia, tranzitujuci cudzinec si zrejme vyberie medzinarodne oznacenie, najma ak ide trasu prvykrat.
A ano, ak viem, ze mam sledovat najblizsich 400 km oznacenie E443, tak je to pre mna lepsie, ako pamatat si: teraz pojdem 50 km po a3, potom su hranice, tak a3 sa vola a21, ta konci a potom je to a23, potom su hranice, tam to maju uz ako I56, potom odbocim na I51 a uz som tam.
Hlasoval som za prvu moznost, myslim ze sucasny stav je dobry, podla mna by nemalo zmysel to opat nejako menit, pokial by neslo o zasadnu zmenu
Ako vsak pise Nevedko som za to aby zostala niekde aj informacia o “europskom” cislovani, kvoli medzinarodnej doprave.
Osobne mam velmi dobre skusenosti s cislovanim ciest v Madarsku
Ktoré? Máš na mysli peáže?
ano, nespocetne vela krat spominany problem s peazami R1, R2 a R3
Hlasoval som sice za 3. moznost, ale ak by sa precislovavali cesty I. triedy, tak urcite tak, aby to bolo jedno cislo vedla celej dialnice, nie ako teraz vedla D1 ide 61, 18, 68 a 50…
Hmm. Ked pozeram na tie cisla ciest, tak uz je jasne, ze sa R1 premenuje na D2?
A R1 od Trnavy na juh bude D23?
Jasne, že to nie je jasné! Kto by to prosím ťa u nás riešil? Nikoho taká maličkosť ako účelné usporiadanie cestnej siete alebo Koncepcia cestnej siete na MD SR, NDS, SSC nezaujíma.
Videl si za posledných 20 rokov, že by sa nejaká cesta I. triedy súbežná s diaľnicou preklasifikovala na cestu II. triedy? Alebo naopak?
No ved jasne.
Ja len, ze niekedy v minulosti som videl mapku a myslim, ze tam bolo, ze R1 sa premenuje na D5-9 ci Dxx a nie D2. Tak ja len ci sa nieco zmenilo.
Osobne si ale myslim, ze D1-D4 su oznacene pomerne dobre, len Rky su uplne odveci…
V prvom rade žiadny rozdiel medzi D a R by nemal existovať je to to isté. Mali by mať jednotné číslovanie. Ale sme už off-topic

V prvom rade žiadny rozdiel medzi D a R by nemal existovať je to to isté. Mali by mať jednotné číslovanie. Ale sme už off-topic :upside_down_face:
Nemá to pre vodiča pridanú hodnotu v tom, že pri R môže očakávať cestu s horšími parametrami ako pri D?
Tak D3 v parametri D24,5 nebude o nič lepšia ako R2 Zvolen - Kriváň alebo obchvat Košíc v parametri R24,5. Žiadny rozdiel.
Ešte máme aj paradox a to R7 Bratislava-Nivy - Bratislava-Juh R33,5 - 6-pruh. Oproti D1 D26,5 - 6-pruh.
Rozdiel medzi 26,5 a 24,5 je len v šírke stredného deliaceho pásu 4 m vs 3 m a šírke jazdných pruhov 3,75 m vs 3,5 m.
V prípade potvrdenia hnedého variantu, ktorý vzišiel z procesu EIA, by bolo vhodné trasu novej R1 napojiť nie medzi Vlčkovcami a prípojkou Sereď-Západ, ale do uzla Sereď-Juh, ktorý by mohol vyzerať asi takto:
pošli mi prosím Ťa celú túto mapu, lebo ma to fascinuje, hlavne tie čísla diaľnic aj s tým nemeckým lookom.
Málokde sa takto investične náročné projekty budujú z rozpočtov samospráv. Viď Berlín, kde mestský okruh (A100) financuje štát prostredníctvom diaľničnej spoločnosti Die Autobahn. Alebo VMO v Brne - Praha je svetlá výnimka, ale tá má úplne inak nastavené financovanie a hlavne má miliardové príjmy z cestovného ruchu ako jedno z najnavštevovanejších miest v Európe. Severná tangenta tak ako bola naplánovaná je dnes už nerealizovateľný projekt. Treba prekopať trasovanie hlavne v relácii Račianska …
Okrem severnej tangenty by štát mal prevziať prípravu a výstavbu ďalších spojok a privádzačov v aglomerácii Bratislavy:
uz davno hovorim ze pri 10-15k a potencialnych 20k je D26,5 zbytocna. R24,5 D3 bude jazdit 10k a okolo KM 15k. na R2 bude jazdit velmi podobne mnozstvo. akurat 40 km plneho profilu R2 aj s estakadou vychadza okolo 0,650 a plny profil D3 od brodna po svrcinovec nejakych 1,1 milliard.
cize uz mozeme konstatovat ze minimalne tato cast R2 ma lepsie nakladovo-vynosove parametre ako D3.
kludne prelozte tento prispevok inde.