130 km/h na diaľniciach - zvýšiť, alebo znížiť?

Prepáč, moja chyba, zle som to upravil :wink:

Prepáčené :slight_smile:

Zmyslom tých vodičákov na 2 roky malo byť práve to aby zo strachu že oň prídu jazdili opatrne a neskúšali hneď na druhý deň za volantom kaskadérske kúsky z filmov. Druhá vec je, keď mu horlivý policajt hneď po týždni ten vodičák vezme len preto že sa mu naskytla príležitosť, hoci priestupok nebol veľmi závažný. Ale to je o celkovom prístupe našej polície kedy viac ako na výchove vodičov a postihoch podľa závažnosti priestupku záleží na tom koľko dnes treba vyzbierať alebo ako pekne sa ktorá slečna usmeje. To že vodič ktorý spôsobil nehodu 3 áut otáčaním sa v neprehľadnom úseku cez dvojitú plnú odišiel vysmiaty s bločkom na 500 Sk a za jazdu v sobotu ráno na prázdnej rovnej diaľnici 153 km/h to bolo za 2000 Sk hovorí za všetko. Ale to som OT.

O dočasných řidičácích, resp. omezeních (např. rychlostních) pro mladé řidiče se uvažovalo i u nás, naštěstí ne příliš intenzivně. Mladí jsou sice nevyježdění, ale jejich nejnebezpečnější fáze nastává po víc než 2 letech - v době, kdy si už myslí, že už řídit umí a skutečnost tomu neodpovídá. Navíc spousta maldých si v 18 udělá papíry a pak třeba 5 let vůbec nejezdí.

Za řešení pokládám kontroly, kontroly a kontroly na silnicních, ne další normy, jejichž dodržování se bude kontrolovat zas jen omezeně a když už někoho chtí, tak dostane nepřiměřený flastr v podstatě jen za to, že měl smůlu a jel v nepravý čas na nepravém místě.

Úplne s tebou súhlasim! Pri zvýšení max. rýchlosti by bolo treba aj “zelených” nejak poučiť. Tiež sa mi nezdajú spravodliví, pri udeľovaní pokút.

zoom: další příspěvek jsi už nečetl, že? :unamused:

Ale policia toleruje +10 mil za hodinu, co je 16km/h, takze je to to iste co u nas. U nas tolerovane 139km/h, USA - 136km/h. Ina vec je, ze v US sa jazdi plynule a na cestach nie su zdrzania, takze staci nizsia rychlost.

JJ musím povedať, že som tvoj príspevok prehliadol:-D.

No tak s tým “spousta” by som pribrzdil. To si trochu prehnal resp. trošku viac:-). Ale uznávam, že sú takí ale väčšinou by som to určite nenazval.

Medzi znamymi mam dost takych, ktori maju vodicak, ale nejazdia. Ja som napriklad tiez odmietal jazdit, ked sme este mali Shade120 :slight_smile:)

zoom - naopak je jich hodně, nejvíc těch kteří jezdí jen (velmi) příležitostně.

Ale zpět k pointě - normy jsou hezké, ale když vázne kontrola, prohlubuje se jen stávající stav, kdy jsou sice normy přísné, ale postihují jen ty, kteří mají smůlu. Navíc je trend k omezením až šikanózním (různé 30tky v obcích, stopky na přehledných křižovatkách, …), příznivcem nulové tolerance alkoholu také nejsem (víc “ohrožuju” okolí, když jsem ospalý, nemocný, nebo jen špatně naladěný, než když si dám 1 pivo), atd. Za blbost dnes člověk dostane flastr ve výši poloviny platu, ale k čemu to je? příště to udělá znovu, protože pravděpodobnost, že tam zas bude někdo stát a kontrolovat je jedna ku stu.

To stejné platí o omezeních pro mladé.

No to možno súdiš podľa toho, čo máš vedľa seba. Čiže podľa tvojich známych. Ale ja zase mam väčšinu kamarátov, ktorí keď spravili vodičák tak hneď zháňali auto. A s tým pivom s tebou súhlasím, tiež by som radšej uvítal v tomto zmenu.

To je pravda, mám převahu takových kamarádů a vím i že hodně mladých (ale téměř výhradně pánů) si hned chce koupit “káru”, coby koníčka, nebo, jen proto aby se jenom “blejskli”. I přesto, ale jezdí v průměru méně, než já teď. Někdo odstane auto od rodičů, někdo (kdo neřeší bydlení) si koupí hned auto a půl prvních výplat dává do auta. Ale právě proto soudím, že je většina těch, kteří v prvních letech jezdí svátečně. Abychom byli důslední, pak je taky kategorie mladých řidičů z povolání, i když jich mezi 18.-20. rokem věku není mnoho.

Mozno pre teba by to bolo OK, ale vies kolko ludi by si povedalo - ked sa moze jedno pivo, tak si dame jeden poharik. A potom aj do druhej nohy. A za bieleho dna, v poobednajosch hodinach ta zrazu sunda niekto, kto by vlastne za normalnych okolnosti ani nepil.

A nie, tu nehovorim z vlastnej skusenosti.

Jasne, ze Thomas ma ohladom toho relativneho ohrozenia pravdu - hlavne s tou unavou - kazdy rodic maleho nespaveho dietata to pozna - za noc nespi ani tych 5 hodin - cely tyzden/mesiac/roky. Aku mam vtedy poobede v aute koncentraciu ? Urcite nie 70% ale o dost menej.
Podobna situacia - ak mas teplotu 39`C, ale nemozes zostat lezat doma.

Ano, su to zriedkave situacie, ale z tych tisicov aut, ktore su v premavke - kolko je takych ?
Na druhej strane nie som za to, aby sa toto postihovalo - to je skratka zivot, s tym sa vela urobit neda. Nehovoriac o kontrolovanosti takeho niecoho.

Ale tak zase štáty, ktoré majú v tomto nejakú tú toleranciu. Ide hlavne o západné štáty EU. Keby to bolo tak ako hovoríš, tak by to asi zrušili. Je dosť veľká pravdepodobnosť, že keď si niekto dá jedno pivo, tak neodmietne ani druhé, ale v tom prípade to musí byť človek bez rozumu. Väčšina normálnych by to podľa mňa neurobila a ešte to, že nikto si nevie naisto posúdiť koľko promile má v sebe po nejakom tom poháriku, tak si radšej nedá žiadny.
A keď sa ti stane, že ideš z návštevi brata, stopnú ťa “zelený” a ty zrazu nafúkaš aj keď si nič nepil. Keď budeš platiť pokutu, spomenieš si, že si zjedol pár tých čok. cukríkov s malým obsahom rumu…čo spravíš? Už som počul, že sa dá nafúkať z úplne bežne používaných vecí.

Lenze v tych zapadnych statoch predtym nebolo pol zivota tolerovany alkohol pocas dna. U nas ano. Kludne to zavedme, ale pockajme si aspon tych 30 rokov, kym sa v tomto dostanem na uroven zapadnych statov (teda vykape posledna generacia, ktora toto tolerovane denne ozieranie v praci tolerovala).

K tomu prikladu - cokoladove / hocake cukriky s obsahom rumu / alkoholu odmietam na navsteve uplne rovnako ako akykolvek alkohol, takze to je alibizmus, ak niekto spraska pol dezertu tychto cukrikov, ale hlavne, ze “nepil”. To je presne o tom co hovoris - ak si bez rozumu, tak to spravis.

Ludom, ktorym to nedojde ani po tretom odmietnuti vzdy do ksichtu splechem, ze nech mi podpisu reverz, ze v pripade autonehody/pokuty preberaju vsetku financnu a trestnopravnu zodpovednost na seba, vratane vychovy deti. Neveril by si, ako to ucinkuje - kazdemu hned zmrzne usmev na tvari :slight_smile:

No a ak ide do tuheho a clovek vie , ze nepil,tak odber krvi to isti, nie :wink: ?

Tipujem, ze si povodne narazal na situaciu, ak si das pocas cesty jedlo a knemu dobre padne jedno pivko. No to sa da tiez jednoducho riesit - treba si vybrat take jedlo, ku ktoremu sa pivo samo nenuka, aj ked to cloveka zvadza naopak :wink:

Tuna si nie som isty jednou vecou - v pripade, ze beries antibiotika a pri ich pouzivani je napisane ze sa nedoporucuje vednie mot.vozidla - ako je to teraz vo vyhlaske ? Berie sa to rovnako ako pozitie alkoholu ?

A tak myslím, že v poriadnej práci toho moc nevypiješ.

Ale tak máš cukríky, o ktorých by si ani nepovedal, že obsahujú alkohol:-D Naštastie sa mi nestalo, že by som niečo také zjedol pred jazdou.

Nie, ja som to myslel tak, že keď si na návšteve a dáš do seba jedno pivo, tak dáš už aj druhé a tak to pôjde ďalej až kým si nevšimneš čas a nesadneš do auta :smiley::-D:-D…tomu by som hovoril nenormálnosť.

Pív aj 5 - ale nealkoholických, po posl. 20 min. nič a potom trochu minerálky. Normálny chlap nenafúka nič a stačí to.

Piť či nepiť - je otázka nevhodná na cesty.

S tymi nealkoholickymi by som si taky isty nebol. Nieco obsahuju - nie je to vela, ale nieco tam je. Takze 5 urcite nie. Kdesi som cital, ze niektore znacky (tusim Schlossgold) su silnejsie, takze tam sa uz 3-4 vyrovnaju jednej klasickej desiatke. Subjektivne mi pride Schlossgold z tych bezne dostupnych znaciek u nas tiez ako najsilnejsi.

Ale je to vyborna alternativa k obedu (ak ho teda zrovna v ponuke maju, co je u nas bohuzial zriedkave) aj ked je clovek autom.

Niečo tam je - ale kľudne aj 5 a postup, aký som napísal, pokiaľ máš min. 180 cm a min. 80 kg. :wink:

Ja nechcem robiť reklamu, ale napr. ZB nealko je chutný a neublíži zmyslom pre cestovanie. :smiley:

joe: obvykle obsahují okolo 0,5% alkoholu (běžné pivo má 3,8% až 4,5% - podle technologie). Vypité běžného piva na ex způsobí 0,3 promile alkoholu v krvi po asi 40 minutách u normálního muže. 0,1 promile by tedy způsobila 2-3 nepiva na ex. V praci se to ale nestane, protože nikdo není takový blázen, aby tohle množství pil na ex. Když už někdo vypije takové množství, sedí v hospodě něco přes hodinu. Během té doby se teoreticky odbourá cca 0,125 promile (zdravý průměrný muž), takže k nadýchání (i se započtením onoho zpoždění) nemůže prakticky dojít.