Chorvatsko - Croatia

A to som ešte zabudol uviesť, že aj v HR už pristupujú k PPP, pretože sa im zdá, že stavajú málo a pomaly. :laughing:

Tak niekde som čítal a mám to z viacerých zdrojov, že cesta po HR a jej diaľničnej sieti od hraníc po Split vyjde viac ako 800 SKK, reálne aj 1 100 SKK. Takže žiadnych 500 SKK neplatí. Takže za 2 cesty je to 2 000 SKK a to je dosť. Ale ako turista by som to bol ochotný stále vložiť, pretože je to časová úspora nesmierne veľká.

Ešte aby dobudovali tie tunely a “potiahli to” až k Dubrovniku. :sunglasses:

Vo všeobecnosti je cena diaľnice (minimálne úsek Zagreb-Split) na 1 km v priemere 2,16 SKK pri kurze 1 EURO = 40 SKK, pre osobné autá do 3,5t. :sunglasses:

Cesta do Chorvátska opäť kratšia a jednoduchšia:

dialnice.info/viewtopic.php?t=976

Chorváti stavajú svoju diaľničnú sieť najmä pre turistov, nie pre domácich. Tým tento rok postavia a opravia takmer 4000 km ciest, hlavných ťahov po celej krajine.

Okrem toho, tá cena je len malá daň za pohodlnosť a plynulosť jazdy, pretože jazda v kolónach je náročná - brzdenie, pridávanie, … okrem toho stále byť v strehu.

Ja by som zaplatil aj 5000 Sk za 1 cestu. Mne ide o čas a pohodlnosť. Takže ja som turista v HR a toto je pre mňa súčasť nákladov. Chorvát by tú cenu 5000 Sk za 1 cestu považoval za nedosažiteľný luxus, takto je to pre nich 1000 Sk a je to “len” drahé. A v tom je rozdiel. Lenže HR z turistického ruchu “žije”, ale SR nie. To by po diaľničnej sieti jazdili len zahraniční, bohatí turisti a minimum Slovákov, takže náklady by sa nevrátili.
A v tom je rozdiel. Ale SR potrebuje diaľničnú sieť, pretože prichádzajú investori, teda dane, práca, … :laughing:

Ja si myslim, ze prijat euro v termine, ktory teraz predlozila vlada je vcelku rozumne. Zdroje na financovanie dialnic by sa dali najst v terajsich verejnych financiach. Napriklad vynosy z privatizacie SPP resp. pripravovanej privatizacie elektrarni by sa nemuseli pouzivat na znizovanie statneho dlhu. Nas dlh je niekde medzi 40-45% HDP. Pri raste HDP o 5% rocne sa bude aj tak znizovat. Miklos prisiel s myslienkou, ze dlh by sa pri konci funkcneho obdobia mohol znizit na zhruba 38%. Ono to nie je az taka zla myslienka, ale v sucasnej dobe by bolo podla mna lepsie investovat co najviac takychto penazi do infrastruktury. Tie by sa za par rokoch vratili, a v lepsich casoch by sme verejny dlh dokazali skresat. Mozne presuny penazi vidim s kapitoly obrana statu, uspory v zdravotnictve. Oddlzovanie bank, ktore teraz vykazuju zisky suhrnne 12 mld. rocne sa taktiez nemuselo konat. Stacilo privatizovat s tym, ze zo starymi dlhmi sa vysporiadajte sami…

mmaros,

tu ide o podiel krátkodobých úverov, s ktorými by boli problémy o 2-3 roky, preto sa splácajú vopred, alebo sa robia rezervy.

Privatizácia bánk, ktoré mali zlé úvery by sa ani nezačala. Nikto by takú banku nekúpil, keď mala 50-100 mld. SKK nedobytné úvery a firmy skrachovali medzitým, …

Táto vláda nechce budovať infraštruktúru tak ako ty píšeš, takže je to zbytočné o tom v týchto rovinách polemizovať. :sunglasses:

Kratkodobe sa daju prefinancovat dlhodobymi. Ale pravdou je, ze tato vlada nechce. To je jediny problem.

To je ale dosť závažný problém. Plány tu sú za 500-1000 mld. Sk na diaľnice, cesty, železnice, byty, energetiku, ale peňazí je na tieto oblasti ročne 50 mld. Sk.

Zruší sa HANKOOK? Prečo? pretože SR je chudobná krajina a nemá 2-3 mld. Sk na lepšiu cestu, ktorá by tu zostala a priniesla by ďalší rozvoj. :laughing:

To je zaujímavé, ako ty túto vládu chváliš vo všetkom, čo robí, ale keď sa ťa niekto spýta, ako by si to financoval ty, tak povieš presne niečo iné, než čo robí vláda.

To je ale potom zbytočné to komentovať, ak nemáš nejaké riešenie, ktoré je aspoň kompromisom tejto vlády, alebo to potom treba otvorene uviesť, ako to myslíš.

webkamery na chorvátskych diaľniciach a cestách:

webcam.hak.hr/

Chorvátsko (HR) dokázalo postaviť diaľnicu Zagreb-Split od r. 2001 do r. 2005. Sú to 100-vky km diaľnice, pričom sú tu tunely a mosty+viadukty, ktorých dĺžka na tomto úseku tvorí viac ako 50%, takže diaľnicu bolo náročné stavať. Prechádza pohoriami, rovinami, … Viackrát musí “preraziť” na pobrežie v rámci privádzačov k jednotlivým turistickým strediskám.

Stavať začala jedna vláda, pokračovala však aj ďalšia vláda, pričom sa vymenila vládna strana z opozičnej na vládnu a naopak. Žiadne zastavenie výstavby ako u nás v r. 1998, … naopak, väčšia podpora celému sektoru výstavby diaľnic/ciest/železníc/…

Je tam podpora v rámci DPH, ostatných daní na pohonné látky, daňové úľavy, … podpora jednotlivým stavbám. Je tam jasná legislatíva, promptné rozhodnutia byrokratických úradníkov, … vďačná samospráva.

Sú tam 2 tunely dlhšie viac ako 5 km, takmer 6 km, aj keď len na 1 portál, no druhý sa pomaly dostavia. Sú tam kolóny, no celkovo sa skrátila doba cesty na tomto úseku o 3 hodiny, aj napriek kolónam. Znížila sa nehodovosť a zvýšila sa priepustnosť ostatných (aj tak stále) preťažených ciest.

Iste, je to celé za cenu vyššieho mýtneho. Dokonca, ak sa má zaplatiť v prepočte za 1 km 2 SKK v kategórii osobné auto do 3,5t, tak je to skutočne veľa a v mnohých krajinách by toto bolo nereálne. No HR si to môžu dovoliť - platia turisti, aj Slováci, a bohatší Chorváti, pričom však samotní Chorváti sú radi, pretože sa im predsa len mierne uvoľnili hlavné cestné ťahy - Jadranská magistrála (pravidelne opravovaná 2-prúdová cesta popri pobrežiu Jadranského mora) ako aj vnútrozemská cesta (mestá Knin-Sinj, …).

Avšak, stačí, aby sa stavalo 2x tak dlhšie, aj 10 rokov, s menšou podporou stavebnému sektoru, s vyššími daňami, ale nižšími úrokovými sadzbami, … tak stále by bol na Slovensku problém. “Pažravá samospráva”, nejasná legislatíva, politika. A preto sme tam, kde sme …

Ja len doplním: HR má tiež problémy s rozpočtom, vyššími výdavkami ako príjmami, problémy v školstve/priemysle, … no je to krajina, kde sa v r. 1995 skončila vojna. A kde sú oni v rámci diaľničnej infraštruktúry (to je drahá oblasť v infraštruktúre ako celku) a kde my? Tam sa teraz kritizuje vláda, že je málo parkovísk v mestách Split/Zadar/Dubrovnik aj na samej diaľnici Zagreb-Split. To je tam problém. A my? Škoda písať.

A úplne nakoniec, HR stavia diaľnice aj v smere na Maďarsko/Slovinsko. Stavia aj na polostrove Istria a chce stavať aj Split-Dubrovnik, čo už aj realizuje (zatiaľ) po Makarsku. A my? 3-20 km ročne otvárame. A s “veľkou pompou”. Pričom všade vo svete by nás “vysmiali”, … keď už sa to nedeje. :sunglasses:

Nedavno som tam bol a na konci dialnice pri Splite vo vnutrozemi som uz videl styri nove tunely, na ktorych sa pracovalo.

Ano, ja viem. Intenzívnejšie sa pracuje až po Makarsku a ráta s tým aj na tabulách, ktoré sú umiestnené na mýtniciach pri platení … je tam kapacita 3 riadkov.

Neviem, kde budú presne vyústenia, ale dajú sa predpokladať min. 2 - Omiš a Makarska.

Problémy na diaľnici do Dubrovniku bude spôsobovať územie niekoľkých km Bosny a Hercegoviny, ale to je na dlhšie. :sunglasses:

Nedavno som cital, ze to chcu trasovat cez prilahle poloostrovy a ostrovy.

Pôvodné zámery boli veľmi dobré, ale Bosna a Hercegovina (BiH) bola proti.

Totiž Chorvátska republika (HR) chcela postaviť diaľnicu aj cez Neum, t.j. oblasť, ktorá patrí BiH s tým, že BiH by si tam zo svojich nákladov postavila len privádzač, ale boli tam rôzne podmienky, napr. aby pri prechode diaľnicou motoristi nestáli na tomto úseku kvôli hraniciam a stáli by až na výjazde z diaľnice po spomínanom privádzači, ale to sa BiH nepozdávalo. Zrejme nedostatok financií a naviac, v tejto oblasti by Bosna z toho nič nemala.

Takže keď to naráža na “odpor”, ta HR nemá inú možnosť než postaviť to cez priľahlé ostrovy, pretože BiH nevlastní more, len časť územia a vôd pri pobreží, ale nemá možnosť dostať sa na otvorené more.

Takže to trasovanie od Makarskej je problematické. :sunglasses:

Chorvátsko je skutočne príkladom rýchlej a efektívnej výstavby diaľničnej siete. Možno je tiež dôvodom, prečo sa podarilo prepojiť východ-západ a zároveň sever-juh krajiny v obdivuhodnom čase, manažment firmy Bechtel, ktorá zastrešovala celú výstavbu a v rámci nej sa spolupodieľali aj chorvátske, nemecké a talianske firmy.
Je tiež zaujímavé, že diaľnica Záhreb-Split je naplno využívaná v oobdobí 3 mesiacov, v ostatnom čase je jej využitie možno ďaleko menšie.
Napriek tomu Chorváti dokázali postaviť svoju sieť v čase, ktorý im môžeme iba závidieť.

Mal som tú česť byť na dovolenke v HR a samozrejme išiel som po diaľnici.

Musím uznať, že je postavená kvalitne a veľmi dobre sa po nej ide, na niektorých úsekoch je dokonca postavená na 3+3 pruhy, keď je výraznejšie stúpanie, alebo dlhšie zákruty.

Veľa viaduktov, tunelov a aj presypané tunely. Samozrejmosťou sú kamery, najnovšie technologické vybavenia, informačné panely, dosť často sú parkoviská a v dosť pravidlených intervaloch, cca. 40 km aj čerpacie stanice.

Pravidelne čistená diaľnica (jej odstavné pruhy, ktoré sú mimochodom aj dosť široké), parkoviská, polievané trávniky.

Cez týždeň je takmer prázdna na niektorých úsekoch, v noci takmer úplne prázdna, cez víkend je totálne plná a úsek Zagreb-Karlovac je non-stop kolóna.

Cena je vyššia, ale stojí to za to. :wink:

Antim,

ešte že si to spomenul, ono aj tá cena je v konečnom dôsledku nižšia.

Ako je to možné?

Pri jazde po diaľnici sa ide podľa možností plynule (ak nie sú kolóny), čo na vnútrozemskej ceste ani na pobrežnej ceste sa nedá, stále sa spomaľuje, pridáva atď., takže ak sa ide po diaľnici v priemere 120 km/h, tak sa ušetrí na benzíne.

Nesmie sa ísť samozrejme viac ako 130 km/h. Inak práve na diaľnici od Karlovacu je to problém, pretože je tam často dosť výrazné stúpanie a “horšie” autá, plne naložené majú problém, … “hore na kopci” idú do 100 km /h, takže sa treba viac rozbehnúť, aj na 140 km/h. Je to políciou tolerované.

Čo nie je tolerované, je rýchlosť, keď prší (sú tam informačné panely o max. povolenej rýchlosti), tam už je to risk, keď ide radar.

Na a na záver, doporučujem jazdiť v tuneloch tak, ako je napísané. Sú tam radary. :sunglasses:

Môžem potvrdiť, Chorváti majú vo svojich tuneloch špeciálne snímače (každé auto, kto. do tunela vojde a vyjde je sledované) a podľa nich sa dá zistiť priem. rýchlosť, akou auto v tuneli išlo. SOS parkoviská sú sledované kamerou a rýchlosť vyššia o 10 km/h je pokutovaná. Výnimočne v krátkych tuneloch (do 300 m) je tolerancia (ak je premávka jednosmerná) do 20 km/h oproti diaľnici. :wink: