Kompletne v kazdom jednom tunele maju Section control??
ECV scanning a presun dat na centralu na policii?
Aj to zbieraju a mozu ta pri vyjazde alebo na hranici skasnut?
Alebo iba “offline” ked cakaju priamo za tunelom
vravím, že len v tých dlhších tuneloch. A ano, na hraniciach dávajú pokuty, keď nie predtým.
Mala Kapela a Sv. rok sú obojsmerné tunely, tam sa aj tak ísť rýchlo nedá, ale v tých trochu dlhších sa dá (sú jednosmerné), ja som tak pokutu dostal/a nielen ja. Aj za tunelom, neskôr na diaľnici (najbližšie odpočívadlo-výjazd, alebo potom na hraniciach.
Ale musel by si ísť o 15-… km/h rýchlejšie než je povolené.
Ale je to na dlho, ja po HR veľmi často jazdím, keď tak napíš SS, čo ťa zaujíma.
V tejto teme dost suhlasim s Caesarom, Brancom a bratom Antimom.
Chorvatsko (HR) skutocne vie stavat dialnice. Ten, kto ma moznost cestovat na dialniciach v CR/SR/Polsku alebo Madarsku (aj po novych aj po starsich usekoch) a potom ked sa niekto prejde autom po dialnici Zagreb-Split, tak je to uzasne, ze co sa da vsetko postavit a za aku dobu ako to nakoniec vyzera. Je to pekna dialnica. Este chyba dobudovat tubusy na dvoch najdlhsich tuneloch - Sveti Rok a Mala Kapela a potom uz to bude super.
A HR stavia aj v smere na Makarsku - potom uz to bude problem a realne sa stavia aj na Istrii aj sa opravuju cesty aj sa buduju dialnice v smere na Slovinsko a Madarsko. A este sa opravuje aj najstarsia dialnica Zagreb-Belehrad (na chorvatskej strane) - pribuda dopravne znacenie atd.
Vsetko je to vsak za vysoku cenu - myto a HR si to moze dovolit, SR/CR/… by na tomto skrachovalo. Skutocne je to tak.
Sme na fore o dialniciach, ale ja si dovolim pripomenut, ze HR ma problemy zase inde - tiez ma vysoku nezamestnanost, slaby priemysel, dovaza potraviny, aj stroje, … ale more a sluzby a ludia su tam super.
Spoločnost Chorvatske dialnice (Hrvatske autoceste, HAC) planuje za toto obdobie postavit dalsich 257 km dialnic. Naklady se predpokladaju vo vyske viac než 11 miliard kun.
Rok 2005:
Dálnice Záhřeb - Split
Dálnice Rijeka - Rupa
Istrijský ypsilon
Rok 2006, Rok 2007, Rok 2008 a plány na další léta, …
Na stranke sa nachadza rozsiahle mnozstvo info o doprave.
Super, Chorváti stavajú naďalej napriek tomu, že základná diaľničná sieť - prepojenie troch najväčších miest, je hotová.
V rámci východnej Európy v oblasti daľničnej siete zaujímajú popredné postavenie, porovnateľné len s Čechmi, Slovincami a možno nami.
Chorvatsko (HR) je Evropa jizni, nikoliv stredni. To je nom vy mozna pokladate HR za stred. Podobne jako vas Nemci nebo-li Americani vas maji za vychodni Evropu.
A myslim, ze SR se s HR nemuze ani srovnavat v oblasti dalnic. Podobne ani Slovinsko, tam je to tak 1:1.
CR by se srovnavat mohla. I kdyz ne z hlediska ceny za dalnice.
Leonidas, Dalmácia je južná Európa, ale oblasť okolo Záhrebu,prípadne Rijeka sa považujú za stredoeurópanov To len na okraj…
Ja som nepísal o strednej Európe, ale o Európe “východnej”. V rámci “strednej Európy” sa SR, ani ČR nemôže provnávať s Nemeckom, Rakúskom a Švajčiarskom. V rámci “východnej Európy” sú yase na poprednom mieste štáty, ktoré som vymenoval. Poradie krajín: HR. CZ, SLO, SK som uviedol zámerne. Mimochodm, Chorváti majú už prepojenie troch najväčších miest: Záhreb, Rijeka, Split, ČR len dvoch: Praha, Brno.
Slovinci stavajú pomalšie, ako Chorváti. Bechtel tam nestavia. Bechtel nestavia ani v ČR a SR.
Da se rozdelit stredna Evropa na zapadni a vychodni. Ale stredni Evropa je beze sporu Nemecko, Rakousko, Svycarsko, Polsko, Cesko, Madarsko, Slovensko. Severni Evropa jsou pak staty Norsko, Finsko, Svedsko, Estonsko, Lotyssko, Litva a taky Island. Zapadni Evropa je pak tvorena staty jako Francouzsko, staty Beneluxu atd. Jiste da se polemizovat o tom, jak se to celkove cleni v ramci obchodnich vztahu, ale takhle to je.
Pak se da nazvat ze jizni Evropa (JZ, JV, jih) je Portugalsko, Spanelsko, Italie, Recko, Malta, Cyprus, a taky Chorvatsko (HR), Bosna, Albanie, Macedonie. Slovinsko nikoliv, to je stat stredni Evropy. To jsou fakta.
Dale pak taky, HR bylo slavne predevsim diky oblasti Dubrovnika a ten je jiz Jizny Evropa, ci-li jako HR je Jizni Evropa, soucast Balkanskeho polostrova. Nehodlam se ted o tom hadat. Proste v tomhle mame jine nazory.
Tak to ne, jedna vec je o cem clovek pise a druha vec je, co se da a co se neda porovnavat. Stredni Evropa sa deli na zapadni a vychodni cast. To je vsechno. Zase mas jiny nazor nez-li ja.
HR je stat Jizni Evropy, ne stredni. A kdyz to tedy chce nekdo porovnavat se stredni vychodni Evropou, tak je HR na 1. miste v budovani dalnicni site. Zagreb, Rijeka i Split jsou spojena, napojeni je take na Madarsko, federaci Srbska a Cerne Hory, buduje se aktivne vic dalnic v smere na Slovinsko, taky smerem na Bosnu i Hercegovinu.
Pak jsou tedy ostatni staty: Cesko, Slovinsko, Madarsko, Slovensko, Polsko.
…
V tomhle se stezi shodneme, ale Branco - kam pak bys ty zaradil Recko?
Slovinskom tak, ci tak prechadza vacsina tranzitu na Jadran, takze v myte, resp. jeho vyske by som nevidel problem, mimochodom, maju ho nizsie, ako Chorvati.
Ekonomicky je skutocne velky rozdiel medzi SLO a HR, sami Chorvati vravia, ze bez pristavov a turistiky na Jadrane by krajina zila len z par priemyselnych podnikov v Zahrebe…
Ako je vidiet, tak HR planuje mat dialnicnu siet v celkovej dlzke 1 500 km a z toho uz ma cca. 50% hotovych. A este ked sa zrataju aj rozostavane useky, tak je na tom HR velmi dobre v oblasti dialnic.
Myslim si, ze SR bude mat dialnicnu siet dlhu min. 2 000 km (tak je aj planovana) a najneskor v r. 2050. Raz pride obdobie, ked aj na Slovensku sa bude otvarat kazdy rok 50 km dialnic a RK a to minimalne 10 rokov. Moze sa aj viac. Raz to pride - bude musiet.
Mate na to este 45 rokov. To znamena rocne otvarat cca. 40 km dialnic. A to sa da. … a ratam do toho aj useky na 1/2 profil.
Najdrahší most v HR sa plánuje a spojí južnú časť HR bez toho, aby sa muselo prechádzať cez cca. 5 km oblasť Bosny. Most bude mať cenu cca. 10 mld. SKK.
S tymto krokom este uplne nesuhlasi EU a samotna BiH, aj ked ta na tom nic nedokaze zmenit. BiH mohla mat dialnicu cez Neum, ale kladla si privela roznych podmienok, namiesto toho, aby bola rada, ze HR postavi 5 km dialnice cez jej uzemie de facto zadarmo (HR chcelo postavit aj dialnicnu krizovatku ale tak, ze by sa az pri vjazde/vyjazde kontrolovali pasy a nie na samotnej dialnici a tam bol ten spor, okrem ineho lebo boli tam asi aj ine problemy). Preto tento most, lebo inokadial sa to postavit neda. A cena tu nehra rolu a to je dobre pre stavebny trh.
A mozem potvrdit ze min. cez letnu sezonu takuto mapu dostava kazdy turista na hraniciach s HR ako aj dalsie info o dalsich turistickych zariadeniach v HR.