“zavadzajuce” parametre ciest sa ale odvtedy nezmenili, to ze niekde natiahli novy asfalt je strasne malo. to su prosim pekne vstupne udaje. ak si myslis ze odvtedy je tam x nasobne viac nehod tak OK, mas pravo na svoj nazor…ale nehovor o zavadzani. taketo komplexne monitorovanie nie je najlacnejsie takze sa nerobi casto. ale stale ma lepiu vypovednu hodnotu ako vytiahnut udaje z policajnej statistiky.
Výpovednú hodnotu má dobrú avšak v kontexte roka 2012 a nie 2019… Poväčšinou sú to úseky s nízkou intenzitou dopravy a mizernými parametrami, takže je nutné ich optimalizovať (prestavba šírková, lokálne zlepšenie smerového a výškového vedenia). Tam kde takého úpravy už spravené boli, je správne ťahať diaľnicu.. napr ZA-Svrčinovec.
Celkovo môžeme povedať, že sčítanie na úsekoch mimo automatických sčítačov má diskutabilnú hodnotu, keďže sa autá čiarkajú ručne. A na úsekoch s vysokou intenzitou nie je v ľudských silách (alebo usilovnosti) zapísať všetko.
tak najdi ine udaje, prezentuj ich. lebo zatial len kritizujes a fabulujes. ja si myslim ze maju vypovednu hodnotu aj pre 2019 aj dalsie roky. rizikovost proste nie je priamo umerna s poctom nehod.
ZA-Svrčinovec - aktuálna cesta sa stavala ako polprofil D18, t.j. mal by sa pristavať druhý polprofil.
Intenzity tam porastu z viacerych dovodov:
- rozvoj automobilizacie, rozvoj uzemia, vyssi pocet najazdenych km na jedno auto rocne z dovodu rastucich prijmov obyvatelstva a klesajucej spotreby prip. ceny pohonnych hmot (tento faktor plati na celom Slovensku, aj ked v industrialnych regionoch, ktore usek spaja asi viac)
- ak sa odstrania lieviky v Ziline a Ruzomberku a cesty budu rychlejsie a bezpecnejsie, viac ludi presadne z vlakov do automobilov. Napr. v sucasnosti cca 60 km trasa autom medzi Zilinou a Ruzomberkom trva hodinu, rychlikom vsak len 42 az 45 minut
- tu nejde len o tranzit juhozapad - (severo)vychod, ale aj tranzit z juhozapadu na Liptov a Oravu, kde v sucasnosti su z vacsej ci mensej casti vyuzivane Donovaly, na ktorych po spojazdneni Visnoveho a obchvatu Ziliny intenzity klesnu a presunu sa na D1
V sprave o hodnoteni pre EIA sa pre usek Ratkovo - Kralovany odhaduje intenzita 28 251 v roku 2030 (bez dialnice D1), co je viac, ako ma v sucasnosti Strecno. Tiez sa tam pre cely usek Turany - Hubova pise:
Z hľadiska dopravnej nehodovosti je možné predpokladať zvýšenie počtu dopravných nehôd, ktoré vyplýva z predpokladanej vysokej intenzity premávky. Zvýšené je aj riziko dopravných nehôd s pešími účastníkmi premávky z dôvodu vysokého počtu automobilov na cestách v prieťahu obcami.
Dalej sa tam pise:
Zvyšujúca sa intenzita dopravy by si časom vynútila rozšírenie cesty, čo by si vyžiadalo záber poľnohospodárskych a lesných plôch a v niektorých lokalitách aj demoláciu zástavby (Stankovany – Rojkov, Ľubochňa, Hubová) a teda aj zmeny vo funkčnom využívaní územia. Vibrácie spôsobené vysokou intenzitou
dopravy s 1/3 podielom ťažkej dopravy v blízkosti stavieb domov môže spôsobovať ich poškodzovanie. Z hľadiska sídiel by došlo k celkovému zníženiu kvality životného prostredia v nich vplyvom vysokej intenzity dopravy a z toho vyplývajúceho hluku, emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia a pôsobenia bariérového efektu cesty I/18.
A do tretice pre Turany-Hubova:
Z výsledkov posúdenia výkonnosti (kapacity) vyplýva, že súčasná cesta I/18 v niektorých úsekoch nevyhovuje už v súčasnosti intenzite dopravy a do ďalších rokov sa zvyšuje počet úsekov dosahujúcich hranicu výkonnosti v súčasnom technickom stave. Už v súčasnosti v riešenom území vznikajú časté dopravné kongescie.
Nakoniec dodavam, ze podla Ineka cesty.ineko.sk/data/useky=all:&p … ort=21,asc je usek Turany-Hubova hodnoteny v kriteriu Naliehavost dopravneho problemu ako velmi vysoka (1. z 5 stupnov) a v kriteriu Primeranost navrhnuteho riesenia tiez ako optimalna (tiez 1. z 5 stupnov). Zo vsetkych usekov na Slovensku, ktore maju podla Ineko v oboch kriteriach taketo najvyssie hodnotenie, bude usek uvedeny do prevadzky suverenne najneskor (2027), takze uz davno mal byt vo vystavbe.
Aj I/61, či I/18 je krásna široká C 11,5 a nezachytil som, žeby sa tie cesty stavali ako polprofily D1ky. Za socializmu očividne pochopili, že je treba najprv prestavať nevyhovujúcu existujúcu cestu na kvalitnú jednotku, ktorá potom bude zvládať dopravu až do vyčerpania jej kapacity (30r) a potom stavať diaľnicu.
To ako sa existujúca C11,5 využije pre výstavbu novej diaľnice je na politickom zadaní a na projektantovi, lebo nie všetko sa dá využiť, aj keď ľudia čo nemajú na to vzdelanie sú vždy múdrejší.
Pointa je, že cesty ktoré nemajú parametre treba len prestavať a tie čo tie parametre majú ale i tak je dopravná situácia katastrofálna treba riešiť diaľnicou.
rozvoj uzemia a automobilizacie zvysuje pocet aut na ceste vsade. ale ked uz sme pri buducnosti, celkom urcite sa raz zavedie myto pre OA ktore istu skupinu aut doslova vyzenie z dialnic. a to bude cast lokalky ktora si uvedomi ze pre usporu 10 minut do najblizsieho mesta nebude mesacne platit tolko ako za cely rok.
dopravy s 1/3 podielom ťažkej dopravy v blízkosti stavieb domov môže spôsobovať ich poškodzovanie. Z hľadiska sídiel by došlo k celkovému zníženiu kvality životného prostredia v nich vplyvom vysokej intenzity dopravy a z toho vyplývajúceho hluku, emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia a pôsobenia bariérového efektu cesty I/18.
a to dedina kde cesta je obstavana domami je mozno 300 metrov je rojkov. ratkovo, sutovo, kralovany mimo, stankovany mimo, lubochna cesta na okraji, hubova domy na jednej strane cesty. oproti tomu problematicke useky R3 a R4 do jedneho su prietahy cez stred miest a obci. R2 ciastocne + narodny park. to nevyriesis ziadnou prestavbou…
Z výsledkov posúdenia výkonnosti (kapacity) vyplýva, že súčasná cesta I/18 v niektorých úsekoch nevyhovuje už v súčasnosti intenzite dopravy a do ďalších rokov sa zvyšuje počet úsekov dosahujúcich hranicu výkonnosti v súčasnom technickom stave. Už v súčasnosti v riešenom území vznikajú časté dopravné kongescie.
nevyhovuje znamena co ?
Nakoniec dodavam, ze podla Ineka cesty.ineko.sk/data/useky=all:&p … ort=21,asc je usek Turany-Hubova hodnoteny v kriteriu Naliehavost dopravneho problemu ako velmi vysoka (1. z 5 stupnov) a v kriteriu Primeranost navrhnuteho riesenia tiez ako optimalna (tiez 1. z 5 stupnov). Zo vsetkych usekov na Slovensku, ktore maju podla Ineko v oboch kriteriach taketo najvyssie hodnotenie, bude usek uvedeny do prevadzky odhadom najneskor (2027), takze uz davno mal byt vo vystavbe.
INEKO zozralo intenzitu fantomoveho scitacieho useku. okrem toho vo ZV az po R2 su intenzity 16.439, 12.819, 20.260 a 15.923 na ceste 1+1 cize uplne porovnatelne ba vyssie a nie je to az tak prioritne…smrdi to lajdackostou ak nie dvojakym metrom a podvodom.
Aj I/61, či I/18 je krásna široká C 11,5 a nezachytil som, žeby sa tie cesty stavali ako polprofily D1ky. Za socializmu očividne pochopili, že je treba najprv prestavať nevyhovujúcu existujúcu cestu na kvalitnú jednotku, ktorá potom bude zvládať dopravu až do vyčerpania jej kapacity (30r) a potom stavať diaľnicu.
za socializmu tiez stavali polovicato, niekde dobre, niekde len natiahli asfalt podla toho ako sa kadre vyspali. mame niektore novsie ktore robili C11,5, inde 9,5 alebo akoze 9,5 ktore su realne 8,5 a niekde ani to nie len cesty ktore nazvali 7,5 realne niekedy ledva cez 6 metrov.
To ako sa existujúca C11,5 využije pre výstavbu novej diaľnice je na politickom zadaní a na projektantovi, lebo nie všetko sa dá využiť, aj keď ľudia čo nemajú na to vzdelanie sú vždy múdrejší.
vacsinou mudrejsi ako politici.

my vieme ze core ten-t je priorita a EU v ramci toho schvali prakticky hocico. lebo odkedy odklepli stamiliony na 2 zbytocne projekty D3 ktore nemohli prejst cez nijake objektivne hodnotenie nikto nemoze mat iluzie.
pre Sk by bolo lepsie keby sa posilnili skor strukturalne fondy ci ako sa teraz volaju. z toho sa daju urobit desiatky velmi uzitocnych stavieb na R aj na jednotkach. a nic lepsie by sa nemohlo stat ako to ze sa nepodari rozostavat tur-hub a KM-osc…
Tým že je priorita EU, tak tým chcem povedať, že je to silný argument. V období 2014-2020 v hodnote cca 1,3 miliardy eur. Hocičo neprešlo. Každým obdobím sa niečo mení, v 2007-2013 to ešte išlo, teraz ani oravská R3. D3 Svrčinovec - Skalité tiež prešiel s podmienkami, už pred 10 rokmi mali EK a JASPERS naň negatívne reakcie. Sranda je, že jednou z podmienok prefinancovania druhej fázy je ekodukt za 20 miliónov, s ktorým prišlo DG Enviro. Tak isto Višňové malo podmienky, už to tu bolo spomínané.
Teoreticky by bolo lepšie, no nemyslím si, žeby na R by sme mali nejako extra užitočné stavby. Drvivá väčšina R-iek môže byť nahradená kvalitnou cestou 1. triedy.
Lenže ako vravím, core TEN-T má byť hotová do 2030 (nebude, všetci to vedia, preto EÚ už nepodporí hocičo a preto vymysleli CEF) a preto je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že tam pôjde najviac financií. Oproti tomu naša R2, oravská R3 a R4 sú zatiaľ odkázané iba na ŠR.
Nerozumiem moc tomu želaniu, aby sa nerozostavali tie Tebou zmieňované stavby. Totiž v takom prípade by nám najskôr peniaze prepadli.

ak bude tur-hub a nebudu ine zdroje tak po dobehnuti terajsich fondov ten citat nds: Plány na operačné obdobie 2021 - 2027…Ide predovšetkým o projekty D1 Turany – Hubová, D3 Žilina, Brodno - Kysucké Nové Mesto a R4 Prešov, severný obchvat. bude vlastne cely zoznam na 21-27 cize prakticky do 2030.
To závisí, aké podmienky budú v ďalšom programovom období a to ešte nie je jasné. Nemusí ísť o celý zoznam. Ak napríklad EÚ pretlačí vyššiu spoluúčasť, tak tých projektov bude viac v OPII ale zato menej financovaných iba zo ŠR…
Podľa mňa popri Tu-Hu, Brodno - KNM a KNM - Oščadnica sa tam dostane obchvat Krupiny (príprava hradená z KF) plus príprava D1 Pozdišovce - Michalovce a R3 Martin.
Tak isto nie je jasné, o ktorej etape SO PO sa bavíme (neprekvapí ma, ak by to bola 1. etapa ) a z ktorého fondu by to išlo. Totiž KE - Milhosť EÚ preplatila z Kohézneho fondu.
Keď úsek Turany - Hubová bude hotový v 2027 resp. aj 2030, tak to bude postačovať. Radšej poriadnu prípravu a pokúsiť sa ušetriť rozdelením stavby na časti, lebo zasa budú súťažiť 3-4 združenia firiem v lepšom prípade a v horšom prípade to bude stavať niekto, kto na celú stavbu nemá - stroje, ľudí, kapitál.

rozvoj uzemia a automobilizacie zvysuje pocet aut na ceste vsade
Ved to vo svojom prispevku spominam.

celkom urcite sa raz zavedie myto pre OA ktore istu skupinu aut doslova vyzenie z dialnic. a to bude cast lokalky ktora si uvedomi ze pre usporu 10 minut do najblizsieho mesta nebude mesacne platit tolko ako za cely rok.
Myto sa asi zavedie, ale nie je jasne kedy ani aku bude mat formu a ci vobec nebude mat priemerne neutralne dopady na vodicov (miesto toho, co zaplatia na spotrebnych daniach za benzin, budu platit myto). A vobec nie je jasne, ako bude myto vplyvat na prerozdelenie dopravy medzi dialnice a ostatne cesty. Ja by som mytom zvyhodnil prave dialnice a znevyhodnil paralelne cesty nizsich tried, aby obyvatelstvo v obciach bolo obtazovane dopravou co najmenej. Uz nas sucasny satelitny mytny system umoznuje platbu za kazdy kilometer kazdej cesty, nielen dialnice, takze sa bude dat rozsirit na vsetky cesty a vsetky auta, ak by bola politicka vola, co bohuzial asi nebude.

nevyhovuje znamena co ?
Ja som citoval zo spravy o hodnoteni k EIA, ktoru si objednala NDS od Doprastavu, tak ako je zverejnena na enviroportali enviroportal.sk/sk/eia/deta … bova-2015-
Mozno ked si precitat celu spravu (ja na to nemam cas), tak ziskas odpoved na svoju otazku, prip. odporucam konfrontovat priamo Doprastav resp. NDS

INEKO zozralo intenzitu fantomoveho scitacieho useku.
Ineko robi priemer zo vsetkych scitacich bodov na useku, ktory vysiel 17813 a podla tohto priemeru napr. zoraduje.
Ak by Ineko upravil udaj SSC tak, ze by namiesto scitacieho bodu 90158 zobral sucet scitacich bodov 90149, 97290 a 94180, ktore maju spolu intenzitu 16796, tak by dostal priemer 15236 co je odchylka len 17%, co chyba asi je, ale nie velka. Okrem toho Ineko kriterium Naliehavost dopravneho problemu zrejme nerobi len podla intenzit. Inak by napr. obchvat Ruzomberka (Ruzomberok Juh - Krizovatka 1/18), ktory ma intenzitu 16268 co je velmi podobna intenzita ako vysla Ineku na useku Turany-Hubova, nemal kriterium Naliehavosti dopravneho problemu priemerny (3. stupen z 5) alebo by za tymto obchvatom Ruzomberka nebolo este 21 usekov s vyssou Naliehavostou dopravneho problemu (1. a 2. stupen), ale zaroven s nizsimi intenzitami - napr. usek Batka - Figa s intenzitou 5304 a Naliehavostou dopravneho problemu 2. stupna.
EK a jaspers pracuju s datami ktore im poskytne Sk. netvarme sa ze v bruseli sedia top znalci pomerov v clenskych krajinach. o enviroprobleme tur-hub sa dozvedeli ked ich masivne kontaktovali mimovladky. vlada sa pritom tvarila ze vsetko je OK.
pochybujem ze znovu bude 1,3 mld. rozpocet sa ma znizovat, vypadne cisty platca UK ale nielen preto. tur-hub a bro-km-osc je 1,5 mld., z toho akutny problem je len bro-KM.
SO PO su dalsie stamiliony. nieze core TEN-T nebude hotova do 2030 ale ani D1, lebo vsak ma koncit na UA hranici. core TEN-T je tiez D3 aj stredna a juzna R3. KE - Milhosť EÚ preplatila z Kohézneho fondu, pritom je to comprehensive TEN-T. cize aj tak sa da, R2 sa od zaciatku financovala so strukturalnych fondov kde je doslova uvedene ze sluzi na znizovanie regionalnych rozdielov. takze vobec nechapem preco by malo nieco prepadnut a preco by RC zaradene do comprehensive mali byt odkazane len na rozpocet.
Drvivá väčšina R-iek môže byť nahradená kvalitnou cestou 1. triedy.
aj v pripade ze konci na hranici kde susedny stat dotiahne RC ?? konkretne M2, S19. podpori EK nejaky projekt kvalitnej cesty I. tr. ak ta cesta pojde cez narodny park alebo zasiahne do nejakych prav ludi tym ze pojde v intravilane ?? asi tazko.
Okrem toho Ineko kriterium Naliehavost dopravneho problemu zrejme nerobi len podla intenzit.
podla coho teda ? lebo ja by som dal stupen 3. druhy stupen ma orava, s. stiavnik, bakta, batka, giraltovce alebo krupina. to mi sedi. ale npr. sahy su to iste ako krupina ale maju 3. stupen. soroska a krivan-mytna je tak na hrane medzi 2-3. soroska skor 2. INEKO sa snazilo ale su tam chyby…
Nepoznam vzorec Ineka, ale ak si zoradis vsetky useky podla intenzit vidis, ze kriterium Naliehavost dopravneho problemu zoradene nie je, takze do jeho vypoctu musi vstupovat viac faktorov cesty.ineko.sk/data/useky=all:&p … rt=31,desc

Myto sa asi zavedie, ale nie je jasne kedy ani aku bude mat formu a ci vobec nebude mat priemerne neutralne dopady na vodicov (miesto toho, co zaplatia na spotrebnych daniach za benzin, budu platit myto). A vobec nie je jasne, ako bude myto vplyvat na prerozdelenie dopravy medzi dialnice a ostatne cesty. Ja by som mytom zvyhodnil prave dialnice a znevyhodnil paralelne cesty nizsich tried, aby obyvatelstvo v obciach bolo obtazovane dopravou co najmenej. Uz nas sucasny satelitny mytny system umoznuje platbu za kazdy kilometer kazdej cesty, nielen dialnice, takze sa bude dat rozsirit na vsetky cesty a vsetky auta, ak by bola politicka vola, co bohuzial asi nebude.
Ak sa zavedie mýto, tak bude založené na podobnom princípe ako pre NA, t.j. budú spoplatné aj paralelné cesty I. triedy, inak by sa takmer všetka doprava presunula na paralelné cesty a len v prípade špičiek by sa využívali diaľnice. Nebude podstatné či by to malo neutrálne dopady alebo nie. Je prirodzené, že by vodiči radi platili menej… jednoducho väčšina by si zvážila či si priplatí alebo použije akceptovateľnú no bezplatnú cestu.
nebudu spoplatnene aby bola bezplatna alternativa to je poprve a podruhe by to bolo politicky nepriechodne. uz samotne myto na D/RC bude tazke zaviest nieze paraleliek.
Ak by bolo nastavene myto s neutralnym dopadom na obcana, tak moze byt spoplatnene vsetko a politicky by to priechodne bolo. Myslim tym zrusenie spotrebnej dane na pohonne hmoty (resp. jej znizenie na minimalnu uroven pozadovanu v EU), ktora by sa na nahradila mytom v rovnakej vyske + zrusenie dialnicnych znamok. Napr. teraz pri priemernej spotrebe napr. 7 litrov na 100 km vlastne platime 3 centy na 100 km (lebo spotrebna dan je okolo 0,5 eura na liter). Navyse zo spotrebnej dane sa este plati DPH (aspon v minulosti to tak bolo, ze spotrebna dan vstupovala do zakladu DPH). Ak by sa zaviedlo taketo myto pre osobnu dopravu a zrusili resp. znizili sa spotrebne dane, aby to bolo v priemere neutralne, tak vodici by to asi akceptovali. Predpokladam, ze toto je jedina cesta, ako v buducnosti zdanit prevadzku elektromobilov (ktore spotrebnu dan neplatia a pri elektrine sa neda aplikovat mechanizmus zelenej nafty bez spotrebnej dane). Nebude to vsak hned, zatial je elektromobilita skor podporovana, ale ked sa rozsiri a bude sposobovat vypadky v rozpocte, tak ju predpokladam tiez zdania/zmytnia.
Vyhodou takehoto systemu by bola moznost mytom bonifikovat niektore volnejsie cesty a penalizovat plnsie alebo take, kde nechceme aby bola velka premavka (napr. cez narodne parky). Takisto by sa dali viac spoplatnit spicky a zlacnit sedla a tak spriepustnit cesty (v tomto bol priekopnikom Singapur, ale vzdialene podobny system funguje aj v Stokholme en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_congestion_tax . ) O vzniknutych datach vyuzitelnych na planovanie ciest alebo na hadanie sa na fore ani nehovorim, scitanie pre cele Slovensko by mohlo byt kazdu hodinu on-line. A este by na tom mohlo Slovensko aj zarobit, lebo cudzinci by u nas radi tankovali bez spotrebnej dane, iba s DPH resp. s minimalnou spotrebnou danou - skor ale vidim potencial na celoeuropske presadenie takehoto systemu.
nehádaj sa s debilom, pardón devilom, on vie všeko najlepšie. píše ako keby sme neplatili všade len dane a kadejaké iné poplatky.
akokeby dane z paliv inde neexistovali…a 50 eur poplatok je ako zadarmo. mimo dialnic sa realizuje 3/4 vykonov. a auta budu pribudat na dialniciach aj mimo nich.
a nezmazem/nepresuniem ti prispevok aby si mohol zacat vyskakovat…
Nasi susedia maju nizsiu spotrebnu dan na paliva (teda aspon pred par rokmi mali, ked som to naposledy zistoval), takze u nas priestor na novy typ myta je. Ale ako pisem, skor je to hudba buducnosti, napr. ked sa na tom zhodne vacsina EU, co nebude rychle ani jednoduche.
rastislav5, taky system by si vyzadoval velmi presne prepocty kolko aut kolko a kde jazdi. online scitanie na kazdej ceste vratane miestnych komunikacii…tazke sci-fi. taky risk si ministerstvo financii ako zodpovedne za nastavenie prijmov nevezme. to moze fungovat na mensom uzemi -meste tak ako uvadzas ale v state kde sa jazdi na dialniciach aj polnych cestach tazko.
tak ako IC vlaky maju drahsie ako R a Os tak dialnica ma byt drahsia ako I./II./III.
dan z phm a dph su nepriame dane, to je este stale miklosova koncepcia znizenia priamych a zvysenia nepriamych. to uz som velmi odbocil.
System moze byt zavadzany postupne, najskor s nulovou sadzbou - ziskaju sa data a nastavi sa to podla potreby.
Nehovorim, ze to bude zajtra, ale toto je buducnost a pomoze to vo viacerych oblastiach cestnej infrastruktury.

tak ako IC vlaky maju drahsie ako R a Os tak dialnica ma byt drahsia ako I./II./III.
Trochu zlé prirovnanie - platiť za cesty II. a III. triedy. lol. Dosť čo nestačia dane ,kt. platíme štátu + DPH
Ale inak máš pravdu.