Najlepsie by to bolo vsetko zlucit do jedneho, aby sme mali vsade rovnaku kvalitu
hej, to mozes hovorit tlmicom, ramenam, elektronom atd. vodicom, ktori tam jazdia.
Najlepsie by to bolo vsetko zlucit do jedneho, aby sme mali vsade rovnaku kvalitu
hej, to mozes hovorit tlmicom, ramenam, elektronom atd. vodicom, ktori tam jazdia.
dalsi protest
Je v trase I/68 planovana nejaka RC(verim, ze tu skratku uz nebudem musiet dlho pouzivat) alebo D?
Nie. Ale pri porovnatelnej I/64 NR-TO ideme uz pomaly stavat plnoprofilovu R8. Takto ako I/68 by sa mali poriesit vsetky dolezite a vyznamne jednotky na Slovensku. A do roku 2050 by sme nemuseli ani len pripravovat tunel Karpaty, predlzenia R1, R3, R5,R7 za DS,R8 a R9. To by sme ale museli mat nejakeho ministra, ktory by sa konecne odhodlal k modernizacii jednotiek po vzore ČR.
Nie že by som nesúhlasil, ale R8 je dosť ďaleko od výstavby s otáznym výsledkom CBA.
R5 ani nehovorím. Tú CBA úplne odpísala…
R9 neexistuje.
Reálne sa môžeme baviť iba o R2, R3, R4 a R6.
R9 sice nie je v aktualnych planoch , ale bola a parazitovala.
R3 o ktorej casti sa chces bavit? Severna, to je vlastne taka prelozka I/59 (tm by som postavil komplet od Trstenej po DK polprofil). Stredna, tam je realny tak druhy obchvat Martina, Kostian a Priboviec 2+2, zvysok netreba resp. ak to o x rokov bude potrebne, tak jednoznacne riesit dostavbou jednotky. Napojenie na Raztocno bude potrebne mozno o tisic rokov. Juzna cast, bolo preukazane, ze je nevyhodna ekonomicky. Tam stacia obchvaty Krupiny a Siah. Podobny nazor mam aj na zapadnu R2- nie su tam horibilne intenzity, dalo by sa to riesit kvalitnou jednotkou s obchvatmi a podla potreby 2+2 alebo MÚK.
Stredná a severná R3. Južná je mimo. Tam v dohľadnej dobe iba obchvat Krupiny.
Severná je ďalej v príprave, ale financovanie je možné iba zo ŠR.
Stredná je mizerne v príprave, ale financovanie z Kohézneho fondu. A ak ma pamäť neklame, CBA ju odporúča na realizáciu do 2030 (ja sa s tým moc nestotožňujem).
Myslim ze vacsine ludi, tu na fore, je jasne ze ak sa opravuje cesta 1. triedy tak sa ma robit ako vo videu variant 2. Lenze odbornici na ministerstve na tieto cesty 30 rokov srali a ked sa nieco opravovalo tak len novy asfalt na stary. Ciest ako I68 je na SK vela a kazda z nich by potrebovala “Variant 2”. Investicny dlh v doprave je obrovsky (ale to je asi v kazdom rezorte…).
No až tolko vela tych jednotiek nie je. Možno I/59,I/66,I/68,I/18, I/51, I/64, I/65…
Len I/66 ma 250km, z toho 1/2 potrebuju upgrade. Este by som pridal I/9 od D1 po hranice (tam netreba vela, zvysok riesi R), Napojenie Sturova na Nove Zamky alebo Levice, I/79,…
I/9 od hranice ide len cez Drietomu a obchvat by bol drahy pre tazky terén. Skor by som I/9 upgradol od D1 po ZH namiesto R2. I/79 má malé intenzity, tam len normalna oprava a zopar obchvatov.
Na I/9 treba vyriesit hlavne tu panelovu cestu medzi Drietomou a D1 a obchavat Drietomej moze pockat, aj ked oproti inym projektom na SK je to prakticky ako stavat po rovine. Zvysok I/9 je potom planovany ako R2, to by sa raz mohlo urobit . I/79 aspon medzi Vranovom nad T. a Trebisovom (+ dokoncit obchvat Trebisova) by sa mala tiez vyriesit. Je to po rovine, intenzity tam su a vytvori sa pekne napojenie na buducu D1.
R8 je daleko od vystavby ale nikto ju nevyskrtol. R9 vyskrtili. na zapade stale v plane RC v kazdej druhej doline. zapadna R2 ma v cechach pokracovanie ako rekonstruovana jednotka na ktoru sa tu kazdy odvolava zato samotnu zapadnu R2 rusit samozrejme netreba. stredna R3 je bezna jednotka ktora nie je ani len E rovnako R7 za DS. severna R3 nema pokracovanie v polsku ako RC.
Severna R3 bude len polprofilova prelozka, to nepotrebuje mat pokracovanie v PL.
no ano, lenze tu mame nazory ze obchvaty jedniciek su super a poloprofilove prelozky su fuj.
To vsak ale nic nemeni na tom, aby sa stavala aj bez pokracovania v PL kludne ako polprofil R3 alebo aj ako prelozka I/59. V tom v podstate nie je rozdiel, hlavne aby sa Orave ulavilo.
su co tvrdia ze v tom rozdiel je.
Napriklad v CR sa prekategorizovali vsetky polprofily RC na jednotky… cize zasadny rozdiel v tom nie je. Napr. nevidim rozdiel medzi polprofilom R3 Horna Stubna a medzi obchvatom Brezna na I/66, ak tam je , tak minimalny
Rozdiel je v navrhovej rýchlosti, požadavky na minimálne polomery zákrut, stúpaní, klesaní, rezervy na druhý jazdný pár. Je tam aj rozdiel že pri výhľadovom 2+2 za nezohľadňuje viditeľnosť pri obiehaní a dočasnom usporiadaní 1+1. Cesty majú dlhé tiahle zákruty a tým sa minimalizuje dĺžka rovných úsekov. To isté pri stúpaniach.
Snívať/plánovať RC na Orave je luxus, ktorý spôsobil že stojí polovica preložiek ako by to bolo v prípade jednotiek. Zbytočne vysoká cena.
Okrem toho je aj rozdiel v pristupoch. Pristup na pol profilovu D/R je rovnaky ako na plnoprofilovu, cize potrebujes MUK.
Na cestu prvej triedy staci urovnova krizovatka, okruzna krizovatka a pod.
cize aj buduci rozvoj pozdlz cesty prvej triedy moze byt zivelnejsi a jednoduchsi.
No na mnoho polprofiloch na Slovensku su urovnove krizovatky a budu tam dalsich x rokov. Polprofily treba zrusit a stavat ako jednotku. Polprofily stavat iba tam, kde realne bude v buducnosti nejaka RC/D resp. v E koridoroch.