Aky operacny system pouzivate pre sukromne ucely???

Realne Microsoft podporuje 75% uzivatelov sveta, ale 25% si nemoze dovolit kupit original. Treba sa zamerat na: 1. udrzanie 3/4 uzivatelov a 2. tu 1/4 znizit napriklad na 1/5 a potom na 1/10 atd. :wink:

Adoas, ono Mrkvosoft tolko ludi nepodporuje, len ho pouziva, to je rozdiel a snahy zvysit pocet legalnych uzivatelov su zbytocne, lebo vecsina ludi nechce platit za nieco, co je vedome predavane ako vadny produkt bez zaruky

Ja som myslel Hlasovanie - nie realitu, nepoznam ako je pouzivany Microsoft - ale je dominantny.

A ohladom dalsich viet - na to je tu konkurencia - vsetko ostatne je nelegalne. :wink:

Koksolam,

ked sa niekomu nepaci nejakyp produkt lebo nie je dobry tak ho nemusi pouzivat ale ked ho pouziva inak nez oficialne tak to je nelegalne.

A konkurencia je tu na to, aby si zakaznik vybral nieco ine ale tu skor plati toto - tito zakaznici nechcu platit za nic. :wink:

Ale praveze toto nefunguje. Lebo MS roznymi praktikami, napr. pozmenovanim standardov a vytvaranim novych, ktore ale taji, nuti uzivatelov pouzivat jeho aplikacie. Lebo napr. DOC subor neotvoris uplne korektne inde ako vo Worde. Takto vyuziva monopolne postavenie, ktore je dosledkom hrubych chyb spred viac ako 20, kedy velke spolocnosti (IBM, Xerox, HP) povazovali za nezmysel, ze by niekto niekedy pouzival pocitac ako PC - teda Personal Computer.

Ale o tom by sa dalo hovorit vela, ale je fakt, ze trh, kde ma celosvetovy monopol jedna spolocnost, sa velmi pomaly naprava z deformacii.

Adoas, predstav si, ze by len jedna spolocnost na svete stavala vsetky dialnice a vsetky standardy by mala patentovane a vyrobne technologie tajne. Premysli do dosledkov, ako by vyzeral trh, kvalita stavieb a aku by mali sancu ine firmy, ktore by sa snazili dostat na tento trh.

kstano,

tak takato situacia uz dnes existuje v niektorych statoch sveta - aj vyspele aj chudobne. Ale tie vyspele len v ramci svojej oblasti.

Samozrejme ze monopol nie je dobry, pretoze potom konkurencia nema ziadnu sancu na uspech a konkurencia znamena zlepsenie kvality - hlavne toho monopolu.

Nakoniec aj v SR je monopol podla mna na vystavbu dialnic a tym monopolom je najvacsia slovenska stavebna firma a este keby som zaratal skupinu do ktorej patri tak nie je o com diskutovat a presunul by sa monopol este aj do inej krajiny. Aj v Rakusku je monopol hlavne jednej rakuskej firmy. … a nie je to spravne a dobre - je to ochrana statnych zaujmov, ale skor neprospech. Pretoze tam kde je konkurencia tak tam su skutocne nizke trhove ceny (teda nie nizke z takeho pohladu ze “domaca” firma v “svojom state” stavia lacno lebo niekde zase stavia draho).

Ale potom by sme mohli diskutovat o tom, co je to monopol:

1. Je to taka firma, ktora ma na trhu (teraz je jedno ci len 1 stat alebo cely svet) viac ako 50% podiel :question:

2. Alebo je to taka firma, ktora ma na danom trhu najvacsi podiel (aj 30% moze byt najviac, ked dalsi maju max. 10%) :question:

V tom 2. priprade je monopol velmi rozsireny. V tom 1. pripade sa to tazko posudzuje, pretoze prave stavebny trh je dnes o vytvarani roznych velkych skupin - a potom 2-3 velke skupiny dokazu ovladnut aj 150 statov sveta - ale realne je to cca. 500 firiem.

Monopol by nemal existovat - len v pripadoch ako je statny monopol pre rozhodujuce pravomoci v energetike, zbrojarstve - to ano. :wink:

Beriem Adoas, v stavebnictve mas radovo vacsi prehlad ako ja. Ale v softverovom priemysle je par fenomenov, ktore vyrazne napomahaju monopolu. Napriklad standardy - predstav si situaciu, ze by 99% dialnic bolo postavenych podla standardu jednej firmy a ta by nedovolovala pouzivat tento standard inym firmam. A auta by vedeli jazdit len po cestach pouzivajucich tento standard - pre ine cesty by museli mat nejake dovybavenie. Je to priklad pritiahnuty za vlasy v pripade stavebnictva a cestnej dopravy, ale v pripade softveru je to bezny pripad, ako znevyhodnit konkurenciu a vytlacit ju z trhu - presne takym sposobom vytlacil MS napriklad Netscape a ziskal dominantne postavenie s Internet Explorerom, to iste v pripade kancelarskych aplikacii, …

A preto nie je pravda, ze mas slobodu vyberu. Jednoducho si prinuteny pouzivat produkty MS. A aj o tom boli sudy s MS, ktore prehral. Len je to tazky boj s tak velkou firmou a ide to pomaly.

Este poznamka, co je monopol. V pripade MS je to 99% v pripade operacnych systemov - to je cislo, pri ktorom nema zmysel diskutovat, ci ma alebo nema monopolne postavenie.

kstano,

to sa neda predstavit si, pretoze dialnica je cast 1. ale auto je cast 2. - takze sa to neda takto porovnavat.

Este sa mozeme zamysliet nad tym, kde je aky druh monopolu a v takom pripade to ja skor vidim tak, ze je tu EU, USA, Japonsko a Kanada ktory rozhoduju co sa bude akym sposobom stavat na celom svete. Teda nema vyznam “bojovat” proti 10 firmam z EU, 10 z USA atd. - ale skor zmenit legislativu v USA, EU - ale zase je to o tom, preco by mali Americania stavat dialnicu v EU a naopak - ale ked ide o “nejaky” stat z Afriky, tak sa USA a EU spoja a stavaju spolu s 3. firmou z Afriky nejaku cestu.

V takom prípade aj Adoas je tu monopol. :stuck_out_tongue:

Ako to myslis :question:

Vtipne, že tu máš najväčší počet príspevkov, aj obrázkov. Obrázkov 30% zo všetkých. A príspevkov … to je škoda písať, lebo za 11 dní, ich bude o 200 viac. :stuck_out_tongue:

Ja to nesledujem kolko tu mam foto a takto som nikdy nepocital. Ja ale mam foto hlavne z dialnic vo svete - a tym nemam monopol lebo nemam foto z dialnic v SR. :wink:

O pocte prispevkov viem, ze nie je maly ale klesa mi ten udaj o pocte poslanych za 1 den, nestiham na tomto forume castejsie reagovat a nestacim sledovat nove prispevky. Takze som tu menej - ale mam najviac prispevkov - ale menej ako Caesar a teraz otazka: prekazam :question: … Nikto nikomu nezakazuje pisat viac prispevkov, ja sa niekedy aj pomylim a som nepresny - hlavne ked sa pytam a zakladam temy o dialniciach v SR. :wink:

Adoas,

Caesar má menej príspevkov ako ty. Ale to je detail. Mne neprekážaš. Ja len konštatujem, že istým spôsobom si tu aj ty monopolom podobne ako bol Caesar. A zmeniť sa to dá len tak, že by niekto napísal viac príspevkov ako ty, alebo že by viacerí mali takmer toľko príspevkov ako ty, čo nie je pravdepodobné, pretože to by toto fórum muselo zasahovať na viac štátov, aby tu bolo o čom ešte v krátkej dobe písať. Potom je tu aj druhý spôsob a ten je nájsť témy, kde nie je ani zďaleka jednotný názor a tam sa hádať, ale tomu sa zase veľa užívateľov, čo tu viac píšu, vyhýba a tak len výnimočne pribudne nejaká super informácia zo zákulisia. Ale radšej naspäť k počítačom. :stuck_out_tongue:

Inak ani to prilis nesledujem ale pokial viem tak MS prehrava s EU a bude musiet platit obrovske pokuty. Alebo sa mylim :question:

Ano, prehral uz viac sporov, dokonca MS v rozpocte vzdy rata s prehratymi sudmi a odskodnym (mozno tak robia aj ine velke firmy, neviem). Najnovsie je podana zaloba:
http://www.zive.sk/h/Bleskovky/AR.asp?ARI=116386
Je v podstate zhruba kvoli tomu, o com som pisal v predoslych prispevkoch v tejto teme.

Neviem ci sa s tym da pocitat. Snad len ked uz tie firmy maju aktualne problemy takehoto charakteru ale inak sa to riesi potom cez rezervy atd. :wink:

Som sa nepresne vyjadril. Oni do svojej strategie zapocitaju cenu prehrateho sudu, inymi slovami si dopredu zrataju, kolko na tom ziskaju, kym zacne a prebehne sud minus neklady na prehraty spor a ked im vyjde tucne kladne cislo, tak do toho idu.

Tak ale to je potom o niecom inom. :wink:

Dám svoju otázku sem:

Predstavte si situáciu, že som na www.dialnice.info . Okrem toho mám otvorených ešte 6 ďalších okien so 6 inými stránkami a k tomu aj okná pre niekoľko dokumentov vo Worde a Exceli, prípadne ešte nejaké okno naviac (hudba, …) a ja sa pýtam:

Je možné, aby jednotliví adminovia každej spustenej stránky dokázali:

a) zistiť, či som práve u nich online ?
b) zistiť, že ktoré stránky mám ešte otvorené ?

Ďakujem.