len sa nejako zabuda na to, ze k casu vlaku je potrebne pripocitat este cast z miesta odkial ides na stanicu, potom cakanie na ten vlak (ved treba predsa prist nejake minutky skor) a dalej cas potrebny na presun z cielovej stanice na pozadovane miesto…a to si kludne mozu pripocitat minimalne pol hodku…a hned je to 7 hod
vynimka je, ked byvas na stanici a potrebujes sa dostat na stanicu ![]()
Kanky, da sa to zobrat aj z opacneho pohladu. Ak mas pracu, ktora sa da robit aj pocas cesty, tak vo vlaku vyrazne usetris, resp. cestu v nocnom vlaku mozes prespat, v aute iba ako spolujazdec
Ano, slovenske sluzby vo verejnej doprave su zatial mizerne, ale zaroven mnoho ludi vyuziva auto aj vtedy, ked je pre nich podstatne vyhodnejsi vlak ci MHD.
BA-HE od značky po značku je autom odhadom za 5 hodín. Vlak je v tomto prípade nekonkurencieschopný…
Tych 5 hodin sa vsak musis plne venovat soferovaniu, kym ja mozem za tych 6-7 hodin pracovat alebo oddychovat. Je to uhol pohladu ![]()
nie je to plnohodnotny oddych a nie kazdy takto moze pracovat resp. malokto si vie urobit vo vlaku pracu tak ze potrebuje len ten jeden PC a nic ine…vacsinou vo vlaku som videl len kratenie si casu sledovanim filmov…a vlastne vrstva o kt. sa bavime zvacsa chodi autami.
suhlas upne s kazdym slovom, co si napisal…
neviem ako vy, ale ja ked sedim vo vlaku dlhsie ako 4 hodiny, tak mi uz “rastu rohy” a este ta zdrvujuca rychlost od ZA na vychod… ![]()
este jedna vec, ten novy IC vlak vyraza z BA piatok 15:37…toto nie je uplne pre vsetkych pracujucich, ktori pracuju 8 - 16(17)…ja viem, ze sa neda vyhoviet vsetkym…
Kanky, ani ja nepracujem vo vlaku viac ako 3-4 hodiny, ale kludne mozem odist z prace skoro poobede a dokoncit si ju vo vlaku, co sa pri soferovani neda.
Aj toto je problem - mnohi nesadnu do vlaku uz len z principu, pretoze to povazuju za nehodne ich postavenia.
Na rozdiel od Švajčiarska . . . ktorému sa chceme priblížiť v životnej úrovni, ale nie v spôsobe života . . .
Svajciarsko, Nemecko - pytal som sa kolegov, ako to je. Pre nich je cesta vlakom alebo autom rovnako casovo narocna - pre auta su zavedene rozne obmedzenia - napr. 60km/h medzi obcami, su zapchy atd. Hovorime o case dochadzania do prace tak 1-2 hodiny, co je tam samozrejmost. Preto chodia radsej vlakom, ale sme pri kulture cestovania, pretoze tam si sadnu, vybalia notebook a mozu veselo pracovat resp. si pozriet film. Dalsou vyhodou je hustota a pravidelnost spojov - vo Svajciarsku sa grafikon skoro nemeni, clovek je zvyknuty, kedy mu ide vlak. Ceny za mobilny internet su pre nich niekde inde ako u nas. A kdeze sme my? Len tak bezhlavo budeme presadzovat, ze treba pouzivat verejnu dopravu, lebo je to svetovy trend? A co sluzby, kultura cestovania, nadvaznost vlakov na MHD - tam je uplne samozrejme mat vyriesenu zakladnu nosnu komunikacnu infrastrukturu a nieze v BA idu budovat prvu trasu “nosneho” systemu s velkym bubnom. Su veci, ktore sa jednoducho preskocit nedaju, a je tam potrebny vyvoj. Hovorme radsej o celkovej kvalite cestovania s prihliadnutim na naklady.
fakticka:
Nemecko áno, tam je dochádzanie vyše hodiny a kľudne cez 100 km do práce bežné. Ale Švajčiarsko nie, tam zúri ťažký socializmus. Minulý týždeň som bol napríklad v jednej švajčiarskej firme čo sa presťahovala z Zurichu do mesta vzdialeného 19 min vlakom a polovica ľudí dala výpoveď (v dobre platiacej veľkej spoločnosti).
Trochu to este zasvinim off-topicom: Mam inu skusenost presne z tejto oblasti, tiez velka firma, ale dala rok dopredu vediet o stahovani a podporila svojich ludi pri stahovani (system najomneho byvania tam prevazuje, vlastnictvo je drahe aj pre nich). Vela ich neodislo. A su tam ludia, co chodia do prace 2h vlakom denne tam a 2 naspat (lebo jazero) … zas ako benefit maju jeden den v tyzdni homeworking, co je v podstate dalsie volno, lebo si vtedy vselico vybavuju
Tusim maju aj kratsi pracovny uvazok v tyzdni. A este jeden dovod proti autam som zabudol: treba platit parkovanie vo/pri firme.
ok, len ja si myslim, ze drviva vacsina pracujucich na SK a zaroven cestujucich vlakom, taku moznost ako ty nema…a kultura, mam niekde jednu fotku z I. tr. IC z toalety, uz za BA sa nedalo do toalety vstupit lebo bola zatecena…listok stal 30 EUR…cca tolko stoji palivo do auta BA - KE ![]()
ELZ: like
je sobota predpoludnie, najpokojnejsi cas na cestach, vidim na mape vyznacene rozne opravy a BA-ZA-KE je 4:53 hod. pritom na nedialnicnych usekoch ziadne extra zdrzanie nie je. ked odratam uspory casu po dostavbe rozostavanych usekov -hp-ds 13 min., hub-iva, ds-tur 2x10 min, jan-jab 12 min, fri-svi 3 min a PO 2 min.- tak to vychadza na ledva 4 hod.
ale ked vyhodis obchadzku cez Trnavu, tak sa dostanes na idealnych 4:24 (momentalne 5:09, ale su nahlasene tri nehody). Minus tvoje casove uspory a si pod 4 hod.
4:24 si vycucal z prsta, to nemas ani pri prazdnej ceste. teraz mas 4:44 bez obchadzky cez TT. lenze obchadzka to nie je prva ani posledna.
teraz su hlasene 2 nehody npr. pri PN. prislusny asi 10 km usek dialnice
google.sk/maps/dir/48.50508 … 20!1m0!3e0
10 km pri PN za 5 min. cize bez vplyvu na priem. rychlost.
s casovymi usporami par minut pod 4 hod v nedelu pred obedom. ako z tohto bude 3,5 hod. ?
vydrž rok a uvidíme koľko v skutočnosti ušetrí J-J a F-S pri využití diaľničných limitov. A keď to myslia vážne s tendrom na JV obchvat PO, tak môže byť hotový spolu s Višňovým a tam bude ďalšia výrazná úspora
a kvoli comu je skutocnost ina ako mnohonasobne a v reale preverene casy z googla ? pre PO som pocital hotovu nabreznu vs. sucasna cesta, potom este mame tur-hub co je len 5-10 min. uspora a nie viac.
4:24 je udaj z google “pri idealnej premavke”
inak moja dlhorocne odskusana priemerka po dialnici je 100kmh pri zapocitani prestavok, takze trasa BA-KE za 4,5 hodiny je normal.
Prave preto sa spominane opravy robia v case, ked je premavka najnizsia, aby zdrzanie zastihlo co najmenej vodicov. Oprav na D1 je momentalne rekordne vela, na desiatkach km sa poklada mikrokoberec.
Kazdopadne ci je zdrzanie na 100 km useku dialnice 5 minut alebo 10 minut, je to absolutne zanedbatelne oproti useku ZA-RK, kde som napr. vcera kvoli chybajucej dialnici stratil vyse hodinu.
Neviem ako na cestach, ale na zelezniciach je to podla vsetkeho aktualne lepsie juhom ![]()
Silný dážď v Žiline zalial ulice, vlaky meškajú
vlaky na trati Bratislava - Košice majú výrazné meškania
Čítajte viac: sme.sk/c/7294348/silny-dazd- … skaju.html