Raca - Sv. Jur sa mi dokonca zda, ze bola 100, aspon chvilu…asi len skusali..ale uz tam znova nie je…
Podla mna na I/50 KE-ZV by 110ka mohla byt vsade (alebo, na zaciatok, minimalne na ultra-prehladnych usekoch) s vynimkou ±300 metrov pred kazdou urovnovou krizovatkou, kde by to bolo znizene na 90kmh. Samozrejme ale, este lepsie by bolo, ak by sa cim skor zacalo makat na rozsireniach na 4 prudy + obchvatoch.
110 urcite na R2, R3 neviem posudit
ano, tomuto by sa mohla venovat vacsia pozornost
Skor by som bol za to, aby pribudlo viac 70-tok v menej obyvanych oblastiach obci..Prejazdy obci najviac znizuju priemernu rychlost, ta 110-ka tomu nepomoze, iba ak zvyseniu nehodovosti na nasich nekvalitnych cestach. 110 znamena na tachometri beztrestnych 120-125 km/h, co podla mna v poriadku nie je.
Som proti 110 na cestach, ktore nie su smerovo oddelene. Nicomu to nepomoze a je to nebezpecne, aj tak sa teraz jazdi do 110 tam kde je povolena 90ka.
odkedy sa pokutuje aj prekrocenie o 6kmh som zacal jazdit do tachometrovych 100km/h aj na rovnych prehladnych usekoch. Niekedy je to celkom ukludnujuce
inak preco tento usek okolo Gemerskej Panice nie je sucastou R2? maps.google.com/maps?saddr=E571% … sz=17&z=13 Je tam paralelna cesta a parametre su OK. Aj tu by sa dala povolit 110tka
No asi preto, ze za D/RC sa u nas prehlasi len nieco, na com sa uz za poslednych 20 rokov nabalili tunelari .
Resp., realne, myslim, ze je to podobne, ako so smerovanim I/67 od Podspadov na Tatransku Javorinu miesto na Jurgow. Ked ta cesta raz nejak oznacena je, tak zmenit to proste nikto nezmeni. Na to byrokrati (vsak vieme kde) nemaju kapacitu, kedze za to nie su uplatky…
Zalezi na policajtovi..ja viem od jedneho, ze niektori aj v obci nastavuju na 61 a mimo obce urcete davaju vsetci 101..
no ja si hovorim, ze keby mi aj namerali nejakych 97-99, tak to je za 10€ a policajt si radsej pocka na niekoho 100 euroveho
ja som daval 57, 97 a 137, ale pri mojej smole, roznavskej afere a pokutach lre chodcov teraz radsej 55, 95 a 135
suhlasim, ze by bolo potrebne prehodnotit niektore znacky koniec a zaciatok obce a hlavne by bolo potrebne, aby policajti dostali jasny prikaz, ze nemaju merat hned za tabulou, aby co najviac vyryzovali, ale tam, kde to je potrebne (pri skole, pri obchode, pri zastavke, pri prechode pre chodcov, proste tam kde sa pohybuju ludia). ked to tak moze fungovat par metrov za SR/CR hranicou, tak to moze fungovat ja u nas.. to by ale museli byt skutocni policajti a nie len kalinakovi vypalnici.
naopak nesuhlasim s tym, ze by niektore useky nemohli mat 100 ci 110 km/h MPR. v rakusku su cesty uzsie, je tam stovka a maju nizsiu nehodovost. skor je hlupost vseobecna MPR. su useky, kde sa da ist bezpecne aj 130 a su take kde ten, kto to nepozna vyleti v zakrute aj pri 70tke. takisto je ine ked ide rovnakym usekom auto s ABS, ESP, ASR, 4x4 a kvalitnymi brzdami ako niekto kto dostal STKacku za 20 eur alebo flasu borovicky. a najvacsi faktor je vodic. sviatocny vodic, ktory sa cestou rozprava s detmi, ladi radio, kuka na GPSko, telefonuje svorke, ze za polhodinu su tam, nech nachysta rezne a vodic, ktory najazdi rocne 50000 km, pozna svoje auto, ma absolvovane tri kurzy bezpecnej jazdy a skoly smyku a venuje sa na 100% riadeniu, mozu ist obaja 90 a pritom jeden tym ohrozuje bezpecnost svoju aj ostatnych a druhy ide daleko pod limitom bezpecnej jazdy. A takisto pocasie, tam kde sa za dna na sucho da ist X, tam sa v noci za dazdosnezenia okolo nuly neda ist ani Y. Ano mate prisposobit svoju jazdu stavu vozovky a svojim schopnostiam, ale to plati len do dola, darmo budete policajtovi vysvetlovat, ze siroko daleko nikoho nebolo, ze mate brembo brzdy a ze tabula koniec obce je 400 metrov za skutocnou zastavbou a ste na smerovo oddelenej ceste s MUK ako napriklad tu https://maps.google.com/maps?saddr=Nadjazdová%2Fsilnici+64&daddr=silnici+50%2Fsilnici+64&hl=cs&ie=UTF8&ll=48.760588,18.624701&spn=0.008133,0.01929&sll=48.759159,18.62409&sspn=0.004067,0.009645&geocode=FRsQ6AId5i4cAQ%3BFRMA6AIdrS0cAQ&t=h&mra=mift&mrsp=1&sz=17&z=16
idealne by bolo, keby zakon o cestnej premavke mal iba jednu vetu “Jazdite bezpecne!”, ale to je tazka utopia
Hmmm..mas pravdu, nie je vodic ako vodic (pripadne polovodic ..lenze fakt je ten, ze nech je clovek akykolvek sofer, obcas svoje schopnosti preceni a este k tomu natrafi na sviatocneho vodica…alebo niekto pojde na 110-ke 80 az 85 a vsetci sa budu nanho tlacit a nadavat, ze ide pomaly, a pritom pre neho to naozaj moze byt maximalna bezpecna rychlost.
Nehovoriac o spotrebe paliva, ktora sa pri vyssej rychlosti zvysuje. Malo by sa dbat viac o postavenie kvalitnych ciest, aby sme po tych nasich R-kach a D-ckach naozaj mohli jazdit bezpecne a plynule 130 alebo aj 200 ak sa to niekomu zda bezpecne.. Ale na cestach s obojsmernou premavkou je podla mna vsetko nad 90 velmi otazne..cesty sluzia pre vsetkych
Koniec koncov, policajti by sa mali ovela viac zameriavat na bezohladnost a aroganciu nez na to, ci niekto ide namiesto 90 ky 110..ale to uz sa tazsie dokazuje
tendencia policajtov je v sucasnosti jasne ficoidna. vsetko zle.
Prave preto, ze na takomto smerovo nerozdelenom useku s 110 km/h MPR pojde takyto sviatocny vodic, nesuhlasim aby kdekolvek mimo smerovo rozdelene useky bola viac ako 90tka.
preco, aspon sa bude dat predbehnut bez financne nebezpecneho prekrocenia rychlosti. Poloprofily RC so smerovymi oblukmi na 130tku, obmedzenym pristupom a mininalnou 80tkou su podla mna uplne v pohode vhodne na 110
ako pise i15, v zaujme bezpecnosti treba takeho vodica co najskor predbehnut a vzdialit sa. ak sa ma okolo dvoch troch sviatocnych vodicov zhustovat premavka lebo ludia sa boja predbiehat, tak sa riziko nehody vyrazne zvacsuje. avsak pri predbiehani neplati MPR cize toto nie je spravnym dovodom na zavedenie 110tky. pre mna je hlavnym dovodom to, ze preco by sa nemalo jazdit 110, ked sa da? to ze pre niekoho je na danom useku 110 vela? pre niekoho je vela aj 90 na beznej ceste. Mame preto znizit rychlost na cestach na 70? mame tu predsa zakonnu povinnost prisposobit jazdu podmienkam. co sa tyka rychlosti, tak ju mame prisposobovat smerom dole. kedze mame MAXIMALNU povolenu rychlost (nie odporucanu rychlost), tak by sme k tomu tak mali aj pristupovat.
majme cestu na ktorej je za dobreho pocasia, na aute s kvalitnymi jadznymi a brzdnymi vlastnostami, v takmer nulovej premavke, mozne pre skuseneho vodica, aby siel bezpecne 120 km/h. v tom pripade by mala maximalna povolena rychlost na tejto ceste byt 120 km/h.
co sa tyka faktoru vodica, tak ak ma niekto strach alebo problem sa pohybovat v cestnej premavke vlastnym vozidlom, lebo nema na to schopnosti, tak nech vyuziva hromadnu dopravu. skutocne nechapem tych ludi co natlacia svoju pat clennu rodinu do fabie a vydaju sa na hroby cez pol republiky. analogia: predstavte si ze mate cln s malym motorom, na ktorom chodite na liptovsku maru par krat za sezonu. vzali by ste na ten cln svoje deti a vydali by ste sa so svojimi schopnostami na plavbu stredomorim?
potom su po forach tie reakcie na slovensku dopravu, ze to je divocina alebo neviem co. ano pre ludi co chodia do roboty a naspat to je potom dobrodruzstvo plne nastrah. pre tych co najazdia za tyzden pracovne 1000 km je to bezna bezpecna premavka. inak ten mytus o tom, ze slovenske cesty su divocina, podla mna vznikol kvoli ludom zijucim v zahranici. ked su v zahranici tak jazdia do prace a domov a ked pridu domov tak chcu obehat celu rodinu /typicki sviatocni vodici/ a maju potom pocit ze cesty v zahranici su bezpecne a u nas nie.
Nuz ale ked ti vybehne bazant, pes, jelen alebo diviak do cesty, tak je lepsie ist pomalsie..na cestach je nastrah viac a nie su to len sviatocny vodici..myslim si, ze by to malo velmi zly dopad na statistiku nehodovosti..

majme cestu na ktorej je za dobreho pocasia, na aute s kvalitnymi jadznymi a brzdnymi vlastnostami, v takmer nulovej premavke, mozne pre skuseneho vodica, aby siel bezpecne 120 km/h. v tom pripade by mala maximalna povolena rychlost na tejto ceste byt 120 km/h.
Ak pojdeme ja a ty 120 km/h a bude to pre nas v pohode rychlost vzhladom na stav vozovky, vozidlo a prax, neznamena to, ze sa tam nebudu smatlat sviatocny vodici, dymiace zigulaky a lochneske prisery. A kedze oni sa budu smatlat stale rovnako pomaly ako teraz ale my pojdeme o 30 km/h rychlejsie, je vacsia pravdepodobnost ze nastanu kolizne situacie ako keby sme sli “len” 90 km/h.
Nakolko sa zvacsi rozdiel medzi najpomalsimi a najrychlejsimi, bude sa zakonite viac predbiehat a cim viac sa predbieha, tym vacsia sanca na koliziu.
ano, moze sa stat vselico, moze pred tebou spadnu balvan pod strecnom, moze ta trafit meteorit aj ked ides 20… ale napriklad na rovnej ceste medzi zozatymi poliami ti nehrozi, ze by ti nieco skocilo do cesty… a niekto je mozno ochotny podstupit aj to riziko, ze mu skoci do cesty zver. je to jeho rozhodnutie. chces mu zobrat moznost podstupovat riziko podla jeho uvazenia? ja tu nechcem mat nanny state, chcem sa rozhodovat slobodne.
skocila mi zver do cesty uz nespocetne krat a vzdy som stihol zareagovat. ale raz, siel som v noci z Prahy do Martina, prepol som radio a presne v tom zlomku sekundy som dostal naraz zboku od srny. nie spredu, zboku mi do kolesa skocila. jazdim tuto trasu casto a preto mam v radiu presne ulozene stanice, ktore prepinam podla toho, kedy sa strati signal jednej a mozem prepnut na dalsiu. cize ziadne dlhe ladenie, ale stlacenie jedneho konkretneho gombiku. chcem tym povedat, ze mozes riziko minimalizovat, ale vzdy tam bude. dolezitejsie v tomto pripade bolo, ze som stale pevne drzal volant, nezlakol som sa a preto auto ani trochu nevybocilo so svojho smeru, cize jedina skoda bola na aute. to ze pojdes pomalsie ta nemusi zachranit.
nikomu nezakazujem ist pomalsie, ak zbytocne nezavadzia (jazda v strednom ci lavom pruhu). preco by mne mal niekto zakazovat ist rychlejsie, ked tym nikoho neohrozujem (resp. neohrozujem ho o nic viac ako niekto druhy, kto sice ide 70 ale svojim spravanim vytvara potencial pre krizove situacie)? toto je take typicke pre nas, ja nechcem ist rychlejsie, ja chcem aby TY si isiel pomalsie. ja nechcem byt podnikatel, mat viac zodpovednosti ale aj viac majetku. ja chcem, aby si TY mal len tolko majetku ako ja. ja nechcem chovat kravu, ja chcem aby TVOJA zdochla.
@mb1000: ak pojde zigulak 70 a ja 90, tak kym sa k nemu priblizim, predbehnem ho a vzdialim sa mu, ubehne dlhsi cas, kedy budeme v koliznej blizkosti ako ked pojdem 120. ja nechcem jazdit v kolone, ani za ujcom z lazov, lebo automaticky davam pozor na vsetky auta vo svojej blizkosti a ked je tych aut viac tak je to viac unavne a narocne. ja sa potrebujem o ostatnych aut vzdialit a davat pozor na cestu a okolie cesty. nase cesty vacsinou nie su take plne, ze jedneho predbehnes a za minutu je pred tebou dalsi. a aj ked nastane taky stav (napr. piatok poobede alebo cez sviatky), tak sa snazim co najskor prist do ciela, lebo je pre mna rozdiel, ci budem v takej premavke a budem sa vystavovat riziku 4 hodiny alebo 5 hodin.