Ano, ale dovolil som si posunut sa (pozriet sa) na koniec roka 2007, ked sa to este o niekolko minut zlepsi. To nic nemeni na prispevku, ktory som napisal pred nim.
[/quote]
Na konci roka 2007 ale pribudne niekoľko tisíc kamiónov, lebo KIA zase znásobí výrobu, podobne aj rôzni dodávatelia, ktorí dokonca budú transportovať aj do PSA v TT. A úsek BA-TT kolabuje už dnes. Lievik v PB zostane, podobne aj ZA.
Ak sa chces bavit o ceste SC-Sered namiesto D1+R1, budem musiet pozriet vzdialenosti a urcit priblizne casove trvanie, ale tam presne nepoznam dopravne obmedzenia.
KIA - tú sú stovky kamiónov, veď proti nej nič nemám. Ale dodávatelia, to sú ďalšie stovky kamiónov. Mnohí dodávatelia, čo dnes dodávajú pre VW budú aj pre KIA, mnohí, čo dodávajú pre PSA budú aj pre VW a KIA a tí, čo sú pre KIA budú jednak pre slovenskú KIA, ale aj českú KIA a ešte aj pre PSA a VW a v automobilovom priemysle bude pracovať už spolu takmer 200 tis. ľudí po rozbehnutí všetkých tovární. Veď už dnes to je 130 tis. ľudí. Tí sa sem musia nejako dostať a to hromadne dennno-denne autobusmi a vlakmi.
To nie je že nejaká továrnička KIA. To je dobrých 100 firiem KIA+okolie. Už dne doprava v PB kolabuje.
A mimo dopravných špičiek, neviem, či sa nechápeme, ale mimo tej tvoje vymedzenej doby nie sú žiadne dopravné problémy ani v Nitre, ani na úseku NR-ZM, ani na Donovaloch, sú minimálne v BB.
Je to teda buď jedno, kadiaľ sa ide alebo sú to minúty pre D1, ale tam je oveľa vyššia pravdepodobnosť dopravnej nehody. A ja som už neraz išiel cez ZA-RK 4 hodiny, lebo bola vážna dopravná nehoda a potom sa ide cez také dedinky, že to sa ti nesnívalo.
Ja netvrdim, ze mimo spicky su niekde nejake dopravne problemy. Ale v spicke je trasa TT-ZA-RK horsia. A tvrdim, ze mimo spicky je to cez ZA rychlejsienez cez BB. Samozrejme v pripade dopravnej nehody moze byt situacia ina.
Ad Adamko, len na upresnenie (pretože to sú v tomto prípade nepodstatné detaily) - podľa mojich info (údaje z autoatlasov, el. máp aj merača kilometrov na tachometri je trasa BA - RK cez BB kratšia než cez ZA, dokonca aj vtedy, keď sa smer cez BB ide po D1 BA - TT, vtedy je to z BA 212 km do BB (začiatok 1/59 pred estakádou) a odtiaľ 53 do RK na križovatku s 1/18, to je spolu 265 km, BA -ZA (po estakádu) 203 km (teraz po otvorení úsekov na D1 asi o 1,5 km menej) a do RK po križovatku s 1/59 67 km, to je spolu 270 km, príp. 268 km.
Pokiaľ ide o moje vlastné skúsenosti, mimo špičky sa mi zatiaľ vždy veľmi osvedčilo spojenie napr. do PP cez BB, Podbrezovú a Čertovicu, dokonca aj v špičke je tam často málo áut). Ale to skutočne odporúčam len pre tých, čo si príliš nepotrpia na komfort jazdy
Akurat, ze ta dopravna nehoda je mozno 5 x za rok, ale na Donovaloch hrozi zdrzanie denno denne.
Donovaly su ovela nevyspytatelnejsie ako MT-ZA. Neda sa nich naplanovat uzky casovy interval mozneho prechodu useku. Ak nie je na useku MT-ZA dopravna nehoda, urcite vam priemerna rychlost neklesne pod 50 km/h. A to ani v case absolutnej dopravnej spicky v piatok poobede.
Uvidime, ako ten treti pruh na Donovaloch zmeni situaciu.
kaviarista, zase tie tvoje katastrofické scenáre na Donovaloch a všade inde je všetko hladké. Aby si vedel, tak dopravná nehoda medzi ZA a MT je oveľa viac často ako 5x za rok a ja teda neviem, kde žijem, ale často sa tu ide 70 km/h … a na Donovaloch sa tvojich proklamovaných nejde celú dobu 40 km/h, neklam a nezavádzaj.
Tretí pruh pomôže, to je matematická istota - ale je jasné, že ty už vopred vieš opak.
Co sa tyka BA-vychod, bude zavisiet , ci ciel cesty bude PO alebo KE. Podla mna vacsina Kosicanov bude aj po roku 2008 jazdit do BA po R2.
KE-ZV cez LC je 210 km, cez RK 270 km. Z KE po LC sa jazdi celkom dobre, rychlo a bezpecne. Po otvoreni Tornale, Figy a Ozdan este lepsie. LC-ZV je humus, ale urcite bude pre Kosicana mensi ako PO juh-zapad + Donovaly.
Trasu KE-BB tipujem po roku 2008 tak 50:50.
Presovcania budu urcite jazdit cez RK. Ja osobne by som asi v roku 2008 isiel od RK do BA skor cez ZA ako cez Donovaly. A to aj v spicke. Ale bude zavisiet aj od toho, ako sa Donovaly spravia.
skoro v kazdej mape su nejake rozdiely. v globale sa da povedat ze je to narovnako. ale treba pocitat aj zvlast zimne obdobie (ale nie aktualne ) a leto. v zime skor cez ZA naopak v lete cez Donovaly. v zime su obcas problemy aj na kopcoch medzi NR a Beladicami. ale samozrejme neda sa to porovnat s fujavicou na Donovaloch.
Čo by si ty kaviarista ešte riešil na trase R2 na 1/2 profil, keďže tadiaľ jazdíš častejšie než ja (predpokladám)
A ešte sú 2 odlišné: Bratislavák väčšinou pôjde severom, kým Košičan juhom. Bratislavák možno pôjde aj po R1 a potom cez Tatry, ale Košičan asi nebude robiť také že najprv na sever, potom na západ, juh, zase západ … keď rovno môže ísť vľavo … a ide aj o ekonomiku, ten Blavák ide častejšie rýchlejšie, lebo mu nejde o spotrebu a chce pohodlie, kým ten z východu je na horší terén zvyknutý.
Opisujem len dojmy, vôbec nie to, že je správne, aby východniar mal horšie cesty (vozovku) než západniar, ale z toho čo ja vidím na cestách, hlavne značky mi iné nevychádza.
Keby sa nepotapali peniaze na D3, tak aj Sorosku. Kebyze treba fakt setrit, tak obchvaty :
Bátky
Bakty
Nové Hony (kvoli zaplavam, minuly rok tam bola neprejazdna cesta po prietrzi mracien)
Mýtna
cely usek Mytna-Podkrivan (cesta sa klukati pomedzi lesny porast a aj ked je tu dostatok usekov s prerusovanou ciarou, pre neskusenych vodicov je to dost nebezpecny usek, hlavne pri predbiehani kamionov)
Krivan
Detva (keby sa niekto buchol po vacku, tak cely usek az po Zvolensku Slatinu)
Viglas (velmi humusacka zakruta)
Zvolenska Slatina
Keby boli odstranene tieto lokalne spomalovace, tak cesta KE-ZV-BA by bola dost komfortna. A hlavne by to nestalo desiatky miliard, ako jeden jediny usek na D1 medzi RK a ZA.
Suhlasim, ten psychologicky moment, ci sa pozerame na trasu od vychodu, alebo od zapadu je evidentny. Ale LC-KE sa dnes neda ani v najmensom porovnat so severom. (minimalne do roku 2008). LC-KE zmaknes za kazdych okolnosti do 2 hodin aj s jednou nohou vylozenou v okne.
čo máš proti tomuto úseku: D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Strážov
A čo máš proti tomuto úseku: D3 Oščadnica - Čadca a D3 Čadca obchvat
V tom prvom prípade to bola de facto ešte D1 a v tom druhom prípade ide o 1/2 profil, teda štýl ako R2 Ožďany či R2 Tornaľa a inde nevidím nejaké výrazné financie na D3. Ty ano
Typické tvoje zavádzanie.
Diaľnica D1 je diaľnica, plnoprofilová, nie je to riešenie bodových závad.
Najväčší lievik je medzi ZA a MT, takže tam tá suma 22 mld. SKK pomôže viac ako na R2 na 1/2 profiloch.
V prvom pripade nebola defacto D1, ale D3. D1 je HP-Ovciarsko-LL a presne toto sa aj malo stavat namiesto D3 HP-Strazov.
V druhom pripade je to v poriadku, Oscadnica-Cadca obchvat sa mal riesit, a kludne sa moze riesit ako 1/2 profil dalej az po Svrcinovec. Akurat ze oproti Tornali je tu rozdiel v zlozitosti terenu, cize adekvatne aj v cene.
Od Svrcinovca po polske hranice sa nemalo stavat absolutne nic, kym by nebolo suvisle dialnicne prepojene KE s BA. V prvom rade by sa mali hajit slovenske a nie grecke zaujmy.
Preco zavadzanie? Je to moj nazor podporeny castym cestovanim v praxi. Radsej by som dal 10 mld na odstranovanie 50 km bodovych zavad v poloprofile, hoc aj nesuvislych, ako na 10 km plnohodnotnej dialnice.
Keby si mal 2 deti a jednemu z nich by si daval po dobu 30 rokov 80 percent zo svojich zdrojov a druhemu iba 20, s tym ze po 30 rokoch budes potom davat iba tomu druhemu, bolo by to spravodlive? Urcite nie. Mozno by ten druhy potomok vedel pockat 5-6 rokov s tym, ze po tejto dobe by sa priority prehodili v opacnom garde.
Ak by sa D1 stavala rychlo, R2 by mohla kludne par rokov pockat. Ale v praxi tomu tak nie je a z R2 sa stava nespravodlivo cakatelka na desiatky rokov.
Neobhajovali sa grécke záujmy. V komisiách, ktoré schvaľovali medzinárodné koridory bol zástupený nejeden grécky stavbár a títo obhajovali tak D1 ako aj D3, nakoľko je to spojenie až do Atén. Ale to nie je grécky záujem, to je v záujem Slovákov byť začlenený v medzinárodnom koridore EÚ. Ale to ty kaviarita nechápeš a nevidíš, lebo tam nie sú tvoje cestičky.
Riešenie bodových závad nemá prednosť pred spojnicou 2 najväčších miest s priemyselným centrom krajiny, daj si už konečne povedať. T