Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

Aj cez znacnu cast ZA a cez Lubochnu/Hubovu s vynimkou asi 400 m je 50-ka. Takze je kvazi jedno, ci ide o prietah, kazdopadne ides cez obec. Uz aj na Kralovany-Hubova bezne vznikaju pomale kolony.

hej, stupnu intenzity, nehoda pod Strecnom kazdy den… Andrej spocitaj si dnesnu usporu casu pri prejazde usekom DS-Turany a Hubova-Ivachnova rychlostou 110kmh, priemerka sa zvysi z 65 na 80, co je radikalne zlepsenie.

Velka uspora je aj na obchvate Ziliny a Presova, ale tam je nizky presun premavky a vysoka cena. A najhorsie je na tom usek Kralovany-Hubova, kde su sice 3 obce a nizka rychlost, ale bohuzial velmi vysoka cena dialnice a celkovo nizke intenzity.

aj v obciach sa da zvysit rychlost ak cesta zasahuje obec len okrajovo.

inac neviem ci si niekto este pamata tento prispevok

celkovo ZA strazov-ivachnova 70-75 min. priem. rychlost ledva cez 60 km/h. poloha vozidla zaznamenavana kazdu minutu dava moznost vypocitat usporu na novych usekoch. prejazd ds-tur trval 15 min. a hub-iva az 20 min. pri priem rychlosti 120 na ds-tur to bude 8 min. a hub-iva pri priem. 110 to bude tiez 8 min. dokopy 16 min. cize uspora 19 min dokopy. cize priem. rychlost ZA strazov-ivachnova bude cez 80 km/h.

strazov-ds a tur-hub je cca. 40 km. cize na 4 pruhovom privadzaci strazov, cez lavobreznu, pod strecnom, a aj pri kralovanoch by sa muselo jazdit suvisle najviac 40 km/h aby bol efekt 2 ds-tur a hub-iva “anulovany”. nech sa nikto nehneva ale to je sci-fi.

este k intenzitam, moldavska, KE-LC je 150 km a podla nedavneho prispevku trvala cesta 110 min. co je 82 km/h priemer. intenzity su pritom slabe. ZV, neresnica-LC trva 45 min. co je priem. rychlost ledva cez 70 km/h.

To je za idealnych podmienok a nepredpisovo. V dazdi a pomerne predpisovo bol cas KE-ZV zhruba 2:48-2:50 (viewtopic.php?p=124436#p124436 odpocitat 8-10 minut, co je cas od zaciatku cesty po Moldavsku). Cize priemer 75km/h, slusny vysledok na medzinarodny tah.

No neviem, bajocko som to pomeral na Google Maps, obchvat ZA cez Lavobreznu ma cca 8km, z toho 50-ka je tak na troch km. Zvysok je 70 alebo 80.

Ano, cca 3,5 km 50-ka, 2 semafory. K tomu 70-ka aj pri zjazde z D3 aj v smere od Strecna asi 2 km pred zaciatkom ZA. Cize ani zdaleka nejde o obchvat, ale skutocne o privadzace do mesta.

5 km/h robi na 200 km 10-15 min. za “magicku hranicu” povazujem 2,5 hod cize priem. 80. zaujimave ze v dazdi bola aj na KE-LC priem. 78 km/h kde vacsinou nie su ani 10.000 intenzity. a na LC-ZV bola rychlost ako na ZA-RK.

No a teraz urobíme čo ?
R1 je šmýkľavá a zasnežená, poďme, nadávaj DrX aká zlá trasa to je, lebo je tam sneh :slight_smile:

Na západnom Slovensku sneží. Spôsobuje to problémy v doprave. Šmýka sa aj na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Na šmykľavých cestách sa už stalo niekoľko dopravných nehôd.

natankuj.sme.sk/c/6190216/najma- … smyka.html

Dalšie hlásenie zo severu, cesty naďalej zjazdné prevažne suché, pri vysokých intenzitách sa sneh hneď roztopí a cesty vysušia. :laughing: cez juh by som v živote nešiel, jedine sever, lebo sa potrebujem dostať zo ZA do LM :smiley:

Predvčerom ukazovali na v tn na joj-ke niekoľko nehôd spôsobených poľadovicou pri Lučenci a Rimavskej Sobote.
Nemá význam to sem pastovať, tak ako nemá význam sa hádať so slepým o farbách. Sú tu táraninky o teplých južných
krajoch Slovenska zo serveru blizsienaokolo, ale prax je proste iná. Pri ceste zo západu na východ alebo naopak si pozriem
dopravnú situáciu na cestách, obmedzenia, stav vozoviek, prejazdnosť. Bezpečnosť a plynulosť jazdy to sú kritériá pri mojom rozhodovaní,
najmä pri dlhšej ceste.

fh + 1bod,

darmo krutite jak hadi. aj teraz je podla zjazdnost.sk/map/view.html sneh na ceste len na “hlavnom tahu” okolo martina.
fh, presne tak ako si to napisal to aj rob. a ak si k tomu urobis objektivnu statistiku (tzn, ze si podla takto definovanej situacie budes mat aspon takych 50x vybrat, ci ist severom alebo juhom), zarucene ti kvoli lepsej klime, nizsich polohach, a v zdialenosti od vysokych hor (v ktorych sa casto udrziavaju zrazkove mraky) vyjde castejsie, ze je bezproblemova juzna cesta (o tom, ze este ovela lepsia je cesta cez BP nehovoriac). ale, komu niet rady, z toho bude uz len hajslovak…

Nechcel by som sa nikoho dotknúť, ale naozaj je rozdiel cestovať severom alebo juhom. dnes som absolvoval trasu BA-ZV za hodinu štyridsať, bez väčších problémov a podľa tachometra aj tabuli na moste dĺžka 180km.
Cesta ZV-US. Steel KE-Šaca (190km) bola za ďalšie dve a pol hodiny, nakoľko mnoho vodičov jazdilo za kamiónmi, vytvárali kolóny, lebo zneisteli pri predbiehaní za sneženia. A asi aj poniektorí okresní cestovatelia mali ešte letné gumy. Takže pre tých, ktorí porovnávajú juh a sever z hľadiska snehu, môžem len napísať toľko, že južnou trasou je viac priemerných teplejších dni oproti severu, takže aj menej problémov s údržbou. Pre tých, ktorí sú zaťažení len na intezitu a postačuje vraj len pár obchvatov môžem tlmočiť, že nie je to až celkom tak, lebo dvojprúdová cesta je oveľa bezpečnejšia a netreba sa strachovať o to, že možnosť predbehnutia je len v určitom úseku.
Nakoniec dodám, že je jedno či tu je ten alebo onen politik. Dávno už mali byť obe ťahy hotové a nie dvadsať rokov len špekulovať, uťahovať opasky, nezadlžovať sa a nakoniec sa po ukončení výstavby a prehodnotení zisti, že sa to aj tak preplatilo. Ináč počítam, že južný ťah bude pri tomto tempe hotový asi tak o 15 až 20 rokov, a to už ma budú voziť možno moje deti, hoci, keď sa začala budovať demokracia, ale aj D a R cesty som mal 24 rokov. Ešte horšie bude, ak si začnú robiť spojnice sever-juh na západe SR, potom v strede SR a niekedy až potom na východe SR (viď príkl. D4 a iné príspevky).
Aby som nebol úplne off, tak len toľko, že pre východniarov od BJ cez SB, SL,PO,KK a PP je výhodnejšia severná trasa či už do BA alebo smer Brno,Praha. Pre ostatných východniarov je je výhodnejšia trasa juhom vrátane SV, HN, ML, VT, ktorí majú krátke a dobre napojenie k plánovanej D1 z SO, cez MI a Sečovce do KE a ďalej R2+R1+D1 do BA.
Naj trasa by bola R2+R7 aj z hľadiska ušetrených km ale aj časového hľadiska. No to už pri takomto tempe je veľmi ďaleka budúcnosť aktuálna tak pre moje deti a nie pre mňa. Budovať sa začne aj tak od BA, keďže intenzity sú tam vyššie.

Dovolim si nesuhlasit s predposlednou vetou…pre SV Slovenska, cize HE, SV, ML, VT nie je velmi vyhodna juzna trasa..do KE je to cca to iste ako do PO…od PO sa uz ide na zapad celkom fajn…cesta do KE je ale pre tychto vychodniarov neatraktivna a nie velmi prijemna…lepsie sa ide do PO ako do KE.

Cesta v západ-východ nie je o štatistike, ale o konkrétnej situácii v deň, keď cestujem, že ty DrX do toho ťaháš nacionalizmus je paranoja, mňa tieto kydy skutočne nezaujímajú, kto býva v okolí trasy ktorou sa pohybujem ,ale plynulosť premávky a bezpečnosť jazdy v čase, kedy cestujem. Na priemerné teploty sa môžem vieš čo.
To je o pragmatizme a nie o predsudkoch.

Na tomto príspevku ma najviac zaujali dve zásadné veci: 1.) že či DrX znamená DoktorX a 2.) či hajslovak znamena hejslovak alebo hajlujúcislovák.

Po týchto zásadných otázkach ma zaujali dve bezvýznamnosti: 1.) keď je teda južná vetva štatisticky statočnejšia (klimaticky) tak prečo neuľahčiť najprv severnú vetvu, ktorá je nestatočnejšia (klimaticky) a 2.) (marginálny problém) prečo nespojiť najprv priemyselné centrá na severe.

Tiež nerozumiem poznámke, že južná vetva je už vlastne vyriešená cez BP (zrejme Budapešť); prečo teda preferovať daľšiu južnú pararelu.

DrY

Áno, je to jedno či tu je ten alebo onen politik, lebo fundament je v niečom inom; je to o zdrojoch a stratégii čo a aká alokácia zdrojov prinesie. Pravdu máš v tom, že, citujem Financial Times na adresu ČR (zdanlivo som off-topic, ale podľa mňa platí pre celý postkomunistický region vo všetkých sférach), “vládne elity drancujú verejné zdroje”. Tj. keby výstavba diaľnic prebiehala od začiatku hospodárne, mohli ste/sme byť ďalej. Ani ČR nedokázala za dlhé roky zásadne pokročiť v realizácii severného paralelného spojenia Praha-Ostrava, ktoré by významne uľahčilo niekedy šialenej situácii na českej D1.

ja sa priznam ze PO-HE nepoznam, viem vsak ze prejazd kvaziobchvatom KE je urcite lepsi ako prejazd PO a cez dargov sa ide 2+1 a 1+2 kym kapusany-sol patri do 10 najnebezpecnejsich ciest. petic je znamy kopec na celom Sk. myslim ze je to na zvazenie.

Je to na zvazenie, ale ani cesta medzi VT a Hriadkami resp. Secovcami nie je ziadna slast (velmi zle parametre), navyse sa dostanes len na I/50 do KE, kym od PO mas uz dlhe useky D1. A z okresov BJ a okolie uz vôbec nie je o com rozmyslat. Useky Meng.-Jan, Svinia-PO a PB spravili cestu na zapad severom podstatne pohodlnejsou.

Ale ma aspon 2 pruhy a suvisly povrch :slight_smile: KE-HE sa zvykne jazdit skratkou po cestach 3.triedy okolo Secoviec a Vranova, ktore su sice prazdne, ale uzke a klukate, takze aj tak je to pomale. Tejto trase by velmi by pomohol aspon poloprofil D1 od Dargova po I/79 a JV obchvat Vranova. Ja osobne mam radsej cestu cez Michalovce, ale ta je zdlhava kvoli velkemu mnozstvu prejazdov cez obce.