blizsienaokolo a iny bordel :)

random,

v podstate mas pravdu, len neviem ze keby sa pred 3-5 rokmi neurobil ten hurhaj okolo dialnic ci by sa vobec robilo to co sa robi…nechcem tu pisat o nejakych politickych stranach, ale su 2-3 strany, ktore by som nerad videl spolu vo vlade…

Naštartovala sa tu a v súvisiacich témach obsiahla diskusia. Ja sa pripájam k názorom, kde sa hovorí, že D3 po Čadcu v plnom profile a k hraniciam s PR zatiaľ v polprofile. (spolu s RK k ČR) To nie je gigantické investovanie iba v jednom regióne, ale výstavba v medzinárodných súvislostiach. Je faktom, že nie pre zalepenie očí, ale vychádzajúc z reálnych potrieb, je nutné stavať aj v inývh regiónoch. Ale o tom ma nepresvedčili "argumenty"napr. Feroslava, lebo jeho strategický cieľ je iný a dlhoročné regionálne rozdiely zneužíva na svoju demagógiu a roznecuje (povedal by som, že Ficovským sposobom) vášne.

Tema sa nastartovala uz dost davno, nutnost stavania v jednotlivych regionoch podla potrieb uz dnes malokto spochybnuje.

To co je spochybnitelne je skor vyznam D1 a D3 ako medzinarodnych koridorov. D3 este aj usetri par km…ale ide skor o D1. Jednoducho cela odbocka “A” koridoru tak zvlastne “trci”…Daj si do routeplanneru Kiev/Uzgorod a npr. Vieden co Mnichov, ziaden mi este neodporucal D1. Ked uz tak E58, inac cez Hu.

dialnice.info/viewtopic.php?t=645

oprava…“odbocka “A” koridoru V.”…

IRR je iba taká hra s číslami podla toho ako to niekomu vyhovuje :slight_smile: raz severu raz juhu :slight_smile:

To je tak ako keď 1 km diaľnice HP - LL stojí 1,2 mld, alebo keď k nákladom na turčiansky variant R3 prihodili ešte aj cenu úseku D1 Martin - Turany a v donovalskom variante zarátali iba jednorúrové tunely. a zbytočne nákladné úseky D1 .. atď. Vždy sa najde niekto kto sa to snaží pretiahnuť na nejakú stranu.

Preto sa mi páči rakúsky model (ASFINAG), kde je to dosť nezávislé od vlády, ktorá určila množstvo peňazí ročne na dialnice a nemôže moc zasahovať čo kde a ako. Ak chce niečo naviac alebo urýchliť tak musí dať peniaze naviac.

Aj mne by sa osobne viac hodila cesta cez BB, ale viem že momentálne treba riešiť sever a BA, aby mal kto zarobiť na tie dialnice chudobnými regionmi.

A k p. Mesíkovi ako ekológ a zelený by mal tvrdo bojovať proti R3 cez Donovaly. Bavil som sa s viacerími zeleními a keď som im spomenul R3 cez Donovaly tak dobre že nedostali alergický záchvat.

World Bank alebo aj Svetova Banka je na 1. pohlad institucia ktora pomaha chudobnemu svetu ale je to prave ta ista institucia ktora tieto chudobne krajiny likviduje. Takze ja sa nespolieham na akekolvek tvrdenia od nej a tym ma ani nezaujima kto v nej pracuje a kto nie - ale na 100% nejde o ekologicke riesenia ale o cisty obchod aj pri ekologickych zalezitostiach - to ako reakcia na “uroven” pana M.

A ohladom devila - pomenuj tie tvoje strany pretoze uprimne zatial len vela chvaly na SDKU - a uprimne tato strana ti nikdy nepostavi R2 skor ako D1. A napisat ze D1 a D3 - presnejsie spochybnit ich ako medzinarodny koridor - nemas kde pisat tak pises tu taketo sialene napady. Nic viac.

Adaios, bingo!!!

Adoas,

vidim, ze rad ociernujes inych. Tak napis, aky je tvoj motiv prispievania na tomto fore. Ja si skusim tipnut: zastupujes grecku stavebnu firmu, ktora by rada ziskala kontrakty na vystavbu dialnic na Slovensku (co je uplne legitimny zaujem). A:

1. za ten cas, co to sledujes, si si uvedomil, ako funguje na Slovensku stavanie dialnic (aj zeleznic): pod zamienkou spojenia Bratislavy a Kosic uliat vsetky dostupne peniaze na trasu Bratislava-Zilina/Martin + dalej na sever)
  2. ako pre zastupcu stavebnej firmy, aj pre teba je vyhodne, ak sa na Slovensku budu budovat dialnice co najdrahsie a najdlhsie. Takze, teraz nech sa rozbehnu najdrahsie mozne projekty. Vsak potom si (aj ti nezavisli a objektivni) ludia povedia: ked uz sme zacali, mali by sme to aj dostavat - skoda vyhodenych penazi. (Aby som ale nebol neferovy, pri tych stovkach miliard na D1 sa raz za cas hodi nejaka ta kost na R1/R2.)

Ak som si tvoje motivy tipol nespravne, budem iba rad ak ma opravis. (Moje motivy vie asi kazdy odhadnut z mojich prispevkov.)

Mimochodom, ked uz zmienujes Svetvou banku, ano je hlavne nastrojom bohatych krajin na zbedacovanie tych chudobnych (minimalne pri afrike to plati, na slovensku ale zas az tak nie). Mozes mi ale vysvetlit, aky zbohatlicky zaujem by SB (alebo tie bohate staty) mala mat na tom, aby sa na Slovensku preferova juzna trasa dialnice miesto severnej? Podla mna ta ich sprava bola objektivne o tom, ze ak sa bude na Slovensku dalej podporovat severozapadna dialnica, este viac sa prehlbia ekonomicke rozdiely medzi severozapadom a juhovychodom. A to sa aj deje, takze o pravdivosti tej spravy sa nemusime ani bavit. A zhadzovanim SB alebo Mesika v tomto kontexte potom len este viac zdoraznujes, ze tvoje prispievanie ma inu agendu nez objektivnost.

Teraz odpoved na tvoju politicku otazku: ANO a SMK su dve strany, ktore presadzovali model 60:40 financovania dialnic. Ten model schvalila aj vlada, do akej miery to ale myslela vazne aj SDKU, je otazne.

Pointa je ale ta, ze pomeciarovska vlada len naskocila na Meciarom/Slotom rozbehnuty vlak, ktory silne preferoval sever a zapad Slovenska. Chces priklad zo suvisiaceho sudka?
Pozri si mapy toho, ako sa budovala slovenska informacna dialnca (tj akademicka internetova siet, ktoru tiez zastresuje MDPT). Aj ked za Ceskoslovenska sa na Slovensku rozvyjal internet rovnomerne (vid sanet.sk/MAPY/1999/mapa-1999-mar.gif).

Predsalen, natiahnut nove opticke kable pre internet je jednoduchsie nez vybudovat nove dialncie, takze pomeciarovska vlada tuto anomaliu rychlo napravila ( sanet.sk/MAPY/2006/sanet_siet_sk.jpg). A ak si porovnas jej vytazenost, horna vetva (ktora smeruje az po Presov a zahrna cele povazie so vsetkymi 20 babkovymi univerzitami, ktore sa tam za Meciara vytvorili), je zatazena zhruba tak isto ako dolna (ktora primarne zahrna Kosice, Zvolen a Bystricu).

Takze tolko o informacnych dialniciach. Ako vravim, napravit taketo pokrivenia u dialnic pre auta asi nebolo pre post-meciarovsku vladu take jednoduche (resp., stavbarskej lobby to napravanie az tak nevadilo). Minimalne ale vlada potrebovala znormalizovat situaciu v tom, ze prestala brat nehorazne uvery, aby sa ta dialnica severom stavala, a radsej tie peniaze pouzila na reformy. Zjavne ale, ked sa vlada rozhodla dialnice zacat znova stavat, ta stavbarska lobby si ju pridrzala pekne nakratko. Takze vysledok je taky, aky je (myslim, ze aj tu na fore bol odkaz na clanok, v ktorom sa popisuje, v ktorych regionoch Slovenska sa prejavuje sucasny stavbarsky boom).

No a na zaver este jedna pripomienka: Par ludi tu zmienilo aj KIA ako argument, preco D1 (a D3) treba stavat. Dnes to uz argumentom moze byt, podla mna je ale dost jasne, ze KIA si vybrala Zilinu preto, ze jej tam vlada slubila dostavat Meciarom zacatu dialnicu. Ak by vlada vedela slubit dialnicu do Zvolena alebo do Presova, KIA by kludne sla tam. Cize ta dnesna objektivna potreba je len dosledok styroch rokov tvrdeho preferovania jedneho regionu (v tom case si mozno este politiku na Slovensku nesledoval: po vytvoreni statu ale na potreby Bratislavy museli byt peniaze vzdy, aj ked neboli na nic ine. A kedze si Meciar, aby mohol vladnut, musel drzat Slotu, do Ziliny sa nieco vzdy ulialo). A vysledok tohoto Meciarovskeho vladnuta: juhovychod Slovenska je druhym najchudobnejsim regionom Europy.

Asi tak.

DrX

PS: Aby si pochopil aj sirsie suvislosti tohoto vyvoja, skus si precitat trocha z historie Slovenska: inzine.sk/support/article_short.asp?art=9775. Ak by sa ti citat nechcelo, jeden citat: “Mestá Banská Bystrica a Zvolen boli z hry (o to kde bude hlavne mesto vznikajuceho Slovenska) vyšachované pre nevyhovujúce železničné spojenie”. Netvrdim, ze tym hlavnym mestom Bystrica mala byt. Chcem tym len ilustrovat, ako sa na Slovensku robi “objektivna” politika v prospech vsetkych, a ako pritomnost infrastruktury ovplyvnuje buduce rozhodnutia, ktore su potom zdanlivo objektivne.

drx, potlesk , k tomu niet co dodavat.

ja by som si dovolil spochybnit aj to, ze je Adoas Grek, ale je to samozrejme iba moja domnienka a skutocnost moze byt ina. Urcite skutocnosti tu na fore su mozno tazko vysvetlitelne a preukazatelne, ale kto si dokaze poskladat kamienky do mozaiky, urcite mu napadne mnozstvo moznych suvislosti …

johann a tym tvojim zelenym nebude vadit, ze popod Maly Sturec do Cremosneho bude ten tunel este dlhsi a zasahy do prirody ovela radikalnejsie? Oni uznavaju a strazia iba jednu prirodu? Ta priroda o 20 km dalej je uz pre nich nejaka druhorada? Hm, nejaki divni zeleni su to

Prezri si prosím ťa varianty spojenia R3 … cez Donovaly je jednoznačne najdlhší úsek vedený v tuneli. A za druhé trasa cez Donovaly vedie cez 2 ( slovom dva ) národné parky. Trasa cez Turiec nevedie územím národného parku. JASNÉ :question: :question:

Ešte niečo: Ministerstvo životného prostredia ( ktoré mimochodom vedie človek za SMK ktorý nemá nijaký záujem zvýhodňovať Žilinu ) sa rozhodlo už nečakať a Donovaly sa dohľadnom čase ( cca do 2 rokov ) uzavrú pre ťažkú nákladnú a tranzitnú dopravu. Už ich omrzelo čakať nakoľko devastácia životného prostredia v Liptovskej doline a Donovaloch začala neúmerne narastať.

Hm, rozmyslam ako pekne roztriedit tieto prispevky, kedze by ista cast z nich patrila do uplne inych tem :sunglasses:

ale nieco vymyslim, zatial tu diskutujte dalej :wink:

DrX:

Bez urážky ty si jeden z tých čo veria v celosvetové sprisahanie proti BB ??

Pán Mesík nie je nič iné ako uletený BB-fil, ktorý trpí že BB už nerozhoduje o živote a smrti svojich poddaných ako za čias komunistickej strany. Jeho averzia a nepriateľstvo voči severu pramení z čias jeho vysokoškolského štúdia na lekárskej fakulte v Martine v 80-tych rokoch kde vystupoval ako správny ( slušne povedané arogantne ) občan z krajského mesta Banskej Bystrice. Potom mu to niekto vysvetlil že nie je nič extra a nič viac ako ostatní ľudia. Počas jeho pôsobenia ( ako predsada ) v ekologickej organizácii ktorú rozložila ŠTB sa mu zázrakom nič nestalo.

Slotovsko - Mečiarovské diaľnice: bohužiaľ ( asi pre teba ) Považia je hlavná slovenská priemyslená oblasť, teda je naprosto normálne že generuje aj najvačšie dopravné záťaže a preto sa tam aj najviac stavajú dopravné stavby aj keď niekedy až moc veľkolepo. Potom nasleduje Pohronie. Za Mečiarovej éry bola preferovaná BB a ZA na úkor BA. Po 1998 bola zrušená D65 a nahradená R1. Pri doprave je vždy dilema či sa majú stavať dialnice najprv tam kde je priemysel a zabezpečiť tak priemysel aby neodišiel alebo ich stavať tam kde je chudoba a čakať a podporovať investorov aby tam prišli. Myslím si že je dobré zabezpečiť dopravu tam kde je aby sa sekundárne vyprodukovali peniaze aj pre tie chudobnejšie regiony.

K Sanetu, ten sa budoval na základe potrieb, nie na základe politickej príslušnosti. Ministerstvo poskytovalo Sanetu iba peniaze na projekty, nikdy ho neriadilo ani nemenežovalo. Zmena štruktúry bola nutné nakoľko v 97 vzniklo peeringové centrum v BA. A zapripojenie do SANET-u sa platilo, takže veľkosti liniek záviseli od toho kto si akú prenosovú rýchlosť objednal a zaplatil. Mimochodom existovali aj iné siete, telekom, eurotel, železnice, energetici. Takže problém nebol v tom že Žilina všetkých utláčala ( také isté linky mala TT aj NR ) ale tým že bola najlepšie pripravená - aj tým že tak sídlil aj VUVT teda tam bol vysoký počet ludí vzdelaných v informačných technológiach a mala aj sponzorov. Univerzita v KE bola na tom najhoršie. A základnú kostru optiky mal telekom tiež natiahnutú. Takže čo tu píšeš je minimálne zavádzanie a šitie si " objektivity" pre svoje potreby. Teda to čo sám kritizuješ.

20 bábkových univerzít na severe ? … prosím menovať. Ja vie že za Mečiara vznikla univerzita v BB a TN. To čo tam máš na mape 2006 sú len linky nie je to mapa zaťaženia. Okrem toho žilinská univerzita využíva aj využívala aj iné linky ako sanet teda požiadavky sú tam vyššie ako je linka :slight_smile:

Informačné dialnice sú absolutne irelevantné pretože tam tá dynamika je daleko iná ako pri cestách.

A KIA ? tam to bolo trochu inak, ZA bol pre Korejcov region č. 1 ( č.2 bolo Poľsko ) až potom bolo dohadovanie o ceste. Pri BMW medzi ZV a BB bola tiež sľúbená cesta a nič s toho nebolo aj napriek tvrdému preferovaniu toho regionu. Praveže BB ( Slovenská pošta, SLSP, DR SR, UMB ) bola za Mečiarovej éry trvdo preferovaná - nieviem žeby bolo do ZA niečo sťahované alebo vytvorené. Nech je Slota akýkoľvek charakter, nedá sa mu uprieť že vie lobovať. po 1998 mala ZA najhoršiu pozíciu pretože mala vláde nepriateľského primátora a opozičného župana. A predsa vedeli aj tak pripraviť projekty ktoré vláda financovala. Teda nie je to o preferovaní ZA ale o neschopnosti iných. Ako to že strarosta Kechenca a aj primátor Bánoviec nad Bebravou si tiež vie zmenežovať veci ??čo robia iný primátori starostovia a župani ??.

Taká “objektívnosť” fungovala už za Československa ked Praha vo veľkom preferovala BB a KE na úkor ostatných ako protiváhu k BA.

Nebudem pisat o politickych stranach, lebo to sem nepatri.A ano ja tie koridory spochybnujem, nespochybnujem dialnicu ale koridor. to je rozdiel. ohladom “sialenych” napadov sa podebatujeme…

DrX

nie celkom rozumiem preco prirovnavas datove dialnice s cesnymi dialnicami … je vidiet ze sa do toho vobec nerozumies … to ti hovorim ako telekomunista … vsetko zavysi od dostupnosti technologii v tych casoch… a to ze oba smery su rovnako zatazene je dosledkom inteligencie smerovacich zariadeni takze take voloviny naozaj splietat nemusis … odporucam si precitat nieco o vysokorychlosnych WAN/LAN sietach a TCP/IP protokoloch…
iba na dovazok: BB dostala od byvalych ST jednu vysadu … BB je sidlom hlavneho a zalozneho casovaca siete ST … je to iba koli tomu ze ma navyhodnejsiu geograficku polohu v SR pre tieto uceli
ja mozem rovnako povedat ze sa diskriminuje KE lebo BA a BB teda zapadne a stredne slovensko obsluhuje spickova a zaroven unikatna digitalna ustredna Sel Alcatel S12 a pre vychod ostala (sorry za vyraz) “sracka” (vyrobcu si nepamatam) EWSD ktora ma zhruba 2/3 vykon vo vsetkych smeroch! a stoji asi rovnako … sak jasne vychod je pokusny kralik … :frowning:

co sa tyka dialnic .. mne je to absolutne jedno ci dialnica pojde severom alebo juhom … ja sa chcem iba dostat z jedneho kuta SR na druhy rychlo a bespecne… a zatial sa mi zda ze severom je to splnene viac ako juhom …

… to ze sa prehlbuju rozdieli medzi regionmi je vyna spravcou regionov …

random,
v ziadnom pripade to nie je len a len o optimalizacii presmerovania datovych tokov, pretoze na obidvoch chrbticiach sa daju vyhodnocovat aj spravania sa na pripojkach ku obom chrbticiam.
Tou paralelou s dialnicami chcel Drx podciarknut jednu vec. Tak, ako sa pri uprednostneni severnej datovej vetvy argumentovalo, ze obsluzi viac ucastnikov (a tie iste hlavne argumenty padaju aj pri obhajobe D1 pred juhom), tak prax po dokonceni oboch vetiev ukazala, v com boli tie argumenty mylne. Raz tu samozrejme budeme mat postavene aj D1 aj R1 aj R2 a samotna prax ukaze, ze intenzity na severe nebudu o nic podstatnejsie vyssie ako na juhu. Len uz tu nebude toho kompetentneho, ktory by sa za omyly z minulosti ospravedlnoval a bral na vlastnu zodpovednost.

V podstate z pohladu dalekej buducnosti a nasledujucich generacii je jedno, ci sa uprednostni sever pred juhom, ale my zijeme tu a teraz a fakt, ze prepojenie BA s KE uz mohlo byt davno za tie iste peniaze zrealizovane v praxi a mohlo sluzit vodicom, je tazko spochybnitelny.
D1 je uz v takom stadiu rozpracovanosti, ze uz nema vyznam zaoberat sa zmenou priorit, ale preco preboha nabalovat na to este aj D3, ktorej prakticky vyznam a osoh nedosahuje uroven desiatok dalsich dolezitejsich usekov na celom uzemi SR?

a co sa tyka dialnic, aj mne je uplne jedno, ci sa dostanem na opacny kut republiky severom alebo juhom. Lenze juhom by som sa tam dostal uz dnes. A ak si myslis, ze sa dnes severom dostanes z KE do BA rychlejsie ako juhom, tak si na velmi velkom omyle. Opak mozno bude platit tak v roku 2010, ked sa ukoncia Mengusovce, PB, ZA a MT. A aj to za predpokladu, ze sa neodsabotuje R1.

johhan,
ohladom Donovalov popisem v prislusnej teme, takze tu len jednou vetou: Donovaly su v dokumentoch uvadzane zamerne ako trasa s najdlhsim tunelom , lebo to niekomu vyhovuje a nikde som oficialne nepocul, aby sa uvadzala najmensia mozna dlzka menej ako 17 km. Ale z Jelenca do Revuc je tych kilometrov 6 a Donovaly sa kludne daju natrasovat aj s tymto jedinym tunelom.

Argumentovat poctom narodnych parkov je samozrejme blud. To keby boli te narodne parky zadefinovane ako jeden spolocny, tak by uz akoze bolo vsetko v poriadku?

Zivotne prostredie pri Donovaloch sa devastuje len a len preto, ze popod horsky priechod nevedie ziaden tunel. Pozri sa v praxi, ako sa prestalo devastovat prostredie pri Branisku. A keby ho tak casto nemuseli z dovodu existencie len jedneho tubusu odstavovat, tak sa tam zivotne prostredie ozdravi este viditelnejsie. Zvysok argumentov si nechavam na inde.

DrX napísal:

"PS: Aby si pochopil aj sirsie suvislosti tohoto vyvoja, skus si precitat trocha z historie Slovenska: inzine.sk/support/article_short.asp?art=9775. Ak by sa ti citat nechcelo, jeden citat: “Mestá Banská Bystrica a Zvolen boli z hry (o to kde bude hlavne mesto vznikajuceho Slovenska) vyšachované pre nevyhovujúce železničné spojenie”. Netvrdim, ze tym hlavnym mestom Bystrica mala byt. Chcem tym len ilustrovat, ako sa na Slovensku robi “objektivna” politika v prospech vsetkych, a ako pritomnost infrastruktury ovplyvnuje buduce rozhodnutia, ktore su potom zdanlivo objektivne. "

Už v tej dobe, keď bolo dnešné Slovensko súčasťou veľkého štátneho celku, bolo železničné spojenie, ktoré malo význam ako dnešné diaľnice, smerované na Bratislavu, Žilinu, Martin, Košice. Žeby vivati už vtedy škodili BB? To asi nie. Bolo to objektívne, alebo zdanlivo objektívne?
Už za prvej republiky boli regióny dnešného BB-kraja považované za problémové. Riešenie sa hľadalo za socíku a výsledok nie je dobrý. Okrem toho, že sa pozdvihla BB a umelo zatlačil do úzadia Zvolen, moc sa toho neudialo. Po revolúcii neprešlo tak veľa rokov oproti 70 rokom spoločného štátu s Čechmi a nedajú sa teda čakať výsledky. Sme v Únii a tam sa dbá na rozvoj zaostalých regiónov. Lenže vyjmúc BA, je to celé Slovensko. Ak má byť zmyslom infraštrukúra, ktorá zabezpečí pre BB a ZV šancu byť hl. mestom, tak to by nepomohlo okrem masáže sebavedomia miestnych lokálpatriotov nikomu.
Rovnako ako najkratšia možná diaľnica medzi BA a KE. To stačí potiahnuť k HU hranici R4 a trochu polobovať v Pešti. :wink:

Kaviarista, severná dátová vetva nebola preferovaná. Sanet je občianske združenie ktoré poskytovalo pripojenie do internetu. Teda kapacity neboli direktne prideľované ale boli objednávané a hlavne zaplatené .. teda ak ZA mala kapacitu 4x vačšiu ako KE a 2 x vačšiu ako BB tak len preto že si túto kapacitu objednala a zaplatila, nič menej nič viac. Takže čo písal DrX bola trochu demagogia.

Tie NP sú o tom že p. Mesík ako veľký ekológ neváha trasovať RC cez chránené územia.

Ono D1, R2 aj R3 cez Donovaly su v kontakte niekolkymi NP. Sorry ale zmysel takychto argumentov je aky :question:

Ach jaj, zeleznicne spojenie existovalo z BA na sever a od Prahy na vychod. To ako ked dnes je ako E75/E50. Takto “zlepene” spojenie bolo ako “vedlajsi produkt”. Ze treba aby dialnica spajala tieto vsetky mesta je jasne.

Chyba je tam ze niektori si pletu medzinarodny koridor a spajanie domacich centier. Papier znesie vsetko.

D1 už nie je v kontakte s NP - zrušením Korbeľky D1 neprechádza žiadnym NP. A to bol dôvod na zrušenie Kobeľky. Dialnica a RC nemajú znehodnocovať chránené územia. A R2 cez Slovenský raj je špecifická vec, pretože neexistuje alternatívna trasa. Takže tunel popod Sorošku.