Árpád Érsek - a jeho práca - minister dopravy (2016 - 2020)

Je to presne tak ako napísal nevo83, bežným úradníkom je úplne jedno kto je pri kormidle, aj tak musia korigovať zlé politické rozhodnutia svojich šéfov - a to je jedno aká je vláda.

A čo sa týka MDV SR, tak Smer po nástupe nechal pracovať ďalej ľudí, ktorých tam nominovalo KDH - Kovalčík (Ineko), Kubáček (Oľano), čo sa týka NDS: Chomová, Gajdoš apod., lebo mali doménu v odbornosti a neboli politicky činní. Na rozdiel od toho KDH v 2010 aj MOST so Sieťou v 2016 to preriedili na kompletku.

Žiadne nášľapné míny nebudú - dnes sa už všetko zverejňuje, každá zmluva, každá objednávka, každá faktúra. Každá zmluva je účinná až jej zverejnením - žiadne skartácie už neexistujú - ak toto niekto tvrdí, tak nevie o čom je štátna a verejná správa.

Bol som na jednom stretnutí s predstaviteľmi z niektorých nových demokratických strán, v ktorých hľadáčiku je MDV SR, NDS, ŽSR apod. a mali presne túto rétoriku: každý kto má väzby na dodávateľské firmy (išlo o diaľnice) bude prepustený a obsadia všetko novými ľuďmi. Tak som povedal, že každý kto pracuje v dopravnom sektore prišiel do styku s dodávateľskými firmami, lebo je to logické a prirodzené a najmä nutné - veď keď chceš niečo prevádzkovať alebo postaviť musíš s nimi logicky komunikovať. Takto to môžete obsadiť akurát tak absolventami z vysokých škôl, ktorí azda nemajú zatiaľ žiadne väzby.

Odpoveď bola nevadí, tak privedieme ľudí zo zahraničia - hovorím, že taký pokus tu bol viď investičný riaditeľ na NDS je z ČR - a je to ešte horšie. Človek zo zahraničia nemá citový vzťah k Slovensku a je mu jedno kedy bude ktorý úsek hotový a ako kvalitne, je tu len na nejakej misii a nič ho nemotivuje k tomu, aby bol rýchlejší, lepší, odbornejší a hrá sa na vlastnom piesočku so svojimi firmami z Čiech. Viď Španieli, z D4/R7 si tu robia vlastné El Dorado.

Manažérov zoženiete ľahko, ale kto bude robiť keď všetkých povyhadzujete? Niekto to musí aj odmakať a manažér to nebude.

So zodpovednosťou príde aj vytriezvenie, ale to môže byť už neskoro - viď rozklad NDS s príchodom Most-Sieť.

osobne si myslim, ze najhorsie morove rany pre slovensku cestnu infrastrukturu bola v znameni SDKU, ked rozdelili ucelovo SSC na SSC a NDS. a najhorsie to boli posledne 4 roky ked tam Siet-Most uplne dorval co sa dalo.

pociatek tam aspon nic nejako neriesil a nechal vsetkych na pokoji. vazny to bolo horsie, tam islo o to co najviac rozkradnut cez PPP a myto.

v podstate ked to zhrnieme, doprava trpela nesktuocne od Rezesa ako ministra dopravy. je inak sranda, ze v takom Polsku a Madarsku docela rychlo pochopili, ze ked si chcu zachovat vladu, tak aspon nieco musia ludom aj dat, ked uz rozkradaju.

U nas rozkradali tak bezbreho, ze po nich nezostane absolutne nic. a to tu strasia niektori prikladmi Polska a Madarska, pricom oni su od nas uplne niekde inde.

Ježiš to tu nepíšte, že rozklad NDS s nástupom Mostu, lebo niektorí fanúšikovia ersega dostanú infarkt :smiley:

Ono bude stačiť odstrániť tých pár najprehnitejších a väčšina, čo berie po troške, tak sklopia uši a budú si radšej držať svoje miestečko. A keďže v štátnej správe pod vedením smeru už niektorí strácali všetky zábrany, tak odhaliť tých najprehnitejších nebude problém, lebo to všetci okolo nich vedia.

expwy:

“Žiadne nášľapné míny nebudú - dnes sa už všetko zverejňuje, každá zmluva, každá objednávka, každá faktúra. Každá zmluva je účinná až jej zverejnením - žiadne skartácie už neexistujú - ak toto niekto tvrdí, tak nevie o čom je štátna a verejná správa.”

Naopak, to ja teraz bez akychkolvek pochybnosti napisem, ze si neskutocne naivny, co sa tyka vnimania statnej a verejnej spravy. To akoze je problem podpisat zmluvu, ktora je napisana vseobecne a potom uzavriet konkretne dohody, ktore uz zverejnene byt nemusia? Hociktory inteligentnejsi pravnik velmi dobre vie, ako tieto veci napisat. Faktury - vsetko sa da rozpustit a pri konkretnych zakazkach nema realne nikto sancu overit alebo zistit, ze sa tam nieco rozpustilo, lebo do velmi specifickych obchodov a zadani nevidia, resp. na presne posudenie ceny, pokial to doslova nekrici, si clovek musi urobit dost kvalitny prieskum trhu. Viem, o com tocim, lebo tiez sa obcas pohybujem v prostredi firiem napojenych na Fica, kopa kamosov tam robi, ako manazeri vidia do vsetkeho, niektori to nezvladaju a chlastaju ako duhy, ini ziskali tensiu, ci hrubsiu hrosiu kozu, ale v zasade jedno, co ti povie clovek, ktory robil na statnych zakazkach - odrbava sa vsade a na vsetkom. Na poslednom srobe, na obycajnej letovacke, ci racku pre server, vsade sa strkaju peniaze do obalok a to sa nebavime o stovkach, dokonca ani o tisicoch eur. Desattisice, na tom sa zacina, hraci, co su dlhsie pricucnuti v pohode stovky tisic a viac. Ale najhorsie je, ze vsetci, aj najaktivnejsia mlada generacia (30+) su uz na toto nauceni. Vedia, ako oklamat, ako nieco prihrat domov a prilis sa nestarat o to, co bude s inymi, s krajinou, ci s robotou, ktoru robia. Vsetko sa robi v podstate hlavne preto, aby sa to urobilo, nehladi sa na uzitok, dolezite je, aby sa niekto silny napakoval, lebo tak zostane viac aj “havedi”. Stve ma, ze to takto musim napisat, ale ta naivita toho, co si napisal, je az donebavolajuca.

Bezny clovek alebo bezny novinar vidi len na spicky ladovca. Do tych obchodov a zakaziek, ktore sa naozaj prehnali o neskutocne vela, len najvypuklejsie pripady. To, ze funguje cele zdeformovane podhubie, ktore oberie stat kazdy rok o mega vela penazi, sa nevie, lebo to naoko vyzera dobre, nikto sa v tom nevrta, ale aj keby sa vrtal, tak nic nezisti. Mozno ani nikdy nezistime, ako velmi je to tu prehnite, lebo na tom vyrastla a prizivuje sa cela generacia.

to je sice pravda, ze to vedia pravnici napisat, ale vsetky faktury su zname dopredu. to je dost markantny rozdiel.

Pretoze sa dopredu dohodnu. Sutaze su site na mieru.

A termin podpisu na stavbu D1 LL-DS 30.12.2020 s navrhovanou dobou vystavby 36 mesiacov, bez zabezpecenia projektovej dokumentacia pre mnohe objekty a stavebne povolenia pre tieto objekty, vratane minimalne podivnych sutaznych kriterii (podla mna absolutne diletantsky navrhnutych), ked sa planovany rozvrh obstaravania, takmer nikdy nedodrzal, ked ma az po tejto vystavbe hlavnej trasy nasledovat montaz technologie tunela a sprevadzkovane to ma byt kvoli pouzitym EU fondom do konca roka 2023, to nie je naslapna mina, ked uz na vodicov pod Strecnom NDS/MD kasle, minimalne z hladiska pouzitia EU fondov?

Keď som sa dozvedel, že Salini sťahuje svoje kapacity do Janova, tak podľa mňa eršek , prerazil aj to dno v diletantizme, a neschopnosti. Robil ramená, s pelgrínim lietal na vrtulníkoch a v podstate talinaom len pomohli,m ak náhodou aj neboli dohodnutí a pre somárov voličov spravili "krásne " divadlo. Ono aj ten jeho akčný plán čo si sám vytýčil , je nakoniec len zdrap papiera.

myslim ze tych 7 talianov co to Tu akoze manazovali neake extra terno ani tam neurobia…

S dialnicami to nesuvisi, ale ukazka kvalitnej prace ministerstva dopravy.

Sutaz na prevadzkovatela zeleznicnej dopravy Bratislava Komarno bola tak kvalitne vypisana, ze z 5 zaujemcom sa do nej neprihlasil pre istotu nikto.

zdopravy.cz/fiasko-souteze-na-v … dka-42830/

RegioJet ma zmluvu na tej trati do decembra 2020 a co som zachytil, tak mu k tomu istemu datumu konci aj prenajom niektorych vozidiel a tie su uz zazmluvnene do Ciech.

A co ma zarazilo, tak sutazne podklady uverejnene na tejto stranke, su zaheslovane.
mindop.sk/ministerstvo-1/do … dy-komarno

Obcas sledujem sutaze v Ceskej republike na prevadzku zeleznice, a tam nie je problem si stiahnut sutazne podklady.

nejde vôbec o 7 talianov, ale o princíp, že v podstate taliani boli radi že sa jednoducho zbavili slovenkých politických diletantov, čo sa výstavbe nerozmeli a hrali len teatro. Výsledok je ten , že výstavba už rok stojí, a okrem veľkohubých vyhlásení eršega, sa nič nedej, dokončenie v nedohľadne eurofondy prepadnuté. (veľmi dúfam, že sa v tomto mýlim, ale realita je zatiaľ taká ). Veď eršeg nedokázal spustiť ani dokončenú HP-LL.

S tými Talianmi opatrne.
Salini Impregilo sa stiahli zo strednej Európy.
V Čechách si nechali úplne zanedbateľný podiel v združení s Doprastavom pri výstavbe obchvatu Českých Budejovíc. A to týždne predtým taliansky zástupca pri úniku info zamýšľaného opustenia stavby tvrdil, že nič sa nechystá.

oni jej rozumeli a preto stale nieco prekreslovali a navysovali vlastnu cenovu ponuku. :laughing:

ale devil, veď ja som nikde nenapísal, že taliani tomu rozumeeli, len to , že sa im vďaka eršegovi podarilo z toho elegantne vyzuť, a slováci zasa možu “labu lízať”. Prídu o eurofondy, a asi trhneme rekord vo výstavbe dialnic čo sa týka ceny ako aj dĺžky výstavby. Keby sa fakt seriozne spočítalo, koľko sa prešustrovalo na višnovom od mečiara, tak to by bol určite neskutočná cena, a nie Lebo žilina a nie pre zbojnika pacha, ale pre diletantov v politike.

ved som to spocital, mas to v teme regionalnych rozdielov. nieco cez 8 mld. eur z toho asi 3 mld. ZA kraj.

Investicne vydavky NDS a SSC (Utvar hodnoty za peniaze)
https://dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=43977

Pocet stavieb dialnic a rychlostnych ciest v jednotlivych rokoch (Utvar hodnoty za peniaze)
https://dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=43978

Za posledne 3 roky je v sucte najnizsi pocet stavieb (D/RC) za poslednych 15 rokov (ako sucet v 3 rokoch, co zodpoveda “ministrovaniu” sucasneho ministra),

Od roku 1996 sa nestalo, ze by viac ako 730 dni (2 roky) nebol odovzdany ziadny usek D/RC (2pruh/4pruh/dostavba), podarilo sa to az sucasnemu ministrovi dopravy.

Aj to je vizitka ministra.

dlzky usekov nas nezaujimaju, ceny usekov nas nezaujimaju. beziace tendre uz vobec nie. tlieskam. uhp klesa na uroven kotlebovcov.

To je chyba UHP, ze osobitne neoznacili useky, ktore v roku 2019 boli formalne vo vystavbe, ale zastavenej alebo vyrazne spomalenej, takze kym statistika ukazuje az 5 usekov, ktore boli pocas celeho roka vo vystavbe a neboli v danom roku dokoncene, iba na DVOCH z PIATICH sa pracovalo plnym tempom, teda mali oznacit 2 zacate, 2 vo vystavbe 3 pozastavene, 1 dokonceny.

A uvadzaju aj km pokial si si nevsimol, “Na Slovensku sa medzi rokmi 2006 a 2019 do prevadzky odovzdavali dialnice a rychlostne cesty priemernym tempom 21 km rocne”.
Zaroven:
2018 0 km
2019 15 km

Od roku 1999, ked vlada oficialne zastavila viacere stavby, nemeskalo dokoncovanie D/RC tak ako v sucasnosti, teda 3 stavby meskaju/budu meskat viac ako 2 roky a realne hrozi, ze za tieto stavby budeme musiet vratit EU fondy v rozsahu stoviek milionov Eur.

Zato prioritou je Soroska, ktora nie je finacovatelna z EU fondov (z dovodu navratnosti a polohy) a teda ju zaplatime komplet z nasich dani.

uvedenie do prevadzky nie je zrovna vizitka aktualneho ministra. v 2018 bol vo funkcii ledva 2 roky. skor zacatie a tendrovanie. bud-bid, CA, JZO PO, SO PO I, kri-myt je 54 km, tvrdosin, KE II a soroska je 32 km, spolu 86 km.

aj eurofondy su sucat verejnych financii a nespadli z neba. a ano budu sa platit aj dialnice v KE kraji. aj ked sa to niekomu v ZA nepaci.