130 km/h na diaľniciach - zvýšiť, alebo znížiť?

Ak si to zapocul v TV Markiza, tak tam dalsim dychom dodali, ze najpr spravia oplotenie a nebude to v okoli krizovatiek ( pripajacich pruhov) :wink:

… a este chcu nieco robit so stredovym pasom.

Na takú rýchlosť musí byť stredný deliaci pás betónový…

preco musi byt betonovy? :unamused:

V 130 km rýchlosti nie je problém preraziť aj dvoje zábradlia. A kedže pri šmyku by mohol preletieť do protismeru a tam mať stret s vozidlom.

pozerate vela filmov .. na MPR 160 km/h netreba mat nutne betonove zvodidla, stacia aj tie plechove .. bohate stacia aj tie plechove

totiz to co treba je aby sa slovenski soferi naucili jazdit .. oni to nevedia ani teraz pri MPR 130 km/h :unamused:

…len spoliehat sa na to, ze sa slovenski soferi naucia raz spravne soferovat, to asi nie je ten spravny pristup v bezpecnosti :wink:

Medzi Prešovom a Košicami povolia stošesťdesiatku :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=69484#69484

Betonovy deliaci pas nespominaju, co vsak neznamena, ze tam nebude…Existuje pre betonovy stredny deliaci pas nejaka zakonna regula? Alebo aspon bezpecnostny posudok?

Netreba nutne betónové, môžu byť aj oceľové, ale nie také aké sú tam momentálne. Keď oceľové, tak potom musia byť minimálne zdvojené a vyššie…

Inak toto je dobrý úlet, ani vozovka na tomto úseku nie je práve v najlepšom stave. Čistý populizmus. Na jednej strane pri obchádzkách (viď Voderady) nám ide o bezpečnosť cestnej premávky a vodičov na úkor plynulosti, a na strane druhej ideme zvyšovať na zastaranom úseku rýchlosť na 160 kmh. “Určite to zvýši bezpečnosť cestnej premávky na tomto úseku”. Nejak sa mi to celé navzájom vylučuje…

Existuje STN 73 6101 Plánovanie ciest a diaľnic, kde je všetko popísané - teraz bola schválená jej novela. Každé takéto zvodidlo musí byť certifikované.

ja som este spal ked to hovorili v rannych spravach .. tak rychlo som este nevstal :slight_smile:) .. ale no ked tak je to ako vravis tak dajme tomu ale je to zbytocne tead 160km/h ale to oplotenie bude fasa …

Inak ja som za zvýšenie MPR na niektorých úsekoch, ale urobil by som to trochu inak:
Radšej by to mohli urobiť ako v Nemecku tak, že na diaľniciach by bola odporúčená rýchlosť 130 kmh, a na úsekoch na ktorých musí byť obmedzená rýchlosť (či už z dôvodu stavebného riešenia, plynulosti premávky, intenzity,…), tak by bola určená DZ. Alebo tak, že na vybraných úsekoch by bola práve odporúčaná rýchlosť.

Takto by bola krytá aj polícia, ktorá najvyššiu rýchlosť oporučila a zodpovednosť by bola na vodičovi.

Veľmi podceňujeme značku “odporúčaná rýchlosť” - podľa mňa má veľkú silu a potenciál. Má vysokú vypovedaciu schopnosť a umožňuje právo voľby…

Ani v Nemecku nie sú úseky diaľnic, na ktorých nie je obmedzená rýchlosť stavebne vybavené nejak nadštandartne. Jediné čo musí byť OK je vozovka a nesmie chýbať oplotenie. Dĺžky odbáčacích/pripájacích pruhov križovatiek alebo nutnosť vybavenia stredného deliaceho pásu (SDP) betónovými zvodidlami nie je žiadny problém.

Co se týče českých dálnic, NEPODPORUJI zvýšení limitu na 160 km/h. Bojím se, že přidube mrtvých. Zároveň ale limit nechci snižovat.

Tak ja si myslím, že už teraz je viac vodičov, ktorí idú 160km/h ako tých, ktorí idu pod 160km/h. Valím si to z TN smer TT 165km/h asi päť áut za sebou si ma v pohodičke predbehnú. A to nebola jediná situácia, v ktorej som bol ten pomalší, aj keď som šiel cez 160km/h. Myslím, že pri prijatí zákona o tej 160km-ej rýchlosti, by sa len trochu zvýšil počet, tých ktorí pôjdu 160km/h a viac.

Nespôsobuje ten vietor v nádržiach po väčšine len v tých starších autách??

Ináč pri zvýšení rýchlosti na 160km/h by som odporúčal, tým ktorí vchádzajú na dialnicu, aby si to trochu “rozjeli” na nejakú tú 120/130 - 150km/h. Pokiaľ sa chcú vyhnúť kolízií.

vacsine normalnych ludi stacia 1.2kove motory a tie pri 160tke zeru poriadne vela

to síce hej ale tak nehovorím aby šli 160…však v pohode sa daju do pravého a tým to klapne. 160-tkári majú v tom prípade pravý voľný.

a ked ja - chudak iduci 120 - natrafim v pravom pruhu na kamion iduci 90?

zoom - už částečně reagoval i15, problém se 160km/h je širší - vznikají velké rychlostní rozdíly mezi kamionem, jedoucím 80 km/h a Tebou, pokud jedeš 160 km/h, když udělá něco neočekávaného, nestihneš reagovat. V téhle rychlosti jsi navíc o krok blíž smrti - představ si, že Ti jen praskne pneu, kterou jsi zapomněl před cestou dohustit na správný tlak, podmrzlý most, atd.

Co pozoruju vývoj na našich dálnicích, tak na těch menších se nad 130 km/h už skoro nejezdí, na těch větších je podíl vozidel “enormě spěchajících” výrazně menší než třeba před 5 lety. Ta časová úspora při zasekané dálnici, mýtných branách, které Tě mohou změřit a tudíž musíš brzdit, je minimální.

Ale to všetko sa ti môže stáť aj pri 120km/h, aj je keď pravda, že máš vačšiu pravdepodobnosť udržať auto na ceste.

No čo ja pozorujem u nás, tak čím viac idú roky, tím viac ludí sa ponáhľa. A dialnice nie sú výnimkou.

No to hej, možno by bolo lepšie uvažovať o 160km/h až po rozšírení na 3+3. :bulb: