Někdy v první třídě asi rok 1999 jsem měl k dispozici knížku, kde se vysvětloval účinek zeleného pásu. Mělo to sloužit k pohlcení hluku a prachu. Ta knížka byla z 80. let, takže se mnohé změnilo. Mně se ty betonové panely moc nelíbí, ale pokud silnice/dálnice je dostatečně široká tak to nepoznám a nevadí i to, ale jakmile jsou používany při uzávírkách 2+2 s menšími levými pruhy už mám i takový pocit ztísněnosti. Já to takhle cítím jako spolujezdec, protože ještě řidičák nemám. Na ostatní otázky neumím opovědět, tak to předám jiým.
premiestnil som to to do patricneho threadu aj ked sa to nezda, vyzera to, ze na dialnice.info sa uz skoro vsetko prediskutovalo
ale k veci, ono aj ked to mozno neni najestetickejsie, new jersey profile sa tvari byt ako bezpecnejsie a efektivnejsie riesenie. dovody uz aj tu boli prediskutovane.
v nemecku a rakusku (a zrejme aj v inych krajinach) pri komplexnej rekonstrukcii starsich usekov ich prerabaju podla moznosti do podoby aby boli cele zaasfaltovane a mohli na ne dat NJ profile.
no ale skusim odpovedat zhruba tvoje otazky
co som cital, tak, NJ profile su bezpecnejsie ako ocelove zvodila. a najma s postupom rokov, kedy sa vlastnosti ocelovych zvodidiel dost meni
financne su NJ z prvotneho hladiska o nieco narocnejsie
kedze je obycajne len jeden pas v strede, teda to nema moc velky vplyv.
prehrievanie netusim ale urcite to ma vplyv
urcite nejakym stylom to treba napasovat
prasnost a z rejme aj hlucnost to temer urcite zvysi. ale v rakusku som napriklad uz videl aj protihlukovu stenu namiesto stredneho deliaceho pasu
vplyvanie je asi individualne, ja napriklad som na to zvyknuty a nic to so mnou nerobi. ale to je tym, ze v reichu su NJ vsade a kde neboli tam ich pomaly davaju
tak tieto efekty uz vobec netusim
esteticky efekt je surovejsi, to je fakt.
co sa tyka oslnovania, tak je to lepsie ako u ocelovych zvodidiel. najma v zime to presvita. kym u NJ nie.
Hm, s tym chybajucim zelenym pasom tomu celkom dobre nerozumiem. Mam niekoľko otazok:
aky je cenovy rozdiel medzi betonovymi zvodidlami a zelenymi pasom s ocelovymi zvodidlami
ako mozno porovnat bezpecnost oboch typov zvodidiel
aky je psychologicky vplyv betonoveho mantinelu na vodica
ako je osetrene oslnovanie vodicov protiiducimi vozidlami
aky je celkovy vplyv na dimenzovanie dazdovej kanalizacie
aky je vplyv na sposob zimnej udrzby dialnice a sposob skladkovania snehu
aky je vplyv na prehrievanie dialnice v letnych dnoch a podchladzovanie v case holomrazov
aky je vplyv na zmenu hydrologickej bilancie v podlozi dialnice
aky je vplyv na hlucnost a prasnost dialnice
aky je esteticky prinos
Vela ludi sa pohorsuje nad tym, ze zeleny stredovy pas sa zrusil, a myslim ze opravnene, lebo mal svoje dolezite funkcie. Rad by som vedel, co projektantra viedlo k takejto variante - preto tie vyssie uvedene otazky. Dufam vsak, ze na ostatnych usekoch sa nieco podobne ako na Vrtizer - HP nebude realizovat.
-cenovy rozdiel je dost v neprospech New Jersey, jedna sa ale o vstupne naklady, udrzbovo je New Jersey vyjme vaznych dopravnych nehod bezudrzbovy
-bezpecnost : ocelove sa deformuju, okrem toho maju tendenciu obcas odstrelit vozidlo vsade inde len nie tam, kde je to bezpecne. Ich oprava je len kozmeticka, po jednej co i len malej kolizii ocel nesplna poziadavky na pruzonost, deformaciu, vrubovu huzevnatost… stava sa vlastne nebezpecnym, nema vlastnosti ako nove neporusene
-vplyv mantinelu na vodica je o otazke zvyku, je jasne ze nikto nejde rad okolo pasu betonu v tesnej blizkosti, po zvyknuti si vodic ani na to nereaguje
-oslnenie protiiducimi vozidlamy je osetrene prave povahou betonoveho zvodidla, je celorocne nepresvetlitelne pre osobne vozidla, pre kamiony a autobusy to vzhladom na posed vodica nehra az taku ulohu
-vplyv na dimenzovanie dazdovej kanalizacie je podla mna minimalny, na to by mal odpovedat nejaky projektant
-dalsie body by mal zodpovedat niekto podstatne zdatnejsi, co sa tyka estetiky…no podla mna ak clovek nie je ortodoxny industrialista a nevzrusuje ho sedy beton tak zhola ziaden , ide cisto o prakticnost a bezpecnost, plus o bezproblemovu udrzbu
Este dodam jednu vec - v Thajsku som si na dialniciach vsimol tiez betonovy deliaci pas v strede, nieco ako tento prefabrikat, ale medzi nimi bola nasypana az do urovne hrany zemina a bola tam oapt vysadena zelen. Myslim, ze je to zaujimave sklbenie uzitocneho aj funkcneho aj estetickeho.
Osobne si myslim, ze v podhorskych oblastiach by mohol projetant prihliadat aj na vplyv na prirodne prostredie, nech to vseobecne negativny vplyv dialnice je aspon ciastocne kompenzovany urcitymi upravami. Ale samozrejme je to moj osobny nazor.
mapman: ano nieco take. Akurat tam mali dokonca natiahnute kvapkove zavlazovanie a ta vysadba bola bohatsia (pestrejsia a kvitnuca). Ale v principe nieco take.
Uf, neviem ako by sa to uchytilo u nas, udrzba dialnice by asi nemala radost. Ale rozhodne to muselo byt v tom Thajsku krasne pozeranie. Ake boli subjektivne intenzity na tej dialnici, nieco ako D1 Brno Praha, alebo pohodovka ako na Hybe Vazec?
Koksolam:
Ta dialnica bola na spodku 2 + 2 + 2 + 2 pruhy a nad tym na betonovej estakade 3 + 3 pruhy, intenzity si teda netrufam odhadnut. To zavlazovanie tam bolo asi preto, ze je to v podstate cele pod mostovkou horneho poschodia estakady. Inak, dost strasidelneto posobi, ked ta dialnica sa vinie nejakych 100 km od Bangkokuna rovine, cize ju vidiet z velkej dialky.
Udrzba dialnice by sa myslim aj o take veci mala starat - o zelen, cistotu okolo dialnice a podobne, nielen o technicky stav vozovky. V sucasnosti je okolie slovenskych dialnic jedno smetisko.
Ja si pamätám jednu hromadnú haváriu niekde na D1, boli tam obrovské zápchy. V telke k tomu dodali, že v budúcnosti sa majú stavať na diaľniciach odnímateľné zvodidlá, aby sa to v prípade nehody dalo obísť v protismere. Takže betónové zrejme nie…
Ale jasne že keď je havárka na diaľnici 4+4 tak sa to dá ľahšie obísť ako na tej našej.
A na diaľniciach typu 4+4 napríklad v USA sa štandardne toto robí každý deň na niektorých miestach, aby vždy v špičke, keď je nával do centra mesta bolo viac pruhov a potom zase keď ľudia idú domov, tak sa to mení na viac pruhov v smere von z mesta.
ja som napr. na vyjazde z washingtonu videl cestu, ktora mala asi 8 pruhov a ich pocet pre jeden resp. druhy smer sa nemenil presunom zvodidiel, ale jednoduchym premenlivym zvislym DZ