Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

Áno, každý, okrem jeho samotného, to tak pochopil. Preto som mu pripomenul D3.

Nie, na Makov to nie je bližšie.

vsetci dobre vieme, ze doktora nezaujima nic ine len aby sa rychlejsie dostal z domu do BA, v podstate v jeho ponimani je slovensko len cast juhu od BA po KE…

OK, tak potom stavajme D3 :wink:

tento piatok vyzera pokojnejsi kolona na R1 mala “len” asi 6 km. aj pri kralovnanoch to bolo “lepsie”. strecno opat bez problemov.

Zrejme časť spravilo aj počasie, keďže je chladnejšie ako minulý víkend a to mohlo odradiť časť potenciálnych cestujúcich - víkendových dovolenkárov

A RK totálne zapchatý aj smerom od BB.Okolo 15.hod bola ťažko prejazdná aj trasa cez Liskovú a Lipt.Teplú.

Tak pridam aj ja svoj nazor, jazdim BA-KE uz dobrych 14 rokov. Niekedy 1x do mesiaca, inokedy 2x, inokedy 1x za 2 mesiace. Je pravda ze som sa takmer stale musel zastavit aj v ZA tym padom som ani neuvazoval a stale jazdil severom. Ak som nemusel do ZA, siel som cez Madarsko. V poslednej dobe ale ZA odpadla a tym padom som uvazoval aka je cesta je najlepsia. Rodina, kamarati a znami kazdy jazdi asi inak. Niekto juhom cez Sorosku, LC, ZV a R1, niekto severom. Za tie 2 roky som si vyskusal asi vsetky trasy ktore tu boli spomenute. Trasu juhom vylucujem, kedze nemam nervy ist 2,5 hod po ceste ktora nie je dialnica alebo R, jednak niektori obehuju zle a riziko havarie ma nelaka vobec. Ak si chcem zajazdit na peknej okreske to je nieco ine ale tieto hlavne tahy kde je aj protismer nemusim. Tym padom ani len neuvazujem ist juhom, a nesiel som nim uz dobrych 6-7 rokov.

Cize ostava:

1. cez Budapest - ochvilku bude celou cestou dialnica, kym nebola tak do Miskolca to trvalo od hranice cca 45 minut, avsak tiez riziko kolizie niekedy bolo vysoke. Ale viacmenej sa to dalo. Vacsina tranzitu urcite nebude jazdit KE-BA cez BP kedze navyse dialnicna znamka + jazdit cez BP v spicke je pre niekoho stres ak si to nevyskusal. Vacsinou KE-BA cez BP ide niekto ak sa chce zaroven zastavit v BP na 3-6 hodin vylet, prechadzka, kremese, nakupy atd. Viac SK ECV v BP aut vidis DS KN NZ nez KE PO atd. V zime vyhoda ze tam skoro nikdy nie je sneh na dialnici (nezazil som este). Nevyhoda je tiez ze je viac aut na trase, niekedy ist 130 je dokonca aj nemozne, plus rumunski vodici atd.

2. Severom D1 cez ZA - aktualne je to uz lepsie ako pred 13 rokmi, viac novych usekov, avsak Strecno ak sa nieco stane alebo je spicka tak cakas aj 1-3 hod, alebo musis ist cez Terchovu. Vyhoda v zime je ze dialnicu casto cistia, neviem ci viac ako juznu trasu ale znovu riziko predbiehania amatermi v kasovitom snehu je vyssia nez na dialnici.

3. Severom KE-RK, Donovaly a R1 - dost dobra trasa, na R1 sa nenudis kedze sa cesta viac kruti ako D1 (to moze byt aj negativne pre niekoho), avsak po otvoreni PO juh zapad to bude este rychlejsie ako doteraz. V zime zavisi kolko snehu je na Donovaloch.

4. Severom KE-Hybe, Certovica a R1 - tiez dost dobre, podobne vlastnosti trasy ako cez Donovaly. V zime zalezi od mnozstva snehu.

Jazdim tak ze ak vychadzam z KE idem stale severom smer Hybe a rozhodnem sa podla aktualnej situacie cez radio/Stellacentrum a Waze, ci ist cez Certovicu, Donovaly alebo ZA. Z BA sa po TT musim rozhodnut ci ZA alebo R1, ak R1 taktiez potom sledujem situaciu a bud Donovaly alebo Certovica. Juhom by som siel len ak by vsetky 3 trasy boli zahltene havariami, co sa mi este ani raz nestalo. Vzdy je to len 1 max 2 z 3 tras. Cez BP aktualne jazdim len ak sa chcem zastavit aj v BP, inak nie. Uvidime co prinesie M30.

Po otvoreni PO zapad juh, juzna trasa strati casovy vyznam (ak tam vobec nejaky je, tak je to max 10-15 min) kym tam nebude R2.

Od RK na vychod je vzdy menej aut na dialnici, ZA-BA je vzdy najviac a BB-BA je menej ako ZA-BA ale viac ako RK-KE.

Viac menej s tebou súhlasím, až na jednu výnimku:
Dôležite je, kedy ideš, ktorý deň v týždni a o ktorej. Mám vyskúšané, že ak vyrazím z Košíc v nedeľu ráno tak do 7:00, Pri odbočke na Letisko v Bratislave som pred pol jedenástou. Závisí od počasia, a aj “poľnohospodárskej sezóny”. A ak nestretnem kombajny, tak aj skôr :slight_smile:

IDV, ak potrebujes zastavit v ZA, tak pisat o volbach pre cestu KE-BA nema velky vyznam: realne ides KE-ZA a ZA-BA, a tam nie je velmi co vyberat.
Inak, nateraz myslim vacsina aj google volia R2+R1 (pokial nechces predbiehat, da sa ist na I/16 kludne 90kou).
Uvidime, ako od 1.novembra, po otvoreni PO J-Z a M30. Minimalne do otvorenia R2 Kr-My a R2 My-To to bude casovo vyrovnane.
PS: Nove video TV KE: Otvorenie diaľnice M30 je na spadnutie, takto vyzerá

hej nove- mesacne video kt tu bolo uz 3x…
Ok v PO usetris cca 10min, = co sa bude rovnat presne R2 dvom usekom…

Ved ano, ale ako som pisal uz 2 roky nejazdim so zastavkou v ZA, cize vacsinou volim jazdu KE-RK, cez Donovaly a po R1 dalej do BA. Kazdopadne najazdil som sa dost medzi PO a Braniskom, od Braniska cez Levocu po Spissky Stvrtok, potom cez Svit, potom Sucany ked neboli tie dialnice. Teraz je to uz lepsie, ale samozrejme bolo by idealne keby to bolo este lepsie. Tak ano ja jazdim stale iny den a iny cas, to sa meni celkovy cas cesty potom aj o hodinu. Uvidime ked dostavaju tie 2 useky na R2, potom to bude zase na zvazenie. Uz nech otvoria ten PO zapad juh

Co by pomohlo ihned v cestovani KE-BA by bolo zvysenie rychlosti bud na cca 160 az 200 alebo rovno neobmedzenu dat ako v Nemecku ale s tym ze ak sposobis nehodu vo viac nez 130, budes to mat ako pritazkavajucu udalost ci ako to maju nemci, proste aby jazdili opatrne aj vo vyssej rychlosti ludia, kedze aj dnes uz viaceri jazdia viac nez 130… kludne nech beru vodicaky aj na 5 rokov a potom by kazdy jazdil opatrne nelepili by sa jeden na druheho atd.

Nie je všetko zlato, čo sa ligoce !
čo znamená viac ako 130? V Maďarsku kým neprekročíš 150, tak to nie je na pokutu. Celý civilizovaný svet má toleranciu. Napríklad v Kanade som zažil maximálka predpísaná na 100, a nikto nešiel menej ako 120 km/h. Ale zato ani viac.
Naše tachometre majú úmyselnú chybu, ukazujú viac, ako v skutočnosti ideme. Podľa mňa, je to jeden z hlavných dôvodov, prečo máme stále na diaľniciach brzdičov, vybŕzďovačov, jednoducho problémy. Keby sme všetci jazdili, napríklad tých 150, ubudlo by na diaľniciach napätie a stres. Nebo by dôvod jazdiť rýchlejšie, agresívnejšie.

Ešte je problém s NAD, čím vyšší je rozdiel medzi rýchlosťami, tým vyššie potencionálne riziko ťažkej nehody.

To skor zvysit MPR na rovinatych usekoch I/16 mimo obci a bez krizovatiek na 110kmh, ako bolo na madarskej ceste 3. Je to urcite realistickejsie nez neobmedzena rychlost na dialniciach.

Čo ja viem. Riadim sa vždy podľa navigácie, ktorá má iba malé oneskorenie a zanedbateľnú relatívnu chybu, na vstavaný tachometer už nepozerám vôbec a nechýba mi. Bolo by ale fajn, keby aj vstavaný ukazoval skutočnú rýchlosť.

Zato 150 km/h už pre mňa vôbec nie je komfortná rýchlosť – možno tak na prázdnych rovných úsekoch západnej D1, ale na RK-PO alebo nedajbože na R1 je aj 130 km/h viac než dosť. o spotrebe nehovoriac. Aj rozdiel rýchlosti voči kamiónom je už vtedy dosť nepríjemný.

Mna by uplne ale ze najviac potesilo ak by stat zaplatil KSC-BTS dal tam ceny napr 30-40€ jeden smer a nech sa lieta, vtedy ja osobne by som lietal, nejazdil by som, tak ako ked bol SkyEurope. Preco nemozme mat 1 potentovanu linku, toto minister neriesi, ze vsetky krajiny maju poprepajane dve najvacsie mesta letecky a my nic? Ani netreba kupovat lietadlo (asi) staci zaplatit nejakej spolocnosti ktora by to prevadzkovala.

V Madarsku ak ides 150 tak to je asi uspech kvoli ich premavke realne mozes ist 100-130-100-120-130 a takto od auta k autu v lavom pruhu :smiley: a oni maju toleranciu do 150 gps? Tak to urcite, mobilny radar by mal sledovat aj tieto veci a pokutovat aroganciu na ceste, to by pomohlo a nie 50€ ale 5000€ pokuta potom by sa hned kazdy ukludnil

To je dalsia vec, preco rakusania maju 100 a my 90? Ked my mame 90 realne najdes plno aut ktore idu 80 tacho co je real 75 gps a sme doma :smiley:

Zalezi na akom aute, dnes uz aj auta typu 2019+ Kia Ceed, Skoda Octavia, VW Golf a pod vie jazdit 150-160 na dost podobom useku ako nasa R1 (vyskusane v Nemecku od Stuttgartu smerom na Nurnberg 2 pruhy a ostrejsie zakruty v porovnani s inymi v DE a da sa tam ist 180-220).

Najlepsie casy kedy vyrazit z BA a KE? Najmensia premavka je asi doobedu alebo v noci, suhlasite?