Chorvatsko - Croatia

Kompletne v kazdom jednom tunele maju Section control??
ECV scanning a presun dat na centralu na policii?
Aj to zbieraju a mozu ta pri vyjazde alebo na hranici skasnut?
Alebo iba “offline” ked cakaju priamo za tunelom

B,

vravím, že len v tých dlhších tuneloch. A ano, na hraniciach dávajú pokuty, keď nie predtým.

Mala Kapela a Sv. rok sú obojsmerné tunely, tam sa aj tak ísť rýchlo nedá, ale v tých trochu dlhších sa dá (sú jednosmerné), ja som tak pokutu dostal/a nielen ja. Aj za tunelom, neskôr na diaľnici (najbližšie odpočívadlo-výjazd, alebo potom na hraniciach.

Ale musel by si ísť o 15-… km/h rýchlejšie než je povolené.

Ale je to na dlho, ja po HR veľmi často jazdím, keď tak napíš SS, čo ťa zaujíma. :wink:

V tejto teme dost suhlasim s Caesarom, Brancom a bratom Antimom.

Chorvatsko (HR) skutocne vie stavat dialnice. Ten, kto ma moznost cestovat na dialniciach v CR/SR/Polsku alebo Madarsku (aj po novych aj po starsich usekoch) a potom ked sa niekto prejde autom po dialnici Zagreb-Split, tak je to uzasne, ze co sa da vsetko postavit a za aku dobu ako to nakoniec vyzera. Je to pekna dialnica. Este chyba dobudovat tubusy na dvoch najdlhsich tuneloch - Sveti Rok a Mala Kapela a potom uz to bude super.

A HR stavia aj v smere na Makarsku - potom uz to bude problem a realne sa stavia aj na Istrii aj sa opravuju cesty aj sa buduju dialnice v smere na Slovinsko a Madarsko. A este sa opravuje aj najstarsia dialnica Zagreb-Belehrad (na chorvatskej strane) - pribuda dopravne znacenie atd.

Vsetko je to vsak za vysoku cenu - myto a HR si to moze dovolit, SR/CR/… by na tomto skrachovalo. Skutocne je to tak.

Sme na fore o dialniciach, ale ja si dovolim pripomenut, ze HR ma problemy zase inde - tiez ma vysoku nezamestnanost, slaby priemysel, dovaza potraviny, aj stroje, … ale more a sluzby a ludia su tam super. :wink:

Pridal som obrazok mosta pri Dubrovniku, most Dr. Franja Tudjmana, ktory skratil cestu autom o 20 min. Viac info tu:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=348

Odporucam tuto linku:

chorvatsko.cz/tema/dalnice2005.html

Kratko z obsahu:

Spoločnost Chorvatske dialnice (Hrvatske autoceste, HAC) planuje za toto obdobie postavit dalsich 257 km dialnic. Naklady se predpokladaju vo vyske viac než 11 miliard kun.

Rok 2005:

Dálnice Záhřeb - Split
Dálnice Rijeka - Rupa
Istrijský ypsilon

Rok 2006, Rok 2007, Rok 2008 a plány na další léta, …

Na stranke sa nachadza rozsiahle mnozstvo info o doprave. :wink:

Super, Chorváti stavajú naďalej napriek tomu, že základná diaľničná sieť - prepojenie troch najväčších miest, je hotová.
V rámci východnej Európy v oblasti daľničnej siete zaujímajú popredné postavenie, porovnateľné len s Čechmi, Slovincami a možno nami.

Chorvatsko (HR) je Evropa jizni, nikoliv stredni. To je nom vy mozna pokladate HR za stred. Podobne jako vas Nemci nebo-li Americani vas maji za vychodni Evropu.

A myslim, ze SR se s HR nemuze ani srovnavat v oblasti dalnic. Podobne ani Slovinsko, tam je to tak 1:1.

CR by se srovnavat mohla. I kdyz ne z hlediska ceny za dalnice. :laughing:

Leonidas, Dalmácia je južná Európa, ale oblasť okolo Záhrebu,prípadne Rijeka sa považujú za stredoeurópanov :sunglasses: To len na okraj…

Ja som nepísal o strednej Európe, ale o Európe “východnej”. V rámci “strednej Európy” sa SR, ani ČR nemôže provnávať s Nemeckom, Rakúskom a Švajčiarskom. V rámci “východnej Európy” sú yase na poprednom mieste štáty, ktoré som vymenoval. Poradie krajín: HR. CZ, SLO, SK som uviedol zámerne. Mimochodm, Chorváti majú už prepojenie troch najväčších miest: Záhreb, Rijeka, Split, ČR len dvoch: Praha, Brno.

Slovinci stavajú pomalšie, ako Chorváti. Bechtel tam nestavia. Bechtel nestavia ani v ČR a SR.

Branco,

:open_mouth:

Tak tohle tedy ne. :wink:

Da se rozdelit stredna Evropa na zapadni a vychodni. Ale stredni Evropa je beze sporu Nemecko, Rakousko, Svycarsko, Polsko, Cesko, Madarsko, Slovensko. Severni Evropa jsou pak staty Norsko, Finsko, Svedsko, Estonsko, Lotyssko, Litva a taky Island. Zapadni Evropa je pak tvorena staty jako Francouzsko, staty Beneluxu atd. Jiste da se polemizovat o tom, jak se to celkove cleni v ramci obchodnich vztahu, ale takhle to je.

Pak se da nazvat ze jizni Evropa (JZ, JV, jih) je Portugalsko, Spanelsko, Italie, Recko, Malta, Cyprus, a taky Chorvatsko (HR), Bosna, Albanie, Macedonie. Slovinsko nikoliv, to je stat stredni Evropy. To jsou fakta.

Dale pak taky, HR bylo slavne predevsim diky oblasti Dubrovnika a ten je jiz Jizny Evropa, ci-li jako HR je Jizni Evropa, soucast Balkanskeho polostrova. Nehodlam se ted o tom hadat. Proste v tomhle mame jine nazory.

Tak to ne, jedna vec je o cem clovek pise a druha vec je, co se da a co se neda porovnavat. Stredni Evropa sa deli na zapadni a vychodni cast. To je vsechno. Zase mas jiny nazor nez-li ja.

HR je stat Jizni Evropy, ne stredni. A kdyz to tedy chce nekdo porovnavat se stredni vychodni Evropou, tak je HR na 1. miste v budovani dalnicni site. Zagreb, Rijeka i Split jsou spojena, napojeni je take na Madarsko, federaci Srbska a Cerne Hory, buduje se aktivne vic dalnic v smere na Slovinsko, taky smerem na Bosnu i Hercegovinu.

Pak jsou tedy ostatni staty: Cesko, Slovinsko, Madarsko, Slovensko, Polsko.

V tomhle se stezi shodneme, ale Branco - kam pak bys ty zaradil Recko? :wink:

Všimol som si, že tu ešte chýbajú dve významné chorvátske diaľničné spoločnosti.

Autocesta Rijeka-Zagreb d.d.
arz.hr/
A6 Bosiljevo - Rijeka

Bina-Istra (Istarski ipsilon i Tunel Učka)
bina-istra.hr/
A8, A9 Istarski ipsilon

To je pravda, ale to je preto, ze Slovinsko nedokaze splacat dialnice z vysokych ziskov myta ako je tomu v Chorvatsku.

Co sa ekonomiky tyka, zivotnej urovne, tak Slovinsko je na tom ovela lepsie nez Chorvatsko. :wink:

Slovinskom tak, ci tak prechadza vacsina tranzitu na Jadran, takze v myte, resp. jeho vyske by som nevidel problem, mimochodom, maju ho nizsie, ako Chorvati.

Ekonomicky je skutocne velky rozdiel medzi SLO a HR, sami Chorvati vravia, ze bez pristavov a turistiky na Jadrane by krajina zila len z par priemyselnych podnikov v Zahrebe…

Ponukam link na konkretny rozvojovy program Chorvatska v oblasti cestnej infrastruktury na r. 2005-2008:

mmtpr.hr/UserDocsImages/PROG … 5-2008.pdf

Osobne odporucam. :sunglasses:

Ponukam este jeden link na kategorizaciu dialnicnej siete Chorvatska:

mmtpr.hr/UserDocsImages/0412 … e-copy.jpg

Ako je vidiet, tak HR planuje mat dialnicnu siet v celkovej dlzke 1 500 km a z toho uz ma cca. 50% hotovych. A este ked sa zrataju aj rozostavane useky, tak je na tom HR velmi dobre v oblasti dialnic. :wink:

ach jaj, skoda hovorit, to co dokazali, klobuk dole … a za tak kratky cas … mno jo no u nas bude 1500 km dialnic za 1500 rokov :laughing:

Myslim si, ze SR bude mat dialnicnu siet dlhu min. 2 000 km (tak je aj planovana) a najneskor v r. 2050. Raz pride obdobie, ked aj na Slovensku sa bude otvarat kazdy rok 50 km dialnic a RK a to minimalne 10 rokov. Moze sa aj viac. Raz to pride - bude musiet. :wink:

Mate na to este 45 rokov. To znamena rocne otvarat cca. 40 km dialnic. A to sa da. :wink: … a ratam do toho aj useky na 1/2 profil. :laughing:

Najdrahší most v HR sa plánuje a spojí južnú časť HR bez toho, aby sa muselo prechádzať cez cca. 5 km oblasť Bosny. Most bude mať cenu cca. 10 mld. SKK. :sunglasses:

Viac: dialnice.info/viewtopic.php?t=1917

S tymto krokom este uplne nesuhlasi EU a samotna BiH, aj ked ta na tom nic nedokaze zmenit. BiH mohla mat dialnicu cez Neum, ale kladla si privela roznych podmienok, namiesto toho, aby bola rada, ze HR postavi 5 km dialnice cez jej uzemie de facto zadarmo (HR chcelo postavit aj dialnicnu krizovatku ale tak, ze by sa az pri vjazde/vyjazde kontrolovali pasy a nie na samotnej dialnici a tam bol ten spor, okrem ineho lebo boli tam asi aj ine problemy). Preto tento most, lebo inokadial sa to postavit neda. A cena tu nehra rolu a to je dobre pre stavebny trh. :wink:

Pridal som niekolko foto dialnic v Chorvatsku do Fotogalerie:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=719:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=720:sunglasses:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=721:sunglasses:

Odkaz na podrobnu cestnu mapu HR :arrow_right:

tzg-rab.hr/images/mapa3/AutoHrvatskab.jpg

A mozem potvrdit ze min. cez letnu sezonu takuto mapu dostava kazdy turista na hraniciach s HR ako aj dalsie info o dalsich turistickych zariadeniach v HR. :wink: