Armady sveta - kvalitne foto z celeho sveta - vsetky stroje

V pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích zemřel ve středu legendární stíhací pilot (a spisovatel) generál František Fajtl. Bylo mu 94 let. Za druhé světové války bojoval v britském královském letectvu. Fajtl se jako pilot se účastnil i bojů ve Slovenském národním povstání. Celkem setřelil čtyři letadla.
podrobnosti: novinky.cz/domaci/zemrel-leg … 6u3bt.html

Na tomto videu, ktoré mi poslal Adaios nájdete v gréckej armáde už nasadené slovenské húfnice Zuzany:

Greek Army(Tanks and Airforce)!!!

Grécko má vo svojej výzbroji 12ks húfnice Zuzana, ďalšie ks nebola SR schopná včas dodať. V súčasnosti sa pripravuje nákup českých vozidiel TATRA. Grécka armáda je jedna z mála na svete, ktorá udržuje všetky časti armády (SR nemá napríklad námorníctvo) a nakupuje aj americké aj ruské systémy: Patriot aj S-300. Podobne je to v letectve, podobne v pozemnej armáde. Tento rok dáva Grécko na kapitálové výdavky do armády sumu 2,5 mld. EUR na nákup techniky a 2 mld. EUR na doplnenie výzbroje a výbavy jednotlivých vojakov.

To sme cely my, o tomto som cital, Grecko a Cyprus chceli kupit kazdy 24ks a potom to zmenili a Grecko chcelo 60ks v priebehu 6 rokov, Cyprus chcel 20ks v priebehu 4 rokov + prislusenstvo, servis, municiu co mala byt z celeho kontraktu 1/3 ceny.

SR nebola schopna takuto dodavku splnit. :unamused:

Ale tu mam nieco lepsie:

Russian Military Weapons Army - 10 min. video a bratia Rusi sa nezapru.

Parada, diky za link :sunglasses:

Rezort obrany chce do roku 2010 kúpiť minimálne tri dopravné lietadlá

sme.sk/clanok.asp?cl=2939300

Bratislava 10. októbra (TASR) - Rezort obrany chce do roku 2010 kúpiť minimálne tri dopravné lietadlá a vyriešiť tak prepravné kapacity v rezorte. Tie by mali nahradiť vojenské dopravné lietadlá typu Antonov.

Novinárom to dnes povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga s tým, že sa rozhoduje medzi tromi firmami vyrábajúcimi dopravné lietadlá. Je to americký Hercules, španielska Casa a taliansky Spartan. “Tieto tri typy nám vyhovujú, aby nám zabezpečili tieto dopravné kapacity, ktoré sme si ako operačnú požiadavku zadali ministerstvu obrany,” konštatoval Vanga. Dodal, že v súčasnosti sa rieši ich realizovateľnosť a závisí to napríklad aj od štátneho rozpočtu, kritérií armády a možností leteckých spoločností na ne reagovať.

Minister obrany František Kašický po stretnutí so svojim českým partnerom Jiřím Šedivým zdôraznil, že jednou z priorít rezortu je riešiť práve kapacity dopravného letectva. Povedal, že rezort má už pripravenú štúdiu a na úrovni veliteľstva vzdušných síl už začal diskusiu. “Je to veľký akvizičný projekt, ktorý predpokladá väzbu na štátny rozpočet. Otázku definitívneho rozhodnutia, akým smerom sa budeme uberať a ako budeme tento akvizičný projekt riešiť vo väzbe na rozpočet a aké sa nám podarí urobiť prvé kroky vo využití ofsetových programov,” vyhlásil Kašický.

Na letisku Kuchyňa dodávatelia prezentovali spomínané typy lietadiel 23. mája. Boli to lietadlá C-130J-30 Hercules od amerického výrobcu Lockheed Martin, C-27J Spartan od talianskej firmy Alenia Aeronautica a Casa C-295 od španielskej spoločnosti EADS CASA. Tieto sa podľa rezortu obrany najviac približujú požiadavkám slovenskej armády kladených na dopravné letectvo.

Copyright © TASR 2006, [10. 10. 2006 15:39:00]

Pekné video, najlepšie su tanky.

Teď mám dva kamárady na misi v Bosně, v letě se mi jeden vrátil z mise Kosova. Další byl loni v Iráku, teď měl letět do Afghanistánu, ale nevybrali ho. Až na Irák a Afghanistán jsou to celkem nezpečné mise.

Irak a Afganistan sú bezpečné :question: :unamused:

Díky za upozornění, mělo to být naopak. Správně Irák a Afghanistán jsou nebezpečné mise.

Irak je nebezpečná krajina. Nie je tam síce už vojna, ale je tam občianska vojna a to podľa amerických brigádnych generálov. Chýbajú financie - na obnovu infraštruktúry (dopravnej, energetickej, školskej, zdravotníckej), chýbajú investície do obnovy ťažby ropy a do obnovy ropovodov, všetko sú to položky presahujúce 10 mld. USD, to je realita, Irak je v investičných dlhoch 100 mld. USD. Najhoršie ale je, že je nezvládnutá bezpečnostná situácia krajiny - denne sú 3-4 útoky, pri ktorých zomierajú vládni úradníci, irackí policajti, sú tu útoky na zahraničné diplomatické zbory a silnejú útoky na infraštruktúru súvisiacu s ropou. Problémom je, že USA a Veľká Británia si už nemôžu dovoliť viac financovať armádne operácia, naopak radi by znížili počet vojakov pod 100 tis. a posilnili domáce zložky a prenechali to OSN.

Afganistan, dovolím si tvrdiť už nie je nebezpečná krajina. Pôsobí tam už 40 tis. vojakov a ďalších 6 tis. pribudne do kona roka, pretože už tu pôsobí ako hlavné velenie NATO a nie samotné USA. Naviac, od r. 2001 už prebehlo veľa času a je tu jasná pomoc napríklad Pakistanu pri strážení hraníc. Taliban nebol pripravený na vpád USA a spojencov a Afganci už mali Talibancov plné zuby. Preto sa život vracia do normálu - obnova škôl, ciest, letísk a v hlavnom meste je dokonca mobilná sieť, investori :open_mouth: , … problémom sú rozsiahle makové polia a z nich vyrábané drogy. Ale to je problémom, že provinčné oblasti Afganistanu nie sú vždy ochotné spolupracovať s Kábulom a naviac, NATO nechce provokovať ľudí, lebo je známe, že pestovanie makových hlavíc živí až 60% Afgancov.

Kosovo. Toto je podľa mňa nebezpečná časť sveta. Problematické miesto Európy. Problémom sú hranice, aj samotné obývané zóny. Hranice sú nebezpečné pre rozsiahly čierny trh so všetkým nebezpečným: drogy, zbrane, prostitúcia, … za to samotní Kosovčania nemôžu.

O mnohých krajinách sa nehovorí, o mnohých sa aj hovorí, ale nič sa nerieši a o mnohých sa hovorí, ale tu sa starajú ešte bývalí kolonizátori.

Dnes je vo svete nenávidená americká vlajka. A podľa nálady niektorých imámov aj európska vlajka. Teda 45% svetovej ekonomiky a 80% vyspelého sveta.

Ako je vidieť, tak tá nenávisť sa šíri, takže naozaj treba od vyspelého sveta žiadať väčšiu snahu pri robení poriadku tam, kde na to nemajú.

Teraz ako sú tie radarové základne USA v ČR a Poľsku, že sa majú stavať a ako sa Rusi vyhrážajú, že namieria na tieto štáty svoje rakety, ja som sa schuti zasmial, pretože: dá sa Rusom veriť, že už dnes nemieria ???

jasne ze mieria, ale maximalne ako sekundarny/terciarny ciel.

kazdopadne ten proti-raketovy stit je jednoznacne namiereny proti rusku.

ak by mal chranit co i len europu, tak by musel byt minimalne v turecku.

vsak je nasmiech aky vyplach sa tu kona, ze ochrania europu, blbost. ta protiraketova obrana neochrani ani CR a polsko …

svojim sposobom som rad, ze rusku sa dari.

Chceli to dať na Cyprus, tí nesúhlasili. Grékov už USA v otázke rozmiestnenia zbraní radšej nevyzývajú. Poliaci sú dlhodobí spojenci USA a ČR má s USA tiež dobré vzťahy. Účinne by tie základne museli byť asi v každom štáte EÚ, aby mohli byť rakety vystreľované celoplošne … v Turecku sa zachytí signál, v Grécku sa upresní a potom 7 rakiet jednu 100% zlikviduje (obrazne opísané), lebo takto to je len o tom, že ochránené budú tak max. štáty naľavo od ČR+PL. :bulb:

ani tie nie su ochranene. vyplyva to z povahy drahy ICBM.

keby boli na cypre rakety, tak by ochranili maximalne nemecku, a ani to som si neni isty.

ale rakety v polsku ochrania ledva britaniu.

kazdopadne sa USA podaril husarsky kusok, zasadit klin do europy. EU je bez tak slaba, ale tymto ju rozhadaju a oslabia a to je ich cielom.

Ale ja hovorím o hrozbe z Iránu a z Iránu raketa zatiaľ do Nemecka ani Británie nedoletí.

a to je ta pointa …ze ten stit je jednoznacne proti rusku … a aj keby mali iran/korea ICBM schopne doletu do europy, tak by ten stit bol prd platny.

USA a Rusko ? Ani jeden nevyhrá, obaja prehrajú a obaja to vedia.

nie, konkretne v tomto prehra europa…

Myslíš ? Tak ja sa asi zase vrátim, odkiaľ som prišiel … v každom prípade EÚ je v strede, ale USA NATO sa podporí a planéta sa zlikviduje.

nemyslel som doslova, ale po ekonomickej stranke. aj ked v konecnom dosledku to je iste.

ziadne raketky lietat nebuud, tu ide o ekonomiku.. tak sa teraz podrobuju krajiny :slight_smile: