ked sa nieco spusti tak je to “inej dimenzii” ako to co nie. aj ked sa dokonci neskor ale dokonci sa. nikto neoslavuje…aspon ja urcite nie. karma je zdarma nie je oslava ale memento kam vedie megalomania v kombinacii s klientelizmom a nenazranostou.
to je akoby niekto chcel suvislu 200 km R2 namiesto striktneho vyberu priorit. ale to som velmi rad ze tie priority sa zacinaju vyberat rozuzmne aj na R3 a R4.
Tak napíšem aj ja svoj názor. Pôvodne som Arpádovi celkom fandil, teda prišlo mi že to s nejakým “profesionálným” riadením NDS a celeho MD myslí vážne. Avšak pri prieťahoch aké nám tu momentálne vznikajú či sú už na tendrovaní R3, R4 ale aj R2 by som pána ministra označil za snáď jedneho z najhorších ministrov dopravy v historií. Obzvlášť na hanbu boli jeho silácke reči o postupnom tendrovaní a podpisovaní zmlúv avšak od 30 mája 2017 sa do výstavby poslal akurát jeden privádzač ! A to sú už skoro dva roky… A to nehovoriac o tendroch na ŽSR ktoré su kapitola samá o sebe.
Ked vzniknu dva take prusery, ako vznikli, tazko spustat nove stavby. Na Visnove pojdu dalsie miliony a nebude to 10, no a co sa nakoniec bude musiet urobit v BA a kto vsetko to zaplati, je este prilis skoro hovorit.
co sa tyka KE Saca-Olsany 1. usek, Ersek tvrdil, ze to ma cas, lebo to vedia postavit ovela skor nez druhy. Podla tohoto sutaz planuju vyhlasit az v 2020. Je v tom problem?
jednoznačne sú za tým hry o voliča… výmenou ministra sa mizerná situácia ešte zhorší. bude to musieť byť iný nominant Mostu. žiadneho odborníka nemajú a aj keby mali, tak než sa rozkuká, tak sú voľby. akékoľvek prešlapovanie natiahne existujúce problémy s výstavbou. ak by nový minister nebodaj vymenil vedenie NDS, tak by nemal kto ani konať. aj keď minister preferuje R2, ešte stále ju stavať nemôže, lebo nemá “uvoľnené” prostriedky. čiastočne to komplikuje aj výmena ministra financií, či nový bude ochotný viac utrácať, aké oblasti bude preferovať a v prípade dopravy ktoré regióny budú jeho srdcovka. ak bude tým (zastupujúcim) ministrom pele, tak dostane go len R1.
Ešte v decembri 2018 bol predpoklad vyhlásiť tender v lete 2019. Je možné, že oba úseky budú odovzdané do užívania naraz, ale to nikto z kompetentných negarantuje, lebo to závisí od toho, ako dlho trvá VO. To musí byť dobrý dôvod, prečo to rozdelili a prvú etapu posúvajú.
Vyhlásiť tender v 2020 je na hrane, vzhľadom k tomu ako v súčasnosti dlho trvajú VO. Na mňa I. etapa pôsobí náročnejšie ako II. etapa, najmä kvôli mostom → 7 mostov s celkovou dĺžkou 4 km. Most ponad areál USS KE → celková dĺžka 875 m. Pri navrhovanej výstavbe pomocou výsuvnej skruže s tým, že stredné pole bude budované letmou betonážou a že na úseku HP - LL pri podobnej technológii jedno pole trvá 21 dní, mi výstavba nosnej konštrukcie vychádza na rok a pol. Nie je v tom zakladanie, piliere, príprava skruže, presun skruže, rímsy a dokončovacie práce. Je to len hrubý odhad, realita môže byť značne iná, ovplyvnia to aj kritériá vo VO.