130 km/h na diaľniciach - zvýšiť, alebo znížiť?

Ano, uz sme sa na tuto temu bavili na fore a dospeli sme k tomu, ze 160 je bezpecna len na 3+3 dialniciach. Na tia vsak nemame peniaze :stuck_out_tongue: Nie sme Nemecko, tak by sme sa mohli trochu uskromnit aj s tou rychlostou

Tak to by som netvrdil, motor 2.0 alebo 2.2 je viac ako bežný … (ja ho nemám)

Uznavam, ze som to trochu prehnal. Ale stale si myslim, ze ekonomicky nemame na to, aby sa vacsina ludi vozila v autach, ktorym neskoci spotreba do extremnych hodnot pri 160km/h.

Inak - na druhej strane - taki americania maju v zalubu v autach, co vela zeru, ale na dialniciach im staci 70-75mph

Stačí im, pretože majú (mimo obrovských metropol) mimoriadne priespustnú cestnú sieť. :slight_smile: To je známy fakt.

Mne ide len o to: kto má motor 1.2 alebo 1.4 už dneska ide väčšinou po D/RC max. 120 km/h a viac nejde … to ale nevylučuje, aby na poloprázdnych úsekoch MA-ČR či TT-TN, I-V atď. bola ako MPR 160 km/h, zlegalizuje sa dnešné jazdenie. Tí, čo pôjdu 200 km/h, tak pôjdu aj potom … to už nie je o MPR, ale o stave spoločnosti a stave polícii.

Nie je to celkom tak, dosť ľudí je ked sa ponáhľajú ísť o tých 20-30 km/h viac, 2000 Sk ich nezabije, prípadne to nejako obkecajú, ale prísť o vodičák je pre nich ako smrť, lebo ho potrebujú. To sú hlavne manažéri, obchodní zástupcovia a pod. ktorí veľakrát ženú svoje Octavky tých 150 aby stihli stretnutie. Keby sa MPR zdvihla na 160 durili by svoje autá 180. Potom je tu skupina nepolepšiteľných ktorí “na to majú” a ktorím sú predpisy ukradnuté a vždy sa budú snažiť ísť na plný kotol a keď bude treba tak aj bez vodičáku. Ale tých je tak do 5%. Takže na dvojpruhovej diaľnici by sa stretol kamión idúci 80-90, ekonomicky jazdiaci vodič idúci 120 (tí aj mňa vytáčajú keď v ľavom pruhu vytvoria kolónu a ani za svet pridať), potom ponáhľajúci sa obchodník snažiaci sa ísť 160 a cez to všetko by si to hlava - nehlava razil pirát ktorý chce silou-mocou dosiahnuť aspoň 200. Trochu divoký mix pri našich intenzitách a parametroch ciest. V noci keď je málo kamiónov nedbám, alebo premenlivé značenie keby bolo podľa intenzít. Inak by bolo veľa kolízií snáď len okrem plnohodnotných 3-pruhov aby rozdiel rýchlostí medzi pruhmi nebol väčší ako 40-50 km/h. Inak sa zle reaguje na chyby vodiča vo vedľajšom pruhu.

Už som to tu dával, dám to ešte raz. Je to typ vodiča, ktorý chce silou mocou dosiahnúť 200km/h! aj keď myslím, že to dal na 250km/h, už si presne nepamätám :arrow_right: youtube.com/watch?v=dtiz8X1uJAA je to sice na 3+3 ale tak prirovnať to zachvilku môžme k úseku BA-TT.

Časom pochopia “tzv” piráti, že proste nebudú môcť na niektorých úsekoch jazdiť 200 km/h, aj keď to bude za vysokú cenu pár nehôd.

Ibaže kým to pochopia, dávno bude na cestách ďalšia nová generácia tzv. cestných pirátov, ktorím bude zase dosť času trvať aby pochopili to, čo si napísal.:slight_smile:

Aha :slight_smile: takže to budeme vlastne naďalej všetko tolerovať … a karávana pôjde ďalej

Presne toto na Slovensku nemám rád.

zoom - souhlasím s Dialniciarem - je to o stavu společnosti a Policie. Pozoruji snížení rychlostí na dálnici i méně riskantně předjíždějících na I. tř. Mladá generace sice jezdí rychle, ale časem většina se uklidní.

Však ok pochopia to nekedy okolo 30-tky. To je u väčšiny po 12 rokoch jazdenia. A za tých 12 rokov pribudne mnoho ďalších generácii, ktorí nebudú o nič lepší ako sú tí 30-níci z pred 12 rokov. Som tu už vysvetľoval dialničiarovi:-).

Ale tak treba povedať, že je veľa vodičov mladšej generácie, ktorí jazdia v pohode, tj bez náhlenia. Bolo by dobré spraviť nejakú štúdiu, v ktorej by sa zistilo koľko percent vodičov mladšej generácie sú cestný piráti a kolkí jazdia normálne.

Podľa mňa sa inštitút “dočasného vodičáku” mládeži na prvé 2 roky na skúšku v minulých rokoch osvedčil, sám som sa na to pýtal niektorých mladých s ktorými som sa stretol, priznali že ich to krotilo. Dokonca keď ich niekto z partie provokoval na riskantnejšiu jazdu mali výhovorku prečo odmietnuť. Ale vraj to z nového zákona vypadlo. Inak niekomu nepomôže ani vek po 30-ke. Viď “kauza Žitný”

Ja zmyslu toho “dočasného vodičáku” celkom dobre nerozumiem. To, že prvé dva roky existuje nejaký strašiak pre začínajúcich vodičov bola možno správna myšlienka. Ale prečo, keď spravím nejaký priestupok, tak som ako začínajúci vodič prísnejšie potrestaný, ale ak ho spravím po dvoch rokoch ako skúsenejší vodič, tak už nemusím byť potrestaný tak prísne …

Krotenie mladých je jedna vec, ale prečo nekrotiť aj starších? Veď tým, ktorí jazdia normálne, to nebude vadiť ani po dvoch rokoch.

:question:

zoom: ale predsa je veľa 40-50. tnikov, manažérov, ktorí “to valia nad 150” už dnes … to nie je o tom, koľko ideš, ale ako ideš a ako reaguješ v prípade problémov … a nemáš pravdu v tom, že stále bude pribúdať mladá generácia pirátov - tí ľudia sa to musia niekde naučiť a keď to vidia doma, robia tak aj sami ! a to je o spoločnosti

synovia kopiruju spravanie svojich otcov, ale nemaju ich skusenosti…

to je tiež pravda, ale správny otec by mal v prítomnosti neskúseného syna viac dbať na prevenciu, poučné rady, prečo ako jazdiť a prípadne aj priamo predviesť niekde riskantnú jazdu pod kontrolou a jazdu v pohode … potom ide aj o výchovu celkovú, zodpovedný potomok otcovi uverí a bude jazdiť zodpovedne

Veď jasne, ja to myslím tak, že s novou generáciou vodičov, pribudne aj pár pirátov. To máš dosť isté, len teraz si neviem presne tipnuť koľko približne.

i15,
to máš tak, syn ma nejakých 10 rokov a ide s otcom väčšou rýchlosťou ako je zvykom. Synovi sa to zapáči a chce takú jazdu ešte raz. Tak si to zapamätá a keď syn dostane vodičák tak to chce vyskúšať. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Ešte si pamätám ako som sedel resp. stál presne v strede zadných sedačiek aj po mnohých upozorneniach rodičov. A až teraz si uvedomujem aké to bolo riskantné. Ale to je OT:).

Inak ja by som povedal, že pri autoškole by si mali nastávajúci vodiči vyskúšať aj jazdu s rýchlosťou cca 120-180 aby zistili ako sa správa auto v takej rýchlosti.

V niektorých autoškolách je s tou 120 až 180 rýchlosťou problém, nie pri každom meste v ktorom je autoškola je diaľnica, alebo rýchlostná cesta, kde by si to mohli vyskúšať.

To som nenapísal ja, ale zoom. :exclamation: