Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

Najhoršiu snehovú kalamitu pri ceste V-Z som zažil pár km pred Nitrou. Nie na Štrbe :smiley:

Doktorko, riešenie dopravy v BA, je riešením nie len pre Bratislavčanov. Pekne si to sám vysvetlil na príklade Humenčanov a košickej R4. A pochybujem, že Bratislavčania môžu sami sebe niečo prideliť. To je tiež odpoveď na otázku, kto je tu najväčší demagóg.

jó bratm, košická R4 je prvá investícia do infraštruktúry v Košickom kraji od vzniku Blavastanu, a je to všeho všudy 180milEUR. V Bratislavskom kraji sa za tých 20 rokov preinvestovalo na infraštruktúru, tipnem si, takých 10-50mld EUR. A samozrejme, že to prideľujú bratislavčania sami sebe, keďže NRSR má zo 150 poslancov 61 bratislavčanov. Tak mi prosím napíš ešte nejakú múdrosť.

Vajnory je myslene MUK na vjazde do BA. Cisty cas od znacky po znacku bol asi 3:55, v sulade s predpokladanymi 4 hodinami.

Inak vcera pri Strbe na neodhrnutej ceste sa dalo ist “len” 110 a nie 150, to je vazne katastrofa (?). Ale diskusia na tuto temu patri skor do odpadu (myslim temu regionalne rozdiely)

Takí Bratislavčania ako Figeľ, Vážny, Prokopovič, Macejko…? Alebo skutoční? :smiley:
No howg, vidím že si diskusný troll a ten žije len kým ho kŕmia.

Dnes Senec - LM cez Donovaly 3,5h. Donovaly suvisla pomala kolona, z BB strany klasika pohroma, neodhrunte.
Takze BA-PO v zime asi skor cez Strecno…

Čertovicu neskúšaš vôbec? Nemyslim smer LM lebo tam asi nekončíš..ale napr. keď ideš smer PO.

na severe je priemerne o par stupnov menej a viac zrazok, samozrejme mozu sa vyskytnut inverzie, lokalne burky, snezenia a to vsade. ale v zasade ked je na juhu nad nulou, tak na severe okolo nuly a poladovica, ked je na juhu poladovica tak na severe je kalamita a ked je na juhu kalamita tak na severe je totalny kolaps.

Je to samozrejme vzdy individualne, mnohokrat je paradoxne ovela lepsi prejazd certovicou, ako pise Kanky. Minuly rok som tadial uplne bez problemov presiel prave pocas najväcsej kalamity, pricom takmer vsetky ostatne sedla aj mnohe cesty na zapade boli uplne neprejazdne. Najväcsi problem som mal na pohronskej R1.

Ked bude postavena D1 ZA-RK, v zime nebude ani zdaleka taky problem a na Donovaly môzu ti, co cestuju na vychod uplne zabudnut :slight_smile: .

Ja teda jazdim prevazne Certovicu, velikansky kusisko je uz novy koberec, nakladne vozy prakticky ziadne, niekedy mam pocit, ze je to uzavrete alebo co, lebo stretnem jedno auto za cely prejazd a to jazdim poobede medzi 16-20…dalsia vyhoda je zhruba o 20 km kratsia cesta ako cez donly../presne si to vygooglite/…cize pre vodicov smerujucich PP, PO a dalej, resp. nas5 je to aj skratka. dalsia vec je to, ze nasa routka66 medzi BB a Podbrezovou je vo velmi dobrej kondicii, paradne parametre…je to podla mojho skromneho nazoru najlepsi kusisko R66…parametre kludne na 110, /120/ km/h, to ale nikoho nenavadzam…a od jula + SO BB…nech sa paci

Presne tak. Tiez si myslim, ze pre PO,PP je toto najlogickejsie smerovanie, a ze R1 by mala pokracovat sem (minimalne po Brezno), aj ked, samozrejme, I66 je fajn aj tak. Po dokonceni SO BB bude kvalitna cesta az po Podbrezovu.

Kanky, rozmyslam uplne rovnako, k tomu len doplnim, ze dalsou nevyhodou Donoval je vjazd do RK, kde byva bezne zdrzanie 10-30 minut. Kilometrovo je to o 13 km menej oproti Donovalom, prevysenie napriek najvyssie polozenemu sedlu je iba o malo väcsie, kedze z Donoval zase klesnem do RK o temer 200 m nizsie oproti Kralovej Lehote cez Certovicu. Najväcsi problem Certovice bol doteraz chybajuca R1 a katastrofalny povrch.

Roky nas5, jasne, mohol si tam nechat napravy na tej ceste, ale dnesny stav je uplne iny, zo strany od BR je to prakticky bezchybne, až na obec Jaraba a okolie, zaostavala severna strana, ale posledny rok najvacsie zmeny, od vrchu po N. Bocu novy povrch, dalej to pred zimou uz len polepili, ale najhorsie useky su spravene, cize sa uz netreba bat…a doplnim este, napojenie od Hybe potom na D1 neporovnatelne s napojenim cez RK smer Ivachnova.

Jarabu a severnu stranu maju dokonca opravovat buduci rok v ramci projektu eliminacie bezp.rizik :slight_smile: . Podobne aj najhorsie useky I/66 BB-BR, ktore uz tiez nie su to, co byvali.
gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=10987

Inac toto som si vôbec neuvedomil, ze sa cesta z BA na vychod zlepsi este v obdobi medzi otvorenim R1 NR-BB a D1 ZA-RK, aj ked, len pre osobne auta.

Dnes ráno bola Čertovica neprejazdná, obchádzková trasa cez Donovaly, takže také jednoznačné to zas nie je a keďže na južnej trase je Soroška, stále sa mi v zime najviac pozdáva cesta bez horského priechodu, teda D1 severom.

zavadzas. soroska ma do 500 mnm co je prilis nizko a stupania su navyse kratke. 500-900 mnm mas od RK po branisko co je strvtina trasy BA-KE.

Ano, niekedy je Certovica neprajazdna, ale kolko je takych dni, resp, kolko je to cisteho casu do roka? Neprejazdny moze byt ktorykolvek usek, napr. kvoli dopravnej nehode. Ak ti aj uzavru Certovicu pred nosom, smerom na vychod mozes ist dalej cez BR, cez Vernar a vyjdes v PP alebo cestou na zapad pokracujes dalej, bud Donly alebo ZA…Minuly tyzden bola zasa situacia opacna, ked boli ostatne horske priechody uzavrete, okrem Certovice… :wink:

devil, avsak na I/50 je viacero usekov cesty s velmi zlymi parametrami, co pri pocasi ako bolo vcera velmi spomaluje jazdu. A paradoxne, Soroska, hoci je nizko, ma stupanie ±7% pri takmer rovnakej dlzke (s prevysenim takmer 300 m z oboch stran), ako je 7% usek z oboch stran Certovice - do Jarabej aj do Vysnej Boci je to priblizne 3-4%, co problem nespôsobuje, obzvlast ked je tam premavka len minimalna.

Dobre postrehy Andrej, nadmorska vyska je pomerne bezvyznamna v porovnani s parametrami cesty. Co mam z toho, ze Soroska je vo vyske 500mnm, ked aj v lete klesa rychlost pod 40kmh. A na vyssie polozenych zasnezenych usekoch s kvalitymi parametrami mozno jazdit 90. Chcelo by to pouzivat normalne argumenty a nie len naucene poucky z blizsienaokolo.com

K tejto teme sa este hodi to, ze je to tema ako z BA na vychod, nie z BA do KE! Aj po dobudovani D1 BA-KE bude kopec soferov, ktori budu trasu BA-KE tahat po I/50 a budu rychlejsie v BA resp. v KE, ako dalsi na tejto trase po D1, kedze D1 je o dobry kusok dlhsia trasa + rychlych jazdcov budu spomalovat tunely, ci novy zakon o objektivnej zodpovednosti :slight_smile:. Uz v sucasnom stave vybudovania R2 sa najde kopec optimistov, ktori hovoria, ze sa po I/50 jazdi super, ze polovicne obchvaty Figy, Tornale, Ozdian velmi pomohli a to uz nehovoriac o novom povrchu medzi KE a Soroskou, kde si to kazdy vali :slight_smile:
Ale s5 na zaciatok, aj dnes, keby som siel z BA do KE, resp. do blizkych miest a okresov v KE kraji, tak volim I/50, ten usek medzi ZV a Soroskou z duse nenavidim /nudne okolie/, ale nejako ho pretrpim, je to len nejaka hod a pol cca. Ale ostatne casti vychodu, cize hociktoru destinaciu v PO kraji, tu by som na Sorosku zabudol a I/50 vobec neriesil, preto som spomenul moju oblubenu Certovicku, ktora podla mojho osobneho nazoru nie je uplne idealna pre BA-KE, ale pre BA-PO kraj.

D1 bude po dokonceni o este cca 20 km kratsia oproti dnesnej trase (HP-DS 8 km, DS-Turany 2 km, Turany-Hubova-Ivachnova 5-8 km (v zavislosti od Korbelky), Jan.Jabl.3 km, obchvat PO 2 km…). Zaroven je velmi pravdepodobne, ze v dvojrurovych tuneloch bude 100 km/h. I/50 tiez nebude vecne - najmä po dobudovani D1 po KE sa zacnu mohutne investicie aj na R2 (samozrejme, pokial nebudeme zadlzeni splatkami PPP).