aquila,
OSSR (Ozbrojené sily SR, ASR - Armáda SR už zanikla) majú vo výzbroji 5 ks Humvee … je to dar americkej armády pre našich vojakov v Iraku. O ďalšie kusy má naša armáda záujem, ale neviem o tom, že by už boli kúpené. Avšak Humvee sa radarovou úpravou SR nemá.
Aligátory. Naša armáda má len niekoľko kusov týchto strojov, podobne aj polícia. Armáda má záujem o ďalšie, ale funguje to tak, že je to síce dobrý stroj, ale nie sú peniaze a kupuje sa len toľko, aby daná firma bola nad vodou. Inak je záujem o tieto stroje aj v zahraničí, ale nie je to zatiaľ výrazné.
S-300. Armáda mala vo výzbroji 2ks cez deblokácie z Ruska. Bolo to kritizované NATO, aj to je kritizované doteraz. Môj názor je ten, že je to skutočne veľmi dobrá zbraň - nie som si istý, ale 1ks už nie je. A nebude ani 2. časom. Jeden zostal na 100% a mal by byť umiestnený v Martine, ale vzhľadom na dôležitosť tejto informácie si tiež nie som istý.
Húfnica Zuzana. Veľmi dobrý stroj medzi svojimi “druhmi” vo svete, podobný príklad ako aj Aligátor.
Ženijné vojsko reprezentuje SR s odmínovacím kompletom Božena po celom svete.
Letectvo. Nadzvukové letectvo disponuje stále funkčnými Mig-28, ktoré boli a sú stále opravované. Ja si tiež myslím, že je to správny krok. Využiteľnosť je skutočne minimálna vzhľadom na rozlohu SR, ale potrebné to je vzhľadom na možné teroristické útoky. Podzvukové letectvo by potrebovalo investície, ale realita je taká, že sa uprednostňuje udržiavanie stíhačiek. Vrtuľníky. Tu je situácia v stredne dobrom vývoji … je tu snaha modernizovať spolu s ČR a Poľskom, ale tento projekt stále nejako nevychádza. Stav vrtuľníkov je relatívne dobrý, no bolo by potrebné investovať aj tu. To, čo SR chýba, sú dopravné lietadlá.
Tanky. SR by potrebovala zmodernizovať svoje tanky T-72 ak sa nemýlim, avšak stále nie je dosť peňazí na tento účel.
…
Takže, aquila, technické vybavenie OS SR nie je v dobrom stave, to je proste fakt. Dôvod č. 1 sú peniaze. Relatívne dobre sa hospodári a je tu snaha udržiavať jednotlivé zložky našej armády v dobrom a funkčnom stave a SR sa snaží svoju armádu profilovať viac na ženijné a záchranné práce.
Ale peniaze chýbajú vo všetkých oblastiach vojenskej techniky. A potom aj v ďalších ako likvidácia starej munície, investície do vojenských objektov a veľmi pomaly sa tiež formuje sociálna istota našich vojakov.
…
Profesionalizácia. Ja tento krok tiež schvaľujem, ono totiž systém záložníkov zostáva. Okrem toho ja tiež považujem za dobré, že nech je vojakom ten, čo ním chce byť. Druhou stránkou mince je fakt, že armáda bude musieť niektoré svoje “časti” dať do súkromných rúk, čo nie je problém technický, ale finančný, lebo súkromná firma bude musieť zarobiť … ide napr. o stravovanie.
…
A ešte budem reagovať na ČR. Vieš aquila, ČR je väčšia krajina s relatívne silnou ekonomikou a NATO núti takúto krajinu, aby mala svoje letectvo. Museli investovať. Ťažko sa je porovnávať s ČR, SR by sa mala porovnávať s podobnými krajinami. V tomto treba byť spravodlivý.
…
Adoas, tvoja stránka má skutočne vo svojom obsahu veľmi veľa kvalitných obrázkov a sú tu aj informácie o počtoch jednotlivých kusov v jednotlivých armádach sveta, aquila ponúkol kvalitnú stránku, predovšetkým s technickými údajmi, tú ja však už poznám. 
…
Na záver ešte malá reakcia na náš zbrojársky priemysel. Kedysi bolo Československo hlavný výrobca zbraní vo svete. Po rozpade federácie SR začala stagnovať, ale veľký dosah na to mali aj niektoré kroky ČR. Nebudem to rozoberať, lebo to bolo a dnes je dnes. Dnes je snaha nášho zbrojárskeho priemyslu preniknúť naspäť na svetové trhy na veľmi dobrej ceste, len to trvá dlhšie. Aligátory, Zuzany, Boženy … toto sa predáva a to je dobre.