Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA na východ?

drx si celkom srandista.

ked uz sme pritom v piatok bola 10 km kolona kvoli rekonstrukcii mosta.

obchadzka existuje po ceste III. tr. ale vacsina aut to nepozna…z coho vyplyva ze to nie su domaci ale tranzit. zaujimave ked som pozrel do googla na strecno ktore bolo aj v piatok poobede bez problemov prejazdne. cize je pekne vidiet ako je tranzit zvyknuty chodit po R1. v piatok 1+1 pod strecnom funguje zato 1+1 na R1 je kolaps.

dokonca mensia kolona bola aj pri novej bani kde opravuju rigoly na dazdovu vodu po kuskoch postupne uzatvaraju jeden pruh a prejazdne su 2+1 pruhy.

Dôvod bude prozaickejší. Na výber bola kolóna v Kraľovanoch, alebo kolóna na R1. Viacerí si vybrali R1, lebo dúfali, že to bude rýchlejšie. A málokto jazdí so zapnutou navigáciou. Väčšina ide iba podľa hlásení v rádiu.

Inak napadlo ťa, že to Strečno bolo o trochu menej vyťažené, keďže časť dopravy išla cez Zázrivú, lebo vedeli o kolóne v Kraľovanoch?

Tiez ma navi poslala na Kubin a Zazrivu. Sli sme kopa aut v suvislom vlaciku.

V piatok som si postal na R1 pred Zvolenom hodinu v 7km kolone. Ked sme presli, tak po case tam hlasili 2 hodinovu kolonu. Vsetko kvoli cestarom a zuzeniu do 1+1.
D1 alternativa nebola, tam hlasili kolonu pol hodiny, realne by to bolo tiez hodina.
Celkovo sa mi cas z 4:15 natiahol na 6 hodin. Trasa ktoru sme uz davno mali jazdit za 2,5 - 3h.
Chapem, ze mame 80% rozbitych ciest, ale takto zrusit premavku na cele leto kvoli nejakemu 3km useku? Ked budeme opravovat tych 80% tak kvoli kazdemu 3km takto budeme stat?
To je perspektiva oprav a zapch na dalsich 40 rokov.

Devil: Tato cesta? google.com/maps/@48.5612946 … 312!8i6656
Lebo ak ano, asi radsej postat v kolone. Navyse, ak sa vytvori co i len kratka kolona, cakat sa musi aj na odbocenie na Stiavnicu.

Zaroven porovnavas dost neporovnatelne veci. 10 km kolona sa na R1 tvori PRED zuzenym miestom. V samotnom zuzeni uz logicky doprava ide podla toho najpomalsieho, ale aj ten ide spravidla povolenou MPR. Strecno uz je takyto zuzeny usek, preto sa pri hodnoteni dopravy treba pozriet, ako to vyzera PRED nim, t.j. od Ziliny napr. na Kosickej, od Martina napr. pred zjazdom z D1.

nechaj ho. ked sa niekedy postavi R2 tak to bude zazracna cesta na ktorej sa nikdy nic nepokazi, nikdy sa nebude musiet opravovat, tunel soroska sa nikdy nebude uzatvarat pre udrzbu a nahradne trasy nebude nikdy treba :smiley:

hehehe, to bolo dobre. :slight_smile:

nie, obchadzka vedie po III/2492. s tym ze z R1 treba zist uz pri sasovskom podhradi.

nevidim v tom rozdiel ale mozno mas pravdu.

cize ked mam vseobecne znamu obchadzku strecna cez zazrivu a malo znamu obchadzku erjednotky po ceste III. tr. tak ludia si predsa vyberu R1. mne to logicke nepride.

Netreba zabúdať, že R1 je logickým pokračovaním obchádzky Ružomberka cez Čertovicu (resp. opačne). A obchádzka po 2492 má zmysel iba smerom na východ, naopak pripadá do úvahy iba vyhliadková trasa cez Železnú Breznicu (z Lostrailovej cesty by bolo nutné odbočiť doľava cez plnú čiaru)

Za posledné tri mesiace som si dobrovoľne/ nedobrovoľne vyskúšal obidve spomínané obchádzky. Od III/2440 po I/51 asi pred tromi mesiacmi, myslím že tesne po tých záplavách v Rudne nad Hronom, a aj cez túto cestu bola preliata voda, ale žiadne katastrofa. No tá cesta je presne taká úzka a pomaly si ju berie spať príroda, na niektorých miesta zasahujú vetvy do vozovky viac ako 1m.
Tento víkend cez Železnú Brezničku, tú neodporúčam ako obchádzku, keď tam online navigácie posielajú veľa áut, lebo na niektorých miestach je sa problém obísť. Inak veľmi pekná vyhliadková trasa, len od obce Huta po III/2492 je polovica trasy vozovka sama jama.

To je úplne v poriadku, že tebe to logické nepríde. Ale ty nie si väčšina šoférov. Ty si len jedna jednotka.
Väčšina šoférov jazdí po pamäti, alebo podľa toho, čo počujú z dopravného servisu.
A väčšina šoférov na R1 pochopila veľkosť zápchy až v momente, kde sa nedalo zísť z diaľnice a obísť to po ceste III. triedy. Alebo ich to ani nenapadlo, lebo sú zvyknutý jazdiť na Strečno a prípadnú obchádzku cez Zázrivú, ktoré majú vrazené v pamäti hlbšie, ako cestu III. triedy cez Trnavú Horu, o ktorej ani nevedeli, že existuje. A prečo nevedeli, že existuje? Lebo je obrovské kvantum vodičov, pre ktorých existujú iba diaľnice, cesty I. triedy a pri najhoršom cesty II. triedy. Na cesty III. tr. sa aj boja ísť, ak to tam nepoznajú a boja sa tam šoférovať.

Nehľadaj logiku ani rácio v dave.

teraz poobede (bezny pracovny den) tam kolona zo zapadu nie je a od ZV sa tam caka do 5 min. oni tadial praveze chodia ak idu po pamati ale neuvedomili si ze piatok je nieco ine. a ten piatok bol asi nieco uplne ine.

Tak som tu III/2492 preklikal. Blbe je, ze ide o pomerne dlhy usek po kvalitne rozbitej ceste. V podstate kvoli par 100m useku treba prejst 15km po tejto ceste, co je mimochodom o 5km navyse ako po R1.
Ak by vsak co i len tretina aut z tej kolony pouzila tuto cestu, dovolim si v pohode napisat, ze by to bolo nakoniec uplne jedno.
Ako som napisal, v pripade Strecna sa treba pozriet na miesta, kde dochadza k znizeniu jazdnych pruhov a podla toho hodnotit. Navyse, aj po odbocku na tamtu cestu je kolona, napr. aj teraz.

konečne si jasne uviedol, že na južnej Rke postačuje polprofil, takže nechápem prečo si proti polprofilom? napr. Mýtna-Tomášovce, tam sú dokonca menšie intenzity ako R1 pred Zvolenom.

Musim sa dobrovolne priznat, ze som jeden z tych vodicov. V piatok som obchadzal Kralovany a Kysuce cez III/2035 a siel som tak, ze by si mi chlp nezarezal medzi polky. Uzke, rozmrdane cesty a v noci naozaj velmi narocne soferovanie. Nastastie zver sa mi vyhybala.

No v poslednej dobe je to o držku. Kraľovany zarvaté, Ružomberok zarvatý, v Slovenskej Ľupči cestári, Bôrik bol odstavený, stačila jedna nehoda v KE na VSS a nakoniec som radšej išiel po trase MI - KE - Spišský Štvrtok - Vernár - Muráň - Hnúšťa - Hriňová - ZV - BA, a opačným smerom cez Úhornú, Gelnicu a Kysak (ale som zabudol na odplavený most pod Lodinou, takže sa to natiahlo). Ale lepšie v lete ako v zime, teraz je to ešte celkom príjemné.

na tvoje myslienkove pochody asi fakt nemam.

Tiež si myslím, že ak 5min kolóna počas slabšej intenzity je fakt, že nám netreba plný profil, tak potom je Strečno taktiež fakt postačujúce :laughing:

Jazdite po diaľnici cez Maďarsko, keď sa vám nepáči.

Ved aj jazdim a paci sa mi :slight_smile: Po dostavani M30 o par mesiacov predpokladam ze trasu Praha-Vieden/BA-KE cez ZA alebo ZV resp. severom alebo juhom SK dalsich 20 rokov nepojdem. Kebyze nemusim ist do BA tak si snad uz ani slovensku dialnicnu nekupim.
Mimochodom uz predtym nez zacali stavat madari M30 z Miskolca po SK hranicu bolo hned za Miskolcom na povodnej ceste tak 50% aut s SK SPZ. Po dastavani M30 cakam ze to este narastie.

To je inac dobre psycho ist z Bratislavy do Kosic / Michaloviec po ceste, ktora nie je ani cestou III. triedy ( cesta medzi mostom na Ruzine a Lodinou ). III/3354 konci pri priehrade dalej je to len obycajna lesna cesta, ktora je vyasfaltovana. Kolko taka cesta trvala, tak 7-8 hodin tipujem? Myslim ze to hovori za vsetko o stave ciest na Slovensku.