Hizballah není členem vlády v Libanonu, ale jde o vládnoucí stranu v palestinské samosprávě. Na území jižního Libanonu má toto hnutí své vojenské základny.
On unesie vojakov z uzemia Izraela a potom ma pravo zasiahnut Sam Hizballah uznal, ze asi urobil preslap. Toto necakal, ja nelegimitizujem pravo Izraela na taku tvrdu odvetu, ale zacal s tym Libanon, vojnu tiez nerozputalo NSDAP ale Nemecko
Teroristi uniesli vojakov, nie vláda. Každá nacionalistická strana má svoje tvrdé časti - aj SNS aj SMK (Durayovci). Ale rozhodnutia robí predsedníctvo ako celok a tak to treba aj posudzovať.
Izrael okrem iného zlivkidol v Gaze jedinú elektráreň a týmto krokom nemá 600 000 ľudí ani elektrickú energiu ani vodu. Porušenie základných ľudských práv, porušenie vojnových dohôd - útok na základnú infraštruktúru, útok na objekty civilistov.
Dnes 1 km od slovenského veľvyslanectva dopadla bomba …
Koksolam, nehnevaj sa, ale Izrael na toto právo nemá a žiaľ si Izraelčania pocítia, čo to je byť v krytoch. Poznám tvoj negativistický názor na “žitie viacerých rás spolu” aj na Arabov atď. a preto ak so mnou nesúhlasíš, v poriadku, ale nerozvádzaj to do detailov, lebo sa nezhodneme a pohádame.
Toto je veľmi citlivá téma. Obrazne povedané, keď budem z nejakého presvedčenia vystreľovať rakety zo záhrady rodinného domu na iný štát,jeho armádu, alebo civilistov, môže sa stať, že môj dom aj s deťmi,ženou,poprípade ďaľšou rodinou bude vojenským útokom zničený. Potom si zavolám TV a budem bedákať do celého sveta, ako sú zabíjané nevinné ženy a deti. Že boli vlastne mojimi živými štítmi, o tom ani slovo.
Je to zjednodušený príklad, ale ja tu vidím podobnosť s tým čo sa v tomto regióne deje už dlho.
Izrael se řídí heslem: “Už nikdy nebudeme jako ovce”. Toto heslo vychází z prožitku holocaustu. Docela chápu Izrael a jeho vojenské operace.
Proč Libanonská vláda ještě neozbrojila Hizballáh, když jeho odzbrojí schválila Rada bezpečnosti OSN. Toto svědčí o schopnosti libanonské vlády vládnout a prosazovat mezinárodní právo.
Aké právo má Izrael na ničenie diaľnic, ciest, telekomunikačných zariadení, hotelov, bytov, domov v Libanone
Nech útočia na teroristov - na miesta, kde boli odpálené rakety.
Aké právo má Izrael zničiť jedinú elektráreň v pásme Gazy, čo spôsobilo výpadok nielen elektrickej energie, ale aj netečenie vody pre 600.000 ľudí. Aké právo má Izrael robiť nálety na nemocnice, ministerstvá
Na toto mi niekto dajte odpoveď.
Všeobecný a základný problém je v minulosti - umiestnenie nového štátu Izrael bolo zlé, ale keď už mal vzniknúť Izrael, tak mal vzniknúť aj samostatný štát Palestína, pretože tu je základný problém.
Izrael nikdy nevyhrá nad viac ako 10-tkou štátov, podobne ani tieto nevyhrajú nad Izraelom a nie je to ich problém - je to problém celej planéty, lebo tu majú svoje záujmy tak USA ako aj EÚ, následne Rusko a napríklad aj OSN.
Dnes je to 13 rokov odo dňa, kedy v Somálsku bola zmarená mierová misia USA s cieľom posilniť právomoci miestneho obyvateľstva v oblasti zásobovania humanitárnej pomoci.
Presne 3. októbra 1993 bolo nasadených 120 vojakov dvoch druhov špeciálnych jednotiek armády USA bez konzultácii s OSN, aby zajali hlavného miestneho vodcu s menom Aidid v hlavnom meste Mogadisho, ktorý vyhlásil OSN a jej jednotkám prítomných v Somálsku, vojnu a všetky potraviny, lieky a ďalší materiál si nechával on a jeho ľudia.
Misia v podobe zajatia vodcu bola splnená, nevrátilo sa však 19 vojakov po tom, ako sa povstalcom podarilo zostreliť vrtuľník Čierny Jastrab. Armáda USA chcela posádku vrtuľníka zachrániť a nastali tvrdé boje o celé hlavné mesto. Pôvodné 4 skupiny (hlavná kolóna, náhradná kolóna, pomocné vojenské jednotky paralelne v meste udržiavajúce dve náhradné trasy) sa rozpadli a nastali problémy v podobe znepriateľeného celého mesta Mogadisho.
Letecká podpora slúžila na zaistenie okolia sídla Aidida a na podporu prechodu vojenskej kolóny.
Postupne boli zapojené všetky krajiny OSN prítomné v Somálsku, aby upokojili situáciu.
USA sa po tomto incidente zo Somálska stiahli a nepokoje tam sú dodnes. Na túto tému bol aj natočný film Black Hawk Down.
Misia namiesto trvania 3 hodín trvala nakoniec takmer 16 hodín. Pri nepokojoch zomrelo min. 600 povstalcov Aididovej skupiny a ďalších min. 200 nevinných civilistov. Straty USA boli v podobe 19 mŕtvych a 2 ťažko ranených vojakov.
Takéto vrtuľníky boli nakoniec zostrelené 2ks. Cena jedného v základnej verzii je 8 mil. USD.
Aidid celym menom
Ja som ten film videl, je dlhy a je to original kopia z reality
Cerpas info na zaklade ze ta to zaujima alebo mas nejaky iny dovod, mozes cez IS, ale ze si si spomenul prave v tento den, to asi nie je len nahoda alebo sa mylim
Somálsko trpelo hladomorom, OSN posielalo pomoc, ktorá sa nedostávala všetkým, miestne polovojenské jednotky na čele s Aididom mali cieľ: kto bude s ním, nebude hladovať a hlavne chcel ovládnuť Mogadisho len on.
Keďže sa však pomoc takto dostávala len cca. 10% obyvateľom Mogadisha, tak USA chceli konať. Naplánovali perfektnú akciu, utajenú a chceli Aidida zadržať pre krádež potravín, nelegálne obchody so zbraňami atď. a OSN by nastolilo poriadok znovu tak, aby sa potraviny+voda dostávali znovu každému obyvateľovi.
Tento zámer nevyšiel.
Film som ja videl 2x a mám ho na videokazete, ale nepozerám ho. Film bol natočený v štáte Maroko v Afrike.
18 vojakov zomrelo priamo v akcii, jeden až neskôr podľahol zraneniam.
Môj názor: Somálčania nepochopili, že ide o ich dobro, odniesli si to hlavne nevinní civilisti a samozrejme aj Aididovi stúpenci, sám Aidid bol zastrelený v podobných prestrelkách v r. 1996, čo si vychoval, to mal. Po tomto sa prakticky USA stiahli z Afriky úplne.
Pôvodný počet nasadených vojakov: 88, neskôr sa rozšíril počet o ďalších 4 (letectvo) a po tom, ako sa zrútil prvý vrtuľník, tak bolo nasadených ďalších 28 vojakov. Cieľom bolo zachrániť posádku. Boj o čas. Až po viac ako 10 hodinách boja sa ostatné krajiny OSN dozvedeli, čo sa vlastne deje a vyslali na pomoc ďalších vojakov a snažili sa vyhradiť priestory pre ranených, avšak vojaci OSN neboli neboli na takéto niečo pripravení, takže aj táto pomoc prišla oveľa neskôr ako bolo potrebné … pri tejto akcii boli zverejnené v priebehu 12 mesiacov všetky informácie, bola tu nespolupráca medzi jednotlivými krajinami OSN, každý si robil poriadok len na svojom území (prístav, letisko, rozdávanie potravín, zásobovanie atď.), ale nebola tu spolupráca. Na druhú stranu USA neoznámili žiadne zámery a konali na vlastnú päsť a až po ten nešťastný zásah (z RPG) vrtuľníka bolo všetko v podstate v poriadku.
Geograficky a matematicky: Proti 120 vojakom vybavených najlepšou technikou a vybavením, ktorí boli perfektne vycvičení: Delta Force, U.S. Army Rangers stálo celé hlavné mesto Somálska, čo je 750 tis. obyvateľov (10% Somálska).
Dnes sa snaží odtrhnúť územie, kde sa dá uživiť v poľnohospodárstve a nie je tu príliš zničená infraštruktúra, tzv. Somálska Zem, OSN toto územie za samostatný štát zatiaľ neuznalo.
Trsoku by som mozno rozisril informacie z prvej ruky, osobne skusenosti kamosa. Ale vzhladom na niektore detaily, nemozem ani cez IS. je to trosku sirsie ako to vystihol Dy, ale bohuzial najblizsich 50 rokov niektore podstatne detaily nebudu zverejnene, vivat echelon, skoncil som, nebude ani vysvetlenie a ani IS
Trošku by si rozšíril, ale … nerozšíriš, lebo je to citlivé. Už ja som uviedol niektoré informácie, ktoré nie sú štandardne k dispozícii a čo sa týka “prvej ruky” je lepšie nebyť prvý v týchto témach, viac máš v IS.