Fiha, to som nevedel. Videl som vsak raz v telke dokument, ze na Kube su casto cesty sirky na tak 5+5 pruhov, hoci intenzity su ako pre sirsiu cestu 1+1. Vysvetlenie: v pripade invazie by posluzili ako pristavacie drahy pre lietadla.
Niekde na považí je postavený asi úsek D1 Nemšová-Ladce s betonovými zvodidlami, ktoré sa odstránia a diaľnica sa použije ako letisko vo výnimočných prípadoch.
A hlavne, severny obchvat Presova by mal koncit az pri Kapusanoch a ten sa bude stavat medzi prvymi.
To, ze ta cesta bola stavana ako letisko viem len z rozpravania miestnych, ale kedze je prakticky dokonale rovna (vyskovo aj smerovo) a vedla sa nachadza polne letisko, niet o com pochybovat
Na Kube sa neobnovuje prakticky vôbec vodorovné dopravné značenie. Je to o “sile zvyku”, že sa vie, ako sa má jazdiť.
Podobná situácia je však tiež na mnohých diaľniciach v USA, kde síce je naznačené tenkými bielymi/žltými prerušovanými čiarkami (trošku dlhšie ako len bodka), kde je jazdný pruh, ale súvislé klasické dopravné značenie to nie je. Je to často na mestských okruhoch.
Vodorovné dopravné značenie však tiež nie je už asi 1/2 roka spravené na opravených úsekoch na I/51 na Slovensku …
Kalamitná situácia na mnohých komunikáciách prevažne na západnom Slovensku si vyžiadala aj zásah síl a prostriedkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
V zmysle nariadenia náčelníka Generálneho štábu OS SR boli v súlade s kompetenciami a poslaním ozbrojených síl vyčlenené pohotovostné skupiny v útvaroch na zabezpečenie likvidácie snehovej kalamity. Zabezpečené bolo aj prípadné striedanie príslušníkov pohotovostných skupín.
Na základe požiadaviek jednotlivých krízových štábov boli do najkritickejších úsekov komunikácií vyslané vozidlá s radlicami, ktoré odstraňovali sneh z komunikácií a pomáhali pri vyťahovaní zapadnutých vozidiel. Už o 15:15 hod. bolo vyslané prvé vozidlo TATRA AV-15, ktoré zasahovalo na rýchlostnej komunikácii medzi Nitrou a Sereďou, kde bolo niekoľko skrížených kamiónov. O pár minút na tej istej komunikácii ďalšie vojenské vozidlo začalo s posypom vozovky, aby bola možná obnova premávky. Sypač najazdil spolu 113 km. Ďalšia vojenská TATRA 815 od 17:00 hod. odhŕňala sneh medzi Nitrou a Novými Zámkami. Na pomoc jej bola o 21:50 vyslaná ďalšia TATRA AV-15.
Na základe stále sa zhoršujúcej situácie ozbrojené sily povolali do práce vodičov ťažkej techniky, ktorá by bola schopná pomôcť v tejto kalamite. Vo viacerých vojenských útvaroch čakali na zásah od 18:00 do 23:00 hod. Krátko po 19:00 hod. bolo na vytiahnutie zapadnutého kamióna medzi Nitrou a Zlatými Moravcami vyslané aj špeciálne vyťahovacie vozidlo na pásovom podvozku a jedno vozidlo PRAGA V3S. Nakoľko je v tomto úseku viac zapadnutých vozidiel, ich vyťahovanie si vyžiadalo niekoľkohodinové zasahovanie ťažkej vojenskej techniky. Medzi Levicami a Kalnou nad Hronom bol tiež potrebný zásah vojenskej TATRY AV-15 z mechanizovaného práporu Levice, kde hrozilo prevrátenie hasičského automobilu.
Ozbrojené sily opäť potvrdili svoju pripravenosť a nasaditeľnosť pri živelných pohromách a katastrofách. V zmysle svojich kompetencií a poslania účinne zasiahli pri pomoci občanom pri zvládaní snehovej kalamity.
Hlavný cestný ťah medzi Žilinou a Martinom ráno zablokovala kuriózna zrážka osobného auta s vojenským obrneným transportérom. Nehodu vyšetruje vojenská polícia, potvrdil hovorca armády Milan Vanga. Vodiči obidvoch vozidiel sa zranili, previezli ich do nemocnice v Martine.
Nehodu podľa Vangu zapríčinila prasknutá pneumatika obrneného Aligátoru. “V dôsledku defektu na pravej zadnej pneumatike došlo k šmyku a zrazil sa s civilným motorovým vozidlom,” povedal. Rozsah zranení vodičov Vanga nespresnil, pred jazdou však podľa neho nepili alkohol. Výšku škôd armáda zisťuje.
Podľa portálu TNky.sk sa vozidlá zrazili pred 8:00 pri Strečne. Monitorovacia dopravná spoločnosť Stella servis pre portál uviedla, že cesta bola v oboch smeroch uzatvorená.
Cesta prvej triedy medzi Žilinou a Martinom patrí medzi najviac vyťažené ťahy na Slovensku. V nasledujúcich rokoch by mala tento neuralgický úsek nahradiť diaľnica.
Podobný prípad sa stal aj v júni 2006. Zrážku vtedy neprežila 68-ročná žena. Tragédia sa odohrala v katastri obce Behynce v okrese Revúca, kde došlo k zrážke osobného auta Škoda Fabia s vojenským obrneným transportérom. Podľa polície 41-ročný vodič osobného auta z Revúcej predbiehal vojenský transportér v čase, keď v protismere prichádzalo iné vozidlo.
Šofér Škody Fabia strhol auto tesne pred transportér, ktorý však jeho vodič nedokázal zabrzdiť a narazil do osobného auta. Obe vozidlá sa po náraze dostali mimo cestu. Žena zraneniam podľahla na mieste nehody. Na osobnom aute vznikla škoda približne 150.000 korún.
V septembri toho istého roka musela zase polícia uzatvoriť diaľnicu D1 v smere z Trnavy do Bratislavy. Na 34. kilometri tam horelo vojenské vozidlo, ktoré išlo v kolóne po diaľnici.
Ja by som k tomuto pridal dolezitu sucast a tou je vojenska policia MO SR. Vojenska policia ma na ceste absolutnu prednost pred kymkolvek - aj pred statnou policiou. Vojenska policia sa v sucasnosti realizuje dost casto tam kde zostali kasarne a ine objekty OS SR, velmi casto na cestach medzi mestami na Vahu na Zilinu, odtial na Martin ale aj na Kezmarok a potom pretina os na Zvolen k vycvikovej oblasti Lest. Vojenska policia zabezpecuje bezpecny presun vojakov ktori idu na cvicenia alebo ktori idu v ramci svojej sluzby na dalsi druh vycviku a tiez zabpezecuje bezpecny presun tazkej vojenskej techniky. V praxi to vyzera tak ze vojenska kolona prejde suvisla na krizovatkach aj ked svieti cervena alebo ma prednost ked vchadza na hlavnu cestu.
Slovensko má nové smernice o ničení ciest a železníc počas krízy dialnice.info/viewtopic.php?t=9692 .. cesta sa nici az ked hrozia skutocne problemy v ramci nejakej invazie, inak sa to poslednych niekolko desatroci nerobilo. NDS a SSC na tieto ucely davaju rocne (nepriame vydavky MO SR a MV SR) asi 27 milionou Sk. Kontrolu tychto zariadeni ma v pravomoci vojenska policia MO SR.
.. ako krajne zbytocne, aj ked nevylucujem ze taketo inde niekde funguju ale na to aby taketo obrovske cvicenie u nas bolo mame docela malo leteckej techniky a pozemna ma obrovske plochy kde trenovat moze .. a potom take cvicenie je na SVK nerealne aj po strane financnej .. jedine snad ze by sme povolili nejake velke cvicenie NATO na nasom uzemi, aliancia by to zaplatila a potom z bezpecnostnych dovodov by to bolo nevyhnutne spravit ale to by sa asi tykalo aj vedlajsich ciest ako I/18 .. bezpecnost prvorada lebo pri roznych typoch rakiet je ozaj lepsie nebyt pod nou .. vnimal by som to vcelku normalne .. len dost dobre nechapem to slovne spojenie: “nesuvisle za sebou 15 dni”
Tu by som doplnil ze napriklad v Chorvatsku sa takto postavila skoro v celej dnesnej dlzke Jadranska Magistrala.
.. dalej ta cesta na aljasku sa mi nezda ze by to bolo 250 km denne .. nic v zlom ale to sa mi zda krajne nerealne .. moznoze niekde na rovine to ide pri dlzke niekolko tisic km pri obrovskom nasadeni techniky a ludi ale nejde to tak pri vystavbe niekde kde su lesy lebo jednoducho na dalsie useky sa vzdy dostane technika az po dokonceni toho useku predtym .. preto sa stavia docela dlho aj cesta na orave a kysuciach lebo usek v strede sa stavial medzi poslednymi prave pre tazku pristupnost .. je k tomu nejaky odkaz?
informacie o tom co presne su vojenske objekty podliehaju stupnu utajenia aj ked nizsiemu ako sposob ich znicenia .. zrovna o moste lafranconi sa vela veci vie ale ze by to uz nebolo tajne a mohlo sa to volno sirit sa mi moc nezda takze odporucam aby ste sa v tom moc nehrabali lebo by to mohlo dojst az k donutenemu stiahnutiu takychto prispevkov .. a zrovna v dnesnej dobe plnej terorizmu su prave taketo informacie velmi cenne
informacia typu (vymyslene cislo X) km ciest je vojenskeho charakteru je neskodna ale informacia typu ze udanie presneho km ma strategicky vyznam pre armadu uz je informacia ktora by sa zverejnit nemala bez ohladu na to co v tom mieste je (lebo casto tam neni ani most ani tunel len rovna cesta)
tak ako aj cez SS tak aj verejne: to nie je z mojej strany ziadne sirenie poplasnych sprav .. skor vy ich tu sirite kde akymi vymyslami v tejto teme .. no a k veci: zákon č. 215/2004 Z. z. hovori vcelku jasne, pozrite si ho. .. stiahnut 1-2 prispevky je ovela jednoduchsie a rychlejsie ako ich stahovat neskor cez oficialne organy typu NBU