Cestná sieť všeobecne

Ja nechcem chovat kravu, ale ani nechcem, aby tvoja zdochla..no neprajem si, aby sa niekto premaval beztrestne po obojsmernej komunikacii mimo obce 110 ci 120 a ublizil mojej rodine..na cestach treba mysliet na vsetkych, aj neskusenych vodicov a to aj pri tvorbe pravnych zakonov..zakony sice obides, ale tie fyzikalne nie…nie je kazdy taky dobry sofer ako ty

Ked sa vhodne vytipuju useky, kde by bolo zvysenie bezpecne, tak sa nehodovost nezvysi a bude sa aj menej predbiehat

myslim, ze tvojej rodine skor ublizi ten komu je jedno ci je povolena 90tka alebo 120tka a precenuje svoje schopnosti. je to len falosny pocit bezpecia.

Včera podvečer (nedeľa 19.05.2013, cca 19:30) som asi po mesiaci znova vyskúšal stav II/512 Žarnovica - Oslany. Nič nové, vo väčšine obcí za Žarnovicou, od Horných Hámrov až po Pílu je stav povrchu zlý a po zime neopravený. Na niektorých úsekoch medzi obcami je povrch pomerne dobrý, no veľmi zlé je to v mieste odbočky na Novú Baňu. V oblasti horského priechodu Veľké Pole je stav vozovky kritický až nevyhovujúci, povrch sa rozpadá na celom úseku cca 10km. Od hranice TN kraja, až po križovatku s I/64 je cesta v lepšom stave, súvisle horší povrch je na niektorých lesných úsekoch bližšie k hranici krajov, diery sú ale aj medzi Hornou Vsou a križovatkou s I/64, najmä v klesaní za obcou. Kamión som stretol jeden v protismere, celkovo asi 10 áut v protismere a cca 5 som predbiehal.

Odvážne tvrdenie.

A na to si prisiel ako prosimta? :smiley: Akoze ked obieham tak kludne mozem ist aj 300 hej? :smiley: Nastuduj si cestny zakon a potom sa ukazu na cestach. A uz sa mi stalo ze si idem kludne 100km/h a pri obehovani 4 aut z ktorych prve brzdilo premavku rychlostou nieco medzi 60-70kmh ma namerali.

ale takych 115km/h (120 tacho) celkom staci na bezpecne predbehnutie kamiona iduceho 80-90. Takze keby bola na ceste povolena 110, mozno v pohode predbiehat bez financneho rizika

takto ma to ucili v autoskole cca 10 rokov dozadu a takto to ucili v autoskole aj moju partnerku asi 10 tyzdnov dozadu (ina autoskola, ine mesto, iny stat)… chcel by som vidiet toho cloveka, co dokaze vzdy na 100% presne odhadnut ci relativna rychlost predbiehaneho auta, vlastnej teoretickej rychlosti pri predbiehani a rychlosti a vzdialenosti auta iduceho v protismere je alebo nie je dostatocna na predbehnutie. a hlavne v noci. raz sa mi napriklad v noci stalo, ze v protismere islo auto a ja som odbocoval dolava. na zaklade toho ako rychlo sa priblizovalo, som mal pocit, ze je este daleko a nepriblizuje sa rychlo. bol to vsak len opticky klam, kedze sa jednalo o dve motorky, ktore sa v skutocnosti priblizovali dost rychlo a vznikla krizova situacia.
ludia by nemali zabudat ze elementarna logika je dolezitejsia ako tie zdrapy papiera co si vytvarame. premavka ma byt hlavne bezpecna a plynula. ak sa budem vliect v protismere za kazdu cenu 90 km/h a oproti ide auto, tak to bezpecne nie je.

naco chces predbiehat kamion iduci 80-90 ???

Jazdim okolo 95, takze pre mna je to pomalsie vozidlo. Samozrejme nepredbieham za kazdu cenu a nemam problem sa vozit za takym kamionom. Minule som napriklad siel celu cestu Soroska-Kosice za Madarom, ktory siel zrejme na hrane obmedzovaca

Tak si od jednej aj druhej autoskoly pytaj peniaze naspat.

Predbiehanie neznamená možnosť prekročiť rýchlosť
Len dopravné značenie môže dovoliť jazdiť v obci rýchlejšie, ako stanovuje zákon. Ak sa chystáte predbiehať pomalšie vozidlo, vyhovárať sa na dôležitosť bezpečného predbiehania nepomôže.
Bezpečnosť sa pri vyšších rýchlosť znižuje, pretože následky havárií sa so zvyšujúcou sa rýchlosťou zhoršujú.
Predpisy nedovoľujú porušiť jedno dopravné pravidlo na úkor subjektívnej potreby využiť iné pravidlo. Ak by sa bez prekročenia najvyššej povolenej rýchlosti nedalo bezpečne predbiehať, vodič predbiehať podľa zákona nesmie.
“Vodič nesmie predchádzať, ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,” píše sa v zákone o cestnej premávke. Takisto nesmiete predbiehať, ak by ste kohokoľvek ohrozili.

Čítajte viac: auto.sme.sk/c/6660674/ani-pre-be … z2UOVsbCH3

Z hladiska bezpecnosti mas pravdu, myslim ze 95 percent ludi vratane mna pri predbiehani MPR prekracuje, ale z hladiska zakona pravdu nemas a ziadne prekrocenie MPR pri predbiehani NIEJE povolene.

Pravidla o obmedzeni rychlosti su na to, aby sa dodrziavali. Ked chce ist niekto na 90-ke 110 ci 120, aj ked len pri predbiehani, nech si za to nesie nasledky. Samozrejme, stava sa to aj mne, ale viem, ze urcite je to “nad zakon”. MPR plati vzdy, aj pri predbiehani. No a potom je tu este samozrejme stav “krajnej nudze”, to je vsak uz na dlhe diskusie.

pokial sa 90 km povazujeme za vlecenie sa tak mame odpoved preco je tolko nehod kolko je. to su proste geroji, vychadza im to 1x, 10x, 100x a na 103x sa zabiju. presne ako alkoholici za volantom.

Ani 80 nie je vlecenie, ale ked je priestor a vykon, tak preco nie? Sam velmi dobre viem, ze kombinacia osobne auto + nakladne sa predbieha ovela komplikovanejsie ako jednotlive vozidlo, preto nezavadziam autam za sebou

Veľmi zaujímavý názor nového ministra dopravy vo vláde ČR. Má moje sympatie :slight_smile:

“Kruhových objezdú je moc”

ekonomika.idnes.cz/rozhovor-mini … nomika_brd

Mobilna mytna brana asi nie… Scitanie dopravy?

nevidim detail dodatkovej znacky, ale vozik je klasicka mytna brana

je to mobilna mytna brana, svojho casu bola aj na D2 a pohybuje sa zjavne podla potreby, ked nejaku vstupnu mytnu branu bud opravuju alebo je tam vypadok

skor je to mobilna kontrolna brana ktora snima znacky a kontroluje či auto zaplatilo myto

podla mna ich maju viacero, aj na vychode je casto