tu je pekne vidno, ze keby mali pripravane projekty na jednickach, tak za tych 150-200 mio euro navyse by poriesili 5-10 bodovych zavad a obchvatov. ale kedze pozemky sa pre jednicky temer nevykupuju, tak nemozu nic robit (pre nma bolo aj prekvapenie, ze pozemky pod obchvatom sale vykupoval priamo urad vlady ..)
Vláda sa vždy tvári, že je všetko OK. Viď Kriváň - Mýtna. V prípade Turany - Hubová nejde iba o enviroproblém, ako Smeráci veľmi radi tvrdili (tí jednoduchší s dodatkom, čo tam po medveďovi a rašelinisku)
Myslíš si, že aktuálne projekty v OPII (zrealizované aj realizované) sú presne na 1,3 miliardy eur? Je tam rozdiel v stovkách miliónov eur, ktoré sa doplatia zo ŠR.
A preto je dobrá otázka, z čoho bude financovaný…
Preto sme medzi poslednými krajinami EÚ so zrealizovanými cestnými projektmi core TEN-T. Z V4 sú vysoko Maďari.
Áno preplatila, lebo EK súhlasila s jeho presunom medzi projekty financované z KF, lebo uznali ho ako tzv. privádzač ku core TEN-T sieti. A nám to vyhovovalo, lebo z EFRR išli peniaze na zamestnanosť a v KF boli peniaze voľné, lebo jednak PPP ovplyvnilo mizerné čerpanie eurofondov a k tomu ak si dobre pamätám sa presúvali peniaze z prioritnej osi kde bola nepostavená Filiálka práve na diaľnice a tie peniaze išli na R4.
Akurát ja som vôbec nepísal o prepadnutí peňazí v súvislosti s EFRR…
KF tiež slúži na znižovanie ekonomických a sociálnych rozdielov medzi krajinami a to nič nemení na tom, že peniaze z neho idú prioritne na core TEN-T projekty.
V tomto programovom období je čosi cez 200 miliónov eur v prioritnej osi 6 na RC mimo core TEN-T. Navyše k tomu od 2014 sa vyžaduje CBA, ktorá v mnohých prípadoch nevyšla dobre. No aj keď si odmyslíme tieto problémy, s takým rozpočtom nebudú RC ani o 200 rokov…, takže preto sú odkázané na ŠR.
To má byť argument pre skoré dostavanie D3?
Pár riadkov predtým si písal, že v EK nie sú experti, aby o všetkom vedeli.
Dá sa na to pozerať aj inak. Podporí EK RC, ktorej nevychádza CBA? Asi ťažko.
Je to o tom, aké sú kompenzácie. A netvárme sa, že D a RC negatívne nezasahujú do práv ľudí (naposledy D1 Prešov alebo optimalizovaný variant R2 Kriváň - Mýtna).
K S19. Via Carpathia chcú Poliaci medzi core TEN-T, lebo inak tiež tak skoro nebude. Aj keď Poliaci svoju časť sľubujú do 2025, ale to sú sľuby.
Síce medzi core TEN-T patrí úsek ZV - Budapešť a zdá sa mi, že je aj v zozname projektov v Nariadení EK, ale doteraz nie je jasné trasovanie.
A k tomu tu máme RC, ktoré nepatria medzi core TEN-T, nevedú na hranice a súvislé budú tak v roku 2040.
netusim. totiz aktualne projekty resp. niekolko z nich su fazovane. a myslim ze malokto vie ze aka cast ktoreho projektu isla z fondov 2007-13 a aka cast z 2014-20.
ale ked sa chce tak sa da…a suhlasim s takym rozpoctom sa nedaju robit zazraky.
nie, to je obycajna otazka a odpoved ma velmi zaujima. v EK nemusia poznat ze ake raselinisko je na tur-hub. ale ze na R3 ma nadviazat na M2 a R4 na S19 snad vedia. pises ze Drvivá väčšina R-iek môže byť nahradená kvalitnou cestou 1. triedy.. niektore celkom urcite to je bez debaty. ale aj tie kde je nadvaznost na inu RC ineho statu statu ktory sa nechysta nahradzat svoju RC nicim inym…
ta M2 po vac momentalne nema zmysel, chybaju tam 2 obchvaty inac je tam takato cesta:
gallery/image_page.php?album_id=105&image_id=4599
ked si mam vybrat ze ktore RC by sa mali zrusit a nahradit jednickami tak hned po R7 a R8 by som hlasoval za strednu R3. aj sa to v podstate deje. a pritom je to core-TEN-T. az potom zapadna R2 a severna R3. vychodna R2 po LC sa uz nahradzat nebude to je myslim jasne, mozno LC-KE by sa dalo.
a ked by k takemuto niecomu doslo bol by som zvedavy ze kolko by zlacnel nejaky obchvat R11,5 keby sa staval ako C11,5. lebo v zoznamoch preloziek su to predbezne ceny 5 mil za km na rovine alebo mierne zvlnenom terene. lenze na trasach RC vacinou taky teren nemame.
Ministerstvo sa chvali:
facebook.com/ministerstvo.d … =3&theater
Uvidime, kolko tych “rozsutazenych” usekov aj “dorozsutazia”.
Pre je tam usek D1 Presov Zapad - Presov Juh dvakrat? Preco vlastne useky na D1 nemaju oznacenie D1?
Vyzera to tak, ako keby to pisal madar (uuups )
Hubová - Ivachnová sa fakt majú čím chváliť
Btw. Prečo sa tá súťaž na R3 tak strašne ťahá?
Spekuluju ako vyradit najlacnejsiu ponuku
No tak, už sme hádam za érou najlacnejších ponúk. Dúfam že skončila v hlušine z Višňového
V tych verejnych pracach sa objavil vyse 50 km usek Poprad - Krompachy. V 2023 by mal byt tento usek hotovy na 160kmh. Cca 500 mil. Eur.
Podla mna nie je problem v tom, ak sa vyberie najlacnejsia ponuka. Problem je, ak system dovoli dat stratovu ponuku a nezaplatit za to krachom.
Vedel by si vysvetliť ako by si určil či ponuka je stratová alebo nie? Povinne by sme nútili zhotoviteľa počítať náklady za vozidlá, vŕtačky, skruže…? Zhotoviteľ kľudne môže počítať s nulovými nákladmi za skruž ak ju už odpísal a nemá záujem “odkladať” na novú. Detto ak bude počítať so mzdami 3€ namiesto 5€/hod. a bude hľadať tých čo budú robiť za menej.
A uz je tu aj plan prace na r 2019: facebook.com/ministerstvo.d … =3&theater
Naďom dobrý
Nad “planujeme stavat” je tolko otaznikov, ze neviem ci sa smiat alebo plakat
Nagyon…
ziadne dlhe materialy na vladu, na pripomienkove konanie. staci to dat na facebook…
To už samotná vláda komunikuje cez fb? Budeš najskôr členom vlády ak sa k tomu dostaneš…
ake konkretne ? nemam az taky prehlad tak mi to mozno vysvetlis alebo niekto iny ze ake su tam otazniky
No hlavne to, ze skoro ziadny usek nema iste financovanie a je mozne, ze sa to posunie.
na cesty pojde viac tak ci tak. eurofondy su vyclenene tiez, skor to vyzera ze projekty preloziek nie su pripravene. inac toto sme tu uz poculi, nebude visnove nebude R1. R1 stoji, nebude visnove nebudu R2. nieco na R2 predsa je. nebude R4 - tendruje sa a prinajhorsom nieco bude v 2020-27.
celkovo ten fb zoznam je velmi trufaly, idu vytvorit tlak na minfin aby nieco uvolnilo. keby najskor cakali na suhlas tak by sa nedockali.
nepisem ze ked nebude vysnove tak ze nebude R2 alebo podobne iba to zastavenie prac vyjde ako velmi draha sranda a za tu srandu sa moze postavit mozno o jeden usek R-ky viacej,kazdy jeden usek ktory sa postavi je dolezity ,oslavovat ze tam maju vazny problem je fakt smutne a ja tieto zabomysie vojny zilina vs. R2 takt nemusim,nedrzim ani jednej strane