Betónové zvodidlá - new jersey profile

Ved nikde nie je napisane ze to musi robit slovenska firma :smiley:
Inak pochybujem, ze napr. pre taky Doprastav by bol problem kupit betonovy finiser aj s ostatnou mechanizaciou. Pre nich by to bola zaroven investicia do buducna, ved nestavaju len v SR.

Nuz ja som crash testy betonovych vozidiel Jersey videl..a mozem potvrdit ze su ovela bezpecnejsie ako plechove. Ci Avia, Felicia, alebo velky kamion plny piva, neprerazil suvisle betonove opevnenie. Apropo co sa tyka vyroby, staci obycajny beton, ( mozno salovany?), ktory vam narobi do foriem kadejaka PREFA…

Skor si myslim ze je to mozno neochota nieco robit lacnejsie..ze DOPRASTAV? Mali by zrusit tie nezmyselne zakony na normy…
Skuste si dat niekto z vas dat nieco postavit od stavebnej firmy…v ramci dvoch ci troch rokov..no jebne vas, pretoze sa nikdy nedozviete kolko firma naozaj preinvestovala, pretoze existuje podivna idexizacia cien!..

Aby sme si uvedomili, tak sú 3 stavebné spoločnosti, ktoré v súčasnosti riešia problematiku nákupu či prenájmu technológie na používanie CB krytu. Je to nákladná záležitosť a dokiaľ nebude záruka od SSC alebo NDS v dĺžke aspoň 50 km, tak sú takéto investície neisté.

Wonderdax, neviem, čo máš proti Doprastavu, pretože betónové zvodidlá sú drahšie než plechové, tak si nabudúce over to, čo píšeš. Okrem toho Doprastav tu nie je sám, ktorý tu stavia cestnú infraštruktúru. A ohľadom indexácie stavebných nákladov/cien asi toľkoto: na Slovensku nie je len Doprastav. :laughing:

AV,

môžeš prosím bližšie špecifikovať dotyčnú technológiu, alebo aspoň poslať nejaký odkaz na stránku, kde by boli bližšie podrobnosti o tom ako funguje táto technológia (najmä pre mňa laika), resp. čo všetko obnáša nákup tejto technológie.

A ešte jedna otázočka. Nevieš ako je to so zárukami, ktoré spomínaš? Pretože v tlači sa objavilo, že práve na úsek, ktorý včera vláda odklepla ako pilotný projekt pre financovanie PPP sa uvažovalo s použitím tejto technológie. Čiže mne z toho vychádza, že v použitej technológií bude mať dosť veľké slovo firma, ktorá bude stavať tento úsek. :smiley:

Flakst,

ja asi nie som ten pravý, čo ti môže vysvetliť o akú technológiu ide, ja nie som stavbár ani inžinier ( :laughing: ), ale právnik ( :laughing: ) s dobrými info a a na dobrom mieste. Neviem presne o akú technológiu ide, ale Caesar sem niečo aj vložil do príslušnej sekcie vo fotogalérii, tam niečo je.

Inak štát si zadá podmienky aj ohľadom povrchu. Toto je široké spektrum problémov a je problém si túto technológiu si aj zapožičať na dlhšie obdobie, pretože nie je veľa takýchto strojov v EÚ momentálne voľných.

Nemôžem vedieť všetko. :laughing:

Jasné AV, že sa nedá vedieť všetko.

Počkám na Caesara s tými technickými info. Určite ma bude vedieť odkázať na správnu stránku, resp. časť fóra (niekedy trochu strácam prehľad :smiley: ).

Ešte by som chcel - teda slovenské firmy si dotyčné stroje iba zapožičajú a nie zakúpia? Tiež viem o tom probléme nedostatku týchto strojov v EÚ.

Osobne si myslím, že aj pre stavebné firmy bude táto technológia zaujímavá najmä vzhľadom na fakt, že údržba je potom oveľa menej nákladná a oni sa majú o dotyčné, nimi postavené úseky starať dlhšiu dobu (momentálne si presne nepamätám ako dlho). :smiley:

Flakst,

existujú aj ďalšie možnosti:

Slovenské firmy spolupracujú so zahraničnými a veľké zahraničné spoločnosti túto technológiu majú. :laughing:

Jasné,

na to som zabudol. Veď firiem zo zahraničným kapitálom medzi stavebnými firmami začína pribúdať (naposledy myslím SKANSKA BS). Len tak pre zaujímavosť, ktoré nadnárodné firmy resp. slovenské firmy, ktoré spolupracujú so zahraničnými, majú dotyčnú technológiu? :smiley:

Ani toto presne neviem, pretože aj veľké firmy v EÚ kupujú jedna druhú.

Minimálne Skanska a Strabag disponujú s touto technológiou. A obe pôsobia aj v SR aj v ČR, okrem iného, dokonca v ČR aj spolupracujú. :laughing:

V Luxemburgu som siel povedla takej pracujucej masinky na betonove zvodidla, zaujimavy strojcek.

Wazari,

chcel by som ťa požiadať, keby si to trošku rozpísal:

Ako vyzerala tá mašinka a čo robila s tými zvodidlami? Ja som to celkom nepochopil, prenášala ich, ukladala ich, … ? Koľko ľudí obsluhovalo “strojček”?

Ďakujem vopred za odpoveď. :sunglasses:

No, isiel som autom po dialnici, ktora sa rekonstruovala, takze dva pruhy boli zavrete, chodilo sa iba po dvoch, kazdy smer jeden pruh, vcelku pomaly. Robili tam CB kryt a pozdlz neho uz mali predpripravenu vystuz (daku kari siet) na zvodidla v zvislej polohe . Uchytenie kari sieti som nevidel, z nasej strany boli tie premiestnitelne betonove zvodidla. No a narazili sme na take zlte :wink: auticko, o ktorom som si najprv myslel, ze robi ten CB povrch, kedze sa okolo neho motali dake miesacky. Avsak ako som siel okolo, vsimol som si, ze na boku auticka je debnenie v tvare zvodidla (neviem to uz presne odhadnut, debnenie dake 2-4 metre dlhe) - vyzeralo to na sucast auticka. No a auticko vyrabalo za chodu monoliticke zvodidlo. Neviem, ako rychlo, ci skor pomaly :wink: sa pohybovalo, za autickom ostavalo hotove zvodidlo bez akehokolvek debnenia. Auticko malo kolesovy podvozok, myslim 2 osi. Trvalo to par sekund, takze viac detailami nemozem posluzit :frowning:

No v každom prípade ti ďakujem za informácie, ja si už zistím, čo to bolo a čo to je.

To je super, keď sa priamo na mieste zvodidlo vyrába a ukladá, ale nejako sa mi to celé nezdá (nie, že by som ti neveril), lebo čo s “tvrdnutím”? Toto si musím naštudovať, keďže sa plánujú stavať/trasovať/plánovať aj betónové zvodidlá na Slovensku. :sunglasses:

Ukladat ich nemuselo, kedze boli ulozene uz “vyrobou”. Ale v prenesenom vyzname ano.

“Tvrdnutie” - to je otazka, ktoru som si aj ja neskor polozil, navyse ked vedla behali auta a vznikali otrasy. Bohuzial, iba sme sli okolo a nestali tam, takze neviem.

Nevadí, … zistím a budem tu informovať. :bulb: :arrow_right: :sunglasses:

Ja som tiež videl taký stroj, ktorý zvodidlá priamo ukladal, ale nevyrábal ich, len ich ukladal, takže to bola dosť dobrá manipulácia, stačilo tie “kusy” len naložiť na ten stroj.

Je to bežné vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku. Tam si všade chcú všetci ušetriť prácu a využívajú stroje na maximum. :laughing:

Ja osobne podporujem vystavbu betonovych zvodidiel, len je to drahsia varianta ako “plech”, … je mozne ze PPP bude realizovat na D1 aj CB kryt aj betonove zvodidla, uz sa objavili nejake prve naznaky, … len este sa stale nejednalo o cene. :wink:

Na úseku D1 Beluša - Sverepec budú betónové zvodidlá v strednom deliacom páse skoro v celej dĺžke…

Ano je to mozne, ja som niekde cital, ze je zamerom NDS, aby uz vsetky nove useky mali CB kryt a betonove zvodidla. Potom sa ten CB kryt zmenil iba na velmi vytazene useky (ZA-RK, PPP) a o betonovych zvodidlach uz viem len vdaka PPP. :wink:

Tak tak pravdu mas MH, tam su uz tiez momentalne kladene betonove zvodidla v strednom pase… :wink: Ak som dobre v nedelu videl… :sunglasses: