Betónové zvodidlá - new jersey profile

Je snahou už dávať na všetky nové úseky na D1 a D3 betónové zvodidlá, len zatiaľ to ustupuje kvôli cene.

Pri rekonštrukcii D2 by sa malo prihliadnuť aj na toto kritérium. D2 by sa mala začať zásadne rekonštruovať po r. 2015. :sunglasses:

Pocul som, … uz sa pripravuje studia na komplexnu rekonstrukciu na D2. Lebo tato dialnica uz takmer vobec nevyhovuje v celej svojej dlzke. Len realne az po r. 2015, osobne si myslim, ze to bude az po r. 2020 kvoli cene. Ta sa totiz zatial odhaduje uz na viac ako 15 mld. SKK. :wink:

inak tato dialnica by sa mohla prerobit rovno aj na 150kmh, lebo vsak je to na rovine, tak by to mohlo byt docela do pohody :wink:

Ja som to nechcel rozpisovat, tato dialnica sa ma hlavne az po Malacky rozsirit na 3+3 pruhy od BA. :wink:

MH, nie je mojim cielom do teba vrtat, ale na tomto obrazku mostu pri Visolajoch je deliaci pas zo zeminy a zvodidla su tam kovove.

zdroj: www.highways.sk

A este ked uz sme pri tomto probleme, tak sa chcem opytat, z akeho kovu sa na Slovensku robia zvodidla? A pouzivaju sa aj dvojite - 2 nad sebou, ak je niekde priepast, … ? :wink:

ak ma pamäť neklame, tak na Soroške sú dvojité zvodidla nad strmým zrázom nad Jablonovom nad Turňou

Doplnujuca otazka: Postavene pred r. 1989? :wink:

bystrik,

to je OK. Ja som síce napísal, že skoro v celej dĺžke, ale mohol som to viac upresniť. Začína to pred mostom Pružinka a pokračuje to až na koniec úseku.

bystrik,

MH ti uz sice odpovedal, ale mne sa zda normalne, ak pred/za mostom, kde je pilier nie su betonove zvodidla, ale deliaci pas … neznamena to, ze 200m dalej to bude tiez … cize aj tvoj obrazok moze byt zavadzajuci, lebo je to usek, kde je pilier … tam sa mi zda bezpecnejsie mat zvodidla, aj ked netvrdim, ze to je jedine riesenie … :slight_smile:

To je velmi spravna poznamka, pri pilieri mosta je vacsinou plechove zvodidlo. :wink:

A dovod?
Napadlo mi niekolko, ale ziaden sa mi nezda byt dostatocny.
Prosim vyvedte ma z nevedomosti.

Pridal som do Fotogalerie stroj, ktorym sa da premiestnit betonovy panel (ako zvodidlo) priamo na dialnici. :arrow_right:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=835

Vidim ze to je fotka z Taianska :smiley:

Nachadza sa takyto stroj v SR :question: Asi nie pretoze tu sa na 99% pouzivaju plechove zvodidla. :wink:

Slyšel jsem o záměru NDS, která už chce stavět místo zeleného dělícího pruhu s plechovými svodidly asfaltový/betonový s betonovými svodidly, tak aby v případě nehody mohli převést dopravu do protějšího pásu. Takto je například postavený úsek Ba, Viedenská - Pristavny most.

Zdravím.
Mal som možnosť dôkladne obzrieť sadu New Jersow na úseku Sverepec-Ladce tesne pred otvorením. Sú tam použité pod mostami. Jednoduché a účinné.
Výhody:
Ad. odrazenie - od NJ sa auto neodrazí tak ľahko, pretože ten betón drží na mieste len vlastnou váhou takže keď do neho narazím, začnem ho posúvať pred sebou.
Ad. osobné auto vs. kamión - NJ sa prispôsobí na zastavenie malej plechovky postačí jednen, ale ak tam vpáli kamión, zistí, že tie bloky sú spolu spojené ako retiazka - začne ich za sebou ťahať viac a nakoniec ho ubrzdia.
Spojenie NJ je podľa mňa slabina. Vymyslené je to super jednoducho a dobre. Každý NJ má na boku T drážku takže keď sú dva veďľa seba, vznikne medzi nimi otvor tvaru I do ktorého pekne zapadne oceľový I profil - taká krátka koľajnica. Za tú sa tie bloky ťahajú keď do nich napáli niečo väčšie a pritom to auto “nezavrú” medzi seba.
Slabina: keď niektorý občania zistia, že tie koľajnice sú tam len voľne vložené, za chvíľu budú všetky NJ fungovať len jednotlivo a nie ako reťaz.

vcelku ma tesi, ze na novych usekoch dialnic budu ozaj betonove zvodidla. neviem, koho to bol v ramci NDS napad, ale len musim vzdat hold.

uz MH spominal ze na vacsej casti useku ladce - sverepec su betonove zvodidla, ale aj podla materialu co uviedol wazari [Plány diaľnic a RK do budúcnosti - #72 podľa wazari) tak sa pocita na novych usok (ak som to spravne pochopil) temer vyhradne s betonovymi zvodidlami…

to je ozaj krok spravnym smerom.

Betonová svodidla jsou i na stavbě Viedenská - Pristavný most.

Jejich přednost je v tom, že se dají kdykoliv odstranit pro přejezd do druhého pásu v případě uzavírky.

Osobne som videl co spravil naraz auta do betonovych zvodidiel na D1. Beton to posunulo cca o max. 1 m do protismeru, auto do odrazilo na druhu stranu kde sa prevratilo pri zbehnuti z nasypu.

Ad niektori obcania: kto videl, co urobi s akymkolvek obcanom zrazenie autom na dialnici, pochopi, ze ich rychlo prejde chut…

Všimol som si - a už to prednedávnom prebehlo aj médiami - že na tomto úseku (pozn. admin: D1 vrtizer - hricovske podhradie) bude v celej dĺžke zaasfaltovaný aj stredový deliaci pás a budú tam všade betónové zvodidlá. V tejto súvislosti by som sa rád spýtal, pokiaľ to tu niekto bude vedieť na nasledujúce:

• aký je rozdiel bezpečnosti pri používaní zeleného deliaceho pásu s oceľovými zvodidlami a pri použití betónových?
  • aká je finančná náročnosť týchto dvoch riešení?
  • aký dopad má betónové zvodidlo na zimnú údržbu diaľnice a skladovanie snehu?
  • aký je príspevok asfaltobetónového pásu s betónovým zvodidlom na celkové prehrievanie diaľnice v letných dňoch a podchladzovanie v období holomrazov?
  • akým spôsobom je potrebné zvýšiť kapacitu dažďovej kanalizácie?
  • akým spôsobom sa zmení hlučnosť a prašnosť diaľnice pri použití betónových zvodidiel?
  • akým spôsobom vplýva betónový mantinel na psychiku vodičov?
  • akým spôsobom sa zmenia hydrogeologické pomery v podloží diaľnice a akým spôsobom sa zmení hydrologická bilancia?
  • aký je estetický efekt ?
  • akým spôsobom je ošetrené oslňovanie vodičov protiidúcimi vozidlami?

Osobne si myslím, že zelený stredový pás s krovinami nie je samoúčelný. Preto by som rád vedel odpovede na vyššie uvedené otázky. V mojom okolí si veľa ľudí kladie otázku, čo projektanta k tomuto riešeniu viedlo, a veľa ich (vrátane mňa) s týmto spôsobom nesúhlasí. Preto poprosím o vaše názory, prípadne aj odbornú odpoveď. Ďakujem.