Neviem, nie som právnik, ja som len čítal stanovisko prezidentskej kancelárie a keďže prezidentova zaľúba je jazdenie po cestách, tak je jasné, že nemá nič proti novinkám, ktoré sa plánujú prijať. Teraz je len na NRSR, či ho prehlasuje alebo upraví, čo prezident vytkol, ale zákon prijatý bude, verím tomu.
Tu je ten dovod:
Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 315/1996 o premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov Prezident SR Ivan Gašparovič nesúhlasí s tým, že v navrhovanom zákone sú rôzne termíny určujúce minimálnu rýchlosť motorových vozidiel na diaľnici, ktorú zvyšuje z 50 na 70 km/h. V jednom prípade je účinnosť zákona daná dňom jeho vyhlásenia a v druhom prípade je účinnosť zákona viazaná k 1.7. 2007, pričom deň vyhlásenia je skôr ako 1.7. 2007. Čiže vodič, ktorý počas jazdy na diaľnici zistí, že pre poruchu jeho vozidlo nedosiahne rýchlosť minimálne 70 km/h, musí diaľnicu opustiť na najbližšom výjazde. Ale pre iného vodiča , ktorého vozidlo nemá poruchu, ale jeho konštrukčná rýchlosť je nižšia ako 70 km/h, začína platnosť zákona až 1.7. 2007.
A v podstate mal pravdu to vetovat.
To áno, je to hlúposť. Mali navrhnúť termín pre všetkých rovnako, a najlepšie hneď.
Prezident ako právnik si to zrejme prečítal a dobre spravil, lebo takýto paškvil by sa musel zase novelizovať …
Inak má poradné orgány.
Nemuseloby to sa to novelizovat, ten stav by trval do 1.7.2007, pricom je pravne v poriadku, aj ked trochu nelogicky.
Tie dovody budu asi trochu ine, skor si myslim, ze mu to poradil niekto zo strany, ktora ho podporovala v kandidature na prezidenta… kedze islo o opozicny navrh, ale mozem sa mylit ![]()
Vodiči zatiaľ nebudú musieť svietiť po celý rok ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=6572
Poslanci dnes totiž neprelomili veto prezidenta Ivana Gašparoviča.
Výhrady prezidenta k novele sa týkali rôznych termínov, odkedy sa mala zvýšiť minimálna rýchlosť vozidiel na diaľnici z 50 na 70 kilometrov za hodinu. Zákon totiž predpokladal dva rôzne termíny, a to od zverejnenia v Zbierke zákonov alebo od 1. júla.
Niektoré úseky by mali byť povolené aj do 160km/h, niektoré by som dal aj na 90km/h. Jednotná rýchlosť na diaľniciach je podľa mňa totálna hlúposť… ![]()
Ale keď sa na to pozriem z druhej strany, aj rýchlosť 130km/h je veľmi vysoká, aj keď v dobrom aute sa to vodičovi nezdá… ale človek ktorý stojí a hľadí na auto ktoré ide 130km/h si uvedomí, aká rýchlosť to v skutočnosti je. Preto by som asi nepovoľoval zvýšenie rýchlosti (keby to na mne záležalo
)
Niektoré úseky by mali byť povolené aj do 160km/h, niektoré by som dal aj na 90km/h. Jednotná rýchlosť na diaľniciach je podľa mňa totálna hlúposť…
Ale keď sa na to pozriem z druhej strany, aj rýchlosť 130km/h je veľmi vysoká, aj keď v dobrom aute sa to vodičovi nezdá… ale človek ktorý stojí a hľadí na auto ktoré ide 130km/h si uvedomí, aká rýchlosť to v skutočnosti je. Preto by som asi nepovoľoval zvýšenie rýchlosti (keby to na mne záležalo)
No 90 na dialnici to je trochu malo, nemyslis? Zamysli sa, pre teba by nebolo doslova otravne chodit 90
nad dialnici? Ja chodievam okolo 100-120 na stvorprudovkach ked je prazdny lavy pruh.
Packa chce v obciach 50 km/h ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=7523
…a na niektorých údekoch dialnic 160 km/h.
Tá premlčacia doba je dobrá vec podľa mňa
ked bude v obciach 50-ka, na vela miestach by mohli zrusit 40-ky. ![]()
uvidime, co z toho nakoniec bude…
Diaľnice treba na vyššiu rýchlosť pripraviť ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=7776
Mapa s úsekmi, kde sa bude dať jazdiť rýchlejšie ![]()
no seloplosne 180km minimum 130km
Mapa s úsekmi, kde sa bude dať jazdiť rýchlejšie
Zaujímavé, je tam aj úsek od Ilavy až po Sverepec, ale pritom v úseku pred Sverepcom je aj dnes rýchlosť znížená zo 130 na 100 km/h a návrhová rýchlosť v úseku Beluša - Sverepec je tuším 100km/h (kategória D26,5/100) Oproti úsekom bližšie k BA, kde je návrhová rýchlosť 120.
Tu ide len o istý “nesúlad” s parametrami, pokiaľ ide o mňa, ja by som vyššiu rýchlosť povolil aj na iných úsekoch D a R, špecificky pre konkrétný úsek vzhľadom na parametre, kvalitu vozovky, intenzitu dopravy, príp. určitý čas dňa atď
Re: Milos: Někde jsem se dočetl, že na rovinatých úsecích na Slovensku (Kúty - BA, BA - TN) bylo plánováno 150 km/h, zřejmě www.dalnice-silnice.cz
Re: Milos: Někde jsem se dočetl, že na rovinatých úsecích na Slovensku (Kúty - BA, BA - TN) bylo plánováno 150 km/h, zřejmě www.dalnice-silnice.cz
Áno je to tak, úsek D2 Kúty - BA-Lamač a aj úsek D1 BA - Senec je postavený v kategórii D26,5/150.
vacsina statov USA ma maximalku 70-75 mph, teda 112-120km/h, ale rychlosti zvysovat nepotrebuju… zaujimave
A pritom cestuju na dlhsie vzdialenosti
vacsina statov USA ma maximalku 70-75 mph, teda 112-120km/h, ale rychlosti zvysovat nepotrebuju… zaujimave
A pritom cestuju na dlhsie vzdialenosti
No, pravdupovediac, na dlhšie vzdialenosti sa tam ide lietadlom, busom alebo vlakom, len málokedy fakt autom.
Ale je pravda, že sa tam jazdí na naše pomery pomaličky. ![]()
prave som zapocul v telke spravu ze medzi KE a PO sa bude najpravdepodobnejsie zvysovat rychlost na 160 … (neviem presne v akom stave je oplotenie ale naposledy ked som tam pred par mesiacmi prechadzal bolo v zalostnom stave - teda chybalo) podla mna je to hazard zo zivotmi vodicov … taku upravu tu vobec nie je treba aj ked ta dialnica ma parametre aby sa mohla takato rychlost na nej prevadzkovat nie je to potrebne .. nie je na nej taka vazna intenzita a tiez su na nej useky kde je to fakt nebespecne … zazil som taku koliziu kde som si isiel na svojej konzerve 125km/h (to je na nej max. prev. rychlost) a predomnou ani nie 100m sa z pumpi vyrutil dilino a zablokoval mi pruh … v lavom pruhu sa rutilo zopar aut vyssou rychlostou ako povolenou aspon 150… no musim povedat ze som mal co robit aby som zahamoval .. bo ten dilino miesto toho aby na pripajacom pruhu zrychlil na co najvyssiu rychlost a tak mi vosiel do zesty vyuzil sneho mozno 10m a jeho rychlost bola hodne pod 100km/h … takze 160 pre dva pruhy je poriadny hazard zo zivotmi … a tie 2min co sa skor dostanem do PO mi vobec nechyba …
K tomu jen pár glos:
- poloměry zatáček jsou na drtivé většine většině dálnic dostačující na 160, protože se stavěly s rezervou.
- mezi min. rychlostí (50 km za hodinu) a příp. max. rychlostí je však propastný rozdíl (argument proti) a i připojovací pruhy jsou dělané tak, že se v nich člověk může rozjet na max. 80, což je pro maximální rychlost 160 dost málo (taková rychlost by se dala povolit na málo zatížených úsecích dálnic. (částečně řešitelné 160 pouze v levém jízdním pruhu).
-160 je neekologická (většina aut je stavěná tak, že při této rychlosti má vítr v nádrži) - rozdílem o 30 km/h se nedosáhne v globále výrazného zkrácení jízdní doby - výsledný efekt zvyšování rychlosti má funkci nepřímé úměry (s klesajícím účinkem) a počet aut, které jedou trasu přes 400km (tady by se efekt poznal) je zanedbatelné procento.
Má-li být dopravní politika ekologická, je lépe zvyšovat rychlost vlaků, zavádět více dálkových nočních spojů, spolu s nimi třeba i přepravu osobních aut, ale nezvyšovat rychlost na dálnici.