Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

s tymto suhlas. KE a PO su 2 veci uz len preto ze blizsienaokolo do KE & zemplina neplati pre saris. otazne su len okresy VT, HE a SV. Andrej, D1 bude aj tak blizsienaokolo. a to najvacsio km uspora je hp-ll a nie visnove samo. useky tendrovane za figela tusim nemaju ani 10 km usporu.

okrem sorosky ma velmi zly parameter usek pri batke, vdaka nezaujmu vazneho aj figela o tento usek R2. to je vsetko. stupanie/klesanie sorosky ma 22 km lebo na vrchu je planina. z toho 300 m prevysenia uber lebo to nie je pravda. ono ked hlasia problemy na prechodoch tak soroska je spominana najmenej. a ja radsej si pretrpim tych 5 min. 22 km stupania/klesania ako ist desiatky km va vacsej nadm. vyske co je riziko samo osebe.

Soroska presne 300 m od juhu a 200 m zo severu. Z juhu je strmsich 250 vyskovych m. Soroska je spominana najmenej, ale zaroven je tam priemerna rychlost takmer vzdy velmi pomala. Aspon z mojich skusenosti. A je to samozrejme aj o osobnych pocitoch :slight_smile:

D1 od KE bude vzdy dlhsia, o tom niet ochyb. Po kompletizacii D1 vsak bude oproti dnesku kratsia o 20 km, to je tiez fakt.

Poznam ludi, co jazdia z HE,SV,VT a okolia do BA stale jznou cestou, cize I/50, ale nie je ich vela a dnes tadial jazdia uz asi len preto, ze su nauceni, ale vacsina jazdi I/18, resp. D1.
Useky od PO na vychod, resp. od KE na vychod, to je hudba buducnosti, vieme, ze SO PO, resp. usek Bidovce-Dargov mozno v najblizsich 10tich rokoch,ale to sme zasa na tom istom, cize podla sympatickosti usekov, volim trasu PO - HE,VT,SV a teda,severnu trasu.
A pre tieto okresy zo SV Slovenska stale plati, ze najkratsia i najkrajsia /myslim prirodu a pod./ cesta do hlavneho mesta je cez Certovicu. :slight_smile:

Prosím Vás, nezabúdajme, že po ceste jazdia aj kamióny, nie len osobne autá. Tie kamióny určite nechodia len z BA do KE, ale smerujú aj z ČR, A, H… a tam nie je čo riešiť. Buď ide vrchom, alebo cez Budapešť. Pri tomto smerovaní riešiť Sorožku, Donovaly, alebo Čertovicu nemá zmysel. A riešiť nadmorské výška na SK je tiež riadna haluz, tak ako zaveje raz za čas auta na severe, tak isto ich už zavialo aj pri BA. Čiste teoreticky by sa tu dalo baviť o nákladoch na údržbu. Relevantný názor na výhodnejšie trasovanie by možna bol názor kamiónistov, neviem si predstaviť aby sa niekto trepal pri uzavretej Čertovici, ako to tu niekto navrhoval cez vernár… veď to by bola pomaly samovražda.

Mas pravdu, nakladna doprava je neoddelitelnou sucastou, ale tak isto je aj kapitolou samou o sebe, nemoze byt zabudnuta, ale tak isto, kadial neprejdes, tam sa netrep…keby sme to tak mali brat, ze ci je zima, ci leto alebo ci fuka vietor, ci prsi, tak sa nikam nedostaneme, to nam ostava naozaj len jedna jedina moznost a tou je I/18, to je potom tato tema zbytocna a teda, kamiony v zime mozu ist len po I/18, resp. po D1, ak nechcu cez kopec.

Pacho, v tejto teme sa bavime o tom ze “akou trasou sa momentalne oplati ist z BA na vychod”.

a este by bolo dobre zrusit to hlasovanie nakolko moznosti su len 3. autor mozno myslel vychodom len PO kraj…

Alebo tam doplnit I/50,boli by to vsetky moznosti, pokial by este niekomu nenapadlo ist cez Hrinovu alebo cez Revucu :slight_smile:
A nazov temy naozaj navadza na velku debatu a rozlisne nazory, kedze na zaciatku je BA a na konci velikansky neskrotny vychod, preto pri debatke specifikujem aspon okresy :wink:

Ano, bolo myslene skor severovychod. Ale diskutuje sa aj o KE kraji, ale preco nie? Zaujimavo sa ta tema posuva v case; a niekedy sa zaujimavo NEPOSUVA v case.

Cize usek od Hybe po Ivachnovu, ktory pri prejazde cez Certovicu pochopitelne vynecham, mi nestrati ziaden cas? Predsa len, vypustim 35 km dialnice…

Ako uz pisal Andrej, cez Certovicu je to o 14 km blizsie, cize uz ti ostava len 21 km :slight_smile: a ak by si mal nieco usetrit na 21 km useku alebo aj na 35 km, tak to stratis v RK, resp. medzi Ivachnovou a vyjazdom z RK smerom na Donly :slight_smile:

Kedze alternativou je aj cesta cez H, cize D2,M15,M1,MO,M3 atd…, pridam par postrehov aspon z casti trasy, ktoru som absolvoval piatok 09.12.2011 tam, resp. nedela 11.12.2011 s5, t.j, BA - BP letisko Ferihegy, cize D2,M15,M1,M0/kusok M5/.
usek ma od krizovatky D1,D2 v BA po krizovatku MO,M4 pri letisku Ferihegy dlzku 220 km, aj cesta tam, aj s5 mi trvala 2 hod, co je priem. 110 km/h, musim sa ale priznat, ze som nedodrziaval MPR.
Cestu tam som absolvoval piatok rano od 3:00 do 5:00
-nasa D2+madarska M15 bola aj tam aj s5 prazdna, stretol som 2-3 auta
-podiel nakladnych aut, resp. kamionov, vacsinou s madarskymi ECV na M1 az M0 bol asi 60%, niekedy aj 6-10 za sebou
-asi 20krat som musel skocit na brzdy, ked sa kamionista rozhodol obiehat 200-100m pred mojim nosom, z toho jeden sa mi ospravedlnil
-madari, o rumunoch ani nehovoriac, maju velmi zlu kulturu jazdenia, zabudaju sa v lavom jazdnom pruhu pri rychlostiach pod 130 a niektori nereaguju ani na blikanie zozadu
-tempomat som teda vypinal priemerne kazdych 5-10 min., kedze doprava bola pomerne husta na tu rannu hodinu
-MO od krizovatky s M1 az po krizovatku s M4 /letisko/ ma dlzku 50 km, na celom useku je MPR 80km/h, tesne pred letiskom je 100ka, ale tento kusok vychodnej MO - betonovy povrch je tak zle spraveny /zrejme im usla technologia/, ze sa citite ako na rozburenom mori :slight_smile:
-cestou tam som stretol jedneho slovaciska s ECV KE

Cesta s5 nedela 17:00 - 19:00
-kamionov pomenej, kedze bola nedela, ale doprava az po gyor tak husta, ze na tempomat som ani nepomyslel

• za gyorom trocha volnejsie a M15 a D2 opat prazdna
    -cestou zasa asi 5krat skok na brzdy kvoli obiehajucemu kamionu
    -zasa jazdili domaci v lavom pruhu pod 130, dokaz o ich kulture znazornuju aj navesne tabule, ktore zakazuju slalom, cize to len potvrdzuju…na tabuliach je obrazok a napis…madarsky, to nerozumiem..ale je aj anglicky DO NOT SLALOM /neslalomuj, ked ti to domaci aj ukaze, ze ho mas obist vpravo lebo toto je jeho pruh..to sa mi stalo minuly rok
    -cestou s5 som stretol 3x ECV DS, 1xPD, 1xNZ, 1xMI a 1xBL, cize potencialnych, ktori tahaju do BA madarskom, bolo 2kusy :slight_smile:

Asi to stale nie je az taka atraktivna cesta pre spojenie BA-vychod

Osobne by som tiez nemenil za nasu I/50.

Na MO /rozsirenie/ som nevidel ziadne vyrazne posuny, asi ich zdrziava most cez Dunaj

len pre zaujimavost dnesny stav:

natankuj.sme.sk/c/6178145/premav … azdna.html

R1 TT-NR zablokovana kvoli nehode, Donovaly klasicky kratkodobo zatvorene, ziadna zmienka o problemoch na severnej D1

Kanky nemam zle skusenosti s kulturou jazdenia madarskych vodicov, vacsina jazdi podobne ako my okolo 120kmh a prilis nezavadzaju. Kamiony obcas predbiehaju, lebo to tam maju povolene.

Od januára 2011 je na maďarských diaľniciach zákaz predbiehania pre kamióny. Podľa mojej letnej cesty cez Maďarsko sa dodržiava menej ako u nás.

Tak ako to teda je? Maju to povolene alebo nie? Nikomu to predbiehanie neberiem, treba sa vzit aj do ich koze, len pisem dojmy, ktore sa mi stale po prejazde M1 vracaju, za posledne tyzdne som dost prejazdil europske dialnice, ale toto, co som zazil na 150 km M1, to je specificke, ako na klaviri, musim povedat, ze ani na slovensku sa mi to tak casto nestava.
Aby som nebol az taky kriticky, tak doplnim, ze M1 je kvalitnejsia a hlavne nie je taka hlucna ako nase dialnice.

Tiez raz za cas prebrazdim europske dialnice a môzem potvrdit, ze v Madarsku je kultura “jazdenia v lavom pruhu” snad jedna z najhorsich. Rumunsko detto, aj ked tam som siel po dialnici len kratky cca 100 km usek. Na rakuskej A2 pri W(4+4 pruhy) nie je pri uplne prazdnej nocnej premavke vynimkou, ak niekto ide v druhom alebo tretom pruhu sprava - vynimkou je, ak to nie je madarska alebo rumunska znacka :slight_smile: .
Naopak, najlepsiu skusenost mam s Talianmi, o ktorych sa pritom hovori, ze jazdia ako blazni :slight_smile:

andrej, to sa netyka len jazdenia v lavom pruhu, v madarsku sa vseobecne jazdi uplne katastrofalne…ja fakt neviem ci ich tam ucia v autoskole pridavat ked ich predbieha ine auto ale jedna cesta cez madarsko znamena zo 5 takychto zazitkov…co ma tam ale najviac vytaca su barani jazdiaci 80 mimo obce a 70 v obci :imp:

v taliansku maju soferi vsetko neskutocne na salame, v lavom pruhu sa ide 130 a auta tak 20 metrov od seba a to nie ze chvilu, ale 300km non stop :laughing:

Kedže chodím často na východ cez Čertovicu/Vernár, pridám aj ja: toto leto pri jednej na ceste z KE medzi Vernárom na Breznom sa mi podarilo 3 krát naraziť na Brezňanca, ktorý potreboval “Blavákovi” dokázať kto je tu doma a kto to tu pozná. Schválnosti pri predbiehaní sa mi “pošťastia” len výnimočne, možno raz za rok narazím na chudáka. Dodnes nechápem, ale viem, že čo červené súkno na býka, to BA značka pre Brezňanca v domácom prostredí :slight_smile:

Aby si sa niekoho nedotkol :slight_smile: Nehadz ich do jedneho vreca :slight_smile: “Patrioti” su na nasich cestach vidany jav asi v kazdom okrese :slight_smile: Ja im len prajem, aby stale dosli stastne do svojho ciela lebo uz som aj nazivo videl, ako pri tychto spominanych veciach dopadli zle. Cize, nech je cestna premavka plynula :slight_smile:
Ale mame tu dalsieho zaujimaveho cestovatela..Cize, dokonca aj z KE cez Certovicu, resp. Vernar? I/50 sa ti az tak nepaci?

Ved v RK nestratis nic. Prejazd cez krizovatku pri SCP je na prvy sup, od Donovalov navyse semafor nie je. A tie ostatne semafory k obch. centram robia problemy?

Nestratis podla toho, kedy tadial ides…uz som siel neraz krokom od Ivachnovej az po SCP a to nebola ziadna nehoda na tomto useku…od SCP smer na Donly je to cca to, co smer od BR I/66 cez BB, cize, celkom plynuly prejazd, zelena vlna, stojis max raz :slight_smile: Cesta s5 to iste.