na tvoju otazku:
ano, je mozne, kazdy admin svojej stranky vidi, ked si online… zalezi, ako ma spravene logovacie subory a ako vyhodnocuje status prihlasenia, a ako sleduje aktivitu co tam robis
nie, admin jednej stranky nevie zistit, ake este ine okna mas otvorene na tvojom PC, ale vie zistit, odkial z ktorej stranky (z akejho linku, z akej adresy) si na jeho stranku prisiel…
je moznost, aby admin nazrel do tvojho PC, ale to by si musel nastavit ty sam na svojom PC povolenie roznych programov a sluzieb.. napriklad RemoteDesktop, alebo VNC, alebo rozne zdielania plochy a dat, priecinkov a pod… v kazdom pripade, bez tvojho vedomia a povolenia (aspon prve povolenie) to nepojde… ale zas, taketo nastroje ktore umoznuju dialkovy pristup vyzaduju aj rozne presne definovane adresy (staticka IP, nainstalovany alebo povoleny softver, sluzby v operacnom systeme a pod)
zaujimave.. chcel som hlasovat v ankete a nedalo sa mi.. je uz uzatvorena?
v kazdom pripade par mojich slov…
doma mam legalne MS WIN XP.. nieze by som povazoval tento SW za dobru kupu, ale aspon jieco legalne a pravidelne platane diery… ale v uvahe je prechod na LINUX, ak sa vyriesia problemy s emulaciami WIN (potrebujem WIN aplikacie aj doma aj v praci, nie je alternativa k LIN)
v praci legalne MS WIN XP resp. WIN 2000, aaaa, este by som niekde nasiel aj stare WIN98…
server je GENTOO linux
postovy server bezi na staruckom PC a tiez s XP
aaa, jasne, tema je uz uzatvorena… ved uz mame iny rok..
preco sa neviem tak rychlo prehodit na iny rok? preco pletiem pracu na dialnice.info? (v praci sme este v uctovnom roku 2006, takze kazdy druhy datum co pisem je rok 2006 a nie 2007)
Ak sa surfuje po www strankach, tak to nacita stranku a viac so serverom nekomunikuje, cize server nevie zistit, ci si po 3 sekundach stranku zavrel, alebo to citas uz 5 hodin.
Ale ak zoberiem do uvahy ActiveX a Javu, tak si viem celkom realne predstavit, ze moze pri nacitavani stranky zistit odkazy v inych oknach. A cez Java Script si viem predstavit, ze by tieto informacie aktualizoval kazdych x-minut.
A ked si zoberiem do uvahy chyby v IE, tak vhodne upravena stranka vie dokonca nacitat akykolvek subor z pocitaca na server - teda napr. aj subor, v ktorom je ulozena v pocitaci vsetka posta, teda vsetky maily. Blbe, ze?
skuste demonstraciu, ktora je ale stara (IE v.5.0), ale podobne su aj pre nove verzie, len sa mi to nechce hladat. alt-f4.cz/clanek.php3?clanek=exploder
Ak nebude v prehliadači chyba, tak nie. Klasickým spôsobom sa dá zístiť len, z ktorej stránky si na tú ktorú stránku prišiel. (Nie som si celkom istý, či to tak bude aj za použitia ActiveX komponentu. Ale to je vec, ktorú by som v žiadnom prípade nedoporučoval povoliť.)
Čiže:
a) administrátor je schopný zistiť len čas, kedy si stránku načítal. (Mohol by to obísť, tak, že do stránky dá refresh na nejaký interval a teda sa stránka znovu načíta po nejakom časovom nastavení. Čiže ju bude načítavať, kým ju nezatvoríš, alebo neprejdeš na inú stráku, prípadne mu refresh nezakážeš.)
b) Ak nevedú na server, ktorý majú možnosť sledovať, tak nie.
Všetky ostatné možnosti by mali byť iba využitím nejakej bezpečnostnej chyby v prehliadači.
Ale to bola rýchla odpoveď, ďakujem vám všetkým a dopĺňam ďalšiu otázku, ktorá ma trápi dlhšiu dobu:
Ako je možné, že z jedného počítača nie je problém písať príspevok aj 2 hodiny a bez problémov sa odošle a z druhého to po 20 minútach písania keď stlačím odoslať, tak ma to odhlási a samozrejme príspevok ide do stratena … a niekde to je obmedzenie na hodinu … kde sa to dá zmeniť
Lebo potom som donútený dlhšie príspevky písať vo worde …
Ak sa nemýlim, je to takto: pokiaľ pri prihlasovaní nezačiarkneš Automaticky prihlásiť si po definovanom čase odhlásený (tzv. vyprší platnosť cookie súboru, v ktorom má prehliadač poznamenané že si tam) a musíš sa prihlásiť znova.
Tak túto verziu by som vylúčil, pretože to nezačiarknem nikdy a funguje to rôzne, ešte aj ten čas je rôzny … toto sledujem už možno aj rok:
na niektorých počítačoch si môžem rozpísať príspevok aj na 3 hodiny a bez problémov sa odošle, … problém môže nastať pri pádu servera (to sa mi neraz stalo a preto takéto extrémne dlhé príspevky píšem už vo worde), ale príspevky, ktoré píšem do hodiny, nepíšem do wordu a bez problémov sa odošlú
na niektorých počítačoch už po max. 25 minútach, keď som klikol na odoslať, tak ma systém odhlásil
na niektorých počítačoch nie je problém 40 minút niečo písať (možno aj dlhšie, ale nie moc, lebo som mal problém na ňom po cca. hodine a pol)
Viem, že som ako u lekára - poviem, len čo vidím a čakám na odbornú radu.
Stefan, to bude potom zavisiet od typu internet pripojenia a od toho aky pc pouzivas, ak si na nejakom verejnom PC je mozne ze za taky kratky cas ta hodi proste akoby offline od servera. Zavisi to aj od typu prehliadaca, s IE Ti neporadim, ten som nikdy nepuzival. Okrem toho dlhsie prispevky naozaj je dobre pisat v textovom editore ako v prehliadaci, clovek nikdy nevie co sa moze stat.
Všetko je to o uchovávaní práve prebiehajúcej relácie. Iný dôvod ako som napísal ma momentálne nenapadá…
Ešte jedna vec: viaceré prehliadače (minimálne Firefox a Opera, neviem ako IE) si pamätajú to čo napíšeš do formulára. Čiže ak sa ti stane, že ťa po stlačení Odoslať odhlási, stačí použiť tlačidlo Naspäť (Back) a zobrazí ti formulár s tvojím textom.
Ešte si vysvetlime, čo je to: IE Skratky v IT ovládam asi ako v železniciach (kde nebyť toho slovníka od JoHnZ, tak som stratený úplne).
Tak som dúfal, že by ste mi to uľahčili, ale vidím, že dobre robím, že to píšem vo worde … lebo ten pocit, keď človek niečo píše dlhšie (hľadanie tabuliek a noriem a podobne, medzitým telefóny atď.) a potom to z nejakých dôvodov sa stratí, tak vtedy by som najradšej zobral kladivo
Dam Ti radu, ak pouzivas IE, tak skus nieco alternativne, vyberumas habadej, Mozilla (aj ked ma teraz nastvali, nie je taka dobra ako byvavala), Opera, Maxthon (ktory ma trosku zhovadilejsiu instalaciu).
Ako spominal Sergej, tam to funguje ze das sipku pset a mas tam aj textove okno, ale nie vzdy, zavisi od typu zabezpecenia pripojenia, tu by to ale malo byt OK
Keď už je reč o IE: odporúča sa (hlavne kvôli bezpečnosti) nepoužívať ho. Používateľom IE by mohla byť najbližšia alternatíva Mozilla Firefox ( mozilla.sk/download/ )
este som sa dozvedel inu vec - ak si kdesi vo firme a pouzivas automaticke nastavenie proxy serverov, moze sa stat, ze pri nacitani stranky ides cez 1 proxy server a pri odoslani formulara sa vdaka automatickym nastaveniam uz snazis ist cez iny proxy a posle ta to do prec
ak si doma, toto by sa ti ale stavat nemalo a staci sa pozriet na tie cookies